To niestety znaczy też, że najmniej zamożni powoli będą odcinani od możliwości partycypacji w cywilizacji technologicznej - w sytuacji gdzie coraz większym stopniu wszyscy jesteśmy od niej zależni (skoro digitalizacja jest postępem i coraz mniej spraw da się załatwić bez dostępu do komputera).
Co gorsza, kto wie na jakiej wysokości ta poprzeczka się zatrzyma? Zwłaszcza że elyty pewnie by nie narzekały gdyby "pospólstwo" wylądowało w zagrodach żeby ułatwić kontrole i uprościć dostęp do taniej/darmowej siły roboczej...
Jest różnica między 2011 i 2021-3. Ta pierwsza to X79, a druga X99. Dodatkowo te chińskie płyty nie mają tych chipsetów, tylko ich „cywilne” odpowiedniki. Przykładowo Z97 ;). Tak, te procesory na luzie działają ze zwykłymi chipsetami. X79 obsługuje jedynie DDR3, a X99 DDR3 i DDR4 (uwaga na modele procesorów). Płyty czasami mają wtedy i sloty DDR3 i DDR4 do wyboru ;D. Tak jak kiedyś ASRock robił na AM3+ z DDR2/DDR3. (N68C-GS FX dla przykładu).
Należy pamiętać również, że RAM powinien być ECC, a nie zwykły non-ECC. Taki RAM jest tańszy, ale nie odpalicie na żadnym zwyczajnym komputerze. Chociaż nic wam nie broni by użyć non-ECC na obsłgujacych to płytach pod xeony, ale finansowo się nie opłaca ;P.
A jeszcze sobie przypomniałem. Nie bierzcie xeonów E7. Są tanie i fajne, ale one potrzebują śmiesznej płyty głównej na chipsecie typu C602j której nie znajdziecie pewnie nigdy w sensownych pieniądzach. Poza tym i tak w ATX raczej nich nie znajdziecie. Tutaj to 2011-1 ;)
Chyba odwrotnie: pamięć bez korekcji błędów da się uruchomić na każdej płycie. Pamięć z korekcją już nie.
Ludzie dzisiaj uwierzą w każdą brednię nawet jak ta z tej wiadomości.
Już to widzę jak może miliony jak nie więcej nagle kupują stary sprzęt.
Realnie jest to totalny margines i nisza ponad 95% nawet nie będzie się bawić w składanie starego sprzętu.
Dobrze , że składałem Kompa w Marcu w 2025 roku . Wtedy 64 GB DDR 5 był za grosze i tyle mam w PC , wydawało mi sie wtedy że przesadziłem , ale teraz ciesze się, że go mam
Nowego lapa z 32gb ram kupilem we wrześniu 2025 więc ten co sie spóźnił czy ociągał niech teraz żałuje albo niech czeka do 2027 roku może ciś sie zmieni na lepsze.
Rok temu kupiłem 32GB RAM DDR4 i wystarczy mi na kilka kolejnych lat, niech barany dają się golić na tym scamie. Bo to nic innego, jak scam. Nie żaden kryzys, tylko sztucznie wywołany wzrost podyktowany chciwością.
Nie jestem ekspertem, ale wydaje mi się, że jak już kupować płytę pod LGA 2011 to chyba da się to lepiej zrobić niż na DDR3. Xeony póki co można kupić po 60zł za dwunastordzeniowego bydlaka, a i obsługa DDR4 reg ecc jest. Te co prawda też podrożały, ale w porównaniu z konsumenckimi nadal są śmiesznie tanie.
Ja kiedyś takie coś napiałem gdzieś że dość do cofnięcia technologi że staniemy ddr 3 i rtx 2k gry będą unreal 3 robione będziemy mieć wieczny 2015 w grach bo dalej nie będzie opłacać się robić to będzie rynek cywilny a rynek naukowy, wojskowy, korporacyjny to będzie to teraz jest.