Przesłuchałem kilka recenzji i wychodzi, że jest to bardzo dobry rzemieślniczo blockbuster, najeżony licznymi tzw. "nolanizmami". Odbiór czasem skrajnie różny, ale zdążyłem przywyknąć do tego, że ludzie nie potrafią trzymać emocji na wodzy. Ze wszystkich przewijających się wad najbardziej martwi mnie potencjalny brak zaangażowania emocjonalnego z powodu płaskości dialogów, czy sposobu ekspozycji bohaterów. Mroczny dunkierkowy klimat, który jakoś nie pasował mi od pierwszego trailera z odpowiednim nastawieniem jakoś przełknę.
Trzeba będzie znaleźć te kilka godzin na seans.
No to jeszcze dluuuga droga do zysku bo założenia mówią o 750 do nawet miliarda dolarów by był z tego zwrot (250 ml produkcja, drugie tyle marketing, 20% dla nolana). Może być ciężko co pokazuje ponownie że hollywood ma się ku upadkowi a przyszłością będą flimy typu obsesja tworzone przez ludzi z pasją.
Na metacritic user score: 5.1
jesłi by sie tym sugerować, co ciekawe na IMDB jest 8.4
No i bądź tu mądry;)
Ale dopiero była premiera więc po miesiącu będzie dużo bardziej miarodajna ocena.
I ja się akurat sugeruję tym ocenami, bo na dziesiątki tysięcy ocen to tam jest mały procent hejterów, którzy celowo dają 1, aby zaniżyć ocenę (i przy okazji własną samoocenę)
Na RT masz ocene ludzi, ktorzy zuploadowali bilet do kina (za pomoca Fandango, niestety to dziala tyko w USA) i jest 9.7 przy 5000 glosow.
Niewiele mniej przy glosowaniu bez uploadu. Eliminuje masowe zanizanie oceny bo jeden bilet = jeden glos i koniec.
Co ciekawe imdb odmowilo/zaniechalo wprowadzenia takich zmian i wspolpracy ze sprzedawcami biletow. Z tymze jak widac tak trolling jest duzo mniejszy niz na metacritic (ktore naprawde jest strona-zartem i nie powinno byc uzywane jako zrodlo wiedzy czy opinii).
Ciekawym zrodlem ocen moze byc tez https://letterboxd.com/film/the-odyssey-2026/ - na ten moment 4,3/5 gwiazdek.
No i bądź tu mądry;)
Zacznijmy od wybierania madrze zrodel wiedzy. Czyli nie metacritic.
No i IMDB należy do Amazona, tak samo inne agregaty, chuje muje, dzikie węże należące do wielkich korporacji.
więc mogę w tym momencie sprostować mój powyższy wpis mówiąć, że ''należy na te oceny spoglądać ze zdrowo rozsądkowym dystansem'' 🔥
z resztą jak na wszystko inne;)
Filmweb do tego ogarnął review bombing pospolitego ruszenia piwniczaków. Teraz to będzie frustracja co u poniektórych.
Bzdura. Liczac inflacje jest w tyle za Batmanem. Życzę mu zeby nie dociągnął. Recezja Krzysztofa Maja wgniata w scianę tego gniota.
To ten pseudodoktor i ludolog?
Jestem zwyklym ojcem, pewnym własnej orientacji więc nie mam obaw odnośnie homoseksualistów itp. takie obawy maja tylko krypto geje którzy boja sie tego ze podniecaja ich koledzy w silowni. Normalny facet nie ma nic przeciw homoseksualistom osobom o innym kolorze skóry ito zwyczajnie ma olewke na nich. Dziwnym trafem to zawsze politykow ciagle plujacych na homoseksualistow przylapuje sie zjezdzaniu po rynnie z gejowskiego party
Odyseja to troche kino drogi spokojniejsze to nie film z superbohaterami dla nastolatkow o czasie skupienia max 2 minuty
Musieli by zrobić szybką ankietę wśród wychodzących z kina widzów bo inaczej to jeden krytyk powie tak, drugi inaczej a oboje mogą nie mieć racji
Wiadomo, że prawiczki mogą tylko powyć w necie z niemocy i nic więcej :D
Film leci po miliard na świecie. Już jest ćwierć miliarda.
No ale jak to! Przecież to: ...multikulturowa jasełka, aby zdegenerowane grupki mogły się nawzajem lizać po ujach. Chyba tylko taki jest cel tych wytworów popkultury XXI w. oprócz oczywiście zakłamywania i wypaczania kultury stworzonej przez białych ludzi. & Ale za to są murzyni, kobieta udająca mężczyznę i Spiderman. 🤣
Czyli jednak film wyśmienicie sobie radzi i ludzie chcą oglądać a z tymi opiniami internetowych napinaczy jak z ogonem co to chciał merdać psem.
heh, i tak nie zamierzam tego oglądać jak to jest niepoważne i sztuczne podczas gdy stare odyseje są po prostu lepsze i dużo bardziej poważne i autentyczne :P.
Właśnie wróciłem z IMAX.
Momentami, szczególnie na początku slow burn, skrociłbym też długość o 15-20 minut (niektóre sceny nieco przeciągnięte). Ale jak już wątki ruszyły to nie nudziłem się ani trochę. Dobra gra aktorska, a udźwiękowienie to top topów.
Nie wszystkie wątki mi w pełni siadły:
spoiler start
Cyklop tak po prostu poszedł spać? Kirke po prostu ich odczarowała?
spoiler stop
Ale to mała cześć tego długiego filmu.
7/10, dobra rozrywka. Beka z typów co wieszczyli woke lgbt czy "Achillesa".