Komentarze do opinii: Po setkach godzin z Diablo 4 mam listę zmian, których ta gra naprawdę potrzebuje

Forum Gry RPG
Dodaj komentarz
30.04.2026 16:50
aope
😂
5
6
odpowiedz
1 odpowiedź
aope
217
Corporate Occult
Image

Ja to tylko tu zostawię, może tutaj Blizzard tego nie skasuje tak jak to robi na reddicie. Co za mega żenada xD

30.04.2026 15:26
1
3
odpowiedz
luq8912
51
Centurion

Kupi się przy kolejnym dodatku. Nie mam zamiaru bulić kolejne 170 zeta za mechaniki które powinny być na premierę

30.04.2026 15:53
Kwisatz_Haderach
2
odpowiedz
3 odpowiedzi
Kwisatz_Haderach
26
GIT GUD or die trying

Dlatego wolałbym nieco dłużej poczekać na dodatek, otrzymać większą kampanię z Baalem, a potem następną z Diablo (albo odwrotnie).

Baal zdecydowanie. Westmarch. Subtelne hinty sa zawarte w LoH.

30.04.2026 15:58
BigBadSnake
2.1
odpowiedz
BigBadSnake
84
Pretorianin

GRYOnline.plRedakcja

Kwisatz_Haderach o, mogłem coś przegapić, ale pewnie są. Co masz na myśli?

Pamiętam natomiast hinty, które były już w podstawce: któraś część proroctwa i kolejność, w jakiej NPCe mówiły sugerowały, że to będzie Mefisto -> Baal -> Diablo. : )

30.04.2026 22:42
Kwisatz_Haderach
2.2
odpowiedz
Kwisatz_Haderach
26
GIT GUD or die trying

BigBadSnake

Spekulacja oczywiscie, ale:

spoiler start

1. Tyrael wraca z Westmarch, wiec jest to naturalny watek ktorym imho fabula powinna podazyc. Gdzie dokladnie byl? Co dokladnie robil? Czemu Westmarch jest "in a rough state"?.
Zakonczenie watku Skovos i Mefa jest raczej definitywne na ten moment. Wiec potrzebujemy nowego otwarcia. To wydaje sie najnaturalniejsze.
2. Westmarch jest zaraz na polnoc. Naturalna progresja mapy.
3. Tutaj najwazniejsze. W czasie otwierania Horadric Vault, pojawia sie mobek o nazwie Exarch. Z tego co mi wiadomo nie pojawiaja sie one nigdzie indziej w grze. Exarchy to sa/byli najwyzsi ranga uczniowie Malthaela, zanim sie nie wypisal z nieba.
Kolejny, chyba najbardziej namacalny hint ze trzeba sprawdzic Westmarch.
Obecni podczas tego wydarzenia Lorath i Tyrael reaguja zaskoczeniem i zdziwieniem. Ewidentnie cos co "nie powinno" sie wydarzyc.
4. Z drugiej strony sa tez questy ktore wskazuja na Diablo, np. "Ashes in the Eye" i "Void and Vessel". Ale w dalszym ciagu Westmarch wydaje mi sie naturalna progresja, chociazby ze wzgledu na miejsce na mapie. Obojetne kogo tam wsadza. ;)

spoiler stop

Ogolnie musze przyznac, ze tym razem podazanie za fabula i odkrywanie lore sprawily mi nieklamana przyjemnosc. Chwilami nawet bylo mocno emocjonalnie

spoiler start

Lorath

spoiler stop

. Wspomnienia

spoiler start

dziecinstwa Rathmy

spoiler stop

tez fajne.

PS. Inarius to dzban. Mam nadzieje ze wywalilo go do void i nie wroci. ;)

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2026-04-30 23:03:39
01.05.2026 12:53
BigBadSnake
2.3
odpowiedz
BigBadSnake
84
Pretorianin

GRYOnline.plRedakcja

Kwisatz_Haderach 
Ciekawe obserwacje! : )

spoiler start

Że powędrujemy na zachód, pewnie do Westmarch, to widać, nie po to dali krawędź kontynentu na mapie tuż obok ; ) Westmarch mi się, mimo wpływu Malthaela, najbardziej z Diablo kojarzy i jego wieloletnim wpływem na losy tej krainy

spoiler stop

Co do pozostałych spoilerowych uwag - pełna zgoda. : ) Właśnie byłem szczerze ciekaw, jak Ci to siądzie wszystko : )

I zgadzam się, Inarius to dzban. Trochę żałuję, że nie zrobili go bardziej charyzmatyczną i mniej wstrzemięźliwą umysłowo postacią, ale z drugiej, może inne anioły od tego będą.

30.04.2026 16:27
zielele
3
1
odpowiedz
15 odpowiedzi
zielele
168
Legend

ja chciałbym jednej zmiany i to jest "problem", który powstrzymuje mnie przed naciśnięciem "KUP".

chciałbym wyższego poziomu trudności w kampanii.

jestem niewygodnym typem gracza, który jednocześnie nie ma wystarczająco dużo wolnego czasu, żeby zagłębiać się w endgame, ale jednak gram na tyle dużo, że kampania w Diablo jest dla mnie banalna, zbyt banalna. kiedy podniesiesz ten temat na Reddicie albo jakimkolwiek innym forum to odpowiedź zawsze jest ta sama "kampania jest tylko po to, żeby przez nią przebiec", ale do mnie ten argument nie trafia, bo dla mnie kampania jest najwazniejszym elementem i super, że endgame jest trudniejszy, ale ja tego nie sprawdzę.

30.04.2026 16:55
Zmroku
3.1
odpowiedz
Zmroku
101
Redaktor Bezczelny

GRYOnline.plRedakcja

zielele O, ciekawy take. A poziom pokuty (bodaj 4) Ci nie wystarczy? Jest chyba o wiele trudniejszy od normala.

Ja kiedyś rzeczywiście grałem w Diablo tylko kampanie, ale D3, D4 to dla mnie w zasadzie tylko endgame, więc kampanię LOH przechodzę na normalu - bawię się dobrze, ale nie widzę sensu podbijania trudności, skoro i tak w endgamie szybko nadrobię 30 poziomów doświadczenia w górę.

30.04.2026 17:51
BigBadSnake
3.2
odpowiedz
BigBadSnake
84
Pretorianin

GRYOnline.plRedakcja

Hej! To powiem Ci, że Blizz wsłuchał się i w takich graczy. Tzn, zaczynasz na normalu/expercie, ale możesz podbijać poziom do Udręki właśnie. Nie pamiętam, czy do 4 czy jeszcze wyżej (do T4 na bank). I powiem Ci, że LoH dobrze ten poziom kapitalizuje, bo np. w bossach masz sporo mechanik środowiskowych/arenowych do obejścia, to wywiera fajną presję.

30.04.2026 19:58
3.3
1
odpowiedz
boltven
0
Legionista

zielele pokaż jak robisz mefista na udręce 12

30.04.2026 20:12
SerwusX
3.4
odpowiedz
SerwusX
116
Marszałek

Premium VIP

Zmroku Co to jest take? Wrzutka?

30.04.2026 20:41
zielele
3.5
odpowiedz
zielele
168
Legend

boltven

okej, ale najpierw pokaż jak potrafisz czytać ze zrozumieniem.

powiedz mi, jak osiągnąć Udrękę 12 w kampanii, bez endgame'u?

30.04.2026 20:57
😂
3.6
1
odpowiedz
trumpf
17
Generał

powiedz mi, jak osiągnąć Udrękę 12 w kampanii, bez endgame'u?

Moze mi to ktos wytlumaczyc?
Znaczy jestes taki przech... na male bramki ze chcialbys sobie na 12 tormencie przykitrac mefista w kampanii?

Przeciez wystarczy ze wezmiesz penitenta i tak bedziesz mial jajka spocone, a jak w sumie chcesz tylko kampanie pelna wrazen to bierz postac HC i z glowy.

Jak mnie slabi takie flexowanie.

wybacz ale kompletnie nie rozumiesz po co sa tormenty.

post wyedytowany przez trumpf 2026-04-30 20:58:26
30.04.2026 21:36
zielele
3.7
odpowiedz
zielele
168
Legend

trumpf

nie wiem stary, może jakbyś rozumiał co czytasz to nikt by nie musiał Ci nic tłumaczyć i wtedy nie musiałbyś pisać takich glupiomądrych odpowiedzi.

bo ja wiem, że to niemożliwe i NIGDZIE nie napisałem, że chciałbym to zrobić. w swoim pierwszym poście jasno napisałem, że nie interesuje mnie endgame i chciałbym trochę trudniejszej kampanii, tyle. to boltven wyjechał z typowo endgame'ową aktywnością. i nie widzę tu żadnego flexowania, po prostu powiedziałem jaki ja mam/miałem z tą grą problem i co zniechęca mnie do zakupu, nie krytykuję tej gry jako całości ani nikogo kto w to gra - po prostu to nie dla mnie, podobnie jak Last Epoch, i nie jestem w tej opinii osamotniony.

przeszedłem kampanię na premierę, jak jeszcze były World Tiery i wtedy było według mnie za łatwo. niestety, grałem na czyimś koncie, więc teraz musiałbym kupić grę drugi raz i zacząć nową postacią. wiem, że potem zmienili ten system na "zwykłe" poziomy trudności w kampanii, ale wspomniany przez Ciebie Penitent też był (chyba) niedostępny przy pierwszym przejściu, a ja, tak jak pisałem wyżej, chcę przejść kampanię raz i tyle - przy czym nadal widziałem masę narzekania na to, że "Expert" jest za łatwy, dlatego nie kupiłem DIV przy okazji premiery VoH, nie chciałem (znowu) wtopić kasy.

natomiast jeżeli teraz jest tak jak mówi BigBadSnake, że w ramach jednego przejścia kampanii mogę podbić sobie poziom trudności ponad Expert jeżeli będę tego potrzebował to super, to rozwiązuje mój problem.

post wyedytowany przez zielele 2026-04-30 21:40:08
30.04.2026 21:45
3.8
odpowiedz
trumpf
17
Generał

sa cztery poziomy trudnosci na wstepie, tormenty sa od 70.

jestem w tej chwili juz na 70levelu i chcialem przeskoczyc na pierwszego tormenta (tak to juz endgame) ale niestety zeby to zrobic musze przejsc pit a tam jestem na onehita.

Teraz po przejsciu kampanii zaczynam kompletowac sprzet bo w innym wypadku w picie nawet nie pierdne.
zaczyna sie szlifowanie, dobieranie parametrow, enchanty itp. jednych to bawi innych nie.

Mnie to bawi, ale ja jestem totalnym casualem, nie mam spiny ze ktos cos zmienil w setupach czy znerfowal dana bron.
Kampania tez mnie bawila ale mniej.

Inny target po prostu. W D3 kazdy sezon gralem witch doctorem, po prostu niektorzy tak maja i diablo widocznie w takich celuje w pierwszej kolejnosci.

post wyedytowany przez trumpf 2026-04-30 21:46:41
30.04.2026 21:53
zielele
3.9
odpowiedz
zielele
168
Legend

no to super, jak są teraz cztery poziomy na wstępie to spróbuję, dzięki wielkie.

i nie zrozum mnie źle, ja też jestem casualem. dlatego właśnie w każdego h'n's jakiego gram to przechodzę tylko kampanię, każdy build robię na czuja i dlatego też wiem, że typowo endgejmowe aktywności by mnie zmiotły.

ale niestety, moje pierwsze doświadczenie z DIV było właśnie takie, że kampania jest za łatwa, a potem podobnie sparzyłem się z Last Epoch i dlatego teraz podchodzę do tego ostrożniej. w obu przypadkach czytałem "prawdziwe wyzwanie zaczyna się w endgame", ale no, ja chcę tylko ograć kampanię i wolałbym większą możliwość dostosowania trudności w jej ramach.

30.04.2026 22:58
3.10
odpowiedz
trumpf
17
Generał

zielele

Musisz pamietac ze wiekszosc elementow unikaty, charmy, tempering i wszystko co sluzy usprawnianiu buildow to rzeczy ktore ssa dopiero dostepne (maja sens) po 70 levelu, kiedy sie farmi konkretne itemy pod konkretne skille itp, wiekszosc tych elementow jest zwyczajnie niedostepna w kampanii.

post wyedytowany przez trumpf 2026-04-30 23:07:11
30.04.2026 23:42
3.11
odpowiedz
kaagular
98
Generał

zielele No spoko ale to Twoje "granie w kampanie będącą wyzwaniem" w D4 to tak jakbyś chciał grać na poziomie finału Ligi Mistrzów grając jedynie pierwszy etap kwalifikacji. Albo grałbyś w jakąś platformówkę składającą się ze 100 poziomów i wymagał najwyższej trudności w pierwszych 10. Grasz w złą grę. W grach typu D4 kampania jest w sumie tylko po to, żeby sobie deweloper IP budował i po nic innego. Zupełnie nie rozumiem tego podejścia w D4, lepiej było w D2 gdzie "fabuła" była w paru wypowiedziach i nara. Może Ciebie zmyliło nowe podejście Blizza do fabuły, ale to nie zmienia sedna sprawy, w H&S liczy się co innego. Chcesz grać na wysokim poziomie - dojdź do finału.

01.05.2026 13:08
BigBadSnake
3.12
odpowiedz
BigBadSnake
84
Pretorianin

GRYOnline.plRedakcja

kaagular no najwyraźniej zielele znalazł sobie odpowiednią grę.

I twórcy h'n's przykładają do kampanii coraz większą wagę. Bo jasne, twardy elektorat czeka na endgame, ale poza twardym elektoratem są też tysiące, dziesiątki tysięcy innych graczy, którzy lubią daną serię albo i cały gatunek za coś innego niż osoby cisnące endgame. Sam mam hybrydowe podejście i dla mnie oba aspekty - i kampania, i endgame - są równie ważne. Dlatego twórcy się dostosowują. I jasne, endgame to super rzecz, sam, jak już rozpracuję podstawy buildu na dany sezon/ligę. to niesamowicie przy takiej grze chilluję, ale!

Najwyraźniej jakaś potrzeba na pogłębienie kwestii fabularnych w hack'n'slashach jest, skoro twórcy, jak Blizzard, ją pogłębiają, a i GGG, mimo trzymania się bardziej oldschoolowej formuły, idą w tę stronę. Wysyp kanałów lore-hunterskich też o czymś świadczy. Po prostu - jest popyt, jest podaż. I nikt Ci nie zabierze endgame'u dlatego, że inny gracz dostanie bardziej dopracowaną kampanię i twórcy próbują dostosować poziom trudności do niego. Da się.

01.05.2026 16:29
3.13
odpowiedz
grabeck666
101
Senator

trumpf Ale to nie ma nic wspólnego z flexowaniem. Kampania jest zwyczajnie za prosta i póki nie odblokujesz end game to przelatujesz przez wszystko bez używania szarych komórek i zabijając bossy na hita. I chciałbym sobie zwiększyć poziom trudności, bo przecież jest ich 12349145102, ale zwyczajnie jeszcze nie mogę.

01.05.2026 16:33
3.14
odpowiedz
grabeck666
101
Senator

kaagular To jest akurat bullshit. Bo D4 na premierę miało zdecydowanie wyższy poziom trudności podczas kampanii niż ma teraz.

IMO, przyspieszyli to jak szybko postać rośnie w siłę a nie wprowadzili żadnych zmian w scalingu stworów. I efekt mamy taki jaki mamy. Wszystko ginie na hita a nie jestem w stanie nawet podnieść poziomu trudności.

13.05.2026 15:36
3.15
odpowiedz
FurioSS
11
Legionista

grabeck666 ale farmazony opowiadasz , możesz zwiększyć to penitent , w temis nie możesz tylko tormentów.

30.04.2026 16:39
4
odpowiedz
1 odpowiedź
Powermac
26
Centurion

A ja bym chciał by gra postaciami HC miała sens.
Ale się chyba nie doczekam.

Już po samym tym artykule widzę, że autor w ogóle tego nie czuje.
Tymczasem od zawsze grywałem wyłącznie takimi postaciami. Gra save-restore w ogóle mnie nie bawi.

01.05.2026 09:30
4.1
odpowiedz
dbq
33
Centurion

Powermac no i co ma dawać ten tryb? Informacje że grałeś jak żółw żeby nie zginąć . Dla mnie ten tryb jest bezsensowny w grze bez otwartego pvp oraz z mechanikami one shot i jako wisienka na torcie serwerowy lag.

post wyedytowany przez dbq 2026-05-01 09:32:30
30.04.2026 16:50
aope
😂
5
6
odpowiedz
1 odpowiedź
aope
217
Corporate Occult
Image

Ja to tylko tu zostawię, może tutaj Blizzard tego nie skasuje tak jak to robi na reddicie. Co za mega żenada xD

13.05.2026 15:26
5.1
odpowiedz
FurioSS
11
Legionista

aope No nie masz skilli dostępnych które pojawiły się w dodatku , straszne naprawde :D Rozumiem że chciałbyś cały kontent z dodatku tylko bez kampanii ? :D

30.04.2026 17:45
Mich200
6
3
odpowiedz
1 odpowiedź
Mich200
93
Wyselekcjonowany

Wraz z Lord of Hatred Diablo 4 ewoluowało w naprawdę dobrą stronę. Wyrasta na bardziej przystępną przeciwwagę dla znakomitego Path of Exile.
Ale jak to? Przecież na premierę to była gra 9/10? Czyli co, po tej ewolucji w dobrą stronę, można ją teraz postrzegać jako grę 10/10? Tylko skąd w takim razie jeszcze tyle elementów do poprawy, tak wiele pytań, a tak niewiele odpowiedzi.

30.04.2026 18:11
😈
6.1
2
odpowiedz
tur8omru
0
Chorąży

Proszę nie hejtować najwspanialszej recenzji najwspanialszej gry.

30.04.2026 19:24
Illuminackiretpalianinnajezdzcazdalekiegokosmosu
7
odpowiedz
2 odpowiedzi
Illuminackiretpalianinnajezdzcazdalekiegokosmosu
74
Generał

Fabuła żenująco leniwa. Zmiany itemizacji małe, zmiany umiejętności pozorne. Buildy dalej te same. Znowu to samo co w D3, jeśli idzie o podejście do rozwoju.

30.04.2026 19:57
7.1
odpowiedz
boltven
0
Legionista

Illuminackiretpalianinnajezdzcazdalekiegokosmosu ta te same, szczególnie zezłomowana czarodziejka bo debile uznali, że usuną fokus i zastąpią go złomem który zabija całkowicie build błyskawic

01.05.2026 09:39
7.2
odpowiedz
dbq
33
Centurion

Illuminackiretpalianinnajezdzcazdalekiegokosmosu jak gracze chwalili D3 to po co mają zmieniać im dobre systemy? Jakby na to narzekali i nie kupowali to mogliby coś pomyśleć tak to najmniejsza linia oporu żeby nie irytować płatników

30.04.2026 20:01
8
odpowiedz
4 odpowiedzi
boltven
0
Legionista

Debile musieli zezłomować bardzo dobry build na sorcerera, usunęli fokus dający dobrą zabawę a dali złom który to całkowicie zabił i czarodziejka przy buildzie błyskawic już nie może się ruszać i rzucać czarów jednocześnie, paladyna nie zezłomowali, barbarzyńca to i mocniejszy nawet jak ma się właściwy amulet horadrimow

01.05.2026 09:42
8.1
odpowiedz
dbq
33
Centurion

boltven dla mnie zezłomowano grę całą bo zrobiła się z tego ekranowa sieczka z nielimitowana teleportacja. Ta gra nie ma nic wspólnego z tym co miała sobą reprezentować.Zrobili z tego pokemony dragon ball Transformers beast wars i final fantasy w jednym. Produkt dobry do płatków śniadaniowych.

post wyedytowany przez dbq 2026-05-01 10:05:36
01.05.2026 16:42
8.2
2
odpowiedz
grabeck666
101
Senator

dbq "ekranowa sieczka z nielimitowana teleportacja"

Obczaj sobie NRfTW jak nie grałeś. Też nie lubię, że wszystkie hsy kończą jak w powyższym cytacie i w No Reście tego nie ma.

03.05.2026 12:30
8.3
odpowiedz
alistair80
86
Centurion

grabeck666 Kolejna gra we wczesnym dostępie (czyli usprawiedliwianie błedów) za 160 zł. EA powinno być za 30 zł maksymalnie. Nie kupię kolejnej gry, żeby zderzyć się ze ścianą błędów. Nawet jeśli ich nie ma, nie zaryzykuję 160 zł. To jest jakaś paranoja. Kupujący w ea godzi się na błędy i niedoróbki z własnej woli. Nie potrafię tego zrozumieć.

03.05.2026 23:21
8.4
odpowiedz
grabeck666
101
Senator

alistair80

Rozumieć nie musisz. Ale pewnie dlatego, że nie rozumiesz, to mówisz że gra w EA powinna 30zł kosztować :D

30.04.2026 21:13
9
2
odpowiedz
5 odpowiedzi
melvin20
41
Centurion

Chyba jestem w mniejszości, ale ja Diablo chcę przechodzić jak normalną grę - zaliczyć kampanię jedną czy dwoma postaciami i dziękuję bardzo, wrócę za jakiś czas, przejdę jeszcze raz. Dało się tak bez problemu grać w 1-3. Nie rozumiem kompletnie co to ten endgame i sezony, nie lubię mmorpg. Do czwórki mam wrażenie, że Diablo oferowało sporo dla takich skrajnych każuali. Teraz wchodzę po roku skończyć fabułę a moja postać ma nagle 60 lvl, nie wiem o co chodzi. Pełno jakichś wydarzeń, skrzynek, wszystko krzyczy, też nie wiem o co chodzi, poza tym, że nie ma to związku z tym co mam niby robić w fabule. Czy te gry zawsze takie były i mnie to omijało przez powierzchowne podejście do tematu, czy to czwórka postawiła ostatecznie granicę dla każuali kierując się do fanów tych wszystkich PoE?

01.05.2026 01:26
9.1
odpowiedz
znerfiony-medyk
1
Junior

melvin20hack&slashe nigdy nie kładły nacisku na “fabułke” tylko szybkie przejście i wio w endgame, który jest głównym daniem gry oraz tym dlaczego ludzie grają w ten gatunek. , zresztą tam też jest więcej co tentu niż w samym story. Oczywiście przechodź sobie jak wolisz ale bez sensu jest później mówić, że gry nie rozumiesz. D4 poszło mocno w mobilne systemy i oddalilo się od swoich poprzedników najbardziej oferując grę mieszaną aniżeli rdzennego h&n’sa, który to bardziej trafia w casuali

01.05.2026 16:19
9.2
odpowiedz
grabeck666
101
Senator

melvin20 
"Pełno jakichś wydarzeń, skrzynek, wszystko krzyczy" - to miałeś także na premierę, jedynie delikatnie w mniejszej ilości. A jeśli nie ominąłeś kampanii i grasz znowu od początku to tak naprawdę masz tego tyle samo, tylko trochę w większym tempie się odblokowuje.

"Czy te gry zawsze takie były i mnie to omijało przez powierzchowne podejście do tematu" - I D2 i D3 miało sezony. I tak, sporo z tego cię omijało.

Generalnie jak lubisz skupiać się na fabule, to obczaj sobie Grim Dawn, Titan Quest i Titan Quest 2 (przy czym TQ2 pewnie jeszcze z jakieś pół roku w early access będzie, na razie 3 akty są.) Świetne h&s, które cenią sobie eksplorację i fabułę.

01.05.2026 19:56
9.3
1
odpowiedz
dobaczenko
69
Konsul

znerfiony-medyk Głupoty gadasz. Takie grim dawn miało mnóstwo fabuły. Diablo dowolna część też. To nie RPG, fabuła jest głównie nagrodą za przejście dalej, ale większość gier z gatunku ją ma. Endgame to coś nowego, i pewnie wielu graczy się nim ekscytuje, ale wciąż nie wszyscy.

01.05.2026 20:36
Diabeł z Caroc
9.4
1
odpowiedz
Diabeł z Caroc
14
Pretorianin

do usunięcia, w złym miejscu

post wyedytowany przez Diabeł z Caroc 2026-05-01 22:03:21
03.05.2026 08:23
Zapau
9.5
odpowiedz
Zapau
24
Centurion

melvin20 z ciekawości zapytam. Czy obecnie nie możesz przejść diablo 4 i odłożyć na bok? Czujesz jakiś przymus klepania endgame'u? Kampania jest całkiem przyjemna, nie rozumiem gdzie jest problem. Zarówno w dwójce i trójce trzon rozgrywki był- tak samo jak jest w czwórce - po zakończeniu kampanii.

01.05.2026 05:20
10
odpowiedz
3 odpowiedzi
chudini6
13
Legionista

Panie Hubercie nie ma pan pojęcia o grach tego typu i podstawach hack&slash odsyłam pana do opinii ludzi którzy "zjedli zęby" na tego typu grach na YouTube. Sam jestem "casualem" i na podstawie pierwszych dwóch odsłon Diablo które ogrywałem lata temu oraz Path of Exile zgadzam się z tą opinią. W Blizzard obecnie nie mają pojęcia nawet jak przenieść mechaniki z poprzednich swoich gier z serii a pierdzielenie o fabułce proszę zostawić do gier typu RPG. Nawet ja dostrzegam wrzuconą na siłę historię która jest rozwleczona ta gra jest strasznie okrutnie nudna, ciężko było kampanię podstawki przejść a endgame był nudny, fabułę dodatku przeszedłem w 10-11 godzin i będę zaczynał end-game gra wygląda dobrze i to tyle, matematyka "kulała" od początku. Polecam obejrzeć opinie o tym dodatku Kiszaka wiem że jest kontrowersyjny i sam nie przepadam za jego materiałami ale akurat na tym gatunku gier zna się bardzo dobrze. Takie opinie "recenzje" na portalach growych tylko utwierdzają twórców gier w przekonaniu że robią dobre gry,a tak nie jest, nawet Frozi tłumaczył się że to nie on pisał recenzje, chociaż też nie ma za dużego pojęcia na czym polega hack&slash i co jest fundamentem tego gatunku.

01.05.2026 14:04
Silvaren
10.1
5
odpowiedz
Silvaren
11
Konsul

Twój kiszka już pokazał, że jak komuś nie "ukradnie" meta builda z neta, to sam dużo nie umie ani w takim diablo dla casuali ani w PoE2.

Do dziś wszyscy ryją z jego słynnego telefonu do Piotra Maciejczaka i płakaniu o pokazanie buildu w PoE2 czy małpowanie od innych rzeczywistych ogarniętych entuzjastów gatunku.

01.05.2026 14:08
Kwisatz_Haderach
10.2
2
odpowiedz
Kwisatz_Haderach
26
GIT GUD or die trying

Jak kiszczenko mowi ze jest do dupy, to mozna zalozyc ze jest dobre.

Oprocz tego po wyjsciu PoE Chris Wilson zbalamucil ludzi i wmowil im ze HnS to musi byc "serious business" i wymagac do gry otwartych 7 okienek w przegladarce, kalkulatora z widokiem "naukowy" oraz siedzenia z cisnieniem 220/160 non stop.
Do tego filozofia "Drop Rate? Nie dziekuje!", bo koles uwaza ze napedzenie gry zbieraniem zlomu, jakims d2jsp i trade tak jak bylo w D2LoD jest super fajne.

Podczas gdy ZADNA gra w gatunku, z wyjatkiem PoE taka nie jest, nie byla i przypuszczalnie nie bedzie. Tak wiec gleboko w pupie mam opinie pana kasztana, (ktory nie potrafi ogarnac czegos tak prostego jak Awoved, a co dopiero PoE czy build od zera w Diablo) i jego botow.

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2026-05-01 14:30:42
03.05.2026 09:34
10.3
odpowiedz
NoriK
39
Chorąży

chudini6 Na tym gatunku zna się tak dobrze, że w itemy do startera w PoE wrzuca mageblooda. Po czym bierze build z poe.ninja i wmawia swoim owieczkom, że jest autorski. Jestem bardzo małym streamerem, ale tak go zabolała moja szydera z niego w tym temacie, że aż do Piotrka się spłakał xD Jedyne na czym on się zna to soulsy. Chociaż tu też ponoć jest średnio. Nie śledzę za bardzo jego przygód poza PoE (zawsze dobra beka z eksperta) ale podobno we wszelkich wyzwaniach związanych z DS robionych z innymi twórcami zawsze mu szło najgorzej. To jednak jest tylko to, co widziałem w komentarzach.

01.05.2026 08:43
11
odpowiedz
NekoRei
4
Pretorianin

Teraz bym kupił w końcu diablo 4 plus te 2 dodatki, ale razem kosztuje to 310zl. Kupiłbym samo diablo 4, ale zmiany są w dodatkach to bez sensu a nadal samo kosztuje ponad 200 zł. Last epoch 160 chyba i poe2 125 więc ciężko z tym diablo.

01.05.2026 09:07
12
1
odpowiedz
dbq
33
Centurion

Zmiany w runach albo gemach żeby miały osobne okno jak talizmany. Przebudowa paragonów tak aby dodatkowo definiowało drzewko talentów. Suche pasywki powinny byc tylko w przedmiotach. Przywrócenie pierwotnego założenia że gra ma być wolniejsza mięsista i czuć w niej ataki.

post wyedytowany przez dbq 2026-05-01 09:47:53
01.05.2026 15:29
13
odpowiedz
Znaczy
20
Centurion

Mogłoby ci brakować Diablo w Diablo, ale czego ja mogę jeszcze od ciebie Hubert wymagać.

01.05.2026 16:46
best.nick.ever
14
odpowiedz
best.nick.ever
150
Generał

Niech w końcu dadzą prawdziwy single player

I wtedy z chęcią kupię i zagram.

01.05.2026 19:50
15
odpowiedz
dobaczenko
69
Konsul

Skoro przegrałeś setki godzin, to widać gra tych zmian nie potrzebuje.

02.05.2026 15:11
16
odpowiedz
1 odpowiedź
wiesiugeralto
31
Konsul

Przy POE2 to D4 nawet nie stanął jeszcze i mówie to jako wieloletni fan tej franczyzy. Póki Blizzard nie zrozumie czym jest gatunek który stworzył nie wyjdzie z dołka, który zrobił. Jest lepiej niż na premierę ale to tak jakby powiedzieć, że pies nie ciągnie już dwóch nóg za sobą teraz ma kulawą tylko jedną ale dalej nie biega

08.05.2026 04:36
16.1
odpowiedz
vroomr3vb@m
2
Legionista

wiesiugeralto akurat poe2 w porównaniu do poe1 to jedno, wielkie gówno. Jonathanek musi się uderzyć w szafę, bardzo mocno. Juz mieliśmy last Epocha, podziękujemy casualom gromkimi brawa i xD

03.05.2026 09:23
17
1
odpowiedz
NoriK
39
Chorąży

Najważniejsza rzecz do zmiany to nowe drzewko skilli. Świeżo po reworku nadaje się do reworku w trybie now. Niby jest dużo większe, ale wyborów ma zdecydowanie mniej niż poprzednie.

08.05.2026 04:34
18
odpowiedz
1 odpowiedź
vroomr3vb@m
2
Legionista

Single player w 2026,o Cię kurfiuuu.

08.05.2026 07:13
Iselor
18.1
odpowiedz
Iselor
49
Senator

vroomr3vb@m

Ale że o co chodzi? Bo coś takiego jak single player to jest absolutna podstawa
To multiplayer może nie istnieć.

Forum Forum Gry RPG
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl