Komentarze do wiadomości: Koniec kabla USB-C w pudełku to także więcej zakupowych pomyłek

Forum Technologiczne
Dodaj komentarz
02.06.2026 10:04
1
2
odpowiedz
Paprykarz
52
Pretorianin

Kabel USB kosztuje z 15 zł i mam go do wszystkiego od kilku lat. Właśnie wkurzało mnie to, że do wszystkiego są dodawane te kable USB-C, bo co niby dają przepisy, że do wszystkiego ma pasować ten kabel, skoro ilość elektrośmieci nadal jest produkowana taka sama, tylko z inną końcówką?

02.06.2026 10:21
1.1
4
odpowiedz
Samaritan
37
Generał

Paprykarz Bo źle wdrożono zasadniczo dobre założenia. Jedna końcówka do wszystkiego ma sens, ale zabrakło dodatkowych regulacji - o jednoznacznej i czytelnej informacji nt. przesyłu, rodzaju standardu itd. Pewnie, wnikliwy klient znajdzie (prawie) wszystko, ale większość osób taka nie jest. USB 3 odróżnisz od dwójki po kolorze wtyczki - trzeba było zastosować podobny kod kolorystyczny i wymóc ograniczenie wolnej amerykanki. Zrobili przepisy na pół gwizdka i powstał problem, ale sam kierunek nie jest zły.

Twój kabel za 15 zł może się sprawdzać w Twoich potrzebach, ale jak ostatnio szukałem dodatkowej ładowarki do telefonu to w grę wchodziły albo gotowe zestawy, albo szukanie osobno ładowarek i kabli - bo nie ma sensu kupować ładowarki 30 czy 60W jak kabel tego nie przepuści, jak w artykule. I też oznaczenia pozostawiają wiele do życzenia - zamiast jednej jednostki tu masz waty, tam miliwatogodziny, do tego miliamperogodziny. Można to było zrobić lepiej.

02.06.2026 10:32
1.2
1
odpowiedz
Paprykarz
52
Pretorianin

Samaritan Tak, zgadza się. Zamiast tego mam w szafce 30 kabli USB-C, bo do wszystkiego dodali.

02.06.2026 14:12
1.3
1
odpowiedz
JuMaLaFaq
16
Legionista

Paprykarz Jednym wszystko ładujesz,ja mam w domu tyle urządzeń, że zdarza się, że w pc mi kabli brakuje a 4ry usb-c mam podłączone i jeszcze dwie ładowarki przy łóżku. Jak ktoś ma tylko telefon + jedno urządzenie to gratuluję, bo u mnie jest tego tyle, że nie jest w stanie policzyć ... Latarki, głośniki, słuchawki, myszki, jakieś młynki kuchenne, gadżety budowlane. ... Problem polega na tym co tam piszą, ale inaczej. Wszystkie kable powinny być conajmnie 120W lub więcej, takie do ładowania 30W to tylko biedakom od Apple i samsunga 😉 wystarcza, reszta świata ładuje znacznie szybciej.

03.06.2026 08:22
xsas
1.4
odpowiedz
xsas
215
SG-1

Paprykarz Hm, a jak ładujesz kilka urządzeń gdy potrzeba jest naładowania ich w tym samym czasie?
Ok, można mieć jeden "mocny" kabel USB np. 100W, ale urządzeń ma się zapewne więcej (oczywiście nie wszystkie wymagające 100W przewodu)

02.06.2026 11:54
2
6
odpowiedz
1 odpowiedź
MadTrigger
6
Centurion

Ok, teraz trzeba naprawdę szybko wymusić poprawne, ustandaryzowane oznaczanie przewodów USBc. Jak się to producentom nie spodoba to niech montują tabliczkę znamionową na urządzeniu elektronicznym jakim jest przewód USBC bo nie są to po prostu zyły przewodzące prąd, ale cały układ wraz z przewodami. Mogą też określić standardowy przewód USBc i jak urządzenie wymaga tylko tego standardowego to nie trzeba go dodawać. Jeżeli wymaga czegoś odbiegającego od standardu w zwyż to muszą umieścić przewód i odpowiednio go oznaczyć zgodnie ze standardem. Tak samo bym wymusił z ładowarkami. Zasada prosta jak standardowe to nie dołączasz ani przewodu, ani ładowarki. Jak niestandardowe to dołączasz. Za wprowadzenie do obrotu takiej niestandardowej ładowarki należy się kaucja/opłata, albo coś co jednak wymusi na producentach zastanowienie się dwa razy czy warto odbiegać kilka watów od standardu.

03.06.2026 08:26
xsas
2.1
odpowiedz
xsas
215
SG-1

MadTrigger I to by było bardzo dobre rozwiązanie. Po to ustanawia się standard, aby się go trzymać i miało sens, że jeden przewód i ładowarka do każdego rodzaju sprzętu. Jak odbiega od standardu, to równie dobrze i wtyk mógłby być inny, więc co wtedy po tym, że ma standard USB-C, skoro parametry są już inne od pozostałych USB-C.

02.06.2026 13:08
animatiV
3
2
odpowiedz
animatiV
114
PCMR

To teraz ludzie będą kupować kable za 10zł 3x częściej, jak poprzedni im padnie. Mądre głowy tam siedzą, nie ma co.

02.06.2026 15:42
Cziczaki
4
odpowiedz
Cziczaki
208
Renifer

"Za kilka miesięcy miną dwa lata, odkąd w życie weszły unijne przepisy wymuszające odseparowanie ładowarek od nowych sprzętów elektronicznych."
Czy aby na pewno? W maju kupiłem telefon wyprodukowany w kwietniu, w pudełku kabel usb-c do -c a także ładowarka 18W.

02.06.2026 17:54
5
2
odpowiedz
1 odpowiedź
asasin24
48
Konsul

Każdy telefon, który kupiłem, miał w zestawie ładowarkę. Oneplus miał, Asus ROG Phone miał, realme GT 7 miało. Jak ktoś kupuje wybrakowane badziewie, to jest frajerem i tyle. Producenci coś chcą? Chcieć to sobie mogą. Oni są na łasce swoich klientów i mają się dostosować do ich wymagań, tak to działa na wolnym rynku.

07.06.2026 09:50
PersonifikacjaCienia
👍
5.1
odpowiedz
PersonifikacjaCienia
39
Brat

asasin24 Dokładnie tak. Kupowanie sprzętu typu smartfon czy tablet bez dedykowanej ładowarki i kabla to proszenie się o problemy i marnowanie czasu i pieniędzy na dopasowanie, przecież nieodzownych, akcesoriów.

02.06.2026 18:51
mirko81
6
odpowiedz
mirko81
88
amd platform
Image

Chciałbym zobaczyć taki przewód jak na foto z artykułu w zestawie. Może dla telefonu za 5 tys zł. W tanich dają śmieci za złotówkę których strach używać nawet z fonem za 400 zł. Wolę kupić Baseusa w okolicy 20-25 zl z oplotem.
Więc lepiej niech nic nie dają.

post wyedytowany przez mirko81 2026-06-02 18:52:10
02.06.2026 19:15
7
1
odpowiedz
sabaru
36
Senator

Głupota goni głupotę. Jedynie co mi się udało z tego rodzaju przepisów że takie same wejścia są teraz.

02.06.2026 23:24
WolfDale
😉
8
odpowiedz
WolfDale
97
~sv_cheats 1

Nie tylko USB-C różnią się specyfikacją, dotyczy to także wszystkich pozostałych przewodów ze standardu USB. A jak kogoś bardziej ciekawi temat to są takie proste testery które pokazują które funkcje dany przewód obsługuje.

03.06.2026 01:26
9
1
odpowiedz
Akcelka
7
Legionista

W głośnikach JBL już nie dołączają, aczkowiek większym problemem jest brak kostek i kabli do telefonów bo nie mając fabrycznych kostek albo kabli to sobie można w tyłek podpiąć zamienniki co najwyżej bo nie podziała szybkie ładowanie NAWET jesli na kablu czy kostce piszę że wspiera, s kupujac telefon za 5tys w górę to no trochę zabawne że trzeba szukać jeszcze po necie oryginału i to za chore ceny :)

03.06.2026 06:26
10
1
odpowiedz
rafals301130
2
Junior

Zawsze kiedy kupuję telefon musi mieć i kabel i ładowarkę. Jak nie ma takiego zestawu w Europie to u Pana Chińczyka kupię a europejskie "firmy" ominę.

06.06.2026 09:02
11
odpowiedz
3 odpowiedzi
arturz258
0
Junior

Te przepisy są skrajnie głupie i szkodliwe. Powinny być zaskarżone np. przez organizacje konsumenckie.

06.06.2026 23:57
11.1
odpowiedz
Mgotho-uch
0
Junior

arturz258 ale w czym problem? Ja od różnych sprzętów mam dziesiątki takich kabelków... po co tego tyle?

07.06.2026 00:54
11.2
odpowiedz
sabaru
36
Senator

- od przybytku głowa nie boli.

07.06.2026 02:20
WolfDale
😜
11.3
odpowiedz
WolfDale
97
~sv_cheats 1

sabaru Ale od bałaganu z nadmiaru już tak.

07.06.2026 10:58
12
odpowiedz
Voxlol
1
Junior

Kiedyś była sprawa w TV. Kobieta gadała przez telefon marki Samsung i miala podpięta ładowarkę nie Samsung. Doszło do jakiegoś zwarcia i łuk elektryczny wyrządził jej krzywde. I spychologia ani Samsung ani ta firma od ladowarki nie poczuwali sie do odpowiedzialności. Jedna strona przerzucała wine na drugą. Nie pamiętam jak sprawa sie zakończyła.

Forum Forum Technologiczne
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl