Czekam na tę grę, to dla mnie jedna z najbardziej interesujących premier tego roku. Mam wrażenie, że powstała zaskakująco szybko jak na dzisiejsze czasy. 2-3 lata temu newsy o tym, że coś tam tworzą bez większych szczegółów, rok temu trailer i zaraz wychodzi, nawet nie wiem kiedy to minęło. Chociażby za to twórcy mają u mnie plusa, zobaczymy czy gra będzie solidna. Bo jestem już bardzo zmęczony grami, które dostają trailer dekadę przed premierą i zagraniami typu Bethesda (dajmy teaser TES 6 i zabierzmy się do roboty za jakieś 5 lat, może 7). A tutaj z tego co obserwuję to bardzo solidnie, wszystko szybko i sprawnie i jedyne newsy to takie, że praca nad grą przebiega świetnie. To takie odświeżające.
Jedyne co mnie martwi to Unreal Engine 5, jest jakieś 99% szans że to będzie kolejny niezoptymalizowany syf gdzie trzeba będzie włączyć DLSS i Frame Generation żeby zobaczyć więcej niż 60fps w 1440p na topowym sprzęcie.
Z tego co mówił założyciel, to zaczynali od 15 osób i stopniowo się rozwijali. Jak na nowe IP bez assetów, to naprawdę szybko się uwinęli, choć nie znamy jeszcze skali, bo może się okazać, że gra nie jest wcale tak duża
Też się zgodzę, że mieli odpowiedni marketing, w zeszłym roku cinematic i pierwsze info, pół roku później, pierwszy gameplay i potem co jakiś czas nowe materiały. Mineło 1,5r od pierwszych informacji i za chwile premiera.
Tak to powinno wyglądać, a nie, dostajemy cinematic i potem przez kilka lat cisza, żeby się dowiedzieć, że gra została zrestartowana lub skasowana xD
Plus też taki... że mają mocno ograniczone środki, więc cisną by grę wydać możliwie szybko i nie przeciągać - każdy dodatkowy miesiąc, to mniej kasy w budżecie i większe ryzyko dla studia.
Zresztą te 5-6 lat to taki "zdrowy" czas na poswatanie gry jeżeli studio jest normalne - czyli profesjonaliści i fachowcy, a nie podejście pewnego zmarłego już szefa polskiej firmy: "każdego specjalistę, da się zastąpić skończoną liczbą stażystów"... no da się, tylko wszystko trwa i na ogół efekt końcowy jest do 4 liter.
Tak czy owak - jak tak popatrzyć na to ile standardowo robi się gry, to dla doświadczonego studia mniej więcej daje to właśnie te 5 lat - tyle lat robili Elden Ring jak i Expedition 33, minimalnie dłużej powstawał ostatni remake Gotica czy
Baldurs Gate 3... jak i pewnie masa innych gier.
Zagrałbym bym w to bo mam ochotę na coś takiego obecnie, ale kurde te 280 zł za AA, nie moge tego przeboleć. Za 200 by był.

Choc chyba multi wypaczylo mnie tak, ze nie umiem juz czerpac fanu z gier single(chyba 7 raz probuje sie wziac za cyberpunk).
ale jestem najarany na te gre, kurde chyba nawet bardziej anizeli byłem na WIeśka 3