Komentarze do wiadomości: „To była pomyłka i przyznaję się do winy”. Szefowie Xboxa kłócą się na oczach graczy, wkrótce mogą wziąć przykład z PlayStation

Forum Gry RPG
Dodaj komentarz
31.05.2026 09:46
1
odpowiedz
specterv
4
Legionista

Microsoft (przynajmniej gaming) to jedna z najbardziej absurdalnych firm (obok Meta), która jedyne w czym jest dobra to niszczenie własnej marki. Upadek po Xboxie 360 powinien być studiowany.

01.06.2026 12:51
Link
1.1
odpowiedz
Link
36
Senator

specterv Nie płacz jak dziecko. Co Cię tak boli? Lol! 🤣🤣🤣

31.05.2026 11:13
Angemona
2
odpowiedz
20 odpowiedzi
Angemona
98
Generał

Myślę, że Asha rozumie prosty fakt - nie ma exów - nie ma konsoli. Jedyny sens wydawania gier na PC to ograniczenie ich dystrybucji wyłącznie do własnego sklepu, który siłą rzeczy jest na każdym Windowsie. Wydawanie gier na sprzęcie konkurencji (włacznie ze Steam) ograniczyłabym wyłącznie do kilku marek - COD, Minecraft, może Diablo i tyle. Idealnie byłoby, gdyby na początek nowej generacji dali system sellera pokroju TESVI i to mogłoby rozbujać sprzedaż.

31.05.2026 11:28
2.1
3
odpowiedz
specterv
4
Legionista

Angemona No to będą polularne jak te z EGS ;D

31.05.2026 11:32
2.2
odpowiedz
1Fuss
29
Centurion

Angemona tes6 😂
Przecież wszystkie te gry z serii były robione docelowo na PC .
Mnie osobiście wali ich ta konsola ale gamepass jest spoko

31.05.2026 11:50
Ohydny Czerwonodupny Pirat
😂
2.3
2
odpowiedz
Ohydny Czerwonodupny Pirat
90
Gracz raczej autystyczny

Angemona Od kiedy to komputery PC są własnością Microsoftu?

I z MS Store nikt zdrowy na rozumie nie kupuje gier

post wyedytowany przez Ohydny Czerwonodupny Pirat 2026-05-31 11:51:58
31.05.2026 12:05
Angemona
2.4
odpowiedz
Angemona
98
Generał

Ohydny Czerwonodupny Pirat PC nie jest własniścią MS, ale Windows już tak i nie ma powodów dla których nie mieliby tego wykorzystać. Jeszcze jedno - takie podejście zabezpieczy ich też przed Linuxem.

31.05.2026 12:14
Angemona
2.5
odpowiedz
Angemona
98
Generał

specterv TES to nie Alan Wake i Metro Exodus.

31.05.2026 12:20
TRX
2.6
odpowiedz
TRX
220
Generał

Ohydny Czerwonodupny Pirat O nie, czyli nie jestem zdrowy na rozumie :/
W każdym razie... ;)

31.05.2026 12:49
WolfDale
2.7
1
odpowiedz
WolfDale
97
~sv_cheats 1

Angemona To świetny przykład gracza niewolnika, rozumiem potrzebę własnych gier na konsoli Xbox. Ale ograniczanie odpowiedników tych gier na PC tylko do ich cuchnącego sklepu to nienawiść do graczy i proszenie się o katastrofę pokroju GFWL. Natomiast odpychanie Linuxa to jeszcze większe zło, bo jeśli chodzi o systemy do grania na PC to tutaj naprawdę potrzebna jest konkurencja patrząc jakim barachłem jest Windows 11.

post wyedytowany przez WolfDale 2026-05-31 12:51:58
31.05.2026 13:47
Angemona
2.8
odpowiedz
Angemona
98
Generał

WolfDale Ja tu patrzę z perspektywy logiki biznesowej XBOXa, jako ekosystemu. Im zwyczajnie nie opłaca się w dłuższej perspektywie wspierać Steama, PS i Nintendo. A zauważ, że mają możlowość pokrycia w zasadzie 100% potrzeb graczy jako jedyni. Sądzisz, że konkurencja nie skorzystałaby z takiej możliwości? Klucz do sukcesu to system sellery najwyższej jakości i dopracowanie sklepu na PC. Dla mnie to nie byłaby katastrofa tylko zwiększenie konkurencyjności na rynku, bo stan obecny zaprowadził nas do najsłabszej generacji konsol w historii branży.

31.05.2026 13:54
WolfDale
2.9
odpowiedz
WolfDale
97
~sv_cheats 1

Angemona Dlatego temu stanowi podziękuj Microsoftowi, bo wszystko zaczęło się od ich genialnych pomysłów przy premierze Xbox One. Inwigilujący magnetowid z jednorazowymi grami fizycznymi. I tak, kolejny Xbox powinien wrócić na takie tory polityki jakie miał X360 aby wznowić konkurencję na rynku z Sony. Ale wyłączność MS Store na Windows to największe zło jakie można zgotować graczom.

31.05.2026 14:02
Angemona
2.10
odpowiedz
Angemona
98
Generał

WolfDale No to wybierz sobie exy tylko na XBOX, eksy na XBOX i XBOX Store na PC. Tu kupujesz cały sprzęt, a tu wyłącznie korzystasz ze sklepu MS. A tak swoją drogą, gdyby Steam wydał HL3 wyłącznie na Steam OS to też nazwałbyś to największym złem?

31.05.2026 14:08
WolfDale
2.11
1
odpowiedz
WolfDale
97
~sv_cheats 1

Angemona Oczywiście że HL3 tylko na SteamOS byłby złem, tak samo jak Wiedźmin czy CP2077 tylko na GOG. I w przypadku Valve wątpię żeby tak zrobili, ale jeśli jednak to by stracili we mnie klienta.

31.05.2026 14:18
Angemona
2.12
odpowiedz
Angemona
98
Generał

WolfDale A moim zdaniem tak właśnie zrobią i nie zdziwiłabym się gdyby to był tytuł startowy Steam Machine.

31.05.2026 14:27
WolfDale
2.13
odpowiedz
WolfDale
97
~sv_cheats 1

Angemona Zawsze ryzyko jest, niech robią ale niech nie liczą że z tego powodu polecę po ich maszynkę. Mimo że chciałbym HL3 jak wielu tutaj, ale wątpię że to kiedykolwiek wyjdzie.

Bo dodatek do W3 to nie miałem odwagi stwierdzić że to bujda.

31.05.2026 15:02
2.14
odpowiedz
specterv
4
Legionista

Angemona TES to na razie nie istnieje, więc szkoda nawet o nim myśleć. Bo Starfieldzie raczej oczekiwania co do niego i tak nie są duże.

02.06.2026 09:09
2.15
odpowiedz
1Fuss
29
Centurion

WolfDale No tak bo Linux jest zajebistą platformą systemową do grania 😂
Mam nadzieję że wiesz czym te systemy się różnią i dlaczego 90% ludzi używa Windows.
Czy tylko tak gadasz by gadać.

03.06.2026 13:16
2.16
odpowiedz
gharou
30
Chorąży

1Fuss Tak długo, jak soft oferuje coś więcej niż DirectX, tak i owszem, Linux jest zajebistą platformą do grania.

03.06.2026 14:39
2.17
odpowiedz
1Fuss
29
Centurion

gharou Na której nie odpalisz 80% gier bo system jest tak skonstruowany że jądro systemu nie pozwala na interakcje a tym bardziej ingerencję i mimo nakładek trzeba się napocić by sensownie w coś zagrać co oczywiście z punktu widzenia przeciętnego użytkownika niema sensu bo ten chce kliknąć ikonę i grać w swoją grę.
Taki drobny szczegół......

03.06.2026 15:24
2.18
odpowiedz
gharou
30
Chorąży

1Fuss Nie bardzo rozumiem, co to znaczy, że jądro systemu nie pozwala na interakcje? Jakie interakcje? Bo z tego, co wiem, to za pomocą syscalls możesz się komunikować z jądrem do woli. A swoją drogą, co to za patologia, że gra ma gadać bezpośrednio z jądrem? Jeszcze raz - nie ma żadnych przeszkód, aby gra, która oferuje api inne niż DX (a Vulkan rośnie w siłę) działała natywnie na Linuksie. A jeśli Microslop kiedyś zechciałby udowodnić, że naprawdę "Microsoft Linux" i otworzył DX, to i to nie stanowiłoby przeszkody, choć oczywiście to się nie wydarzy z bardzo wielu powodów.

04.06.2026 00:29
WolfDale
2.19
odpowiedz
WolfDale
97
~sv_cheats 1

1Fuss Wiem że fajnie być ignorantem, ale dzięki Valve sytuacja drastycznie się zmienia i to na korzyść systemów Linux. Z chińskich telefonów czy samochodów też można było się śmiać 10-20 lat temu, a teraz potrafią być lepsze od odpowiedników gigantów technologicznych. I zamiast wyśmiewać Linuxa to lepiej byś trzymał kciuki, bo konkurencja jest zawsze dobra dla konsumenta.

post wyedytowany przez WolfDale 2026-06-04 00:29:49
06.06.2026 08:38
2.20
odpowiedz
1Fuss
29
Centurion

WolfDale Czy ja gdzieś go wyśmiewam ?
Nie dorabiaj sobie dodatkowej narracji dla mnie po prostu Linux jest dobry w czym innym a Windows w czym innym i tyle bo takie są fakty.
Fanów Linuxa mam w dupie bo już zdążyłem się przekonać nieraz że ta wąska grupka ma się za jakichś power userów i rzucą ci się do gardła by bronić swojego.
A co do konkurencji to prawda że jest dobra i niech steam ja sobie robi

31.05.2026 12:34
3
3
odpowiedz
8 odpowiedzi
gharou
30
Chorąży

Ja chyba czegoś naprawdę nie rozumiem, więc gdyby ktoś mógł, to niech mi łaskawie wytłumaczy. To jest jakieś rodzaj elitaryzmu? Przynależności klanowej? Jeszcze coś innego? No bo kurde — mam PS, dostaję grę, gram. Tyle. I co mnie kurła obchodzi, że ktoś se może grać w tę samą grę na innej platformie? Co to zmienia z mojego punktu widzenia? Pytanie całkiem serio, bo nie ogarniam.

31.05.2026 12:41
3.1
1
odpowiedz
1Fuss
29
Centurion

gharou Dokładnie tak jest.
Co najbardziej zagorzali fani to już są fanatycy którzy jedna z ze swoich platform uważają za świętość i jakakolwiek wzmianka o innej wywołuje u nich kryzys emocjonalny.
Dla nich to tak jakbyś poszedł do kościoła na mszę świętą a ksiądz by zaczął wersety z Koranu czytać 😂

31.05.2026 14:55
Ergo
3.2
1
odpowiedz
Ergo
104
Generał

gharou Tu bardziej chodzi o tożsamość Xboxa. Konsola = gry ekskluzywne, których MS się pozbył. Fani tej konsoli chcą po prostu gier ekskluzywnych bo bez nich ta konsola nie ma za bardzo sensu. Po co ktoś ma kupować Xboxa jak w gry od MS zagra na playstation? No i tu dochodzimy do kolejnego punktu, czyli konkurencji. Nie wróżę dobrej przyszłości dla graczy gdy na rynku zostanie tylko Sony...
Co do krzykaczy o logo, to tylko krzykacze, jak to w internecie.

31.05.2026 22:43
3.3
odpowiedz
gharou
30
Chorąży

Ergo No ok, ale argument o konkurencji ma sens tylko do pewnego stopnia. Jeśli gry Sony ograsz tylko na PS, a gry MS ograsz na wszystkim, to faktycznie, zakup Xboxa nie ma większego sensu. Tylko że — to wcale jeszcze nie musi oznaczać końca konkurencji, bo przecież od zawsze się mówiło, że nie zarabia się na sprzedaży urządzeń (przecież bywały momenty, że konsole wychodziły z dumpingowymi cenami), tylko na grach. Biznes Microsoftowi mógłby się nadal spinać nawet przy mniejszej sprzedaży Xboxów. A z punktu widzenia konsumenta, to sytuacja bez exclusivów jest właśnie najlepsza. Więc nadal nie rozumiem krzykaczy.

31.05.2026 23:13
Ergo
3.4
odpowiedz
Ergo
104
Generał

gharou Ale chodzi o przyciągnięcie ludzi do swojej konsoli. Co z tego, że będą dobrze zarabiać na multiplatformie jak ich konsola nie będzie się sprzedawać, a co za tym idzie, to nie będzie żadna konkurencja dla Sony, bo to na konsoli Sony ludzie głównie będą grać w gry.
Zero konkurencji, Sony będzie a bie mogło robić co chce....

31.05.2026 23:34
VexeenBro
3.5
1
odpowiedz
VexeenBro
1
Junior

gharou Tu chodzi też o to, że gry zmierzają w stronę 100% dystrybucji cyfrowej. Co za tym idzie ważne jest, gdzie klient grę (oraz wszelkie dodatki, DLC itd) kupi, bo tam zostawi marżę. MS bardziej jednak opłaca się sprzedawać własne gry na swojej konsoli, zamiast przez PS Store i oddawać 30% bezpośredniej konkurencji. To samo tyczy się mikrotransakcji.

01.06.2026 01:30
3.6
odpowiedz
pawel1812
80
Generał

gharou
Przecież ilość sprzedanych gier i abonamentów jest proporcjonalna do sprzedanych konsol. Ogólnie jako gracz PC jestem przeciwko ekskluzywności, ale rozumiem skąd taka potrzeba u Microsoftu czy Sony. Bo gracze tego nie potrzebują. To bardziej wmówiona potrzeba. Przy czym obecnie nie wydaje mi się, by biznesowo dobre będzie dla Playstation rezygnowanie z rynku PC. Bo jak nie będą dowozić naprawdę hitów, to ta ekskluzywność przełoży się tylko i wyłącznie na niższe zarobki.

Ogólnie uważam, że PS i Microsoft będą w dupie, cokolwiek by nie zrobiły. Bo konkurencja ze strony wydawców z rynku PC jest ogromna.
Nie wiem jak wy, ale ja mam na PC już tyle gier kupionych na promocji,których jeszcze nie ograłem, że nie jara mnie wizja kupienia konsoli śmiecia, do tego, by ograć jednego lepszego singla ala Uncharted (pomijając, że odkryłem, że te gry lepiej się sprawdzają, gdy się je ogląda na gameplayu na YT, dla gracza PC granie w nie na padzie nie koniecznie jest przyjemnością)

post wyedytowany przez pawel1812 2026-06-01 01:36:50
01.06.2026 12:50
Link
3.7
1
odpowiedz
Link
36
Senator

gharou Też w pełni się zgadzam z Tobą. To jest po prostu chore.

Jeśli coś nie zrozumiesz, to podpowiem, że zazdrość i zawiść. Kupili XBOX, ale nie stać ich na Playstation i droższy PC, to muszą mieć gry exclusive, żeby móc wywyższać nad pecetowcy i fani Sony. Proste. 😑

Ja uważam, że gry jest dla wszystkich. Koniec i kropka!

01.06.2026 22:26
3.8
odpowiedz
gharou
30
Chorąży

pawel1812 Z jednej strony prawda — tradycyjnie to się sprowadzało do przyciągnięcia graczy do swojej platformy, swojego ekosystemu, itd. Tylko że to się skomplikowało. Sony uwolniło swoje tytuły i można je sobie ogrywać na PC, MS chyba nigdy nie był specjalnie ortodoksyjny. Tutaj można by długo dyskutować, co i komu się opłaca, jak to wygląda ze strony korpo, itd.

Tylko mi chodziło o coś innego. Zgadzamy się, że od strony odbiorcy, czyli graczy, to sytuacja bez ekskluzywności gier jest idealna. Masz sprzęt, jaki masz i grasz, w co chcesz. Proste, wygodne i wypadałoby się z tego cieszyć. A tutaj słychać jęki właśnie ze strony graczy, którzy sami domagają się przywrócenia exów? Tego nie potrafię pojąć.

31.05.2026 12:59
Crazy_Bambino
4
odpowiedz
Crazy_Bambino
51
Pretorianin

Czyli będą wydawać niektóre gierki na konkurencyjnych platformach, ale problemem dla spoceńców jest to że podczas pokazów będzie wszystko jasno określone czy gra wyjdzie poza ekosystem xboxa czy też nie. dziwnie to wygląda i jak dla mnie mogą wrócić do pełnej ekskluzywności i czas pokaże co z tego wyszło, choć w mojej opini po kilku latach od zatrzymania na xboxach swoich exów by wrócili do wydawania gier wszędzie by to się jakoś spinało finansowo.

post wyedytowany przez Crazy_Bambino 2026-05-31 13:00:20
31.05.2026 13:08
5
odpowiedz
Darek1785
8
Generał

Cały czas mnie dziwi to, że w tych korporacjach gdzie obraca się miliardami pracują takie ćwierć mózgi które nie potrafią niczego zaplanować jak choćby Sony nie potrafiło wstrzelić się z dobrą datą premiery ze swoimi EX-ami na PC, pamiętam jak Spider-Man 2 jeszcze kilka dni przed premierą nie miał możliwości składania zamówień na Steamie i gra w ogóle nie była promowana, Microsoft też jest katastrofą pod tym względem gdzie oni to mieli taką serię porażek, że gorzej to już raczej nie będzie.

Weź daj pijakowi z ulicy 50 zł to lepiej to zaplanuje na zasadzie loterii i wskazaniu w kalendarzu jakieś daty z czterech liter niż tam kto to planuje w tych korporacjach za grube pensje.

post wyedytowany przez Darek1785 2026-05-31 13:11:13
31.05.2026 14:05
Herr Pietrus
6
odpowiedz
5 odpowiedzi
Herr Pietrus
243
Jestę Grifterę

No bardzo mnie ciekawi, jak exy napędzą sprzedaż przyszłych konsol i jakie zyski będą z gier po odcięciu graczy PC, zwłaszcza u MS, bo ci wydawali swoje gry day one... Już pędzę grać w TPP/FPP ułomnym padem, którego idea sięga lat 90. minionego wieku... ROTFL

31.05.2026 14:45
Ergo
6.1
odpowiedz
Ergo
104
Generał

Herr Pietrus Jakim odcięciu graczy PC? Przecież tu chodzi jedynie o nie wydawanie swoich gier na konsolę Sony, od PC nigdy nie odejda.

31.05.2026 18:25
Herr Pietrus
6.2
1
odpowiedz
Herr Pietrus
243
Jestę Grifterę

Coraz więcej jest plotek o zamknięciu się wyłącznie w sklepie MS - co w praktyce jest porzuceniem PC, bo nikt normalny nie kupi gier w ułomnym sklepie MS.

31.05.2026 18:57
Ergo
6.3
odpowiedz
Ergo
104
Generał

Herr Pietrus Tak tak, nikt nie kupi... Tak samo jak nikt nie kupi gry za 500zl, a nie czekaj....
Gracze to hipokryci i już nie jeden raz to udowodnili. Jak będą chcieli zagrać to i gówno zjedzą.

01.06.2026 01:19
Araneus357
6.4
odpowiedz
Araneus357
64
Scourge of Hell

Nie no, będą kupować. Co prawda przeżyją tylko najmocniejsze marki jak The Elder Scrolls, Fallout, Call of Duty, Minecraft czy gry Blizzarda, ale to już szczegół. Dodatkowo rezygnując ze Steama odcinają się chociażby od rynku chińskiego, który w nosie ma inne platformy z Zachodu.

01.06.2026 01:40
6.5
odpowiedz
pawel1812
80
Generał

Araneus357
Co do TES6 i Fallout z podejściem Bethesdy mam duże wątpliwości. Creation Engine będzie skutecznie odpędzał potencjalnych nabywców.
Minecraft już swoje zarobił, nie wiem czy są jakies plany na nową grę Minecraft.
COD i gry Blizzarda i tak bardzo mocno podupadły/są na Battle.net. W zasadzie to chyba WOW sie najlepiej z tych marek trzyma. Sentyment do tej gry jest bardzo mocny. Nie bardzo rozumiem fenomenu, dla którego tylu graczy inwestuje w to pieniądze, ale nie musze wszystkiego rozumieć.

post wyedytowany przez pawel1812 2026-06-01 01:42:07
31.05.2026 14:42
Ergo
7
odpowiedz
Ergo
104
Generał
Image

Szczerze mówiąc to już mnie męczą te wszystkie newsy o tym Xboxie. To jest jeden wielki szum nieadekwatny do tego co się naprawdę dzieje.

Btw
Ikonkę aplikacji mi zmienili. No muszę powiedzieć, że mnie zachęcili do kupna nowej konsoli Microsoftu. 😂

31.05.2026 17:07
8
1
odpowiedz
citarcitar2
1
Legionista

To xbox ma jeszcze jakichś fanów? XDD

31.05.2026 21:13
Warsaw1916
9
odpowiedz
Warsaw1916
7
Centurion

Niesamowite co te marki zrobiły ludziom w głowach. Coraz większe napisy na ubraniach za które płacą konsumenci i łażą dumnie po mieście jak bilbord reklamowy. A w szkołach dzieciaki się dowartościowuja posiadaniem ajfonka. To jest społeczeństwo debili.

Forum Forum Gry RPG
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl