Recenzja The Blood of DawnwalkerInteraktywna mapa Gothic RemakePoradnik do DawnwalkeraWszystko o Wiedźmin 3: Dziki Gon - Remaster
Szukaj...
Kolorystyka
Wyświetlanie

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Komentarze do wiadomości: Path of Exile 1 i 2 mogą otrzymać polską wersję. Twórcy szukają polskiego tłumacza

Forum Gry RPG
Dodaj komentarz
07.08.2026 14:09
1
2
odpowiedz
tambo
32
Centurion

I jedna osoba miałaby przetłumaczyć całą grę, stronę, ich media społecznościowe, a do tego ogarniać obsługę klienta po polsku? I może jeszcze frytki do tego?

07.08.2026 14:12
T_bone
1.1
1
odpowiedz
T_bone
284
CMDR

GRYOnline.plNewsroom

tambo Wymagana znajomość gry na poziomie Elona Muska.

07.08.2026 14:25
JimmyBimbao
1.2
4
odpowiedz
JimmyBimbao
18
Centurion

tambo tak nierobie

07.08.2026 15:00
Edziek
1.3
odpowiedz
Edziek
18
Konsul
PLUS

tambo Dzisiaj możesz się wspomagać nawet AI jak czegoś nie rozumiesz, albo nie jesteś pewny.
I zanim zaczniesz pierd@lić to nie, nie chodzi mi o tłumaczenie maszynowe a lekką pomoc przy pracy

Chociaż jak sobie pomyślę, że nie mam pojęcia o programowaniu, a AI Claude Pro robi mi zajebiście wyglądającą stronę, gdzie mam ładnie wyglądające karty postaci, galerię figurek wh40k, bibliotekę gier z reckami, pełną logikę z bazą danych i zabezpieczeniami to myślę że z paroma słówkami też sobie chyba poradzi 😅

post wyedytowany przez Edziek 2026-08-07 15:04:01
07.08.2026 15:20
1.4
5
odpowiedz
tambo
32
Centurion

Edziek Mam pojęcie o procesie tłumaczenia gier, którego tobie najwyraźniej brakuje. Nie wiesz nawet, co w takim projekcie (tłumaczenie gry + strony + obsługa społecznościówek + obsługa klienta) jest największym problemem. Podpowiem tylko, że nie chodzi o wrzucanie tekstu na stronę :P

09.08.2026 03:52
Edziek
1.5
odpowiedz
Edziek
18
Konsul
PLUS

tambo To zobacz jak świetnie radzi sobie ekipa amatorów ze spolszczaniem Rogue Tradera.
Biją na głowę niektóre robotyczne tłumaczenia od tych "profesjonalnych" firm.

09.08.2026 04:00
1.6
1
odpowiedz
tambo
32
Centurion

Edziek Tak im to świetnie idzie, że PoE1 tłumaczyliby 5 lat, a bieżąca liga byłaby gotowa zaledwie pół roku po jej zakończeniu.

07.08.2026 14:15
2
odpowiedz
2 odpowiedzi
Dragoon84
125
Generał

Ale to nie "mogą", tylko muszą xD A na pewno od początku było mówione, że wersja 1.0 PoE 2 (która zbliża się nieubłaganie) będzie miała polską lokalizację. Jedyne, co zaskakuje, to sama forma ogłoszenia, jak w anonsach, zamiast po prostu wewnętrznej pracy nad tym tłumaczeniem xD

post wyedytowany przez Dragoon84 2026-08-07 14:18:33
07.08.2026 14:34
2.1
odpowiedz
tambo
32
Centurion

Dragoon84 I jeszcze dopisek pod spodem, że "agencjom dziękujemy". Właśnie biura tłumaczeń nadają się do takich projektów najlepiej, bo ogarniają duże objętościowo projekty i są dyspozycyjne, jeśli chodzi o pilne rzeczy w stylu nagłe zmiany w ligach.

07.08.2026 18:19
2.2
1
odpowiedz
gamerX
126
Konsul

Dragoon84 Nie było nic takiego mówione. Było jedynie, że może kiedyś się pojawi PL ale po premierze.

07.08.2026 14:24
Amadeoosh
3
1
odpowiedz
26 odpowiedzi
Amadeoosh
25
Generał
MAX

Normalne dyskusje jakie się toczą w światku gry między doświadczonymi graczami to:

"Wiesz co, teraz gram pod chaos inoculation zamiast eldritch battery i jak wreszcie kupię devouring diadem to będę miał passivy na dojście do pain attunement (i kupię glorious vanity z divine flesh). Myślę też nad forbidden flame z unnatural strength żeby wziąć te nowe ascendancy pod chaos abyss jewele".

To nie jest przerysowane, żeby było jasne, także życzę WIELKIEGO powodzenia dla tłumaczy.

Graczom polskiej wersji też życzę powodzenia w odszyfrowywani tego powyżej w naszym języku ;)

Ogólnie mam wrażenie że kule venn diagramu ludzi grających w gry jak PoE i nie znających angielskiego (chociażby z tego faktu, że 99% guide'ów jest po angielsku) prawie na siebie nie nachodzą, ale może się mylę.

post wyedytowany przez Amadeoosh 2026-08-07 14:30:37
07.08.2026 14:39
3.1
5
odpowiedz
tambo
32
Centurion

Amadeoosh Jak ktoś zna język angielski na tyle, żeby posługiwać się przewodnikami po angielsku, to:
a) Bez problemu połączy sobie polskie nazwy z angielskimi.
b) Może nadal grać po angielsku.

Nikt nie zmusza do grania po polsku. Ani po angielsku, w końcu gra jest dostępna w 9 wersjach językowych. Po prostu do tej pory Polacy nie mają języka polskiego do wyboru.

07.08.2026 14:57
Edziek
3.2
7
odpowiedz
Edziek
18
Konsul
PLUS

Amadeoosh Dzięki polskiej lokalizacji mój tata będzie mógł zagrać, a bardzo chciał spróbować. Trochę sram na tych exile'owych nerdów. Spolszczenie nie jest kierowane do nich bo oni i tak będą grali po angielsku

07.08.2026 15:03
Amadeoosh
3.3
odpowiedz
Amadeoosh
25
Generał
MAX

Edziek

Ja nie mówię że spolszczenie jest złe (jest bardzo dobre), zastanawiam się tylko czy ten effort się opłaca (bo strzelam że takich ojców będzie 8 na krzyż).

Czas pokaże, ale nie wieszczę popularności.

07.08.2026 15:07
Edziek
3.4
odpowiedz
Edziek
18
Konsul
PLUS

Amadeoosh Moim zdaniem sporo jest osób, które nie potrafią w eng.
Jestem pokolenie 95. to tutaj różnie bywa z tym poziomem angielskiego.

07.08.2026 18:16
VoidCosmonaut
3.5
2
odpowiedz
VoidCosmonaut
9
Konsul

Amadeoosh Wysiłek, nie żaden effort. Po polsku na polskim portalu rozmawiamy. Poza tym te angielskie nazwy dla anglofonów brzmią tak samo niedorzecznie jak polskie tłumaczenie dla Polaków.

Jeśli ty się śmiejesz z Garosza Piekłorycza z World of Warcraft tak samo Murykaniec ciśnie bekę słysząc "Hellscream".

post wyedytowany przez VoidCosmonaut 2026-08-07 18:16:27
07.08.2026 19:05
Kwisatz_Haderach
3.6
2
odpowiedz
Kwisatz_Haderach
29
GIT GUD or die trying

VoidCosmonaut Poza tym te angielskie nazwy dla anglofonów brzmią tak samo niedorzecznie jak polskie tłumaczenie dla Polaków.

Nope.

Min. dlatego ze Hellscream to nie zaden 'Pieklorycz', a polskie tlumaczenia gier Blizzarda to absolutna sieka i masakra dokonywana na tych grach.

Dobrze ze Trasformersow nie tlumacza, bo bysmy mieli Gwiazdorycza, nalezacego do frakcji Podstepnikow.

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2026-08-07 19:09:13
07.08.2026 19:09
Fel
3.7
1
odpowiedz
Fel
30
Chorąży

Amadeoosh Opłaca chętnie bym zagrał jednak brak wersji PL mi to uniemożliwia pomimo że znam średnio angielski. Z jakiego powodu? Zwyczajny komfort zabawy. Przynajmniej 2 kumpli też z tego powodu nie podchodziło do POE jak tylko wersja PL sie pojawi od razu odpalam.

07.08.2026 19:29
Ergo
3.8
2
odpowiedz
Ergo
108
Senator

Kwisatz_Haderach

Oho, ekspert od tłumaczeń się odezwał. 🤣
To jakbyś to przetłumaczył? Pewnie ryczące piekło. 😂

Tabletki wzięte?

07.08.2026 19:33
Kwisatz_Haderach
3.9
1
odpowiedz
Kwisatz_Haderach
29
GIT GUD or die trying

Ergo No i po uj glupku prowokujesz? Nie jestes warty odpowiedzi i rozmowy. Projekcje, bol dupy o 'tabletki' (tu juz by psychoanalityk mial ze dwie stawki wyrobione) i NIESPROWOKOWANY atak... po raz kolejny.

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2026-08-07 19:35:45
07.08.2026 20:07
Ergo
3.10
2
odpowiedz
Ergo
108
Senator

Kwisatz_Haderach

Jak widzę co piszesz na temat Ryslawa i jego tłumaczeń to musiałem sprowadzić cię do parteru piwniczaku.

post wyedytowany przez Ergo 2026-08-07 20:09:12
08.08.2026 13:51
Kwisatz_Haderach
3.11
odpowiedz
Kwisatz_Haderach
29
GIT GUD or die trying

sprowadzić cię do parteru

Ale o swoich fantazjach erotycznych to opowiadaj lekarzowi raczej. Na to tez sa "tabletki".

btw. skala zenady:

1. Tlumaczenie PL gier Blizzarda
2. Tlumaczenie PL ksiazek i filmikow Blizzarda (bo sie niestety rozlazlo jak wirus)
3. Twoje posty.

08.08.2026 20:49
Ergo
3.12
odpowiedz
Ergo
108
Senator

Kwisatz_Haderach

No to słucham pana eksperta od tłumaczeń. Jak by pan przetłumaczył Hellscream? Nie Piekłorycz to jak?

I jeszcze wypisujesz te głupoty, że Rysław tłumaczy słowa bez kontekstu lore, gdy chociażby taki Piekłorycz jest wręcz idealnym polskim tłumaczeniem pasującym do lore. Niestety ty sobie w swojej główce uroiłeś, że to jest złe i tak już ci zostało. 😂

Czekam na wyjaśnienie tego twojego bełkotu na temat lore i niepasującego tłumaczenia Hellscream.

08.08.2026 23:28
Silas1415
3.13
odpowiedz
Silas1415
34
Konsul

Nie grałem w wowa i może nie znam za bardzo kontekstu poza tym jednym przykładem, ale samo tłumaczenie wydaje mi się dość "przaśne", niekoniecznie złe, no ale jest takie dość specyficzne, trochę jak tłumaczenia imion superbohaterów w The Boys, gdzie bardziej typowo byłoby po prostu Piekielny Krzyk/Ryk... natomiast zupełnie nie wierzę, że osoby typowo anglojęzyczne miałyby jakiś problem z Hellscream - nawet jak jest tu jakiś kicz, to to jest jednak dość standardowe słowotwórstwo.

09.08.2026 03:48
Edziek
3.14
odpowiedz
Edziek
18
Konsul
PLUS

VoidCosmonaut Nazw własnych, imion i nazwisk nie powinni tłumaczyć.
To jest bardzo głupie.

09.08.2026 03:50
Edziek
3.15
odpowiedz
Edziek
18
Konsul
PLUS

Ergo Nie tłumaczyć wcale tego.
Czy idziesz w Polsce na film Człowieka-Pająka czy Spider-Mana?
Udajesz czy serio nie ogarniasz tematu?

09.08.2026 04:34
Ergo
3.16
odpowiedz
Ergo
108
Senator

Edziek

Nie tłumaczyć bo co? Piekłorycz jako nazwisko idealnie oddaje lore tych orków.

Ty masz z tym problem bo grałeś po angielsku i masz spaczony mózg. Gdybyś miał od samego początku powstania gier z uniwersum WoW polską lokalizacje to byś nie uważał, że to głupie.

09.08.2026 07:14
VoidCosmonaut
3.17
1
odpowiedz
VoidCosmonaut
9
Konsul

Edziek Człowiek pająk to dobre tłumaczenie. Spiderman to nie nazwisko. Hellscream to również nie jest prawdziwe nazwisko. Poza tym jak Ergo pisze.

post wyedytowany przez VoidCosmonaut 2026-08-09 07:15:46
09.08.2026 09:05
Kwisatz_Haderach
3.18
2
odpowiedz
Kwisatz_Haderach
29
GIT GUD or die trying

Nie tłumaczyć bo co? Piekłorycz jako nazwisko idealnie oddaje lore tych orków.

Taaa... oddaje. Tak samo Miłko Gromiłło oddaje lore Millhouse Manastorm (walczyl pod Grunwaldem). Nadiskrownik Opiłek (Tinkmaster Overspark) to czyste lore Warcrafta i klimat wojny (wyciagniete z pudelka zapalek). Albo co to wogole jest Szatkownik Szmondaka?
Jaina Dumnar.... to akurat zmienili bo odzew byl skrajnie negatywny.
Kael'thas Słońcogrzeszca i Kael'thas Słońcobiezca? Co to wogole jest? To sie nawet na jezyku dobrze nie uklada.

To tak z pamieci. Ale pamietam ze jak gralem to tak co trzecia karta PL wywolywala skrzywienie.

aaa... wracajac do Hellscreamow... "Gorehowl" to "Rzezimiot". No budzi respekt.

Zas czasami jest na odwrot i tlumaczenia sa idiotycznie doslowne. Np. Edric the Pure to Edric Czysty. Wyprany w Perwollu. Klymat. O iles lepiej tutaj by pasowalo klimatowo i do swiata gry "Edric Nieskalany"

To samo kiedys robil z Wladca Pierscieni i Diuna taki pan... nazywal sie Łozinski. Odrzucajace slowotworstwo i masakrowanie klimatu i lore byly tak mocne, ze powstal nawet termin "Łozizm".

Nazw wlasnych, NAzwisk, przydomkow, itd... nie powinno sie tlumaczyc, bo ZAWSZE wychodzi infantylnie, glupio i traci sie znaczenie oryginalu oraz kontekst/zaczepinie w swiecie (no ok... prawie zawsze). NP. ten nieszczesny Słoncobieżca. .... SUNSTRIDER. Nosz kur... on nie chodzi po sloncu, tylko to jest metafora. Aragorn w LOTR to "strider".

Nawet ze "Stormwind" magicznie zniknela burza i mamy Wichrogród. Dobrze ze nie Kaczogród.

Oglonie HS jest dla dzieci i okej. Ale w ksiazkach i materialach promocyjnych z WoW to tak razi ze o ja pierdole.

Dziekuje dobranoc.

No to słucham pana eksperta od tłumaczeń. Jak by pan przetłumaczył Hellscream? Nie Piekłorycz to jak?

NIe tlumaczylbym. Podalem przyklad... Starscream z Transformersow. "Gwiazdorycz"? No sorry ale chyba mi nie powiesz ze to brzmi dobrze. Zwlaszcza ze jesli dobrze kojarze to byl ten najbardziej popieprzony.
Samo "pieklorycz" tak pasuje do lore ze hej. "Hellscream" jest tylko dlatego ze fajnie brzmi i nic nie znaczy w lore. Jego imie (Grommash) ma opisane znaczenie. Tyle odnosnie twojego pierdololo ze "pasuje do lore". Pasuje bo Hellscream brzmi fajnie, nie ma zadnego lore. Tak samo miejscowki z Hell w nazwie.

"Here lies Grommash Hellscream, Chieftain of the Warsong Clan.
In many ways, the curse of our people began and ended with Grom. His name meant "Giant's Heart" in our ancient tongue. He earned that name a hundred fold as he stood alone before the demon Mannoroth — and won our freedom with his blood.
Lok'Tar Ogar, Big Brother. May the Warsong never fade.
— Thrall, Warchief of the Horde"

I jak znowu masz zamiar tylko probowac zalosnie mnie obrazic, to sobie odpusc.

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2026-08-09 14:58:08
12.08.2026 16:48
Kwisatz_Haderach
3.19
odpowiedz
Kwisatz_Haderach
29
GIT GUD or die trying
Image

Ergo No to słucham pana eksperta od tłumaczeń. Jak by pan przetłumaczył Hellscream? Nie Piekłorycz to jak?

I jeszcze wypisujesz te głupoty, że Rysław tłumaczy słowa bez kontekstu lore, gdy chociażby taki Piekłorycz jest wręcz idealnym polskim tłumaczeniem pasującym do lore. Niestety ty sobie w swojej główce uroiłeś, że to jest złe i tak już ci zostało. 😂

Czekam na wyjaśnienie tego twojego bełkotu na temat lore i niepasującego tłumaczenia Hellscream.

No co tam ergo? Taki wygadany byles a tu nagle dostales przyklady, wyciag z "lore" i nagle cisza? Liczylem na polemike. Przeciez jestes specjalista. Spodziewalem sie ze urzadzisz mi ryczace pieklo. A chyba ci tabletek zabraklo.

Szkoda.

12.08.2026 18:48
Ergo
3.20
3
odpowiedz
Ergo
108
Senator

Kwisatz_Haderach

Jesli chcesz żeby ktoś ci odpowiedział to może warto byłoby tego kogoś oznaczyć? 🤔

Co do tłumaczenia. Jest ono dla ciebie głupie bo jesteś przyzwyczajony do angielskich nazw, nic więcej. I tak, niektórych nie powinno się tłumaczyć, sam to krytykuję chociażby w przypadku anime gdzie np w Bleach tłumaczą bankai na "rozpostarcie", co jest delikatnie mówiąc idiotyczne, ale przełożenie czegoś z japońskiego na polski jest trudniejsze niż z prostackiego jezyka jakim jest angielski.

Co do uniwersum WoWa to akurat jest to dość dobrze przetłumaczone. W angielskim masz połączenie dwóch wyrazów i tak samo w polskim tłumaczeniu, ale dla ciebie Piekłorycz brzmi głupio i niegroźnie bo masz spaczony mózg angielskimi nazwami.

Nie będę tutaj udawał eksperta od lore WoWa, ale po zrobieniu krótkiego researchu nie wydaje mi się aby nazwisko czy przydomek Hellscream nie ma żadnego odniesienia w lore:

Przerażający okrzyk bojowy GromaGrommash posiadał niesamowitą cechę anatomiczną – potrafił wydobyć z siebie ogłuszający, nieludzko głośny i wysoki krzyk bojowy. Gdy wpadał w szał walki, jego klatka piersiowa mocno się rozszerzała, a szczęka otwierała nienaturalnie szeroko. Wydawany przez niego dźwięk paraliżował wrogów strachem i dosłownie brzmiał, jakby „krzyczało samo piekło”. To właśnie od tego ryczenia zyskał swój przydomek, który później stał się dumnym nazwiskiem rodowym (odziedziczonym m.in. przez jego syna, Garrosha).

Te nazwiska czy przydomki, które wymieniłeś są tak samo głupie po angielsku jak po polsku. Problem jest taki, że w twojej głowie Stormscream, Hellscream, brzmi kozacko, a Piekłorycz już nie. To jest tylko i wyłącznie twój problem. I nie wiem czy dało się to przetłumaczyć lepiej, głupie angielskie nazwy to i głupie polskie. 🤷

Co do Edric the Pure, to biorąc pod uwagę lore, to "czysty" jest również bardziej adekwatne niż "nieskalany" co brzmi trochę bardziej epicko.

12.08.2026 21:24
Kwisatz_Haderach
3.21
1
odpowiedz
Kwisatz_Haderach
29
GIT GUD or die trying

Ergo Nah... pokazuje ci sie w feedzie tak czy siak. Jakbys chcial to bys odpisal.

Ojciec Grommasha tez sie nazywal Hellscream. Garrosh to tez Hellscream. O tym krzyku jest cale trzy linijki i nie pisze wprost, ze od niego maja nazwisko. Wiem bo znalazlem oryginal tego co wkleiles (i to jest post po angielsku btw. Nie bede rozmawial z chatGPT).

No i to chyba jest randomowy wtret w ksiazce wydanej 25 lat po kreacji postaci i przydomka. Przy okazji ignorujacy wlasnie ojca Gromasha.

Reszty nie komentuje bo albo rozmawiamy o jezyku, sensie i dobrym oddaniu lore i klimatu (przy okazji zignorowales 9/10 przykladow A JEST TEGO TONA WIECEJ, to sa losowe z glowy). Albo probujesz mi wejsc do glowy.

I nie chce mi sie gadac z AI. Jak nie masz swojej wiedzy to nie kozacz i nie udawaj ze wiesz co pasuje a co nie. Bo to co wg ciebie "brzmi kozacko" a co nie, to mnie najmniej interesuje.

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2026-08-12 21:34:28
13.08.2026 07:58
Ergo
3.22
odpowiedz
Ergo
108
Senator

Kwisatz_Haderach

Nah... pokazuje ci sie w feedzie tak czy siak. Jakbys chcial to bys odpisal.

Możesz wyłączyć powiadomienia z wątków w których bierzesz udział, a powiadomienia przychodzą tylko gdy ktoś cię oznaczy. Ja to miałem włączone, ale powiadomienie twojego komentarza, który napisałeś 3 dni temu, mi nie przyszło.

Nie muszę znać lore bo wiem, że problem z tłumaczeniami jest w odbiorcach, a nie samych tłumaczeniach. Oczywiście nie mówię, że zawsze wszystko jest dobrze tłumaczone, pewnie co do niektórych przykładów masz rację.

To tak samo jak z filmami. Dlaczego większość ludzi, w tym ja, nie lubi dubbingu w filmach? No bo od małego byli wychowani na lektorze i dubbing brzmi dla nich nienaturalnie, wręcz komicznie.

Tak samo z mangami czy anime. Też jestem przyzwyczajony do nazewnictwa japońskiego i jak widzę, że ktoś tłumaczy jakąś nazwę na polski to mi się scyzoryk w kieszeni otwiera.

Nie będziesz rozmawiał z AI? Nie rozmawiasz, rozmawiasz ze mną, a ja jedynie używam gemini, które jest bardzo dobre w wyszukiwaniu informacji, do weryfikacji tego co piszesz na temat lore WoWa. Niczym się to nie różni od tego czy to ja bym się przekopał przez tysiące fizycznych książek, czy AI przeszuka internet i da mi odpowiedź. Jeszcze żebyśmy rozmawiali o jakichś naprawdę szczegółowych informacjach dotyczących lore, ale tak nie jest.

I tak, Nadiskrownik Opiłek jest bardzo dobrym tłumaczeniem, które określa bardzo dobrze to czym się zajmują gnomy, a zarazem podkreśla, że ten konkretny gnom jest NADiskrownikiem, a nie kimś zwyczajnym. To samo z Erdic the Pure czy Mełko Gromiłło, co bardzo dobrze oddaje charakter i moce tej postaci.
No i nie bierzesz pod uwagę tego, że te wszystkie tłumaczenia są jedynie w Heartstone, w grze która jest trochę taką lekką bajkową i humorystyczną karcianką.
Tłumaczenia pasują idealnie do kontekstu.

13.08.2026 18:51
Kwisatz_Haderach
3.23
odpowiedz
Kwisatz_Haderach
29
GIT GUD or die trying

Ergo K...a jak sie czyta te zalosne proby udawania madrego i ogarnietego w temacie, to czlowiek nie wie czy sie smiac czy plakac.
Wystarczajaco duzo zmarnowalem na ciebie czasu. Idz sobie z gamini czy innym grokiem porozmawiac o grach w ktore nie grales i o rzeczach o ktorych nie masz pojecia.

I na koniec dostajesz taki kwiatek:

No i nie bierzesz pod uwagę tego, że te wszystkie tłumaczenia są jedynie w Heartstone, w grze która jest trochę taką lekką bajkową i humorystyczną karcianką.

Podczas gdy w moim poscie:

Oglonie HS jest dla dzieci i okej. Ale w ksiazkach i materialach promocyjnych z WoW to tak razi ze o ja pierdole.

Serio ergo... wez juz idz sobie lol. "Dyskusja" z toba wyglada jak ten skecz o dziale klotni z Monty Pythona. Tylko bez happy endu bo na koncu dowiadujesz sie ze rozmawiasz z AI. :/
To ze napiszesz "tlumaczenie pasuje do postaci", ale nie piszac nic o samej postaci, ani nie wiedzac nic o samej postaci to nie jest argument, tylko zaprzeczenie.
I wlasnie to robisz. Zaprzeczasz i powtarzasz jak katarynka, ze "pasuje" i jakies bzdury i proby paraleli do anime... co ma jedno do drugiego? ano nic.

To ze ja nie mowie ze takie tlumaczenie sie nie przyjmie (bo sie przyjelo) wsrod ludzi niezaznajomionych z oryginalem (choc im to mozesz przetlumaczyc dowolnie - taki to argument), tylko ze jest slabe, kaleczy lore i feel postaci i swiata.... to juz pominmy. Bo i tak nie ogarniasz.

"Problem jest w odbiorcach".... co za glupia rzecz. Jak smie ktos ogarniac temat. xD

Dziekuje dobranoc.

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2026-08-13 19:43:01
13.08.2026 19:12
Ergo
3.24
2
odpowiedz
Ergo
108
Senator

Kwisatz_Haderach Dobra, ty jesteś poprostu debilem. Próbowałem jakoś normalnie dyskutować, ale się nie da.

13.08.2026 19:44
Kwisatz_Haderach
3.25
odpowiedz
Kwisatz_Haderach
29
GIT GUD or die trying

Ergo Dodalem do posta wyzej, zeby nie bylo ze dopisuje i "nie widziales".

I na tym koncze dyskusje, bo jedyne co poraz kolejny osiagnalem to powtwierdzenie twojej udawanej wiedzy i erudycji.

13.08.2026 20:03
Ergo
3.26
1
odpowiedz
Ergo
108
Senator

Kwisatz_Haderach

Już ci napisałem, że nie muszę znać calego lore, wystarczy, że wpiszę sobie w AI opis postaci i na bazie tego potrafię ocenic czy to tłumaczenie jest tak złe jak ty to opisujesz.
No, ale tak, złe AI ble ble ble... Nie, nie jest złe, jest bardzo dobre właśnie do prostowania takich dyrdymałow które wypisujesz.

A nawet jeśli założyć, że nie ma sensu ze mna rozmawiać na ten temat, to jednak wierze bardziej Ryslawowi, a nie jakiemuś randomowi z internetu który myśli, że pozjadał wszystkie rozumy.

post wyedytowany przez Ergo 2026-08-13 20:04:58
07.08.2026 14:45
4
1
odpowiedz
7 odpowiedzi
vayha
31
Centurion

Spoko ale ja i tak zostane przy eng. Czekam też na jakaś postać typu Strażnik czy Morderca w poe2. Nie moge sie doczekać kiedy zagram jakimś ostrzem mrozu z czymś w rodzaju aury nienawisci czy zwiastunem lodu. Uwielbiam nakladane lodowe dolegliwości na przeciwników jak zmrożenie, kruchosc czy szron. Jak jeszcze będą mógł wykorzystać grzech pierworodny żeby zadawać obrażenia od chaosu to wspaniale.

07.08.2026 14:51
Amadeoosh
😂
4.1
3
odpowiedz
Amadeoosh
25
Generał
MAX

vayha

O panie, widziałeś ceny grzechu pierwotnego? Mnie w tej lidze nieźle lecą boskie kule, ale jeszcze nie nazbierałem nawet na krew maga, a co dopiero grzech pierwotny. Nawet potępienie (a więc i pierwotne boskie pismo) trzymają cene jak szalone.

Może jakbym trafił na boską kapliczkę jedzącego światy (tą co daje szanse na boskie kule) to by przyspieszyło proces, ale w tej lidze mam pecha. Mam też kulę jasnowidzenia (przypisaną do dżunglowej doliny) ze świątyni vaala, ale na tę chwilę wciąż zero (powtarzam: zero) kart niewynagrodzonej miłości :(

Żeby było jasne: nie zgrywam się (vayha też nie), to są prawdziwe nazwy z PoE. Mówiłem: powodzenia graczom ;)

post wyedytowany przez Amadeoosh 2026-08-07 14:55:03
07.08.2026 14:54
4.2
13
odpowiedz
tambo
32
Centurion

Amadeoosh Rozumiem, że jak wypisujesz dokładnie te same brednie tylko po angielsku, to czujesz się lepiej? :D

07.08.2026 14:54
4.3
1
odpowiedz
vayha
31
Centurion

Amadeoosh hahaha 🤣 ja gram już w sciezke wygnańca 10 lat i nigdy nie wyrzucilem lustra, chociaż w tym czasie dwa razy meble w pokoju zmieniłem.

post wyedytowany przez vayha 2026-08-07 15:01:00
07.08.2026 15:02
Amadeoosh
4.4
1
odpowiedz
Amadeoosh
25
Generał
MAX

vayha

Ja kiedyś miałem 5 domów luster ale próbowałem hazardu w żniwach i poszły poof - wydymany przez stację hortiwytwarzania (wiadomo robiłem recepturę jaskrawej krystalicznej siły życia na powielanie kart wróżbiarstwa i się nie udało) :( Kiedyś się dorobimy luster, głowa do góry.

post wyedytowany przez Amadeoosh 2026-08-07 15:08:43
07.08.2026 19:18
Kwisatz_Haderach
4.5
1
odpowiedz
Kwisatz_Haderach
29
GIT GUD or die trying

Wystarczy nie tlumaczyc NA SILE nazw wlasnych, ktore sa unikalne dla gry/swiata gry/w kontekscie gry.

CHoc juz widze w neswie ze sie wciska firma, ktora od lat masakruje gry Blizzarda tlumaczac nazwy wlasne na najglupsze mozliwe sposoby (przy okazji usuwajac ich unikalne znaczenie w kontekscie swiata gry).

Wiec nie moge sie doczegac az zawalcze z Poboznoscia, Starcem i Ksztaltownikiem.

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2026-08-07 19:19:24
08.08.2026 09:43
Marder
4.6
odpowiedz
Marder
278
Senator

Amadeoosh I po "ha" to pierdolamento.

09.08.2026 04:10
Edziek
4.7
odpowiedz
Edziek
18
Konsul
PLUS

Kwisatz_Haderach Co to za firma?

07.08.2026 15:00
5
2
odpowiedz
JakisChlop
23
Centurion

Język Polski po tylu latach? 😎 Bardzo państwu dziękuję, państwo są tacy szczodrzy 🤣

07.08.2026 15:19
DexteR_66
6
odpowiedz
2 odpowiedzi
DexteR_66
23
Wędrowiec Świtu
MAX

To się obudzili rychło w czas. 😂

07.08.2026 15:35
Barklo
6.1
6
odpowiedz
Barklo
142
Generał

DexteR_66 Lepiej później niż wcale. Ja się nie mogę doczekać.

07.08.2026 15:41
6.2
1
odpowiedz
robkl
19
Legionista

Barklo Ja też i trzymam kciuki za powodzenie. Na taką informacje czekałem, oby tylko się nie okazało, że dali tylko podpuchę dla jednej osoby żeby później powiedzieć chcieliśmy ale nie było chętnego ...

post wyedytowany przez robkl 2026-08-07 15:43:30
07.08.2026 15:39
RaphaelStarkPL
7
1
odpowiedz
RaphaelStarkPL
47
Centurion

A co, słynne jajej (AI) nie jest w stanie tego zrobić? Jak zwykle zrobią to studenci anglistyki za darmo i uścisk dłoni. 😁

07.08.2026 15:45
marvin92
8
1
odpowiedz
6 odpowiedzi
marvin92
44
Konsul

Były grupy fanowskie, które chciały przetłumaczyć PoE, ale twórcy wtedy nie byli zainteresowani.

07.08.2026 15:48
8.1
1
odpowiedz
tambo
32
Centurion

marvin92 Nie byli zainteresowani, bo tłumaczenie takiej gry to nie jest jednorazowy wysiłek. Tu potrzebne są całe lata wsparcia. Praktycznie każda aktualizacja wiąże się z nowym tekstem do tłumaczenia (nawet jeśli nie zmienił się tekst w grze, to trzeba dać newsy o samej aktualizacji). Grupa ludzi, którym akurat nudzi się w wakacje, to nie jest zespół, na którym można polegać.

09.08.2026 03:54
Edziek
8.2
odpowiedz
Edziek
18
Konsul
PLUS

tambo Tymczasem grupa tłumaczy fanów Rogue Tradera xDDD

09.08.2026 03:58
8.3
odpowiedz
tambo
32
Centurion

Edziek Co ma piernik do wiatraka?

09.08.2026 04:06
Edziek
8.4
odpowiedz
Edziek
18
Konsul
PLUS

tambo To że robisz z tłumaczenia gier jakieś tytaniczne przedsięwzięcie.
Zobacz sobie wywiady z Rysławem.
Jeszcze w dobie AI, które w ułamku sekundy jest w stanie podać ci kilka propozycji słów/zdań, a ty wybierasz sobie co ci najbardziej pasuje i modyfikujesz to lekko pod swoje potrzeby.

09.08.2026 04:13
8.5
1
odpowiedz
tambo
32
Centurion

Edziek Ty naprawdę nie masz zielonego pojęcia o tłumaczeniu czegokolwiek :D

09.08.2026 04:28
Ergo
8.6
odpowiedz
Ergo
108
Senator

Edziek

No tak, przecież tłumaczenie to nic trudnego, siadasz, tłumaczysz i już. 😂
W przypadku PoE to przetłumaczenie samego drzewka umiejętności i tych wszystkich zależności pomiędzy skillami aktywnymi i pasywnymi, będzie nie lada wyzwaniem.

07.08.2026 15:46
9
1
odpowiedz
luq8912
52
Pretorianin

News roku

07.08.2026 16:37
Szlugi12
10
1
odpowiedz
2 odpowiedzi
Szlugi12
136
BABYMETAL

Praca odbywa się zdalnie i studio zaznacza, że może się kontaktować z pracownikiem poza normalnymi godzinami pracy.

Panie Areczku, nad jakim morzem Pan jest, jaka wolna sobota, jakie wczasy z rodziną, proszę wracać do stanowiska komputerowego, samo się nie przetłumaczy.

07.08.2026 18:33
Bezi2598
10.1
1
odpowiedz
Bezi2598
198
Legend

Szlugi12
GGG to studio z Nowej Zelandii, praca zdalna z Europy na pewno wiązałaby się z bardzo dziwnymi godzinami pracy ze względu na różnicę w strefach czasowych.

post wyedytowany przez Bezi2598 2026-08-07 18:34:00
08.08.2026 15:27
KrakowskiKredens
10.2
odpowiedz
KrakowskiKredens
3
Legionista

Bezi2598 Na pewno nie. wysyłasz tłumaczenie a GGG w swoich godzinach pracy to implementują tyle z tematu różnych stref czasowych.

07.08.2026 20:21
11
1
odpowiedz
VODKA18
46
Chorąży

Zawsze miło mieć wersję PL.

07.08.2026 20:28
Ojboli
12
1
odpowiedz
1 odpowiedź
Ojboli
169
Generał

Ktoś kto potrafi używać AI to może ogarnąć tłumaczenie w 3 dni. Waluty nie muszą być tłumaczone ani dziwne nazwy przedmiotów. Nóż, sztylet, łuk etc wystarczy tak samo zbroje i biżuteria, dialogi i lore. Ale poszukiwania tłumacza może sugerować też że jednak w tym roku jeszcze dostaniemy finalną wersję POE2.

08.08.2026 00:41
12.1
2
odpowiedz
tambo
32
Centurion

Ojboli O panie, musisz im szybko o tym napisać. Podpowiedz też, że ktoś, kto potrafi używać AI, dokończy im grę w 4 dni. Oni chyba tego nie wiedzą i im to całe LATA zajmuje. Widać, że nie potrafią używać AI, to jedyne wytłumaczenie.

post wyedytowany przez tambo 2026-08-08 00:42:18
08.08.2026 01:49
tynwar
13
odpowiedz
tynwar
106
Legend

oo to wspaniale, dobrze będzie w końcu wypróbować ich gry. Jednak zawsze miałem mieszane uczucia co do gier, gdyż wolę klasyczne gry single, a nie gry sieciowe. Chociaż PoE 1 jest za darmo, to jednak sieciowość i brak języka nie przekonały mnie do wypróbowania, ale moze w końcu wypróbuję jak dodadzą polskiego.

08.08.2026 08:49
Adrian Wajer
14
4
odpowiedz
10 odpowiedzi
Adrian Wajer
5
Junior

Powtarzając mój komentarz z FB: Zważywszy na to, że szukają kogoś w dostępie na 2 godziny dziennie, to raczej praca nad tłumaczeniem artykułów i innych publikacji, a nie samej gry (bo tutaj potrzeba by było całego teamu i to na pełen „etat”, a nie jednego tłumacza, nawet najbardziej doświadczonego).

post wyedytowany przez Adrian Wajer 2026-08-08 09:13:38
08.08.2026 09:38
Marder
14.1
odpowiedz
Marder
278
Senator

Adrian Wajer Spokojna twoja rozczochrana. Chłop dostanie listy z nazwami i dialogami i ogranie to w kilka miesięcy bez problemu. Jeszcze teraz w dobie AI to będzie bardziej jak korektor a nie tłumacz.

08.08.2026 12:13
Adrian Wajer
14.2
7
odpowiedz
Adrian Wajer
5
Junior

Marder Tak może napisać ktoś, kto nie wie, jak wygląda praca nad profesjonalną wersją językową. Sama podstawka PoE to niemal milion słów (wg. dostępnych mi informacji ponad 750K). Średnie tempo tłumaczeń to 2000 słów dziennie maks, może trochę więcej dla dialogów, jeśli ktoś jest w tym dobry. To ponad 365 dni roboczych, co oznacza półtora roku pracy w pojedynkę przy założeniu, że nie pracujemy bez przerwy, tylko chcemy też robić przerwy na regenerację (wolne weekendy, ulropy, święta). Praca nad tak dużym i ważnym projektem to maraton, a nie sprint.

A dodam, że łączna liczba słów w grze podstawowej, rozszerzeniach, opisach przedmiotów i tekstach zadań zgromadzonych w ciągu grubo ponad lat wynosi zapewne kilka milionów słów.

Wychodzi nieznajomość branży.

post wyedytowany przez Adrian Wajer 2026-08-08 12:17:21
08.08.2026 12:15
Adrian Wajer
14.3
4
odpowiedz
Adrian Wajer
5
Junior

Marder Co do AI, to ciężko mi skomentować. Ale w dużym skrócie AI nie nadaje się do tłumaczenia gier, szczególnie narracji i dialogów. Doświadczenie tłumacze też raczej za tym nie przepadają, bo - zwłaszcza jak ktoś tłumaczy bardzo kreatywnie - to chciałby podchodzić trochę tak samo do tekstu, taka tabula rasa w umyśle. No a AI jednak narzuca jakieś takie jednotorowe myślenia i to nam faktycznie ogranicza trochę naszą kreatywność. W skrócie czasem poprawianie po AI zajmuje więcej czasu niż przepisanie wszystkiego od nowa, więc po co te ceregiele...

post wyedytowany przez Adrian Wajer 2026-08-08 12:17:45
08.08.2026 13:09
Marder
14.4
1
odpowiedz
Marder
278
Senator

Adrian Wajer Ty w ogóle grałeś w PoE? Może tobie coś się pomyliło z Baldur’s Gate 3. W PoE trudno mówić o jakiś dialogach. Ot jakaś postać ma trochę kwestii do powiedzenia i tyle. Musisz to przeklikać i na tym koniec. Z 5-7 postaci jest w miejscach stanowiących naszą kolejną bazę wypadową. Do tego dochodzi kilka NPC gdzieś rozrzuconych po mapach na których się lejemy i ot wielki mi tekst do tłumaczenia. Poza tym z informacji wynika że szukają osoby do zespołu tłumaczy być może więc tych ludzi jest więcej a prace mogą już trwać od dłuższego czasu.

post wyedytowany przez Marder 2026-08-08 13:27:48
08.08.2026 13:57
Adrian Wajer
14.5
3
odpowiedz
Adrian Wajer
5
Junior

Marder Mój komentarz skupiał się na skali projektu, a nie dialogach. Faktem jest bowiem, że nie da się przetłumaczyć takiej gry, pracując jedynie 2 godziny dziennie. Musiałoby to zająć lata jednemu człowiekowi. Wydawało mi się to oczywiste, no ale jak widzę nie jest...

Sądzę, że nie ma sensu ciągnąć tej dyskusji.

08.08.2026 15:13
Marder
14.6
2
odpowiedz
Marder
278
Senator

Adrian Wajer Teraz mówisz o skali projektu a przedtem pisałeś:
Średnie tempo tłumaczeń to 2000 słów dziennie maks, może trochę więcej dla dialogów
Ale w dużym skrócie AI nie nadaje się do tłumaczenia gier, szczególnie narracji i dialogów
Myślę że z tymi milionami słów to mocno przesadziłeś. Tam jest mniej roboty niż ci się wydaje. To nie jest klasyczny RPG jak Baldur’s Gate, Icewind Dale, czy Pillars of Eternity. A to że pisze 2 godzinny dziennie to nie wiemy czego to ma dotyczyć i na jakim etapie współpracy. Równie dobrze może oznaczać 2 godziny pracy przy aktualizacji strony internetowej czy wiadomościach już gdy całość gry zostanie przetłumaczona.

post wyedytowany przez Marder 2026-08-08 15:27:32
08.08.2026 21:04
14.7
3
odpowiedz
tambo
32
Centurion

Marder Nie masz zielonego pojęcia, ale fajnie, że się wypowiadasz. Nie wniosło to niczego do tematu, ale przynajmniej poczułeś się lepiej.

09.08.2026 04:01
Edziek
14.8
odpowiedz
Edziek
18
Konsul
PLUS

Adrian Wajer
Wspomniane w ogłoszeniu 1–2 godziny dziennie to nie jest pełny czas potrzebny na przełożenie całej gry od zera, lecz podstawowy wymiar tzw. maintenance (bieżącego utrzymania) oraz regularnego wprowadzania mniejszych poprawek.Oto jak wygląda to w praktyce w grach typu Live-Service (GaaS):
Standardowy tryb (1–2h dziennie): Służy do tłumaczenia bieżących wpisów na bloga, aktualizacji patch notes, postów na forum, komunikacji z polską społecznością, poprawek błędów zgłoszonych przez graczy (LQA) czy drobnych zmian w interfejsie.
Skoki obciążenia (do 8h dziennie): Przed nową ligą lub dużym dodatkiem praca przechodzi w tryb pełnoetatowy. Wtedy tłumacz dostaje do przełożenia setki stron nowych skryptów: nazwy i opisy nowych umiejętności, unikatowe przedmioty, dialogi NPC, zadania i mechaniki ligowe.

Rozłożenie w czasie: Główny zrąb gry (core text) tłumaczy się skokowo przez wiele tygodni. Dwie godziny dziennie to po prostu elastyczny "roster", który gwarantuje GGG stałą obecność tłumacza w zespole każdego dnia roboczego.

post wyedytowany przez Edziek 2026-08-09 04:02:12
09.08.2026 09:34
Adrian Wajer
14.9
2
odpowiedz
Adrian Wajer
5
Junior

Edziek Dziękuję za tę „wiedzę” z ChataGPT. Tylko jak to się ma do dyskusji?

Wspomniane w ogłoszeniu "up to 8 hours a day during the peak of our league production cycle" nie mówi o tłumaczeniu samego nowego materiału do gry (bo jaki sens tłumaczyć dodatki, kiedy nie przetłumaczono podstawki nawet?).

W świetle tego, że jedne z pacznot do PoE miały 30 tysięcy słów, 8 godzin dziennie dla jednego tłumacza wystarczy akurat na przetłumaczenie bieżących wpisów na bloga, aktualizacji patch notes, postów na forum, komunikacji z polską społecznością w okresie wzmożonej aktywności, ale nie na przetłumaczenie jakiejkolwiek zawartości z gry przez jednego człowieka.

post wyedytowany przez Adrian Wajer 2026-08-09 09:51:43
15.08.2026 18:00
Marder
14.10
odpowiedz
Marder
278
Senator

tambo Ty za to masz zielone pojęcie ale się nie wypowiadasz. Brawo, można i tak.

08.08.2026 09:34
Marder
15
1
odpowiedz
Marder
278
Senator

WRESZCIE. Super wiadomość. A najbardziej śmieszą mnie malkontenci. Już się martwią "jako to po niemiecku będzie szlauch" a i tak grać będą tylko po angielsku.

08.08.2026 09:52
16
1
odpowiedz
boy3
152
Legend
MAX

Kolejna dobra gra otrzyma polską wersję, i to ja lubię 😁👍

08.08.2026 14:16
jcdman
17
1
odpowiedz
jcdman
80
Centurion

To może w końcu zagram.

08.08.2026 15:33
Bukary
18
1
odpowiedz
Bukary
251
Legend
MAX

Mam nadzieję, że uda się Ryslawowi złapać tego wieloryba. Trzymam kciuki!

Forum Forum Gry RPG
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl