To wygląda źle. Na siłę łączenie silnika tworzonego od ponad dekady do wielkich bitew bronią białą na wielkich pustych przestrzeniach w ogóle nie współgra z WH40k. Widok biegnących setek jednostek tego samego rodzaju z karabinami przez środek mapy bez osłony wygląda bezsensu.
Cadia Stands! Wygląda to całkiem dobrze. Bitwy na powierzchni planet to jedno, ciekawe co z przestrzenią kosmiczną, liczę na coś pokroju Battlefleet Gothic: Armada.
To wygląda źle. Na siłę łączenie silnika tworzonego od ponad dekady do wielkich bitew bronią białą na wielkich pustych przestrzeniach w ogóle nie współgra z WH40k. Widok biegnących setek jednostek tego samego rodzaju z karabinami przez środek mapy bez osłony wygląda bezsensu.
Ludzie bez umiejetnosci zawieszenia niewiary i szukajacy w grach video za wszelka cene realizmu i logiki, moga miec problem. Ale to nie wina gry.
Zreszta ten slepy bieg miesa armatniego po smierc mega dobrze wpisuje sie w specyfike uniwersum.
szykuje sie niezly flop
Pewnie flop na miare zenskich custodes. JuSz n1gd NjE z4grA w WaRh4m5t3rA bo k0bj3tY!11111one
A tymczasem akcje GW i sprzedaz figurek przebily sufit a nowe modele custodes (wlacznie z zenskimi wzorami) spowodowaly, ze starzy custodes szybko skoncza na smietniku historii.
Ale preach on, banda neckbeardow "GW jest zue, warhammer moze byc tylko taki jak ja sobie wymyslilem" nie moze sie mylic. Lol.
W skrocie: nie podoba ci sie total war? Nie graj w total wara. Nie podoba ci sie TW:40k? Zagraj sobie w Dawn of War. A TW:40k i tak rozbije bank, niezaleznie od tego ile haterzy CA beda sie zaklinali ze "nje da siem zrobic 40k w wersji total war".
...silnik powstał pod takie klimaty kontaktowych bitew na modłe bitew ery miecza.
Mogę być w błędzie ale blisko połowa walk w rozstrzygającej fazie bitwy przy masowych starciach jest kontaktowa i odbywa się często przy udziale broni białej, bagnetów itp. , zwłaszcza przy takich xenos jak Orki bądź Tyranidzi, zalewający kolejnymi falami a'la zerg rush odziały Astra Militarum. Nie wspominając już o wyspecjalizowanych jednostkach, które walczą tylko za pośrednictwem wszelkiego rodzaju ostrego oręża. Analogicznie, innego typu formacje używają praktycznie samej broni dystansowej. Więc tak, starcia muszą być chaotyczne, kiedy zdobywa się teren mięsem armatnim pokroju orkowych Boyz bądź szturmowcami Gwardii Imperialnej, co ma zresztą swoje uzasadnienie w lore WH40k. Coś może być niezgodne z naszymi wyobrażeniami ale takie właśnie są realia WH40k, które akurat tutaj CA dobrze odzwierciedliło.
Mam wrażenie, że ten TW będzie praktycznie tym samym co poprzednie odsłony. W TW Warhammer mam spędzone setki godzin, już nie dobrze mi się robi na samą myśl grania w grę której to od czasów pierwszego Rome gameplay nie wiele się zmienił. Ja chyba spasuje.
Jak na razie wygląda to bardzo dobrze! A trzeba pamiętać że pewnie jeszcze wiele na lepsze się zmieni i dojdzie! Jeśli warstwa bitewna już teraz wygląda zacnie to ja bardziej jestem ciekaw tej strategicznej. Osobiście chciałbym by znów można było tworzyć budynki (bazy), zdobywać prowincje, a warstwa kosmiczna jedynie jako dodatek kampanii na poszczególnych planetach oraz jako uzupełnienie jednostek, salwy itp. Szkoda też że na początek mamy mieć tylko 4 frakcje czekając znów na kolejne DLC.. :/
Jestem rozgrzany do czerwoności jak cegła w piecu, to moja najbardziej oczekiwana gra 2027 roku.
https://steamdb.info/app/219990/charts/#48h <- nieźle sobie radzi -> https://steamdb.info/app/2699230/charts/
Już Warhammer fantasy pasował do total wara jak pięść do nosa a co dopiero wh40k. I mówię to jako fan dzieł rozgrywających się w 41 millenium.
Dla mnie gry z serii Total War totalnie nie pasują do Warhammera 40000. To równie dobrze mogą zrobić grę w XX wieku.
O ile kocham tota war to w kwestii wh40k bardziej wypatruje dawn of war 4. Gdyz zalozenia company of heroes bardziej pasuja do tego typu gry.