No to na rynku zostaje Samsung i SK Hynix z czego obie firmy odmawiają zwiększania nakładów produkcyjnych na rynek konsumencki. Samsung odmówił Samsung Mobile priorytetu i zwiększenia produkcji kości pamięci do telefonów. nVidia zacznie dostarczać same GPU do swoich partnerów więc Gigabyte, Zotac i inni będą musieli moduły pamięci zdobyć sami.
Zaczynamy żyć w ciekawych czasach, ceny wszystkiego co korzysta z chipów pamięci poleci mocno do góry.
ale pomyśl. W zamian dostaniesz czat który będzie kłamał w jeszcze bardziej przekonujący sposób!
grimHog, przecież Micron nie znika z rynku, tylko jedna z należących do niego marek. Masz wyraźnie napisane: "Micron ogłosił całkowite wycofanie marki Crucial z rynku konsumenckiego". Micron sprzedaje pamięci SSD i RAM pod własną marką i one nadal będą dostępne.
Spolszczony cytat z ich własnej wiadomości: "Micron podjął trudną decyzję o zrezygnowaniu z rynku konsumenckiego i Cruciala, żeby poprawić dostawy i wsparcie dla naszych większych i strategicznych klientów w segmencie, który bardzo szybko się rozwija."
Wróćcie wy do szkoły, co? Owszem, ich własny RAM i SSD są i będą dostępne, ale one są skrojone pod rynek pr0 czyli stacje robocze i serwery, a nie kąkutery do grania w Tibie i Fortnite. Ceny ich pr0 części są kosmiczne.
Dobra. To ja może jeszcze kupię ten dysk na kopie zapasową już teraz XD
I wymienię zdychający dysk w aktualnym kompie, żeby działał w razie awarii nowego.
Krzyżyk na drogę. Natura nie lubi próżni. Ktoś w końcu zagospodaruje tą niszę jak inni z niej wyjdą. Co do AI - sami sobie jesteśmy winni. Ilość tworzonych zdjęć, filmików i muzyki przez ludziska jest ogromna to i zapotrzebowanie na pamięć wzrasta.
“Thanks to a passionate community of consumers, the Crucial brand has become synonymous with technical leadership, quality and reliability of leading-edge memory and storage products. We would like to thank our millions of customers, hundreds of partners and all of the Micron team members who have supported the Crucial journey for the last 29 years.”
Ciezko to nawet komentowac, tak to jest slabe.
Via Tenor
Mój pierwszy dysk SSD był od Cruciala, zakupiony w 2013 roku. Potem kolejny również i mam ten dysk do dziś. Kolejny czeka na instalację i nową Windę.
RAM też miałem od Cruciala w wersji DDR3, model Ballistix Sport.
Więcej już Cruciali nie kupię zatem.
Wrócą z podkulonym ogonem jak im AI nie wypali. Na razie jest fala hype jak było w przypadku kopania kryptowalut. Wszystkie wielkie firmy na całym świecie kopały i Janusze w garażu, a teraz każdy pompuje AI. Zobaczymy jak długo to potrwa. Nawet widzę, że normalni ludzie składają kompy pod AI. Jaki w tym sens?
Kurde ja to chciałem napisać!
Pamiętajcie największe szaleństwo jest zaraz przed pęknięciem bańki. Chociaż myślę, że będzie jeszcze bardziej szalenie.
Dobrze, a w jaki sposób miałoby przebiec takie pęknięcie banki?
Moim zdaniem w praktyce polegać będzie ono na stopniowej stabilizacji rynku i wygaszaniu większych inwestycji. Proces ten może trwać stopniowo 5-10 lat.
Micron do tego czasu ustabilizuje swoje dostawy i sprzedaż dla przedsiębiorstw i raczej nie będzie miał powodu przywracać małej nitki produkcji dla konsumentów, gdzie firmom sprzedają 100x tyle.
No nie jedyną, ale reszta bierze od Samsunga i SK Hynix które też się przestawiają na AI i nie zamierzają zwiększać produkcji na rynek konsumencki.