Recenzja The Blood of DawnwalkerInteraktywna mapa Gothic RemakePoradnik do DawnwalkeraWszystko o Wiedźmin 3: Dziki Gon - Remaster
Szukaj...
Kolorystyka
Wyświetlanie

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Komentarze do opinii: Metro 2039 nie prowadzi za rękę i właśnie dlatego jego wymarła Moskwa wciąga tak mocno

Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz
26.08.2026 09:34
1
odpowiedz
menatort
25
Legionista

Czy jest skradanie jak w poprzednich cześciach ??? Bo to było dla mnie bardzo dobre i ciekawe w tej grze. Zima baja. Super klimat w poprzednich częściach!

26.08.2026 09:41
DM
1.1
1
odpowiedz
DM
241
AFO Neptune

GRYOnline.plTeam

menatort Nie miałem etapu, który by wymuszał skradanie w jakiś sposób. Masz jednak wszelkie narzędza ułatwiające skradanie: broń z tłumikiem, noktowizor, możesz niszczyć niektóre żarówki, żeby było ciemno i do jednej bazy wszedłem niezauważony - można było tam po cichu eliminować z tłumikiem dopóki się nie narobi rabanu albo od razu iść na całość. Zimy ze śniegiem w demie nie było, tylko stalkerowska, późna jesień.

29.08.2026 08:24
1.2
odpowiedz
menatort
25
Legionista

DM Czy będą polskie napisy w grze ?

26.08.2026 09:58
2
odpowiedz
Fealtoth_NPC
27
Centurion

Ten brak prowadzenia za rękę jest mi na... rękę, uwielbiam to. Kocham ten ponury, jesienny dystopijny klimat, zwłaszcza z pierwszej gry, a obecnie ogrywam Archolos i Goticzki i człowiek zapomina jak brak HUDu i ciągłego podpowiadania pozytywnie wpływa na rozgrywkę. Jeszcze poproszę tryb hardcore, lepsza detekcja gracza przez moby, mniej zasobów i nacisk na bycie ostrożniejszym, wygląda gitnie.

26.08.2026 10:01
Grifter
3
1
odpowiedz
11 odpowiedzi
Grifter
60
Generał

To teraz mój hype mocno opadł.

Staler to Stalker, a Metro to Metro - mimo iż te gry wiele łączy to są zupełnie różne.
Jeśli zechcę przez godzinę błąkać się po ZONIE, walczyć z mutkami i anomaliami, tylko po to by łazić, łazić, łazić i nic więcej, to wiadomo, że wybiorę Stalkera.

Metro ogrywałem dla znakomitej, liniowej fabuły i wyborów moralnych, które wpływały na zakończenie (wybijesz wszystkich jak złol, czy będziesz się skradał i unikał zabijania?).
Nie widzę sensu, by jedna seria upodabniała się na siłę do drugiej. Moim zdaniem to błąd, tym bardziej, że pierwsze przecieki sugerowały, że ma nie być pół-otwartego świata jak w Exodus, tylko skondensowana, klaustrofobiczna liniowa przygoda. Kłamali?

26.08.2026 10:17
DM
3.1
1
odpowiedz
DM
241
AFO Neptune

GRYOnline.plTeam

Grifter No i tu ciągle NIE możesz łazić wszędzie ani się błąkać, bo masz bardzo ograniczone, liniowe lokacje - korytarze, tunele, budynki, a na otwartej przestrzeni ciągle masz jakieś wyrwy w ziemi i trzeba szukać drogi obejścia, co tak naprawdę jest liniową, jedyną drogą naprzód połączoną z questami fabuły. W pierwszym zdaniu napisałem przecież, że klimat stalkera jest przez kolorystkę i miejskie postapo, a nie przez otwarty świat.

post wyedytowany przez DM 2026-08-26 10:18:38
26.08.2026 10:29
Grifter
3.2
odpowiedz
Grifter
60
Generał

DM Ale piszesz też, że gra nie ma jasno sprecyzowanego celu - dostajesz lakoniczne zdanie "idź sobie tam" i w sumie nie wiadomo gdzie i po co. To nie jest Metro!
Metro jechało na fabule - wiedziałeś co i kto jest twoim celem, to samo przez się wynikało z plotu. Nie potrzebuję strzałki pokazującej cel, ale łażenia bez celu w tej serii nie chcę.

Miło, że wciąż można sobie postać przy NPCach i po prostu ich słuchać (w serii to ważny aspekt, który oznaczał dodatnią karmę i przekładał się na dobry ending). Zagram na pewno, ale teraz mam niejakie obawy. W każdym razie luty zapowiada się mega - Tomb Raider, God of War, Metro, a chwilę później ostatnia część Finala 7. Tylko dożyć :)

26.08.2026 10:57
DM
3.3
odpowiedz
DM
241
AFO Neptune

GRYOnline.plTeam

Grifter Nie masz celu w sensie, że nie masz punktu wskazanego na kompasie, żeby dokładnie się tam udać. Nie pamiętam już dokładnie zdania, które było powodem opuszczenia bazy, ale po prostu pojawiło się naturalnie podczas rozmowy z NPCem i zanim wpadłem na jakiś fabularny konkret, trzeba było przejść przez te parę lokacji, jak przedszkole. Nie masz tu swobody otwartego świata, ale jest taka iluzja, że trzeba się trochę nachodzić, posprawdzać, by odkryć to, czego się szuka.

26.08.2026 11:20
3.4
odpowiedz
Akuzativ1994
36
Generał

Grifter

„wybijesz wszystkich jak złol”

no, Metro pod tym względem było genialne. Wybijasz w samoobronie nazistów, którzy cię atakują tylko dlatego bo tak im się zawidziało, którzy rabują, mordują i gwałcą i otrzymujesz złe zakończenie. Bo zabiłeś ich i to ty jesteś tym ”złolem” xd

o ile w 2033 złe zakończenie to był kanon i nie ginęliśmy przy nim, tak przy Last Light poszli po bandzie. Umieramy w złym zakończeniu, bo mieliśmy czelność bronić się w tym świecie przed mordercami. Gdy ich zostawimy i będą dalej niszczyć życia ludziom i całym stacjon to wszystko okej, przezywamy i mamy „dobre” zakończenie xD

w takim Dishonored brak zabójstw jak najbardziej miał sens, by uzyskać dobre zakończenie. Tutaj to było beznadziejnie rozegrane.

post wyedytowany przez Akuzativ1994 2026-08-26 11:30:15
26.08.2026 11:43
3.5
1
odpowiedz
serious
26
Konsul

Akuzativ1994 To bzdura, bandytów można było zabijać. Sam to robiłem i zawsze miałem dobre zakończenie. W tych grach najbardziej liczyły się rozbłyski otrzymane za decyzje fabularne, eksplorację, czy słuchanie historii postaci, zwłaszcza Chana. Co jest genialne to decyzje nie polegały na głupim wybraniu dialogu, tylko były immersyjnie wbudowane w grę. Jak się nie gra uważnie, to nic dziwnego, że brakuje rozbłysków i później myśli "strzelałem do bandytów, na pewno przez to mam złe zakończenie".

Poza tym skradanie się ma tu więcej sensu, niż w Dishonored, bo brakuje amunicji, zwłaszcza na wysokich poziomach trudności. Dishonored jest dziecinnie proste i tu jest sens skradać się tylko po to, żeby dostać dobre zakończenie. Rezygnuje się za to z najlepszych rzeczy, czyli moce i przez całą nudną rozgrywkę poddusza wrogów. W Metro nic nie tracisz skradając się i tylko zyskujesz, a do strzelania zawsze będzie okazja.

26.08.2026 11:43
Grifter
3.6
1
odpowiedz
Grifter
60
Generał

Akuzativ1994 To po prostu bzdura! Możesz sobie i pół mapy w grze wyczyścić ze złoli i tak dostaniesz dobre zakończenie (chyba, że celujesz w konkretne trofeum, by w danej lokacji nikogo nie zabić). Nazistów możesz wybić co do ostatniego, a i tak dobry ending wpadnie, bo to jedna ze składowych na kilkadziesiąt.

Natomiast zgadzam się niejako z Tobą w przypadku Last Light, choć ma to związek fabularny z relacją z tym małym "tym czymś, kim był" :) Bo to gra o przebaczeniu. On musi zobaczysz, że jesteś w stanie przebaczyć wrogowi, tak jak on w zakończeniu wybacza Ci, że zamordowałeś całe jego plemię i tym samym ratuje Ci życie. I tak, można to było lepiej rozwiązać, ale tak to już sobie obmyślili twórcy. Ale też mi się to srednio podobało, bo gościa zwyczajnie zabiłem za pierwszym razem i już. Inna sprawa, że nie jestem przekonany czy to bezpośrednio wpłynęło na złe zakończenie

Beznadziejne nie, może tylko w tym przypadku nietrafione.
W Exodus to już znacznie lepiej dopracowali.

post wyedytowany przez Grifter 2026-08-26 11:46:21
26.08.2026 11:48
Grifter
3.7
1
odpowiedz
Grifter
60
Generał

serious Bardzo mi się podobała scena, jak znalazłeś na mapie wielkiego ptaszora, który siedzi na gnieździe i "fuka" na ciebie, byś stąd spadał. Nie atakuje Cię jak reszta stworów-potworów. Okazuje się, że to "mama", która ma w gnieździe swoje dzieci. Mogłeś ich wybić do nogi i zabrać zapasy, które są za nimi, albo spokojnie odejść. Metro w takich scenach pokazywało jakim jesteś człowiekiem.

post wyedytowany przez Grifter 2026-08-26 11:51:17
26.08.2026 11:59
3.8
odpowiedz
Akuzativ1994
36
Generał

Grifter A to tego z jedynką nie wiedziałem. Myślałem, że samo zabijanie wystarczy by miec zle zakonczenie. Ale no w Last Light nawet ten motyw wybaczania średnio mi siedzi. Bo tu nie chodzi o wybaczenie. Zostawiając pewnych skurczybyków przy życiu, po prostu pośrednio pozwalamy, by dalej gwałcili, rabowali i zabijali. Przecież można im wybaczyć. Po ich śmierci ;)

26.08.2026 12:25
Grifter
3.9
odpowiedz
Grifter
60
Generał

Akuzativ1994 A no. Czasami posłanie do piachu to dobra opcja.
Pierwsze Metro akurat jest na tyle problematyczne, że jeszcze nie wiesz co jest dobre, a co złe. Tam połowę dobrej karmy dostajesz zwyczajnie za samo stanie przy NPCach, wysłuchanie ich, albo zwyczajne danie im kilku monet, czy powiedzenie dobrego słowa. Ale jeśli ktoś nie zwraca na to uwagi i w ogóle ich omija gnając szybko do wyjścia to umcyk zbity. A jak dodatkowo gra jak Rambo to z automatu ma "bad ending". Ale jeśli już wiesz, na co zwracać uwagę to możesz i pół metra złoli wybić i będzie dobrze.
Spoko, w pierwszym Metro, za pierwszym razem też nie wiedziałem i miałem złe zakończenie (co ciekawe, te kanoniczne), ale później już się nauczyłem, by zwracać uwagę na każdy dialog i NPCa.

post wyedytowany przez Grifter 2026-08-26 15:23:57
26.08.2026 12:42
3.10
odpowiedz
Szto91
24
Centurion

Grifter to nie graj i nie czekaj na gre, kazdy to ma w 4 literach

26.08.2026 13:13
Grifter
3.11
odpowiedz
Grifter
60
Generał

Szto91 A co ty taki nerwowy? Stara nie dała? :)

post wyedytowany przez Grifter 2026-08-26 13:14:28
26.08.2026 10:17
4
odpowiedz
?-?-?-?
162
Last Of The Wilds

Tam myślałem że ta gra będzię konkretna i "epicka", czekam.

A co do systemu skradania, to akurat w Metro jest średnio zrobione i często można było nas wykryć w nierealny sposób, więc turaj bym się nie nastawiał na coś udanego i dobrze działającego ;/

26.08.2026 10:49
endoc1784
5
odpowiedz
endoc1784
7
Chorąży

Ale sie jaram! Uwielbiam serie Metro gry jak i ksiazki

26.08.2026 11:01
PanDaneX
6
odpowiedz
PanDaneX
25
Generał
PLUS

Fajna informacja. Będę wyczekiwał premiery. Mam nadzieję że gra okaże się lepsza niż Exodus bo tutaj niestety całość wypadła co najwyżej średnio.

post wyedytowany przez PanDaneX 2026-08-26 11:01:32
26.08.2026 11:47
MelChioR
7
odpowiedz
MelChioR
97
Pretorianin

To w końcu pół otwarty świat czy liniowy ? Są mapy jak w exodus czy idziemy jak w korytarzówce tylko jedną ulicą

26.08.2026 11:50
8
1
odpowiedz
2 odpowiedzi
SaraCockTombRaider
3
Junior

Napewno nie kupie,bo grę robią ukraincy,stalkera też olałem...

26.08.2026 16:36
8.1
odpowiedz
Kamilo91
1
Junior

SaraCockTombRaider A ja kupię najdroższą wersję tak jak kupiłem najdroższą wersję Stalkera 2 bo grę robią Ukraińcy

26.08.2026 19:45
Flat.earth.truth
8.2
odpowiedz
Flat.earth.truth
24
Pretorianin

SaraCockTombRaider Też nie jestem za ukraińcami ale żeby nie kupować gry czy nie jeść pierogów tylko dlatego że..? Litości i żyć trzeba normalnie.

26.08.2026 11:54
cyberpunkowy neuromantyk
9
odpowiedz
cyberpunkowy neuromantyk
5
Junior

„Słowo „stalker” zresztą pojawia się też w rozmowach z NPC-ami w kontekście tego rodzaju postaci, ale to już mniej istotny szczegół.”

Termin „stalker” pochodzi z powieści Strugackich, „Piknik na skraju drogi”. Podobnież w książkowym pierwowzorze „Metro 2033” zostało użyte to określenie, więc nie, nie zostało zaczerpnięte z serii „S.T.A.L.K.E.R.”.

post wyedytowany przez cyberpunkowy neuromantyk 2026-08-26 11:55:00
26.08.2026 13:22
10
odpowiedz
3 odpowiedzi
Benekchlebek
41
Senator

Exodusa zniszczyly otwarte mapy

26.08.2026 17:34
Grifter
10.1
odpowiedz
Grifter
60
Generał

Benekchlebek One były średnio otwarte. "Pół-otwarte".
Nie zniszczyły go, bo ten, nomen omen, eksodus, był wielkim powiewem świeżości dla serii. Spróbowano czegoś innego, pożeniono klaustrofobię z półotwartym światem, ale gra i tak była do dość liniowa.
Było to dobre, ale faktycznie, niekoniecznie w klimacie Metra!

Ale hej, ten pociąg, który przez lód, zapieprza niczym Snowpiercer - no ja byłem kupiony. Nawet 3 razy grę skończyłem!

post wyedytowany przez Grifter 2026-08-26 17:36:58
26.08.2026 19:27
10.2
odpowiedz
Benekchlebek
41
Senator

Dla mnie byly za bardzo otwarte, a poza tym brak amunicji na potworach i koniecznosc braku korzystania z broni, by miec good ending powodowalo, ze sie odbilem od tej części, choc poprzedniczki orzeszedlem po 2x

30.08.2026 21:06
NOWAHUTANACZASIE
10.3
odpowiedz
NOWAHUTANACZASIE
31
Generał

Benekchlebek wrecz przeciwnie.

26.08.2026 13:38
marvin92
11
odpowiedz
1 odpowiedź
marvin92
45
Konsul

A czy bohater dalej jest niemową? Bo na trailerze chyba się odezwał, jak jest we właściwej grze? I czy dalej gramy Artemem?

26.08.2026 17:25
Grifter
11.1
1
odpowiedz
Grifter
60
Generał

marvin92 Artema ma nie być, przynajmniej nie będzie głównym bohaterem.
Artem zresztą już dawno tysiące kilometrów poza metrem moskiewskim, więc zwyczajnie nie mogli wrócić do tej postaci (wątpię, że się pojawi, ale kto wie, co będzie w zakończeniu?).

A nowy bohater? Tak, ponoć ma mówić.

post wyedytowany przez Grifter 2026-08-26 17:27:59
26.08.2026 13:41
12
odpowiedz
1 odpowiedź
Rzułty21
3
Junior

Wiadomo coś w kwestii dubbingu? Rosyjski w grze się znajdzie zachowując klimat czy trzeba będzie słuchać "wschodniego" angielskiego?

post wyedytowany przez Rzułty21 2026-08-26 13:42:58
30.08.2026 21:07
NOWAHUTANACZASIE
12.1
odpowiedz
NOWAHUTANACZASIE
31
Generał

Rzułty21 no ukrainski przecież będzie, ja wolę rosyjski, lepiej brzmi i fajniej, chociaż są bardzo podobne to jednak róznica jest

26.08.2026 14:09
Metaverse
13
odpowiedz
Metaverse
91
Senator

przerażające, „creepy” doświadczenia wprost z survival horrorów i to kupiło mnie od razu!
Zajebiscie ! Taka gre z serii Metro ktora jeszcze nie prowadzi za reke to ja biore od razu.

26.08.2026 14:20
DexteR_66 (UrBan_94)
14
odpowiedz
DexteR_66 (UrBan_94)
24
Wędrowiec Świtu
MAX

Mega czekam na ten tytuł, Exodus trochę rozczarował mnie przegadanymi dialogami, a i ten półotwarty świat też mi nie przypadł do gustu. Dobrze, że wracają do liniowego świata. I cieszy też, że w końcu główny bohater nie będzie niemy, bo strasznie to wybijało z immersji w poprzednich odsłonach.

26.08.2026 16:21
Cyrawn
15
1
odpowiedz
1 odpowiedź
Cyrawn
30
Konsul

Będę szczery, ogram to Metro bo lubię całą serię ale strasznie mnie uwiera to skandowanie "slava ukrainie" przez autorów na każdym kroku.
Mam nadzieję , że ich kolejna gra to nie będzie symulacja dzielnego wojownika UPA.

27.08.2026 15:27
Persecuted
15.1
odpowiedz
Persecuted
171
Adeptus Mechanicus

A nie ma niczego pomiędzy ukraińskim patriotyzmem i skrajnym nacjonalizmem?

26.08.2026 19:21
16
2
odpowiedz
3 odpowiedzi
ultraSsak
41
Pretorianin

Wszyscy czekamy na wymarłą Moskwe.

26.08.2026 19:43
Flat.earth.truth
16.1
odpowiedz
Flat.earth.truth
24
Pretorianin

ultraSsak Bo? Byłeś tam i mieszkałeś?

26.08.2026 20:09
16.2
odpowiedz
ultraSsak
41
Pretorianin

Flat.earth.truth nie, nie podoba mi się żywa, dlatego tam nie pojechałem

30.08.2026 21:10
NOWAHUTANACZASIE
16.3
odpowiedz
NOWAHUTANACZASIE
31
Generał

Persecuted jest to, że fakty są takie że za bohatera mają tego kogo mają, i to jest dla nich normalne, to znają.
mają coś ponad 30 lat historii, nie mieli nigdy króla etc.

post wyedytowany przez NOWAHUTANACZASIE 2026-08-30 21:10:55
Forum Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl