Ciekawe czy to odświeżenie byłoby na najnowszej wersji D&D, jeżeli ta plotka okazałaby się prawdą.
Brałbym, grałbym. Próbowałem w oryginał a potem w enhanced, ale no niestety nie mogę się przebić przez starość mechaniki. Szkoda, bo naprawdę chciałbym się zapoznać z jedną z najbardziej znanych myszy w grach oraz jej towarzyszem, na cześć którego nazwano przecież nawet miasto na Mazowszu.
Potrzebne to jak dziwce majtki. Są remastery, wystarczy. Niech lepiej stworzą nowe gry w Forgotten Realms, tak jakby ten świat był mały i nie było miejsca na nowe historie.
Nie będę udawał, BG1 nie zestarzało się najlepiej. Ze wszystkich "starych" crpgów jest to chyba mój najmniej ulubiony. Z drugiej strony obawiam się że WotC chciałoby przerobić BG 1 i 2 na modłę "popularniejszej" trójki kompletnie ignorując ich wcześniejszy charakter. Nie ma sensu wydawać osądu jeśli nie mamy nawet oficjalnej zapowiedzi, pożyjemy zobaczymy.
To powiedziawszy mam nadzieję że pozbędą się restrykcji rasy/klasy a także wywalą THAC0.
Też bedą zrobione z assetów rodem z DoSa jak tzw. "Baldur's Gate" 3?