Bzdura. Liczac inflacje jest w tyle za Batmanem. Życzę mu zeby nie dociągnął. Recezja Krzysztofa Maja wgniata w scianę tego gniota.
Wiadomo, że prawiczki mogą tylko powyć w necie z niemocy i nic więcej :D
Film leci po miliard na świecie. Już jest ćwierć miliarda.
Przesłuchałem kilka recenzji i wychodzi, że jest to bardzo dobry rzemieślniczo blockbuster, najeżony licznymi tzw. "nolanizmami". Odbiór czasem skrajnie różny, ale zdążyłem przywyknąć do tego, że ludzie nie potrafią trzymać emocji na wodzy. Ze wszystkich przewijających się wad najbardziej martwi mnie potencjalny brak zaangażowania emocjonalnego z powodu płaskości dialogów, czy sposobu ekspozycji bohaterów. Mroczny dunkierkowy klimat, który jakoś nie pasował mi od pierwszego trailera z odpowiednim nastawieniem jakoś przełknę.
Trzeba będzie znaleźć te kilka godzin na seans.
No to jeszcze dluuuga droga do zysku bo założenia mówią o 750 do nawet miliarda dolarów by był z tego zwrot (250 ml produkcja, drugie tyle marketing, 20% dla nolana). Może być ciężko co pokazuje ponownie że hollywood ma się ku upadkowi a przyszłością będą flimy typu obsesja tworzone przez ludzi z pasją.
Na metacritic user score: 5.1
jesłi by sie tym sugerować, co ciekawe na IMDB jest 8.4
No i bądź tu mądry;)
Ale dopiero była premiera więc po miesiącu będzie dużo bardziej miarodajna ocena.
I ja się akurat sugeruję tym ocenami, bo na dziesiątki tysięcy ocen to tam jest mały procent hejterów, którzy celowo dają 1, aby zaniżyć ocenę (i przy okazji własną samoocenę)
Na RT masz ocene ludzi, ktorzy zuploadowali bilet do kina (za pomoca Fandango, niestety to dziala tyko w USA) i jest 9.7 przy 5000 glosow.
Niewiele mniej przy glosowaniu bez uploadu. Eliminuje masowe zanizanie oceny bo jeden bilet = jeden glos i koniec.
Co ciekawe imdb odmowilo/zaniechalo wprowadzenia takich zmian i wspolpracy ze sprzedawcami biletow. Z tymze jak widac tak trolling jest duzo mniejszy niz na metacritic (ktore naprawde jest strona-zartem i nie powinno byc uzywane jako zrodlo wiedzy czy opinii).
Ciekawym zrodlem ocen moze byc tez https://letterboxd.com/film/the-odyssey-2026/ - na ten moment 4,3/5 gwiazdek.
No i bądź tu mądry;)
Zacznijmy od wybierania madrze zrodel wiedzy. Czyli nie metacritic.
No i IMDB należy do Amazona, tak samo inne agregaty, chuje muje, dzikie węże należące do wielkich korporacji.
więc mogę w tym momencie sprostować mój powyższy wpis mówiąć, że ''należy na te oceny spoglądać ze zdrowo rozsądkowym dystansem'' 🔥
z resztą jak na wszystko inne;)
Filmweb do tego ogarnął review bombing pospolitego ruszenia piwniczaków. Teraz to będzie frustracja co u poniektórych.
No k..wa dziendobry, Po to powstal system zeby wyeliminowac reviewbombing i wplyw na pokazywane oceny ludzi, ktorzy filmu nie widzieli i/oraz oceniaja z powodow inne niz artystyczne. Working as intended.
Doslownie zeby wyeliminowac i wyalienowac ludzi takich jak ty, ktorzy zamieniaja rozrywke w gowniana wojne kulturowa, bo nie maja co zrobic ze swoim zyciem.
NIkt sie z tym nie kryje ani nie kryl. Komiczny thread, na komicznym subreddicie. Odkryli teorie spiskowa, ktora jest ukryta za zaslona dwoch klikniec mysza (prawy -> pokaz zrodlo strony). W systemie, ktory zostal zmieniony 6 lat temu.
Jedyne co sie potwierdzilo to ze system dziala i jest w stanie zniwelowac wplyw na oceny ludzi, ktorzy filmu nie widzieli i/lub troluja. Taki byl cel. A tego jak dziala i jak sa agregowane oceny, nikt nie ukrywa.
Poprostu nikt nie chce waszych "recenzji" i nikt normalny nie chce sie babrac w tym ciaglym bzyczeniu i toksycznosci.
lol
EDIT: Znalazlem ten thread. Koles, ktory go zalozyl napisal w ciagu ostatnich 24h, ponad 60 postow. Wszystkie o tym filmie. Dodatkowo czesto postuje na r/asmongold, czyli subie ktory jest wlasciwie alt-rightowym sciekiem... zlitujcie sie.
Podsumowujac? Slychac wycie? Znakomicie. Moze troche ludziom sie otworza oczy, i ogarna ze gry i filmy nie failuja bo sa "woke", tylko dlatego ze sa slabe. A zdanie oderwanych od rzeczywistosci psychopatow nikogo tak naprawde nie obchodzi.
https://www.vanityfair.com/story/the-odyssey-christopher-nolan-box-office
Bzdura. Liczac inflacje jest w tyle za Batmanem. Życzę mu zeby nie dociągnął. Recezja Krzysztofa Maja wgniata w scianę tego gniota.
To ten pseudodoktor i ludolog?
Jestem zwyklym ojcem, pewnym własnej orientacji więc nie mam obaw odnośnie homoseksualistów itp. takie obawy maja tylko krypto geje którzy boja sie tego ze podniecaja ich koledzy w silowni. Normalny facet nie ma nic przeciw homoseksualistom osobom o innym kolorze skóry ito zwyczajnie ma olewke na nich. Dziwnym trafem to zawsze politykow ciagle plujacych na homoseksualistow przylapuje sie zjezdzaniu po rynnie z gejowskiego party
Głupszej wypowiedzi dawno nie czytałem na tym forum.
Pamiętajcie: jak ktoś ma lewicowe poglądy, to jego dzieci na pewno przejdą operację zmiany płci. Na tym zgniłym Zachodzi to już pewnie co najmniej połowa męskiej populacji chodzi w spódniczkach, a połowa żeńskiej populacji doszyła sobie cohones. Ot, logika rzekomego "prawicowego konserwatysty", który ludzi niemających nic przeciwko osobom o innej orientacji seksualnej uznaje za "komunistów". Pomieszanie z poplątaniem. A ponieważ Stalin zmienił kodeks karny tak, żeby wsadzać na kilka lat do więzienia za stosunki seksualne między mężczyznami, to chyba powinniśmy osoby o poglądach vayhy nazywać "stalinistami". ;)
Ciekawe też, czy vahya zdaje sobie sprawę z tego, że Krzysztof M. Maj ma tzw. lewicowe poglądy (od lat jest na celowniku konserwatywnych edukatorów) i nawet w swojej recenzji "Odysei" szydzi pod koniec z prawicowych bojowników o czystość rasy mitologicznej Heleny. Bo posiadanie lewicowych poglądów nie wyklucza się absolutnie z krytykowaniem absurdów po stronie (dajmy na to) "wokeistów" i "redpillowców" czy też z wyrażaniem własnego (niezależnego) zdania na temat filmu. A to, że Maj stał się nagle autorytetem dla prawicowych hunwejbinów, bo nie polubił "Odysei", uważam za pyszny żart. :)
A jak sie nie podoba to ta elyta tylko przebiera nogami zeby wprowadzic cenzure. Takze im dalej w las z komunistami tym lepiej. Socjalisci zawsze konczą komunizmem.
Nie ma sensu wszczynać tutaj politycznej dyskusji, więc tylko zaznaczę, że głupota zabarwiona autorytarnymi zapędami nie ma barw partyjnych czy nawet światopoglądowych. Trump (prawica) otwarcie chce cenzurować media (np. domaga się cofnięcia licencji stacjom nieprzychylnym republikanom). Podobnie było z Orbanem, Berlusconim itd. (choć w tym wypadku już nie ograniczano się wyłącznie do "chęci", tylko wcielano cenzorskie pomysły w życie). Z kolei Norwegia, gdzie rządzi centrolewica, jest krajem o największej wolności mediów na świecie. I tak się możemy przerzucać "uproszczeniami".
Do czego zmierzam? Ano do tego, że twoja wizja świata i walki dobra (konserwatyzmu) ze złem (lewicowość) jest po prosu nieprawdziwa. Socjaldemokracja absolutnie nie prowadzi *zawsze* do komunizmu. Równie dobrze można powiedzieć, że prawicowość *zawsze* prowadzi do terroru w ramach brutalnego reżimu (jak w Chile, Argentynie czy Hiszpanii) czy fundamentalizmu religijnego. A to bzdury, które opierają się na idiotycznej polaryzacji i napędzają wzajemną nienawiść.
A wszystko to z powodu filmu, który w autorski sposób reinterpretuje opowieść sprzed trzech tysięcy lat. Opowieść, która nawet nie jest już dzisiaj podstawą kultu religijnego (wybacz, Iselorze). I to "lewica" jest zacietrzewiona w swoich poglądach? Chcielibyście cenzurować Nolana w imię... czego? A co z wolnością artystyczną? Zamiast po prostu zagłosować portfelem albo zignorować film, z którym wam nie po drodze, wszczynacie jakieś wojenki kulturowe i traktujecie dyskusję o tym, czy komuś się wizja reżysera podoba, jak wojnę o niepodległość. Napuszeni i napompowani rzekomymi wartościami, które w politycznym wykonaniu prawicy obserwujemy codziennie w formie kłamstwa, hipokryzji i obłudy. Z tym, że "zjeżdżanie po rynnie", o którym wspominał już wyżej jeden z dyskutantów, przybiera tutaj chociażby postać farmazonów o Achillesie-transwestycie. Zanim więc zaczniecie krytykować jakichś lewicowych aktywistów, spójrzcie w lustro.
Masz racje. Po prostu napisales prawde w moim odczuciu. Dziekuje. Trzymaj sie. Dobrego dnia.
Nie wiem, czy to ironia, ale też życzę udanego popołudnia. :) Nie ma sensu toczyć wojen kulturowych, które często zniekształcają to, jakimi osobami (zazwyczaj jednak wartościowymi) jesteśmy w "prawdziwym życiu", i wrzucają nas do szufladki zacietrzewionych (zaściankowych albo absurdalnie tolerancyjnych) bojowników. Lepiej energię "marnotrawić" na przyjemniejsze rzeczy czy ciekawsze spory.
Odyseja to troche kino drogi spokojniejsze to nie film z superbohaterami dla nastolatkow o czasie skupienia max 2 minuty
Musieli by zrobić szybką ankietę wśród wychodzących z kina widzów bo inaczej to jeden krytyk powie tak, drugi inaczej a oboje mogą nie mieć racji
Wiadomo, że prawiczki mogą tylko powyć w necie z niemocy i nic więcej :D
Film leci po miliard na świecie. Już jest ćwierć miliarda.
Biorąc pod uwagę koszty reklamy i odsetek pobierany przez kina, to na Zero wyjdą dopiero przy 600-700 mln dolarów :)
Tutaj będzie co innego. Film z pewnością nie będzie frontloaderem i zapewne będzie notował umiarkowane spadki. Do miliarda dociągnie.
No ale jak to! Przecież to: ...multikulturowa jasełka, aby zdegenerowane grupki mogły się nawzajem lizać po ujach. Chyba tylko taki jest cel tych wytworów popkultury XXI w. oprócz oczywiście zakłamywania i wypaczania kultury stworzonej przez białych ludzi. & Ale za to są murzyni, kobieta udająca mężczyznę i Spiderman. 🤣
Czyli jednak film wyśmienicie sobie radzi i ludzie chcą oglądać a z tymi opiniami internetowych napinaczy jak z ogonem co to chciał merdać psem.
heh, i tak nie zamierzam tego oglądać jak to jest niepoważne i sztuczne podczas gdy stare odyseje są po prostu lepsze i dużo bardziej poważne i autentyczne :P.
Właśnie wróciłem z IMAX.
Momentami, szczególnie na początku slow burn, skrociłbym też długość o 15-20 minut (niektóre sceny nieco przeciągnięte). Ale jak już wątki ruszyły to nie nudziłem się ani trochę. Dobra gra aktorska, a udźwiękowienie to top topów.
Nie wszystkie wątki mi w pełni siadły:
spoiler start
Cyklop tak po prostu poszedł spać? Kirke po prostu ich odczarowała?
spoiler stop
Ale to mała cześć tego długiego filmu.
7/10, dobra rozrywka. Beka z typów co wieszczyli woke lgbt czy "Achillesa".
Biorąc pod uwagę koszty reklamy i odsetek pobierany przez kina, to na Zero wyjdą dopiero przy 600-700 mln dolarów.
Poza tym dlaczego nadal podajecie rotten tomatoes jako jakiś wyznacznik ocen? Wszyscy już dobrze wiedzą, że platforma sama sobie ustawia oceny jakie chce. Na matecritic ocena od ludzi to tylko 5.1.
~ Mamy 265 milionow przychodu w pierwszy weekend. Filmy Nolana przewaznie maja dochod calkowity w wysokosci 3,5-4 razy weekend startowy (z jednym chyba wyjatkiem).
Film idzie po miliard.