Spory zawód, choć już w demie było widać, że szału brak. Sprawdzi się jak będzie za 5 zł, zwłaszcza, że Sad Cat, to białoruskie studio, które dołączyło do grupy nova assemby z dziwnymi powiązaniami kapitałowymi.
Chyba, że w umyśle zabrakło już miejsca na taką rozkminę...
Nie znalazłem żadnych informacji (nawet niepotwierdzonych) dotyczących konkretnych inwestorów funduszu, co nie jest niczym niezwykłym w przypadku VC, ponieważ takich informacji się nie upublicznia. Nie natrafiłem również na żadne wypowiedzi sugerujące jednoznaczne stanowiska polityczne ze strony osób zarządzających funduszem, czyli Romana i Kirilla Gurskich. Obaj mają doświadczenie w sektorze doradztwa biznesowego np. EY, a Kirill jest również członkiem Forbes Business Council. Obydwaj wypowiadają się publicznie głównie na tematy związane z rynkiem gier i inwestycjami, m.in. poprzez LinkedIn. Wśród pracowników Sad Cat Studios są natomiast Ukraińcy, a sama firma jest zarejestrowana na Cyprze. Wydaje mi się więc, że rzeczywiście nie są zainteresowani polityką i chcą się skupiać przede wszystkim na biznesie. Głównym problemem z mojej perspektywy są inwestorzy GEM Capital - tak naprawdę nie wiemy czy przypadkiem nie ma wśród nich osób wspierających wojnę na Ukrainie.
Daj znać jeśli mój research jest niepełny - w przypadku istotnych powiązań Sad Cat Studios/ GEM Capital z orkami wspierającymi 'specjalną operację wojskową', zweryfikowałbym swoje nastawienie do tej gry.
GEM Capital, który sfinansował studio, został założony przez Anatoliya Paliy'a. Paliy to były menedżer wysokiego szczebla w Gazpromie (pełnił funkcję wiceprezesa w spółce zależnej Gazprom Gazenergoset)
Chyba trochę przesadne czepialstwo z mojej strony. Ostatecznie tak jak wspomniałeś, wśród pracowników studia są Ukraińcy.
Bez przesady - gra jest za 69 zł na Steam w pakiecie z Planet of Lana. Wbiłem 2 godziny i jest całkiem spoko - bardzo fajna oprawa graficzna, klimat i muzyka. Samson który jest crapem też dostał oceny 5-6, a tu jest naprawdę dobrze jak na debiut studia.
Moim zdaniem za takie pieniądze warto jest dać tej grze szansę.
Przejdę to napiszę - jak się okaże, że to crap to zwracam honor.
Szansę dać jak najbardziej można - zwłaszcza że cena okazała się niższa, niż się spodziewałem (zazwyczaj 20 euro przelicza się na Steamie na 92 zł).
Natomiast pakiet, o którym piszesz, kosztuje 137,46 zł - 69 zł tylko w sytuacji, gdy masz już Planet of Lana 2 ;)
https://store.steampowered.com/bundle/73284/Replaced_X_Planet_of_Lana_II/
Jak skończę to podzielę się swoją opinią - na ten moment najbardziej podoba mi się oprawa i muzyka - szkoda, że nie da się (albo nie widziałem tej opcji) wyłączyć pasków kinowych, ale to szkopuł.
Co do walki - tu się zgodzę, że na dłuższą metę będzie pewnie nużąca.
Gra zajęła mi 12.5h i dalej uważam ją za bardzo dobrego indyka - przez całą grę dochodzą mechaniki - niektóre jak np wtapianie się w tłum są tylko dla pojedynczych etapów. Walka może nie jest porywająca, ale nie męczy aż tak jak mogłoby się wydawać w recenzji.
Fabuła to nie tylko przeszczep organów, ale też sporo ciekawych historii, które można układać sobie poprzez odnajdywanie znajdziek.
Jak dla mnie ocena to 8/8.5
Może zostawisz swoją minirecenzję z oceną pod wpisem encyklopedycznym? Dodałbym ją do panelu z ocenami ;)
Już po ostatnim waszym artykule sprzed 2-3 tygodni (tym z gameplayem w tle) wiedziałem, że gra będzie przeciętna. Dziwny dźwięk przy dialogach nie wpłynął na ocenę – dla mnie liczył się wyłącznie wizualny wygląd gry.”