Masa teraz różnorodnego sprzetu do grania. To wszystko na siebie zarabia? Dziwi mnie to.
Ciekawe czy to zastąpi indexa 2. Szczerze wolałbym dostać kilka innych specyfikacji, zamiast tego snapdziada słabego i pierdół które już mam w kompie 10 x mocniejszym :D Bo jak przez to cena wyjedzie na 1.5k dolarów to chyba posrało XD ten gówno procek nawet cyberka w 1440p nie odpali a co dopiero Vr z ekranem 2k-2k. Chyba że wspomaga/wspiera plug in pc jakoś odciążając.
No Ale największy minus który przekreśla to jest 110 Stopni widzenia. W porównaniu do 130 indexa to śmieszny mały i klaustrofobiczny kwadrat .
Aktualnie jestem pewny że nie kupię i polecam bardziej index. Do póki ni będzie 2 generacji bo to już dość staroć z 2019
Patrząc po tym jak przyjemnym urządzeniem jest SteamDeck to trzymam kciuki, żeby i tutaj ze wszystkim siadło. Oby też ceny nie były zabójcze.
Ja pierdzielę, ten kontroler naprawdę wygląda jak w przeciekach. Czy oni upadli na głowę? Jak mam sięgać wygodnie do przycisków w trybie użycia gładzików? Nie mam przedłużanych kciuków... :/
No, w każdym razie wygląda to mega-nieergonomicznie. A że paskudnie, to już tylko (nie)istotny szczegół... :)
Co do PC - serio, to małe gówienko ma być wydajne i ciche? Jest chyba 2x mniejsze od Xboxa? :)
No, ale gdyby odniosło sukces, to może faktycznie nadejdzie rok Linuxa, bo producenci kierownic, gamingowych klawiatur i myszek będą musieli zacząć wydawać soft dla tego systemu...
Bardzo jestem ciekaw, jak te wszystkie nowości przyjmie rynek.
Mocno wzrosłyby też pewnie notowania Radeonów wśród graczy, gdyby popularność Steam Machines wpłynęła na rozwój i implementację FSR.
Jak gdzies tam wcisneli w miare duzy wiatrak to bedzie ciche.
Proc TDP 30W, GPU 110W. Tam nie ma sie co grzac za bardzo, chyba ze wcisna wiatraczek z 3000RPM.
Ksztalt klocka tez nei bez powodu imho. O wiele latwiej cos takiego schlodzic/zapewnic termoobieg, niz plaski design.
Ale trzeba ofc poczekac na testy glosnosci.
Oczywiscie jak ktos mysli ze mu to pociagnie 4k Cyberpunka na Ultra, to moze sie brutalnie zderzyc z rzeczywistoscia, ale do znakomitej wiekszosc gier (pewnie po malych tweakch) wystarczy.
Ja to widze jako taki kompromis pomiedzy wadami gamingowego lapka, a pradozernoscia i temperaturami dzisiejszych PCtow.
Tutaj na forum i w komentach na Steam/reddit moze to tak wygladac, ale imho to nie jest sprzet targetowany w segment "enthusiast".
btw. Touchpadami przeciez sie praktycznie nie gra. A juz na pewno nie uzywasz dwoch na raz. Nie rozumiem problemu w sumie. Albo moze inaczej... imho wlasnie nie bez powodu sa dwa.
Teraz doczytałem specyfikację. No, bidna raczej, więc faktycznie temperatury raczej da się ogarnąć... w sumie to taka typowa konsola pod FSR...
Ciekawe, czy w przypadku sukcesu powstanie wersja Pro, albo czy SteamOS nie rozwinie się do darmowego systemu dla graczy (teraz z forkami nie jest chyba tak kolorowo).
No a touchapdy miały być chyba w zamyśle, razem z ich haptyką, zastępstwem gałek, dlatego w pierwszym SC była jedna. Może teraz faktycznie porzucili ten pomysł - co IMHO jest wadą, bo to była realna innowacja, mająca zwalczyć totalną ułomność padów w obsłudze gier FPP, TPP, strategii tip.
Brak mixed reality we Frame może im się czkawką odbić przy takiej częstotliwości wypuszczania nowego sprzętu - duże przeoczenie, ciekawe czy będą tańsze od Questów 3
Na plus Pancake'i na pewno, rozdzielczość porównywalna z Questem 3, zobaczymy ile bateria będzie wytrzymać i czy komfort na głowie będzie w normie
Niby zrozumiałe, że poszli w segment Questa, ale z drugiej strony szkoda, że to nie prawdziwy PCVR i sprzęt, który mógłby konkurować z Pimaxem
edit
brak połączenia z PC przez DP to kolejny red flag, jeszcze cena ponoć ok. 1000 $ - prawie żadnej przewagi nad Questem oprócz Foveated Rendering...
No w koncu. Padzik fajnie sie zapowiada. Era grania na Linuxie oficjalnie rozpoczeta. HL3 tez nie pogardze :p
Kontroler wygląda bardzo fajnie, te touchpady ze steam decka są świetne i zastosowanie magnetycznych sticków daje nadzieję że nie będą driftować po miesiącu użytkowania, jeśli cena nie będzie zaporowa to sobie kupię.
GabeCube również bardzo ładnie wygląda, no ale jest mi kompletnie nie potrzebny.
Natomiast nowym VR jestem kompletnie rozczarowany, czekałem już z gasnącą nadzieją na Indexa 2, który rozwinąłby ideę pierwowzoru i pchnąłby jakoś ten od lat stojący w miejscu rynek VR do przodu, tak jak to zrobiła jedynka swoimi kontrolerami które do dziś są jednymi z najlepszych na rynku, a oni po prostu zrobili niczym nie wyróżniającego się Questa...
Do popchnięcia rynku do przodu trzeba mieć najpierw komu opchnąć te innowacje. Bo na entuzjastach się zarobić nie da, ot taka prawda. Dlatego zrobili "Questa" - dla ludu.
VR nie moja bajka.
Pad prezentuje sie super.
Kostka Borgow - tu wszystko zalezy od ceny. Na papierze wyglada fajnie.
Jesli nie przesadza z cena, to naprawde takie urzadzenia moga zaczac byc alternatywa dla wielu ludzi. GLownie ze wzgledu na calkowite szalenstwo jesli chodzi o ceny hardware. Zwlaszcza z segmentu gamingowego.
Ja czekam tylko na oprogramowanie, bo niestety rynek PC praktycznie stoi w miejscu jeżeli chodzi o rozwiązania dla graczy w segmencie OS.
Od jakiś 7 lat nie mam klasycznego PC postawionego w biurze przy biurku, tylko podpięty pod TV. Niestety brak takiego wygodnego interfejsu konsolowego, sprawia, że granie kanapowe na PC nie jest tak wygodne jak na zwykłej konsoli.
Osobiście używam AtlasOS z programem Playnite - odpalany w trybie pełnoekranowym po starcie. Można sobie wgrać różne interfejsy.
Wszystko działa spoko, do momentu, gdy nie musimy coś w plikach pogrzebać.
A często w grach PC trzeba grzebać, bo coś na premierę nie działa, trzeba wgrać moda, zmienić coś w pliku ini itp.
Dlatego czekam zarówno na nowego Xboxa jak i ten od steam, bo może w końcu dostaniemy porządny system typowo pod gry, gdzie 100% rzeczy zrobimy za pomocą pada.
Myślisz że Valve istnieje w jakieś innej rzeczywistości i nie musi płacić za hardware tyle co inni producenci? No to się zdziwisz. I jak to PC nie ma interfejsu konsolowego a Steam Big Picture?
Tak! Kupuję steam machine!
Nie ważne ile kosztuje, nie ważne jaką ma moc, ważne ze można grać w gry PC bez proszenia się Billa Gatesa o pozwolenie i wciskania mi AI do systemu operacyjnego!
Steam Machine wygląda bardzo interesująco! Zobaczymy czy Valve zdoła namieszać na rynku, wszystko będzie zależało od ceny ostatecznie.