Komentarze do wiadomości: Przełomowe zmiany w branży nadejdą jeszcze w tym roku. Szefowa Xboxa zapowiada wdrożenie rozwiązań, jakich nikt dotąd nie brał pod uwagę

Forum Inne Gry
Dodaj komentarz
10.06.2026 10:51
1
4
odpowiedz
MadTrigger
7
Centurion

"zobaczymy nowe modele biznesowe, których do tej pory branża gier nie znała" no nie wiem czy nie znała. Przerywanie rozrywki reklamami znane jest od dawna. Pewnie będzie XBOX GamePass for Plebs i tam będzie można grać za pół ceny, ale tylko w chmurze i gra będzie przerywana co 10min reklamą. Na początku max 10s na początku jak to kiedyś Youtube obiecywało. Potem 30s, potem dwie, potem w środku. Do tego permanentna inwigilacja, odarcie prywatności z rozszerzonym zbieraniem danych i zgodą na pchanie wszystkiego do nauki modeli AI. I to wszystko za pół ceny :D
Exclusivy to po prostu dyskryminacja cześci graczy, żeby orżnąć na kasę inną część.
Co do podwyżek to były jak najbardziej dobre dla M$ tylko troszę się pospieszyli i ugotowali żabę. Zdobędą większy rynek, będą mieli stany gry i osiągnięcia graczy jako zakładnika to cena poszybuje w kosmos, albo przechodzisz na GamePass Bieda z Reklamami

10.06.2026 11:16
1.1
2
odpowiedz
Interior666
169
Generał

MadTrigger O ile z pierwszą częścią postu się zgadzam o tyle z drugą już nie a przede wszystkim "Exclusivy to po prostu dyskryminacja części graczy, żeby orżnąć na kasę inną część." Użyte tutaj słowo dyskryminacji kompletnie nie pasuje. Korporacja ma prawo do swojego produktu i wydawania go na platformy na które chce. Czy seria butów z rozmiarem maksymalnie do 46 sprawia, że osoby o dużych stopach są dyskryminowane? Czy mając 2 metry wzrostu i nie mieszcząc się w lambo oznacza, że jestem przez producenta dyskryminowany? Czy małe indie studio wypuszczające swoją grę tylko na steam dyskryminuje graczy konsolowych?

Sprawą oczywistą jest to, że korporacja chce zarobić jak najwięcej, sprawą również i oczywistą jest przekonanie, że klient z reguły chce kupić produkt najtaniej.

10.06.2026 11:27
Ergo
1.2
odpowiedz
Ergo
105
Generał

MadTrigger Z pierwszą częścią twojej wypowiedzi do połowy się zgadzam. Później to jakieś kocopoły.

Co do podwyżek to były jak najbardziej dobre dla M$ tylko troszę się pospieszyli i ugotowali żabę. Zdobędą większy rynek, będą mieli stany gry i osiągnięcia graczy jako zakładnika to cena poszybuje w kosmos...

No właśnie chodzi o to geniuszu, że nie zdobędą większego rynku. Game pass stanął w miejscu, a miał to być serwis growy na miarę netflixa. Piszesz o jakiejś dalekiej przyszłości, która jak na tę chwilę jest nierealna.

post wyedytowany przez Ergo 2026-06-10 11:28:25
10.06.2026 12:07
1.3
odpowiedz
MadTrigger
7
Centurion

Interior666 Słowo dyskryminacja jest jak najbardziej na miejscu. Używając Twojego porównania do butów to wyobraź sobie, że celowo nie produkują tylko rozmiary tylko 40-43 nie dlatego, że technicznie nie mogą innych. Nie produkują ich tylko dlatego, że chcą żeby te buty nosiły tylko osoby o nogach 40-43 a reszta ludzi nie ma w nich chodzić. To że nie ma w nich chodzić jest ich świadomą i celową decyzją czyli dyskryminacją ze względu na rozmiar nogi. Oni nie twierdzą, że robienie gry na wszystkie platformy jest niemożliwe czy kosztowne. Oni twierdzą, że jak dadzą dostęp do tej gry tylko osobom, które kupią inny ich towar, a reszta jak nie kupi to sobie nie pogra. Kto się nie mieści do Lambo? Gdyby producent lambo celowo sprawił, że zwyczajne rozmiarowo osoby np. w rozmarze od 170-175 się nie mieściły do auta bo technicznie by im to uniemożliwono, albo celowo tak zaprojektowano samochód, żeby się nie mieścili to to właśnie byłaby ta dyskryminacja w stylu M$. Twórca indie może nie mieć zwyczajnie środków na robienie gry na inne platformy. Jak pisałem wcześniej problem z dyskryminacją nie ma podłoża ani technicznego, ani kosztowego. Z resztą pokaż który to twórca indie celowo nie wypuszcza gry na inne platformy? Może, ale świadomie i z premedytacją tego nie robi, posiadając środki finansowe i techniczne na to. Problem polega na tym, że chcą sprzedać konsolę i manipulując dostępnością. Spokojnie mogą wydać grę na wszystkie platformy, ale chcą wymusić kupno konsol. Owszem korporacja ma prawo do swojego produktu i wydawania go na platformy na które chce, ma prawo dyskryminować, a ja mam prawo to tak nazwać. Dyskryminacja to forma marginalizacji, a ograniczenie dostępności produktu marginalizuje tą część która nie będzie miała do niej dostępu.

10.06.2026 12:11
1.4
odpowiedz
MadTrigger
7
Centurion

Ergo No właśnie o to chodzi geniuszu. Zmniejszyli ceny po to, żeby zdobyć większy rynek.

10.06.2026 12:15
Ergo
1.5
odpowiedz
Ergo
105
Generał

Via Tenor

MadTrigger Ja nie wiem skąd wy się bierzecie. 😂 Nie wiem czy wiesz geniuszu, ale gdy game pass kosztował 54zl/msc to już wtedy mocno zwolnił. Podwyżka była po to aby zarobić więcej na już istniejącej bazie użytkowników bo nowych nie przybywało.

A z tą dyskryminacja to niezła psychoza. 🤣

10.06.2026 13:27
1.6
odpowiedz
Interior666
169
Generał

MadTrigger Twoja analogia jest skrajnie radykalna i logicznie nie poprawna bo wynika z niej, że każdy człowiek na świecie jest dyskryminowany.

Co do butów. Uważam, że każde przedsiębiorstwo jest z góry nastawione na zysk (praksekologia), jeżeli jakaś firma świadomie ogranicza się do produkcji butów w rozmiarze 40-43 "bo tak" najprawdopodobniej szybko zniknie z rynku przez brak rentowności, jeżeli mimo tego nie zniknie z rynku i będzie się na nim utrzymywać nazywanie tego dyskryminacją dalej jest radykalne i logicznie nie spójne przez argument który wypisałem w pierwszych dwóch zdaniach mojego postu. Mało tego, zmuszanie podmiotu do dystrybucji swoich dóbr na nie rentownych rynkach jest naruszeniem praw własności.

"Oni twierdzą, że jak dadzą dostęp do tej gry tylko osobom, które kupią inny ich towar, a reszta jak nie kupi to sobie nie pogra." Nie rozumiem tego zdania. Zapewne działania Microsoftu do ograniczenia dystrybucji swoich gier na inne platformy ma skutkować zwiększeniem zysków które ma wygenerować większa sprzedaż Xboksów, a nie "bo tak, czy z powodów takich, że nienawidzą osób z Playstation". (Po raz kolejny, ekskluzywność to nie dyskryminacja).

"Gdyby producent lambo celowo sprawił, że zwyczajne rozmiarowo osoby np. w rozmarze od 170-175 się nie mieściły do auta bo technicznie by im to uniemożliwono, albo celowo tak zaprojektowano samochód, żeby się nie mieścili to to właśnie byłaby ta dyskryminacja w stylu M$." Co jeżeli samochód został zaprojektowany z myślą dla osób w przedziale wzrostu 170-185cm z powodów większych osiągów, czy osoby +185cm będą dyskryminowane? Z twojego punktu widzenia, tak bo celowo został w taki sposób zaprojektowany. Jak odróżnić dyskryminacje od celu czysto ekonomicznego czy w przypadku lambo celów czysto technicznych? Czy producent sprzedając ten samochód za 500k euro dyskryminuje osoby biedne czy po prostu osoby mniej zamożne nie są ich targetem? BTW ja się nie mieszczę w lambo. 😜

"problem z dyskryminacją nie ma podłoża ani technicznego, ani kosztowego" A jednak dalej oskarżasz Microsoft o rasizm. Moim zdaniem ich decyzja jest podjęta z punktu widzenia kosztowego. Produkcja gier na konsole konkurencji jest kosztem dodatkowym z którego wynika, że sprzedaż naszych konsol jest mniejsza. Taka argumentacja jest w moim mniemaniu jak najbardziej trafna. Z perspektywy klienta: po co mam kupować Xboksa jak na PC czy Playstation będę miał to co oferuje Xbox + więcej?

Podsumowując. Jeżeli chcesz nazywać to dyskryminacją oczywiście, że możesz to robić ja jednak nie jestem wogóle przekonany do twojej argumentacji. Jest skrajnie irracjonalna.

10.06.2026 15:56
1.7
1
odpowiedz
premium341893526
46
Pretorianin

Interior666 Ja jednak myślę, że skoro mówią o sprzęcie i cenach części, to raczej będzie „subskrypcja” na konsole. Czyli dostaniesz konsole na umowę na 2 lata na wypożyczenie za opłatę miesięczną, która po 2 latach będzie pewnie dwukrotnością dotychczasowej ceny konsoli.

10.06.2026 16:04
Ergo
1.8
odpowiedz
Ergo
105
Generał

premium341893526 Takie coś już istnieje, wypożyczasz konsolę na x czasu, czy to ps5, nintendo, czy xboxa.
Ale oficjalnie jeszcze żadne korpo takiego modelu nie proponowało. Tylko ciekawe jak z ceną, no bo to się niczym nie różni od kupienia sprzetu na raty, a i lepiej na tym wychodzisz bo sprzęt zostaje z tobą. 🤷

10.06.2026 16:12
1.9
odpowiedz
Interior666
169
Generał

premium341893526 Leasing na konsole. Tego jeszcze nie grali. 😏

10.06.2026 18:26
1.10
1
odpowiedz
premium341893526
46
Pretorianin

Ergo Prosta sprawa. Sprzętu nie będzie się dało w ogóle kupić, a po umowie albo sprzęt oddajesz albo przedłużasz umowę.

10.06.2026 18:37
Ergo
1.11
odpowiedz
Ergo
105
Generał

premium341893526 Ale wiesz, że to nie ma żadnego sensu? Po za tym żeby coś takiego zrobić to musiałbyś mieć monopol, a to jest nierealne. Gdyby tak zrobili to mogliby odrazu zwijać interes.

post wyedytowany przez Ergo 2026-06-10 18:38:29
10.06.2026 11:15
2
odpowiedz
Zmutowany_Smok
0
Legionista

Akurat MS to potrafi co pół roku zmieniać strategie

10.06.2026 12:08
Racja
3
2
odpowiedz
Racja
14
Generał

Kiedy w mojej głowie pojawia się chęć zakupu konsoli?

Kiedy jestem do tego zmuszony.

Kiedy jestem do tego zmuszony?

Gdy na konsoli są gry ekskluzywne.

10.06.2026 12:12
Bociek69
4
odpowiedz
Bociek69
63
Byle do Wiosny

Via Tenor

Po ostatniej prezentacji Xboxa mozna powiedziec ze Asha duzej rewolucji jednak nie zrobi :(

Ciagle chca "Play Everywhere" i GamePasa wciskac i 95% zapreznotnowanych gier ukarze sie na innych platfomrach. A ten pseudo "exclusive" GOWa to typowe Virtue Signaling zrobione na pospiechu (gdzie logoa PS5 jeszcze nie usuneli z grafik) niz jakas powazna zmiana o 180 stopni i przezucenie sie na robienie exclusiwow.

post wyedytowany przez Bociek69 2026-06-10 12:16:52
10.06.2026 12:49
Herr Pietrus
5
1
odpowiedz
Herr Pietrus
244
Jestę Grifterę

Starch się bać, gdy coś takiego zapowiada korpo pokroju MS. Jeszcze zobaczycie, jaki to dobry wujek od giereczek...
Co do sprzętu, to albo szykują granie tylko w chmurze, albo wynajem konsol.

post wyedytowany przez Herr Pietrus 2026-06-10 12:56:26
10.06.2026 15:18
6
odpowiedz
jako8
3
Centurion

Zaora jeszcze bardziej niż Phill

10.06.2026 15:22
Angemona
7
odpowiedz
Angemona
99
Generał

Tu sprawę pokpiło poprzednie kierownictwo, że aktualnie nie ma wystarczającej liczby konsol tej generacji na rynku. Ja bym na ich miejscu wstrzymała się z wypuszczaniem nowego sprzętu do uspokojenia sytuacji rynkowej, chyba, że sytuacja nie zamierza się uspokajać.

10.06.2026 15:28
MilornDiester
8
odpowiedz
1 odpowiedź
MilornDiester
57
Generał

Zachęcać do kupna konsoli można albo kijem albo marchewką. Kijem jest zabieranie czegoś graczom za to, że nie korzystają z ich platformy, marchewką jest dawanie im czegoś na zachętę.

Pytanie brzmi - kiedy eks jest zabieraniem czegoś użytkownikom innych konsol a kiedy jest dawaniem czegoś ekstra własnym klientom?

Moim zdaniem różnica leży gdzieś w związku z typem gry. Jeśli exclusive jest dziełem wyjątkowym, eksperymentalnym, który od początku nie ma w planach na siebie zarobić tylko promować konsolę + działa na niej wybitnie i wyciąga 100% jej możliwości to możemy mówić, że gracze dostają coś extra. Jeśli jest to typowe AAA, które jest nie do odróżnienia od innych na rynku i po prostu ma przynieść wydawcy $$$ to wtedy niewydanie jej na innych konsolach przypomina raczej odebranie czegoś w celu przymuszenia do zakupu całej konsoli.

Jeśli exy będą grami, które nigdy by nie powstały w innych warunkach - niech będzie. Jeśli to ma działać na zasadzie "ej, ninja theory, macie tu 100 mln $ na kolejnego Hellblada, wiemy że gra prawdopodobnie tyle nie zarobi, ale chcemy żebyście zrobili dla naszych klientów coś ekstra, czego nie doświadczą nigdzie indziej" to jest to zrozumiałe.

Jeśli będzie to raczej "hej Bethesda, róbcie tego kolejnego TESa, tylko nie wydawajcie go poza naszą konsolą, oto pieniądze za kopie których przez to nie sprzedacie" to jest to typowo antykonsumenckie zagranie, któremu powinniśmy być wszyscy po równo przeciwni.

10.06.2026 15:37
Ergo
8.1
odpowiedz
Ergo
105
Generał

MilornDiester WTF?!?! Wiesz, że exy robią studia, które są pod skrzydłami jakiejś korporacji? Nie ma znaczenia jakiej jakości będzie dana gra. Korporacja stwierdza, że chce mieć tę grę tylko u siebie na konsoli i tak się dzieje. Co to za bzdury z tym, że ex ma być czymś wyjątkowym? 😂 Exclusive znaczy coś ekskluzywnego, a nie coś ekstra, czyli bonusowego, dla użytkownika.
Chcesz zagrać w God of War to kup playstation, tyle w temacie. Tu się liczy siła marki.

Gdyby iść twoim tokiem myślenia to żadna gra nie mogłaby być grą ekskluzywną. 🤦

post wyedytowany przez Ergo 2026-06-10 15:39:31
10.06.2026 19:10
Wrzesień
9
odpowiedz
Wrzesień
81
Idiot Doom Spiral

Szefowa Xboxa zapowiada wdrożenie rozwiązań, jakich nikt dotąd nie brał pod uwagę
Nie wiem co to będzie, ale już się trochę boję😨

10.06.2026 22:22
WolfDale
😜
10
odpowiedz
WolfDale
98
~sv_cheats 1

Microsoft jest jak kobieta, więc w końcu się z tym nie kryją i co chwile zmienia zdanie.

Forum Forum Inne Gry
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl