Recenzja Assassin’s Creed Black Flag ResyncedInteraktywna mapa Gothic RemakeRecenzja Halo: Campaign EvolvedGTA 6 prawdopodobnie pobije rekordy i sprzeda konsole
Szukaj...
Kolorystyka
Wyświetlanie

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Komentarze do wiadomości: Microsoft ma być o krok od wielkiej fali zwolnień. Zamkniętych może zostać aż 5 studiów, w tym twórcy Dishonored i Marvel's Blade

Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz
30.06.2026 20:33
DexteR_66
7
22
odpowiedz
3 odpowiedzi
DexteR_66
22
Dawnwalker
Image

Uśmiechnijcie się brygada! Heeeeej! Co tacy smutni...

30.06.2026 20:15
Bukary
4
17
odpowiedz
6 odpowiedzi
Bukary
250
Legend

Arkane na bruk?

To byłby wyjątkowo smutny dzień.

30.06.2026 20:10
DexteR_66
3
9
odpowiedz
DexteR_66
22
Dawnwalker

Eeee, ale od Arkane to wara... 😔

post wyedytowany przez DexteR_66 2026-06-30 20:11:03
30.06.2026 22:43
15
8
odpowiedz
2 odpowiedzi
NekoRei
6
Pretorianin

Przecież Todd Howard mówił chyba z tydzień temu, że super idzie robota nad blade, że dobrze robią tam chłopaki i dobrze się to trzyma wszystko XD przecież jak Todd coś mówi to to musi być prawda. Chyba by nie kłamał.

post wyedytowany przez NekoRei 2026-06-30 22:44:15
30.06.2026 20:08
-=Esiu=-
😢
1
2
odpowiedz
-=Esiu=-
226
Everybody lies

Nosz urwał nać tylko nie Arkane...

post wyedytowany przez Admina 2026-06-30 21:00:27
2
odpowiedz
Tasdeadman
73
Generał

Gdzie teraz nasi zieloni wojownicy, co z zacięciem godnym lepszej sprawy bronili Microsoftu przejmującego kolejne firmy - wbrew ostrzeżeniom co rozsądniejszych osób? Miał być cud i miód, nieograniczony budżet na produkcje, złote góry i system sellery co tydzień, wszystko za 2 złote w game passie, zaślepienie nie pozwoliło dostrzec, że korpo to korpo a Microsoft od kilku dekad walczy o o miano najgorszej z nich.

DexteR_66
3
9
odpowiedz
DexteR_66
22
Dawnwalker

Premium VIP

Eeee, ale od Arkane to wara... 😔

post wyedytowany przez DexteR_66 2026-06-30 20:11:03
30.06.2026 20:15
Bukary
4
17
odpowiedz
6 odpowiedzi
Bukary
250
Legend

Arkane na bruk?

To byłby wyjątkowo smutny dzień.

30.06.2026 20:18
4.1
5
odpowiedz
Halabarda Geralta
34
Konsul

Bukary

Arkane zrobił w sumie tylko 3 bardzo udane gry (seria Dishonored). Jeszcze prey nie był najgorszy. Niemniej zgadzam się najpierw kupują studia na potęgę a później je chcą zamykać. Nasuwa się pytanie czy gość spadł czy został popchnięty.

30.06.2026 21:26
4.2
13
odpowiedz
WindMorro
18
Pretorianin

Halabarda Geralta Prey nie byl nienajgorszy, był kapitalny

01.07.2026 08:42
Silvaren
4.3
3
odpowiedz
Silvaren
13
Konsul

Halabarda Geralta Prey był super, dodatek nawet lepszy. Do tego Arx Fatalis i Dark Messiah of M&M ze starszych tytułów od Arkane. Oba też bardzo dobre.

01.07.2026 08:58
4.4
1
odpowiedz
katai-iwa
73
Legend

Halabarda Geralta Dark Messiah też jest super grą.

02.07.2026 18:05
Link
4.5
odpowiedz
Link
39
Senator

Bukary Też bardzo mnie smuci, że nie zobaczymy więcej Dishonored.

Prey, Dishonored i Deathloop są bardzo dobre i ciekawe gry. O Arx Fatalis i Dark Messiah of M&M nie wspomnę.

Odnoszę wrażenie, że Microsoft wcale nie różni się od EA i Activision, co zabijają świetne marki.

02.07.2026 18:08
4.6
odpowiedz
Halabarda Geralta
34
Konsul

Zapomniałem o DM, no to nawet 4 dobre gry zrobili. Tak czy inaczej nie rozumiem kupowania danego studia i zamykania go. Chyba że to polityka ms i tej hinduski z uśmiechem krowy.

edit - Deathloop to wtórny produkt. Nic ciekawego imo.

post wyedytowany przez Halabarda Geralta 2026-07-02 20:23:10
30.06.2026 20:22
Persecuted
5
3
odpowiedz
3 odpowiedzi
Persecuted
169
Adeptus Mechanicus

Warto pamiętać, że studia to przede wszystkim ludzie, a nie nazwa czy biuro. To oczywiście mega przykre, gdy jakiś podmiot zostaje zamknięty (zwłaszcza taki z długą historią w branży), ale to nie tak, że ci ludzie przestają istnieć i już nigdy niczego w świecie gier nie zdziałają. Poza tym pracownicy zwolnieni dziś, to niekoniecznie ci sami ludzie, którzy wydali na świat jakiś hit lata temu. Gracze traktują studia developerskie jak symbole, zamrożone w czasie i przestrzeni monolity, a tam rotacja kadrowa jest całkiem spora, jedny odchodzą, inni przychodzą, tak jest już od bardzo dawna.

post wyedytowany przez Persecuted 2026-06-30 20:23:39
30.06.2026 21:56
5.1
odpowiedz
Duoldel_NPC
9
Pretorianin

Persecuted o proszę dokładnie to samo przed chwilą napisałem :) Czy studio które zrobiło świetną grę z całkowicie innymi ludźmi to będzie to samo studio z tym samym potencjałem? Nie, będzie to studio o tej samej nazwie z prawem do marek i tym samym właścicielem, ale kompletnie innym potencjałem i duchem. Żeby zrobić świetną grę nie trzeba mieć nawet studia. Trzeba mieć pomysł i ludzi którzy potrafią go zrealizować. Nie trzeba prosić nikogo o zgodnę na stworzenie świetnej gry, a już na pewno nie M$.

30.06.2026 22:04
5.2
odpowiedz
WujekBlady
60
Centurion

Persecuted Owszem, to ludzie. Ale jednak tutaj chodzi o prawa do IP. I nawet jeśli w przyszłości mogą do marki wrócić, to wiemy, że będą pracować nad nią kompletnie inni ludzie. Więc to niemal na pewno się nie uda.
Szkoda... nie wiem jak z Dishonored, ale czekałem na State of Decay - obiecałem żonie. Bo oszustwie jakim było from before (czy jakkolwiek to się zwało), chyba nie doczekamy się dobrej gry w tych klimatach.

30.06.2026 22:54
Persecuted
5.3
odpowiedz
Persecuted
169
Adeptus Mechanicus

WujekBlady

Owszem, to ludzie. Ale jednak tutaj chodzi o prawa do IP. I nawet jeśli w przyszłości mogą do marki wrócić, to wiemy, że będą pracować nad nią kompletnie inni ludzie. Więc to niemal na pewno się nie uda.

To jest bardziej skomplikowane... Przecież nie raz już było tak, że jakaś gra powstawała niby pod tym samym szyldem co poprzednia, a jednak robili ją w dużej mierze zupełnie inni ludzie i wychodziło średnio albo słabo. Poza tym nie zawsze łatwo jest wskazać "ojca sukcesu" danego projektu. Przez długie lata uważano np., że to Glen Schofield jest ojcem serii Dead Space, ale ostatecznie jego The Callisto Protocol pokazalo coś innego. Podobnie mieliśmy niezliczoną ilość gier "od weteranów studia X" i też wychodziła kicha.

30.06.2026 20:31
baltazar1908
6
odpowiedz
baltazar1908
46
Senator

Dishonored bardzo dobra seria gier wszystkie od dnia ich premier, Prey również mam
od dnia premiery, State of Decay 3 też pod nożem, dwójka calkiem fajna.
Po prostu komedia, misja nowej szefowej Xboxa A. Sharma (nie mylić z shoarma) chyba sie nie powiodła albo chyli sie ku upadkowi.

30.06.2026 20:33
DexteR_66
7
22
odpowiedz
3 odpowiedzi
DexteR_66
22
Dawnwalker

Premium VIP

Image

Uśmiechnijcie się brygada! Heeeeej! Co tacy smutni...

30.06.2026 21:57
7.1
1
odpowiedz
pawel1812
83
Generał

DexteR_66
Ludzie zaczną cofać subskrypcje na GamePassa, bo CODa nie, nowych gier coraz mniej, to dopiero będzie mozna się uśmiechnąć...

30.06.2026 22:47
7.2
3
odpowiedz
NekoRei
6
Pretorianin

pawel1812 Przecież to nigdy nie miało szans się udać. Gry to nie filmy. Netflixa się nie dało z tego zrobić gdzie możesz sobie puścić jakieś gówno żeby leciało w tle i jesteś w stanie narobić tych filmów bardzo dużo, bardzo szybko. W gry trzeba grać, angażować się, powstają baaardzo długo i nawet średniaki potrafią kosztować chore pieniądze. Żeby gamepass mógł tak działać i zbijać kokosy to by musiał być droższy kilka razy odnnetflixa i jeszcze mieć kilka razy więcej subskrypcji. To nie miało szans tak się skalować dobrze jak by chcieli.

post wyedytowany przez NekoRei 2026-06-30 22:48:51
02.07.2026 20:57
7.3
odpowiedz
wygwozdek
52
Centurion

NekoRei Być może zakładali, że po zakończeniu pandemii ludzie nadal będą siedzieć w domach i grać ile wlezie? Nawet jestem przekonany, że tak było. Podobnie z Metaverse od Facebooka. A teraz te odklejone od rzeczywistości projekcje przeniosły się na AI. Jednym z powodów przekształceń Xboxa może być właśnie AI, bo MS szuka oszczędności z powodu wydatków na czatboty, które mają sprawiać cuda, jak już napasą się danymi i pieniędzmi.

30.06.2026 20:44
8
odpowiedz
7 odpowiedzi
makaronZserem
58
Generał

Czy M$ chodził po tych studiach i przystawiał właścicielom do głowy pistolet, nie, każdy z tych właścicieli sprzedał firmę, bo zobaczył walizkę pieniędzy, możecie krytykować M$, ale 99% osób zrobiłaby to samo.

30.06.2026 21:15
Dead Men
8.1
4
odpowiedz
Dead Men
200
Senator

makaronZserem Jakbys chciał wiedzieć to M$ Arcane to dostał kupująć ZENIMAX

01.07.2026 02:15
tynwar
8.2
odpowiedz
tynwar
105
Legend

makaronZserem i nie zrozumiałeś, że chodziło o to, że oni bez sensu wszystkiego kupują, a potem je wywalają i to często zanim wydają jakąkolwiek grę. To tak jakby kupić auto, a potem stwierdzić, że jednak bez sensu i porzucasz je.

01.07.2026 17:11
8.3
odpowiedz
makaronZserem
58
Generał

Dead Men Jakbyś chciał wiedzieć to wpierw ZENIMAX kupiło Arcane a dopiero potem, M$ kupił ZENIMAX więc wychodzi nadal na to samo, zamień sobie tylko korporacje. Zasada jest dokładnie ta sama, walizka pieniędzy, to jest prawdziwa przyczyna, nawet jak oficjalnie mówi się o dobru pracownika, to zwykłe kłamstwo i trzeba być bardzo naiwnym, by w to wierzyć. Właściciele Arcane sami podjęli decyzje o sprzedaży, czy podzielili się kasą z pracownikami to pytanie retoryczne.

Wiele tych studiów, które kupił M$ czy EA sami podjęli decyzje o sprzedaży i spora część z nich zdechłaby sama wiele lat temu, gdyby nie te korporacje, które dały im te kilka lat dodatkowo, przykład obsydianu, które bez M$ gryzłoby piach już dawno.

I nie bronie tu korporacji, ale zrzucanie winy tylko na nie jest przykładem ignorancji i dziecięcej naiwności.

Ale tak jak napisałem, 99% osób widząc walizkę pieniędzy, samo by sprzedało, takie są realia.

01.07.2026 17:15
8.4
odpowiedz
makaronZserem
58
Generał

tynwar Zrozumiałem doskonale, to ty nie zrozumiałeś, że nikt tych studiów nie zmuszał do sprzedaży, w większości przypadków sami podjęli taka decyzje, z tych czy innych powódek, ale głównie chodziło o kasę, dlatego wieszanie psów tylko na korporacjach jest strasznie naiwne i śmieszne. Gdyby ktoś przyszedł do ciebie z ogromną sumą pieniędzy (taka, że mógłbyś do końca życia żyć jak "król") sam miałbyś wywalone na kwestie moralne, oto tu chodzi i możesz sobie napisać, żebym mówił za siebie, ale w tej akurat kwestii jestem bardziej niż pewny swego.

01.07.2026 17:25
tynwar
8.5
odpowiedz
tynwar
105
Legend

makaronZserem Chłopie, to ty nie zrozumiałeś, nie ja.

Zapomnij już o odsprzedaży, wcale nie o to chodzi. Chodzi o to, co się z nimi dzieje, to że są kupowane, ale i tak potem są kasowane i nawet nie zrobiono z nich jeszcze jakiegokolwiek użytku. O to w tym wszystkim chodzi, nie o to, że ktoś odkupił, tylko o to, że kupiono, ale i tak nie wykorzystano i w zasadzie zmarnowano.

Może inaczej, jak kupię chleb, ale nie zjem i ten chleb się zmarnuje to czy sens był, że kupiłem tego chleba, który potem zmarnowałem? No nie. Lepiej kupić i skonsumować.

02.07.2026 17:24
8.6
odpowiedz
makaronZserem
58
Generał

tynwar Zrozumiałem, tylko ty patrzysz na to ideowo, ja realistycznie dlatego mamy konflikt. Napisałem, że to nie jest tak, że to w 100% M$ jest temu winny, rozumiesz, ty mówisz kupił, ale zmarnował, ja mam tego świadomość i dodaje, ALE KTO SPRZEDAŁ, rozumiesz już. Łańcuch przyczynowo skutkowy to jak z GTA6 i brakiem fizycznych kopii, gracze się rzucili na cyfre, której nie zabraknie, przez to dali zielone światło korporacjom, które tylko czekały na to, by szybciej ograniczyć wersje fizyczne gier i proszę stanowisko $ony i zaraz po tym M$. O tym mówie, że wszystko się ze sobą łączy M$ zmarnował owszem, ale ktoś mu na to wpierw pozwolił, studia, które się sprzedały.

02.07.2026 22:10
tynwar
8.7
odpowiedz
tynwar
105
Legend

makaronZserem nie ma to znaczenia. Biznesowo to chcesz kupić coś co będzie dla ciebie przynosić przychód, wiesz jak to ogarnąć, próbujesz to doprowadzić do końca i ewentualnie naprawiasz swoje błędy, tak by przestały być stratne i zaczęły przynosić zyski itp. A tymczasem mało które zakupione studio zdąży wydać jakąkolwiek grę nim zostanie rozwiązane. Nieważne, że ktoś te studia sprzedał, oczywiście mogą je kupować, tylko po prostu jest to biznesowy bezsens i szkoda, że ciągle to robią zamiast coś z tym zrobić. Bo mimo, że widzą, że coś nie tak jest i mają duże straty, to zamiast wyciągnąć wnioski i biznesowo naprawić to, tak żeby przynosiło zyski zamiast powodować straty, to oni dalej ten błąd powtarzają. W końcu w biznesie kupuje się, żeby coś zarabiało dla właściciela, a nie na odwrót, że kupuje się i same straty są.

Mówisz ideowo i realistycznie, więc realistyczne będzie twierdzenie, że pozwolono im kupić studia? To w żaden sposób nie ma nic do tego co z studiami robi microsoft, to nic nie znaczy o tym jakie jest microsoft w kontekście zarządzania zakupionymi studiami. Bo niby czemu? W jaki sposób dwie różne rzeczy mogą być powiązane, skoro jedno to kupno, a drugie to zarządzanie? W jaki sposób to jest ideowe proste opisanie dużych błędów biznesowych?
Mogę napisać, że to będzie realistyczne pomyśleć o codziennych problemach człowieka, owszem problemy są ale jaki to ma związek z tą sytuacją?

To tak jakbym stwierdził, że kupiłem bułkę i dlatego zjadłem ją, taki prosty łańcuszek przyczynowo-skutkowy, który jednak w takim szyku nie ma sensu. Bo właśnie stwierdzenie, że kupiłem bułkę i dlatego ją zjadłem, jest zwyczajnie niepoprawne i całkowicie nienaturalne, bo człowiek nie kupuje bułkę, żeby mieć powód do zjedzenia, tylko już ma powód do zjedzenia i dlatego kupuje, aby móc zjeść. A ty mówisz o tym ciągu przyczynowo-skutkowym, tylko że odwróconym przez co nie ma sensu. Więc to, że oni kupili, bo nie chcieli na tym zarobić?

Szczerze nie rozumiem co ty chcesz mi przez to powiedzieć. W końcu jak np. masz samochód i chcesz sprzedać, to sprzedajesz i potem co dalej się z nim dzieje to już nie ma dla ciebie żadnego znaczenia, teraz to tylko ten kupiec może zrobić co zechce z tym samochodem. Nie ma znaczenia kto sprzedał, kupiec i tak niezależnie od sprzedawcy będzie robić wedle swojej woli, a nie sprzedawcy. Może choćby kupić od kogoś samochód, a potem następnego dnia rozwalić go w wypadku, który spowodował. W jaki sposób to nie jest 100% wina microsoftu, skoro to on jest kupcem i miał pełne prawo do zakupionego dobra? To, że ktoś sprzedał studia, w żaden sposób nie wpływa na to co kupujący zrobi z studiami. Bo co niby sprzedawca miałby zrobić? Po prostu chce sprzedać to sprzedaje i już, nie będzie przecież zastanawiać się jak te studia będą zarządzane przez kupca. W końcu chce tylko zarobić, a nie wybierać kto będzie najlepiej się nadawać. Wina sprzedającego jeśli jakakolwiek jest, jest ona bardzo mała.

Nie wiem jaką logikę próbujesz mi tu przedstawić, ale nie ma to żadnego znaczenia, bo po prostu średnio to da się połączyć z tym tematem. Za dużo kombinujesz, za bardzo dziwnie przenosisz odpowiedzialność podmiotów wypaczając obraz omawianej sytuacji.

post wyedytowany przez tynwar 2026-07-02 22:11:08
30.06.2026 21:05
Butryk89
9
odpowiedz
Butryk89
177
Senator

To byłyby ogromne straty, spędziłem dziesiątki, jak nie setki, przyjemnych godzin przy produkcjach zagrożonych studiów.

30.06.2026 21:24
10
1
odpowiedz
WindMorro
18
Pretorianin

Ja pierdziele, nie ma świętości. Żeby urżnąć takie studio jak Arcane, to trzeba mieć łeb do interesow

30.06.2026 21:43
11
2
odpowiedz
4 odpowiedzi
Lukas1983
54
Pretorianin

Wszystkie gry Arkane były świetne. Pierwszy Dishonored z dodatkami to były arcydzieła. Pozostałe części też były super.
Deathloop był śliczny i odjechany jak sen wariata. A klimat Preya był tak mroczny i sugestywny, że może się śnić po nocach.
Wcześniejsze gry też miały swój oryginalny styl.
Jeden słabszy RedFall nie czyni studia kandydatem do odstrzału. To niesprawiedliwe i podłe.

01.07.2026 00:10
ZeroNaruse
11.1
odpowiedz
ZeroNaruse
149
Murderer

Lukas1983 Redfall to nawet nie ten oddział.

01.07.2026 00:52
11.2
odpowiedz
SQNISGOOD
38
Centurion

Lukas1983 Właśnie deathloop pamiętam ta grę, nie skończyłem jej bo przepustką geja mi się skończyła to ta gra z resetem po śmierci.

Faktycznie była dość ciekawa ale chyba nie odcisnęła piętna na branży? Chyba warto dać jej szansę ponownie. Ciekawe ile kosztuje teraz.

02.07.2026 19:36
11.3
odpowiedz
Lukas1983
54
Pretorianin

SQNISGOOD Teraz 50 zł na Steamie bo jest promocja.
-80%
Aż się dziwię. 250 zł to bardzo drogo.

03.07.2026 07:47
11.4
odpowiedz
SQNISGOOD
38
Centurion

Lukas1983 Może kiedyś, narazie nie chce kupki wstydu powiększać.

Ostatnio doszedłem do punktu w życiu, że ograniczam kupowanie gier jednak, bo mogę mieć problem. Kupiłem np kolekcje gier Star Wars, i w żadna z tych gier nie zagrałem, kupiłem bo grałem kiedyś w kilka z ponad 20 w pakiecie.
Mam chyba wszystkie residenty po za najnowszym dostępne na pc, a nie zrobiłem nawet wszystkich z głównej serii.
Jeszcze jakieś przykłady bym znalazł.
Mam gier ponad 500 na steam z 200 na gogu i jeszcze na innych platformach coś się znajdzie, a nie wiem w ile z tych gier zagrałem, nie wiem nawet ile skończyłem a ile porzuciłem w trakcie grania.

Więc postanowiłem zamiast kupować co wypłatę jakieś nowe gry, skupić się na przechodzeniu tego co wypożyczyłem za prawdziwe pieniądze, bo nie powiem że posiadam.

Kończę Days gone i GTA 4 a na widelec następne idzie Shadow of war i dying light 2. Przynajmniej tak planuje.

30.06.2026 21:46
MilornDiester
12
odpowiedz
2 odpowiedzi
MilornDiester
60
Generał

Zamiast zamykać całe studia, powinni oczyścić je z tych pracowników, którzy po prostu nie dowozili i przekształcić je w mniejsze ale wydajne zespoły. Pracujące nad trochę mniejszymi projektami ale za to bez rozdętych budżetów.

Ewentualnie zrobić przegląd wszystkich studiów i poskładać z nich, posklejać jakieś nowe zespoły z tych najbardziej utalentowanych.

W Xbox studios ewidentnie coś nie działało skoro gry są tworzone latami i kosztują chore pieniądze a potem są ostatecznie średnie... Ale też zamykanie uznanych studiów i zwalnianie ludzi, którzy mają lata albo i dekady doświadczenia w branży to po prostu marnotrawstwo. Ewentualnie tych co lepszych wyłapie taki CDP RED, który rekrutuje weteranów na potęgę.

30.06.2026 21:56
12.1
odpowiedz
pawel1812
83
Generał

MilornDiester
Ale powodem nierentowności tych studiów był GamePass i totalny brak budżetów na marketing. One by musiały robić wybitne gry, żeby to sie sprzedawało...
Ciekawe co teraz będą wrzucać do GamePassa, by powstrzymać pozostałych przy subskrypcji po podwyżce do anulowania... Bo CODa już wyeliminowali...

01.07.2026 11:27
Angemona
12.2
1
odpowiedz
Angemona
101
Generał

MilornDiester To nigdy nie jest wina szeregowych pracowników tylko tych u góry. Jeśli ktoś na dole nie dowozi to jest wymieniany na bierząco, jak cały koncept jest do bani lub jest zmieniany co 5 minut, to nawet najlepszy team nie dowiezie.

30.06.2026 21:52
13
odpowiedz
Duoldel_NPC
9
Pretorianin

Ten potentat branży gier komputerowych więcej studiów zamyka niż wypuszcza gier. No i warto pamiętać, że to LUDZIE robią gry, a nie studia o jakiejś tam kupionej przez M$ nazwie.

30.06.2026 22:11
Heisenberg95
14
odpowiedz
Heisenberg95
53
Pretorianin

Niech sie całe Microsoft zamknie!!! Jak nie umie już w gry ... Nakupiło studji po to by ... zamknąć ???

30.06.2026 22:43
15
8
odpowiedz
2 odpowiedzi
NekoRei
6
Pretorianin

Przecież Todd Howard mówił chyba z tydzień temu, że super idzie robota nad blade, że dobrze robią tam chłopaki i dobrze się to trzyma wszystko XD przecież jak Todd coś mówi to to musi być prawda. Chyba by nie kłamał.

post wyedytowany przez NekoRei 2026-06-30 22:44:15
01.07.2026 00:08
Herr Pietrus
😂
15.1
2
odpowiedz
Herr Pietrus
246
Jestę Grifterę

NekoRei Nie no, Todd? Nigdy w życiu!

01.07.2026 00:48
15.2
odpowiedz
SQNISGOOD
38
Centurion

NekoRei Todd jest człowiekiem czynu, jak coś powie to jest to pewne na 100%. Klawy z niego ziomek, jest prawym i słownym człowiekiem. Jego słowa są jak fundamenty.

P.s

Nie rzuca słów na wiatr.

30.06.2026 23:09
16
1
odpowiedz
1 odpowiedź
Salah ad-Din
21
Chorąży

Oni chcą coś jeszcze wydawać czy zwijają interes.

30.06.2026 23:16
16.1
2
odpowiedz
Inquerion
57
Generał

Chcą spamować gierki zrobione za pół darmo przez AI. Liczą że ludzie będą je kupować.

30.06.2026 23:39
endoc1784
17
1
odpowiedz
endoc1784
5
Legionista

bardzo przykre wieści, Dishonored to świetna gra moim zdaniem. Oby się to nie sprawdziło

30.06.2026 23:42
Herr Pietrus
18
1
odpowiedz
Herr Pietrus
246
Jestę Grifterę

Nie będzie niczego! 😆
BTW - przecież wszystkie te zwolnienia zapowiedziano już dawno, z prawdopodobnym zamknięciem Arkane na czele.
Dobry wuja MS jest aż tak dobry, że w kółko musicie go w chwalić? 😁

Mam nadzieję, że chociaż JohnDoe wam wytłumaczy, że giereczkowy biznes MS jest w doskonałej formie, a GP zarabia krocie i jest samowystarczalny...

post wyedytowany przez Herr Pietrus 2026-06-30 23:46:43
01.07.2026 00:32
19
odpowiedz
Phantom
2
Legionista

Bez jaj z tym Arkane...
Blade też do kosza?
Cudo po prostu cudo.

01.07.2026 00:53
Metaverse
20
odpowiedz
Metaverse
89
Senator

Ech, szkoda nawet strzepic ryja. Microslop to rak branzy gier i nie tylko.

01.07.2026 04:57
21
odpowiedz
1 odpowiedź
noobmer
69
Senator

Kupmy milion studiów a potem je pozamykajmy. Biznes życia

01.07.2026 23:54
21.1
1
odpowiedz
sabaru
39
Senator

noobmer Oni w ten sposób eliminują konkurencje. Wykupują różne studia potem przez jakiś czas udają że coś robią i na koniec je zamykają lub wciągają swoje szpony. Zmieniają nazwę i takie tam inne sztuczki robią żeby wyglądało że dane dzieło jest ich od początku do końca. To samo zrobili, np. ze Skypem.

01.07.2026 08:58
22
odpowiedz
1 odpowiedź
katai-iwa
73
Legend

Dobrze by było, gdyby znalał się jakiś wydawca, który by wykupił Arcane od jełopów z M$.
Pewnie w kolejnym rzucie wysadzą ID Software, czy Blizza, choć oni to już cień dawnego siebie.

02.07.2026 14:00
22.1
1
odpowiedz
woj234tek
3
Junior

katai-iwa Od ID to wara

01.07.2026 11:18
Angemona
23
odpowiedz
Angemona
101
Generał

Nie sądzę aby SoD3 ma być skasowany skoro gra jest prawie gotowa. Prędzej wypuszczą i sprawdzą reakcję graczy. Jak zaskoczy to studio się uchowa, a jak nie to pod nóż. Chyba że gra jest do dupy. W kwestii Blada pytanie brzmi na jakim są etapie produkcji. Jeśli przez 2,5 roku g... zrobili, to nic dziwnego, że nie chcą tego ciągnąć dalej.

post wyedytowany przez Angemona 2026-07-01 11:30:00
01.07.2026 19:46
Tupolew
24
odpowiedz
Tupolew
99
Pretorianin

Oby nie.

01.07.2026 23:41
WolfDale
25
3
odpowiedz
WolfDale
109
~sv_cheats 1

Via Tenor

Asia wzięła miotłę i sprząta.

02.07.2026 17:39
26
odpowiedz
2 odpowiedzi
katai-iwa
73
Legend

Jak M$ serio myślał o likwidacji Obsidianu to masakra jakaś, czy jest jakieś bezpieczne studio obecnie nich?:
https://www.gram.pl/news/obsidian-zostanie-zamkniete-microsoft-moze-ubic-tworcow-najlepszego-fallouta-a-wszystko-przez-call-od-duty

To tłumaczenie tego Jasona mnie nie uspokaja.

02.07.2026 17:44
Angemona
26.1
odpowiedz
Angemona
101
Generał

katai-iwa To jest ich najbardziej pracowite studio. Gdyby nie oni GP świeciłby pustkami.

02.07.2026 22:07
Herr Pietrus
26.2
odpowiedz
Herr Pietrus
246
Jestę Grifterę

katai-iwa Obsidian też? No przecież pisałem, że nie będzie niczego...
A ludzie liczą, że MS ich zbawi i wydania na płytach zachowa - tylko wydania czego?

02.07.2026 18:08
Link
27
odpowiedz
Link
39
Senator

Pomyśleć, że są ludzie na forum, co cieszyli się, że Microsoft wykupował sporo firmy, bo to dobre dla twórców gier. Ale rzeczywistość pokazał zupełnie inaczej i po raz kolejny dał bardzo mocny klapsa prosto w twarz graczy. 😶

02.07.2026 22:01
28
odpowiedz
alien102
53
Legionista

Trzeba to powiedzieć, czeka nas ogromny kryzys w branży gier video, przetrwają najsilniejsi, reszta- 60-70 % producentów gier upadnie, Microsoft i Sony już to wiedzą, następne lata to ogromny wzrost cen sprzętu, ludzie nie kupią nowych konsol. Młode pokolenie nie chce grać w gry , woli granie mobilne, ewentualnie w rolboxa. Następne miesiące to będą gwałtowne ruchy korporacji bo biznes się sypie.

02.07.2026 22:40
CJzSanAndreas
29
odpowiedz
CJzSanAndreas
60
Konsul

Kupowanie firmy po to żeby ją zaraz zamknąć powinno być traktowane jako przestępstwo gospodarcze.

03.07.2026 06:57
Szlugi12
30
odpowiedz
Szlugi12
135
BABYMETAL

Trzeba to powiedzieć, czeka nas ogromny kryzys w branży gier video, przetrwają najsilniejsi, reszta- 60-70 % producentów gier upadnie

To jak u nas w mieście małe sklepy, te większe i centra handlowe zaczeły wypierać te mniejsze, była ulica gdzie same były małe sklepiki, teraz ponad połowa stoi pusta i do wynajęcia, a dwa wielkie centra handlowe wybudowane i są codzienne oblegane.

post wyedytowany przez Szlugi12 2026-07-03 06:58:17
Forum Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl