Komentarze do wiadomości: Koniec kabla USB-C w pudełku to także więcej zakupowych pomyłek

Forum Technologiczne
Dodaj komentarz
02.06.2026 10:04
1
1
odpowiedz
Paprykarz
52
Pretorianin

Kabel USB kosztuje z 15 zł i mam go do wszystkiego od kilku lat. Właśnie wkurzało mnie to, że do wszystkiego są dodawane te kable USB-C, bo co niby dają przepisy, że do wszystkiego ma pasować ten kabel, skoro ilość elektrośmieci nadal jest produkowana taka sama, tylko z inną końcówką?

02.06.2026 10:21
1.1
3
odpowiedz
Samaritan
37
Generał

Paprykarz Bo źle wdrożono zasadniczo dobre założenia. Jedna końcówka do wszystkiego ma sens, ale zabrakło dodatkowych regulacji - o jednoznacznej i czytelnej informacji nt. przesyłu, rodzaju standardu itd. Pewnie, wnikliwy klient znajdzie (prawie) wszystko, ale większość osób taka nie jest. USB 3 odróżnisz od dwójki po kolorze wtyczki - trzeba było zastosować podobny kod kolorystyczny i wymóc ograniczenie wolnej amerykanki. Zrobili przepisy na pół gwizdka i powstał problem, ale sam kierunek nie jest zły.

Twój kabel za 15 zł może się sprawdzać w Twoich potrzebach, ale jak ostatnio szukałem dodatkowej ładowarki do telefonu to w grę wchodziły albo gotowe zestawy, albo szukanie osobno ładowarek i kabli - bo nie ma sensu kupować ładowarki 30 czy 60W jak kabel tego nie przepuści, jak w artykule. I też oznaczenia pozostawiają wiele do życzenia - zamiast jednej jednostki tu masz waty, tam miliwatogodziny, do tego miliamperogodziny. Można to było zrobić lepiej.

02.06.2026 10:32
1.2
1
odpowiedz
Paprykarz
52
Pretorianin

Samaritan Tak, zgadza się. Zamiast tego mam w szafce 30 kabli USB-C, bo do wszystkiego dodali.

02.06.2026 14:12
1.3
odpowiedz
JuMaLaFaq
16
Legionista

Paprykarz Jednym wszystko ładujesz,ja mam w domu tyle urządzeń, że zdarza się, że w pc mi kabli brakuje a 4ry usb-c mam podłączone i jeszcze dwie ładowarki przy łóżku. Jak ktoś ma tylko telefon + jedno urządzenie to gratuluję, bo u mnie jest tego tyle, że nie jest w stanie policzyć ... Latarki, głośniki, słuchawki, myszki, jakieś młynki kuchenne, gadżety budowlane. ... Problem polega na tym co tam piszą, ale inaczej. Wszystkie kable powinny być conajmnie 120W lub więcej, takie do ładowania 30W to tylko biedakom od Apple i samsunga 😉 wystarcza, reszta świata ładuje znacznie szybciej.

02.06.2026 11:54
2
4
odpowiedz
MadTrigger
6
Centurion

Ok, teraz trzeba naprawdę szybko wymusić poprawne, ustandaryzowane oznaczanie przewodów USBc. Jak się to producentom nie spodoba to niech montują tabliczkę znamionową na urządzeniu elektronicznym jakim jest przewód USBC bo nie są to po prostu zyły przewodzące prąd, ale cały układ wraz z przewodami. Mogą też określić standardowy przewód USBc i jak urządzenie wymaga tylko tego standardowego to nie trzeba go dodawać. Jeżeli wymaga czegoś odbiegającego od standardu w zwyż to muszą umieścić przewód i odpowiednio go oznaczyć zgodnie ze standardem. Tak samo bym wymusił z ładowarkami. Zasada prosta jak standardowe to nie dołączasz ani przewodu, ani ładowarki. Jak niestandardowe to dołączasz. Za wprowadzenie do obrotu takiej niestandardowej ładowarki należy się kaucja/opłata, albo coś co jednak wymusi na producentach zastanowienie się dwa razy czy warto odbiegać kilka watów od standardu.

02.06.2026 13:08
animatiV
3
1
odpowiedz
animatiV
114
PCMR

To teraz ludzie będą kupować kable za 10zł 3x częściej, jak poprzedni im padnie. Mądre głowy tam siedzą, nie ma co.

Forum Forum Technologiczne
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl