Praca dla M$ przepełnia lękiem, zamiast dumą :D
Pisałem to wcześniej i powtórzę znów - branża gier napompowała się do tego stopnia, że ten balonik musiał w końcu pier... dyknąć. Studia liczące po kilkaset osób, często nawet 1000+, tworzące gry "AAAA", które potem okazywały się wydmuszkami, nierealne założenia sprzedażowe (do was mówię, debile z Konami czy Segi), pchanie do gier DEI (więc tworzenie osobnych działów, w których brzydkie laski z niebieskimi włosami mówiły, co może być w grach a co nie), AI coraz bardziej się rozpycha w tworzeniu gier - to wszystko doprowadziło do tych zwolnień. Ogólnie branża IT zaczyna łapać zadyszkę, więc co niektórzy lepiej niech się przekwalifikują, bo może być ciężko.
Nakupowali tych studiów tylko po to żeby je oddać założycielom, super inwestycja, nie ma co. Pozostałe pewnie kupi THQ :P.
Ciekawe co zrobią z Arcane, oby nie zlikwidowali, choć pomysł na fuzję z MachineGames nie brzmi źle.
I ostatnie jakie kolejne studia pójdą pod noż, wątpię że na tym zakończą.
Warto bylo nabyc Blizzarda, widac jak dobrze im to wyszlo. A ile exclusivow sie posypalo, ze az Sony zeby zabolaly z wrazenia XD
Tak to jest jak sie kupuje za duzo
Jak kupisz za duzo zarcia do lodowki to tez czesc rzeczy trzeba bedzie wyrzucic, bo sie przeterminuje. We wszystkim trzeba znac umiar
Rzeźnia trochę, sporo ludzi jednak poleci, choć raczej z manegmentu, HRu, itp. działów, które im się po prostu dublują. Tak to zrozumiałem.
istniało nawet 14 szczebli zarządzania
No to nie dziwne, że mieli w projektach bur...bałagan.
Dobra wiadomość jest taka, że nie zamykają studiów, choć te będą miały teraz cięższy okres odcięte od kurka z pieniędzmi Microsoftu.
Gdyby nie zwolnienia to ogólnie kierunek XBOXa całkiem moim zdaniem dobry, choć czas pokaże. W ogóle jak na razie to ta kobitka na mnie dobre wrażenie robi, bardzo twarto stoi na ziemi w przeciwieństwie do Spencera.