Podobno nie będzie to reboot z czego już się cieszę. Mam nadzieję na "kontynuację" tego co w serialach, być może nawet powrotu starej ekipy (w roli mentorów których nie będą chcieli uśmiercić by zrobić miejsce dla nowych) Oby też wątków "wiadomo jakich" było jak najmniej, a przede wszystkim aby nie wciskali ich na siłę. Ciekawi mnie co z tego wyjdzie, czy będzie to serial utrzymany w klimacie wcześniejszych dzieł, czy raczej styl w których obecnie się tworzy seriale.
Nowy MacGyver się nie udał, ale może z Stargate się powiedzie?
No po prostu nie wierze. Pol roku temu zrobilem sobie kolejny maraton chyba 4 raz obejrzenie 10 sezonow Stargate SG-1 i chyba 3 filmow. Na pierwszy filmie zawsze mam ciary jak otwieraja 1 raz wrota. Kolega wspomnial o Macgyverze. No, a w Stargate SG-1 zagral jego glowny aktor Anderson. No, ale ucziwie musze powiedziec, ze moja ulubiona odslona jest Stargate Atlantis. Atlantis chyba tez obejrzalem z 3 razy. Miasto pod woda i generalnie vibe serialu bardziej mi podszedl. Zwlaszcza rasa zywiacych sie ludzmi byl ciekawszy od niemilusinskich z SG-1. W Atlantis tez gral Jason Momoa, wtedy malo znany aktor. No i ogolnie w Atlantis obsada bardziej mi podeszla.Szkoda, ze Atlantis tak chamsko urwali. Stargate Wszechswiat tez zaczynal ciekawie, ale tymi wstawkami jak w melodramatach i jak z seriali typu soap opera/teen drama zepsuli ten serial. No i tez go przerwali jak zaczynal sie robic ciekawy. Tez mysle, ze serial mial pecha bo byl juz przesyt franczyzna i MGM zaczynal miec problemy finasowe. No, ale chyba nikt sie nie spodziewal, ze przez tyle lat nie zobaczymy nic nowego. Kilka miesiecy temu pisalem tutaj, ze SG jako marka jest martwa. Bo dla nowych widzow to marka totalnie nieznana i jej wskrzeszenie jest malo prawdopodobne. MGM ledwie zylo i nie mialo/nie chcialo wyslupac pieniedzy na nowy serial.Musze sie pokajac i przyznac do bledu. Dzisiaj zobaczylem, za Amazon wykupil MGM i powstalo MGM Amazon. To duzo tlumaczy dlaczego chca zarobic na tym interesie. Ciekawe, gdzie bedzie mial akcje nowy serial i kto bedzie w druzynie. No i kto bedzie niemilusinkim Gouldowie czy Wraith ? No, a moze jakas nowa rasa. Mam nadzieje, ze serial nie bedzie mial woke akcentow. Pamietam, ze SG-1 mial kultowy status wsrod naszych zawodowych zolnierzy. Naprawde mnostwo zolnierzy kazdej rangi co znalem wymieniali ten serial jako swoj ulubiony.
Ciekawe jakie wśród żołnierzy miał opinie używany w serialu P90 - dzięki serialowi moja ulubiona broń w każdej grze, gdzie występowała. :P
Co do antagonistów, to - biorąc pod uwagę kontynuację - Goa'uld nie są znaczącą siłą, Wraith? chyba też nie bardzo. Zostają Ori, którzy też znaczącego wpływu nie mają. Myślę, że jeśli już, to mogą pójść w otworzenie bramy do zupełnie innego (wszech)świata, a co za tym idzie, zupełnie nowego wroga/zagrożenia. Mogą również pójść w ścieżkę alternatywną (linię czasu) i niejako powrócić do starszych wrogów, gdzie Tau'ri nie udało się ich pokonać (w serialu również były takie motywy)
Mają naprawdę duże pole do popisu i możliwości na rozwinięcie uniwersum - oby tylko było spójne z wcześniejszymi dziełami.
Przecież Ori zostali pokonani, gdy Asgardzi przekazali Ziemianom swoją technologię broni okrętowej. Trzeba by pewnie wymyśleć jakiegoś nowego wroga.
Znacz życie to już nie będzie taki sam serial. Pewnie dołożą do tego LGBT i inne tego typu tematy. Większość seriali czy filmów, które ostatnio oglądałem, przynajmniej zacząłem oglądać to z zawartością takich tematów.
Wszystko zależy kto go będzie robił. Czy ludzie podobni do tych od Fallouta, który się udał, czy od Pierścieni Władzy, który to serial musi być jakąś wysublimowaną formą oszustwa podatkowego bo to jedyne sensowne wytłumaczenie, bo nie wiem jak inaczej można wydać tyle kasy na coś co wygląda tak źle.
I tu masz 100% racji. Wątpię że będzie to tak dobre jak SG-1i SGA. Jak zajmą się tym niudacznicy to będzie klęska i 1 serial jednosezonowy a nie 5 seriali.
Więc cuda się zdarzają. Może coś wyjdzie, ale też obawiam się że zepsują to totalnie. Dobrze że robi to Amazon to jest jeszcze jakaś nadzieja. SG-1 i SGA obejrzałem po 4 razy, ostatnio w 2023. W 2026 planuję kolejny maraton.
To prawdopodobnie najlepszy serial Sci-fi w historii. Fajnie, że będzie kolejna produkcja, choć szczerze mówiąc wolałbym wskrzeszenie SG: Universe, bo fajnie się zapowiadał.
Sg1 i Atlantis to jedne z moich ulubionych seriali. Jest nadzieja, że będzie co najmniej dobre. Furlingi niech w końcu dadzą ;)