Komentarze do recenzji: Recenzja Replaced. Jedna z tych gier, które lepiej prezentują się na screenshotach

Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz
14.04.2026 16:41
Messerschmitt
1
1
odpowiedz
Messerschmitt
56
Pretorianin

Spory zawód, choć już w demie było widać, że szału brak. Sprawdzi się jak będzie za 5 zł, zwłaszcza, że Sad Cat, to białoruskie studio, które dołączyło do grupy nova assemby z dziwnymi powiązaniami kapitałowymi.

18.04.2026 06:17
1.1
odpowiedz
Damil8
6
Junior

Messerschmitt rozumiem, że z podobną dociekliwością śledzisz powiązania firm amerykańskich z Izraelem, który ma na koncie zbrodnie równe zbrodniom III Rzeszy?
Chyba, że w umyśle zabrakło już miejsca na taką rozkminę...

19.04.2026 10:25
1.2
odpowiedz
Micelius
36
Pretorianin

Damil8 Ale przecież Rzesza była cudowna, bo walczyła z tymi bestialskimi Amerykanami, którzy ją okrutnie bombardowali... Czy nie tak, geniuszu?

19.04.2026 13:56
1.3
odpowiedz
Peregrino82
4
Centurion

Messerschmitt Początkowo wcale nie byłem przekonany do tej gry ponieważ nie jestem fanem pixel artu. Co ciekawe, po przeczytaniu tej dość krytycznej recenzji, stwierdziłem, że chciałbym jej jednak dać szansę. Zastanowił mnie jednak powód opóźnień, a mianowicie z jakiego powodu wojna na Ukrainie miałaby mieć jakikolwiek wpływ na przedłużające się prace nad grą. Postanowiłem więc przyjrzeć się bliżej Sad Cat Studios, GEM Capital (czyli funduszowi VC, który zainwestował w studio) oraz samym osobom zarządzającym funduszem i jego inwestorom.
Nie znalazłem żadnych informacji (nawet niepotwierdzonych) dotyczących konkretnych inwestorów funduszu, co nie jest niczym niezwykłym w przypadku VC, ponieważ takich informacji się nie upublicznia. Nie natrafiłem również na żadne wypowiedzi sugerujące jednoznaczne stanowiska polityczne ze strony osób zarządzających funduszem, czyli Romana i Kirilla Gurskich. Obaj mają doświadczenie w sektorze doradztwa biznesowego np. EY, a Kirill jest również członkiem Forbes Business Council. Obydwaj wypowiadają się publicznie głównie na tematy związane z rynkiem gier i inwestycjami, m.in. poprzez LinkedIn. Wśród pracowników Sad Cat Studios są natomiast Ukraińcy, a sama firma jest zarejestrowana na Cyprze. Wydaje mi się więc, że rzeczywiście nie są zainteresowani polityką i chcą się skupiać przede wszystkim na biznesie. Głównym problemem z mojej perspektywy są inwestorzy GEM Capital - tak naprawdę nie wiemy czy przypadkiem nie ma wśród nich osób wspierających wojnę na Ukrainie.  

Daj znać jeśli mój research jest niepełny - w przypadku istotnych powiązań Sad Cat Studios/ GEM Capital z orkami wspierającymi 'specjalną operację wojskową', zweryfikowałbym swoje nastawienie do tej gry.

19.04.2026 22:27
Messerschmitt
1.4
odpowiedz
Messerschmitt
56
Pretorianin

Damil8 Jeśli nie rozumiesz bezpośrednich implikacji dla naszego bezpieczeństwa w związku z agresją rosyjską i stawiasz znak równości pomiędzy tymi sytuacjami, to nie mam pytań...

19.04.2026 22:49
Messerschmitt
1.5
odpowiedz
Messerschmitt
56
Pretorianin

Peregrino82 ogólnie dobry research. Jedyne co mnie osobiście zaniepokoiło, to fakt, że
GEM Capital, który sfinansował studio, został założony przez Anatoliya Paliy'a. Paliy to były menedżer wysokiego szczebla w Gazpromie (pełnił funkcję wiceprezesa w spółce zależnej Gazprom Gazenergoset)

Chyba trochę przesadne czepialstwo z mojej strony. Ostatecznie tak jak wspomniałeś, wśród pracowników studia są Ukraińcy.

20.04.2026 01:19
johnnyk
1.6
odpowiedz
johnnyk
6
Legionista

Messerschmitt spolka zarejestrowana na Cyprze przejetym praktycznie przez ruSSka oligarchie, a "wśród pracowników studia są Ukraińcy" no to spoko, bo nigdy zdrajcow w zadnym narodzie nie bylo :)

14.04.2026 18:22
2
odpowiedz
6 odpowiedzi
ElCheetos
1
Junior

Bez przesady - gra jest za 69 zł na Steam w pakiecie z Planet of Lana. Wbiłem 2 godziny i jest całkiem spoko - bardzo fajna oprawa graficzna, klimat i muzyka. Samson który jest crapem też dostał oceny 5-6, a tu jest naprawdę dobrze jak na debiut studia. 

Moim zdaniem za takie pieniądze warto jest dać tej grze szansę.

14.04.2026 18:24
Draugnimir
2.1
odpowiedz
Draugnimir
155
Mały diplodok

GRYOnline.plRedakcja

Napisz więcej, jak wbijesz 10 godzin ;)

14.04.2026 18:27
2.2
odpowiedz
ElCheetos
1
Junior

Draugnimir ja nie mówię, że to jest 10/10. Jest to indyk, któremu można dać szansę jak ktoś lubi takie klimaty. 

Przejdę to napiszę - jak się okaże, że to crap to zwracam honor.

14.04.2026 19:37
Draugnimir
2.3
1
odpowiedz
Draugnimir
155
Mały diplodok

GRYOnline.plRedakcja

ElCheetos Jestem ciekaw Twoich wrażeń z dalszej części gry, to miałem na myśli ;)

Szansę dać jak najbardziej można - zwłaszcza że cena okazała się niższa, niż się spodziewałem (zazwyczaj 20 euro przelicza się na Steamie na 92 zł).

Natomiast pakiet, o którym piszesz, kosztuje 137,46 zł - 69 zł tylko w sytuacji, gdy masz już Planet of Lana 2 ;)
https://store.steampowered.com/bundle/73284/Replaced_X_Planet_of_Lana_II/

14.04.2026 19:51
2.4
2
odpowiedz
ElCheetos
1
Junior

Draugnimir racja, mój błąd z ceną. Nie zwróciłem uwagi, że to jest w przypadku gdy ma się Lane 2. 

Jak skończę to podzielę się swoją opinią - na ten moment najbardziej podoba mi się oprawa i muzyka - szkoda, że nie da się (albo nie widziałem tej opcji) wyłączyć pasków kinowych, ale to szkopuł. 

Co do walki - tu się zgodzę, że na dłuższą metę będzie pewnie nużąca.

22.04.2026 15:17
2.5
odpowiedz
ElCheetos
1
Junior

Draugnimir skończyłem wczoraj grę - miałem przerwę na ogranie Pragmaty więc zeszło trochę dłużej. 

Gra zajęła mi 12.5h i dalej uważam ją za bardzo dobrego indyka - przez całą grę dochodzą mechaniki - niektóre jak np wtapianie się w tłum są tylko dla pojedynczych etapów. Walka może nie jest porywająca, ale nie męczy aż tak jak mogłoby się wydawać w recenzji. 

Fabuła to nie tylko przeszczep organów, ale też sporo ciekawych historii, które można układać sobie poprzez odnajdywanie znajdziek. 

Jak dla mnie ocena to 8/8.5

22.04.2026 18:27
Draugnimir
2.6
odpowiedz
Draugnimir
155
Mały diplodok

GRYOnline.plRedakcja

ElCheetos No to fajnie, że dobrze się bawiłeś :)

Może zostawisz swoją minirecenzję z oceną pod wpisem encyklopedycznym? Dodałbym ją do panelu z ocenami ;)

14.04.2026 20:02
baltazar1908
3
odpowiedz
baltazar1908
47
Generał

Już po ostatnim waszym artykule sprzed 2-3 tygodni (tym z gameplayem w tle) wiedziałem, że gra będzie przeciętna. Dziwny dźwięk przy dialogach nie wpłynął na ocenę – dla mnie liczył się wyłącznie wizualny wygląd gry.”

14.04.2026 20:20
Dead Men
4
1
odpowiedz
Dead Men
197
Senator

A miało być tak pieknie

14.04.2026 20:55
Last_Redemption
5
odpowiedz
Last_Redemption
65
Senator

Na meta średnia wysoka

20.04.2026 09:25
Herr Pietrus
6
odpowiedz
Herr Pietrus
243
Jestę Grifterę

Patrząc po demie, to o dziwo tytuł nie jest baitem, ale idealnym podsumowaniem tego - w najlepszym razie - średniaka.

post wyedytowany przez Herr Pietrus 2026-04-20 09:30:03
Forum Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl