Via Tenor
Sprzęt składający się z ponad 6 letnich części doczekał się podwyżki.
Za 3600 można kupić pc o wydajności ps 5 pro. Kupno konsoli nie było opłacalne od dawna a teraz to już całkowicie.
Brak gier + to, że w tym roku ta generacja będzie miała już 6 lat no i ta dowalona cena tylko pokazuje, że nie ma co tego kupować jeśli do tej pory się nie ma. Lepiej poczekać na PS6.
900e za wersję pro to w Polsce nasze kochane sklepy dadzą 3999zł.
Wystarczyłoby aby za niedługo Valve odpaliło Steam Machine z Half-Life 3 jako tytułem startowym i konsole leżą i kwiczą gdzie chwilowym oddechem byłoby dla nich tylko GTA VI.
Obecnie to można się zastanawiać czy Steam Machine wogóle wyjdzie, bo skoro nie zapewnili sobie dostaw to pozamiatali sami siebie.
Ja bym poszedł w teorię spiskowe i to, że cała sytuacja jest po to właśnie aby przyblokować Valve lub odwrotnie czyli ich wypromować i przesunąć branżę w małe komputery do wszystkiego zamiast tradycyjnych PC-tów i konsol.
Teraz to już bardziej się opłaca poczekać te dodatkowe 3 lata na kolejną generację. Pewnie będą lichwiarsko wycenione, ale przynajmniej będzie spokój ze sprzętem przez kolejne 10 lat.
Za 3600 można kupić pc o wydajności ps 5 pro. Kupno konsoli nie było opłacalne od dawna a teraz to już całkowicie.
No właśnie.....w lipcu. Pod kamieniem żyjesz przez ostatnie pół roku? Teraz za 3,5k to co najwyżej możesz złożyć jakiegoś rzęcha, który odpali gry na nisko-średnich przy dzisiejszej optymalizacji. Jak sam ram 32gb to koszt z 1500zł.
Koszt pc o wydajności ps5 pro na dzień dzisiejszy wynosi dokładnie 3 710,99 zł na xkom.
Oczywiście można poszukać w innych sklepach taniej oraz czekać na promki.
Warto dodać, że nie przepłacamy za gry oraz nie płacimy dodatkowo za granie online na pc.
Wydajesz około 3,5k na konsole i drugie tyle płacąc więcej za gry/abonament online w ciągu użytkowania konsoli.
Granie na konsoli to jak wzięcie kredytu który spłacamy, jest to wiedza powszechna od dekady.
Podawanie takich przykładów jak Twój i mój powyżej nie mają sensu. Zawsze można nagiąć zasadę aby nam pasowała.
Granie na pc jest tańsze od grania na konsoli, to nie jest żadna opinia tylko stwierdzenie faktu.
Tacy ludzie co kupują gry używki i je odsprzedają istnieją ale to jest minimalny procent o którym nie ma co mówić.
Równie dobrze można powiedzieć, że granie poprzez geforce now na laptopie za 1k zł jest najtańsze ale kto tak robi.
No i serio chłopie, wiesz z czego teraz możesz zrobić całego kompa za 3.6k? Przecież to jest obecnie mocno budżetowy sprzęt, który przysłuży się do odpalania najnowszych na niskich. No nie mogę, ignoranci się wypowiadają na temat, którego ani trochę nie ogarniają i to jeszcze nawet nie sprawdzą jak to aktualnie wygląda...
Amq_ Przecież tak to się nie porównuje, w ten sposób mocno nieuczciwie podchodzi się do sprzętów, które mają swoje różnice, które nie można porównać ze sobą. Zobacz na to tak, na konsolach tej generacji możesz kupować gry w pudełkach. Co z tego? A no to, że wystarczy poczekać np. 2 lata, to te dwuletnie gry AAA będą w sklepach tanie i to mimo, że w standardowej cenie, a poczekaj tylko na promocję w sklepie. A na pc? Standardowe ceny masakrycznie wolno maleją, a promocje słabe. To samo z starymi grami, większość ma zawyżone ceny, by promocyjne ceny mogły wypaść jakoś korzystniej, by właśnie zachęcać do kupienia i tym samym wyzyskiwać. Sklepy nie ryzykują strat, więc sprzedają odpowiednio tanio kiedy tylko mogą, ale cyfrowa dystrybucja to już co innego, tam nie ma tego ryzyka, więc nie muszą specjalnie obniżać cenę. A i na koniec możesz przecież odsprzedać fizyczny nośnik z grą, więc ostatecznie przepalasz znacznie mniej pieniędzy niż na gry z cyfrowej dystrybucji.
Dobrze że kupiłem PS5 Pro w listopadzie na wyprzedażach za 2900 zł, teraz z PSSR 2.0 konsola naprawdę dostała drugie życie i różnica w stosunku do podstawowego modelu jest spora.
Brak gier + to, że w tym roku ta generacja będzie miała już 6 lat no i ta dowalona cena tylko pokazuje, że nie ma co tego kupować jeśli do tej pory się nie ma. Lepiej poczekać na PS6.
Czyli konsolka śmiało 4k, napęd, jakiś ps+, drugi pad i mamy 5k xD
Via Tenor
Sprzęt składający się z ponad 6 letnich części doczekał się podwyżki.
Mam PS5 od kilku miesięcy po zamianie z XSX i z jednej strony fajne exy i znacznie lepszy pad, ale z drugiej brzydszy wygląd i chodzi głośniej i jakby trochę mnie wydajnie. I brak quick resume to chyba największy mankament. Wychodzi Saros, GTA VI i Wolverine, dlatego myślę, że warto , do tego Forza Horizon 6 i wiele innych gier M$, ale za to brak wielu strategii i gier z PC. także ogólnie jestem zadowolony, ale spodziewałem się więcej.
Ciekawe czy to sie tyczy tych wyprodukowanych już zalegających w magazynach i na półkach sklepowych czy tylko tych niewyprodukowanych ? Bo jak to i to - trzeba uruchomić pozew do ochrony konsumenta za bezpodstawne podniesienie marż tylko co to da :D
Procki w górę i komputery też, czytałem wczoraj kompy o 30% nawet Asus zaczyna, mój na dzień dzisiejszy droższy od września zeszłego roku o 1400pln po podwyżce będzie ponad 1700pln nie źle, zaraz nowy sprzęt tego typu będzie luksusem.
No komuś tu chyba sufit na głowę spadł. Prawie 6-ścio letnia konsola dostaje podwyżkę na poziomie prawie 20%? Ja wiele mogę zrozumieć. Ja wiem że kryzys. Ale na to po prostu już brakuje słów nadających się na forum.
Dobrze, że kupiłem Pro w grudniu. Gram i na PS5 i na PC, lubię niektóre gry pograć na padzie na Oledzie. PC zostawiam na multi fps.
Ci co piszą żeby poczekać na kolejną generacje to chyba ci sami co piszą żeby poczeka na kolejne generacje kart graficznych, a potem zostają z niczym albo płacą krocie, które do tego w pierwszych miesiącach swojego życia nie działają jak trzeba.
Tu trzeba na głowę upaść.
Jak to było?
For the players?
Tyle hajsu chcą za 4 letni sprzęt? Chyba są chorzy.
Za takie pieniądze kupię używanego laptopa który zjada to śmieszne PS5 PRO. (DLLS)
Ludzie widzę zatrzymali się na początku lat 2000 że części z czasem tanieją. Co z tego że konsola ma 6 lat? To cały czas jest nowy sprzęt z nowymi elementami, których składniki zostały wyprodukowane obecnie. Przecież widać co się dzieje w tematach sprzętowych, co się dzieje na pc? Wiadomo że korpo złe i chciwe, ale to była oczywistość że będą chcieli więcej za "nowy" sprzęt skoro wszystko idzie w górę. To i tak jak na Sony późno
Via Tenor
- Robić gry usługi zamiast dobre gry single.
- Anulować gry, kiedy są blisko ukończone. Czyli dużo pieniędzy wyrzucone w błoto.
- Zwolnić uzdolnione ludzie takich jak Bluepoint Games.
- Wydać większości gry exclusive dla PC, a potem żałuje i wycofuje wydanie gry exclusive dla PC, by móc wydać gry tylko na wyłącznie konsoli. Ale ma już MAŁO gry exclusive na PS5.
- Podnosić ceny konsoli.
Zaprawdę, dobry biznes. Powodzenia, Sony! XD