Komentarze do wiadomości: Jedna mechanika podzieliła fanów Gothic Remake. Dla niektórych to najlepszy system w historii gier, a dla innych najgorszy koszmar

Forum Gry RPG
Dodaj komentarz
10.06.2026 15:57
1
odpowiedz
premium341893526
46
Pretorianin

Przecież już o tym pisaliście -.-

10.06.2026 15:59
2
3
odpowiedz
Darek1785
9
Generał

Właśnie tak to powinno wyglądać w grach i dodatkowo z systemem wyboru czyli chcesz się bawić to się baw, a w nagrodę dostaniesz lepsze przedmioty lub walutę albo masz wybór i możesz to pominąć ale kombinuj wtedy w inny sposób aby zdobyć lepsze przedmioty.

Każda gra powinna być jakimś wyzwaniem w sensie mniejszych lub większych trudności, a nie bezmózgim akcyjniakiem.

post wyedytowany przez Darek1785 2026-06-10 16:48:02
10.06.2026 16:00
Aedan92
3
4
odpowiedz
Aedan92
39
Chorąży

Otwieranie zamków top. Oby to zostało i lepiej niech twórcom nie przychodzi do głowy żeby to zmieniać

10.06.2026 16:58
4
odpowiedz
2 odpowiedzi
Ajver
6
Legionista

Mi się też spodobał sam system otwierania zamków ale też uważam że czasami zawartość skrzynki nie jest adekwatna do trudności zamka. Rozumiem irytację jak próbujesz otworzyć skrzynkę 20 min , a w środku łyżka, ziemniak i 2 bryłki...

10.06.2026 19:11
Kwiliniosz
4.1
odpowiedz
Kwiliniosz
84
Generał

Ajver 2 bryłki to wciąż więcej niż

spoiler start

wydobyli paladyni Lorda Hagena w drugiej części

spoiler stop

10.06.2026 19:21
4.2
odpowiedz
Ajver
6
Legionista

Kwiliniosz Nie no tak chyba były 2 skrzynki bryłek

10.06.2026 17:16
5
1
odpowiedz
Sereth
42
Centurion

Pierw kląłem, potem się z tym oswoiłem, a w momencie gdy wyuczyłem się lepszego otwierania, nawet polubiłem. Największym trollem dla starych-nowych graczy jest to że Bezio potrafi otwierać skrzynię od początku, bez konieczności nauczenia się poziomu startowego. Wtedy więc, gdy mamy pierwszy kontakt z zamkami to jest mega upierdliwy (bo się kuźwa resetuje). Ale po wyuczeniu umiejek... nie jest źle

10.06.2026 18:14
Shadoukira
6
2
odpowiedz
Shadoukira
120
Chill Slayer

Sama mechanika jest ok, ale balans jest słaby. Wiele skrzynek jest po prostu za trudne i zbyt czasochłonne. Jak dla mnie skrzynki po prostu powinny być podzielone na poziomy trudności, gdzie w świecie powinny być skrzynki, które:
- nie mają w ogóle zamka i można je swobodnie otworzyć (takich w grze jak na razie było bardzo mało),
- są proste do otworzenia nawet bez nauki otwierania zamków i tutaj dałbym po prostu skrzynki kopaczy, zbieraczy itp., czyli NPC niskiego poziomu,
- średniego poziomu, gdzie lepiej już jest znać technikę otwierania zamków, bo bez tego jest trudno
- wysokiego poziomu, gdzie bez nauki otwierania zamków, gracz w sumie nie ma szans, ale na poziomie mistrzowskim jest już ok,
- elitarne skrzynki, gdzie gracz powinien mieć mistrzowski poziom, bo inaczej raczej nie da rady.

Poziom skrzynki powinien sugerować jej wygląd lub jej nazwa. Jak dla mnie w grze obecnie brakuje takich skrzynek bez zamka i skrzynek łatwego poziomu. Nawet skrzynka głupiego kopacza potrafi być na początku męcząca, a w środku nic ciekawego nie znajdziemy...

Jeszcze jest taka rzecz, że "zabawa" z tymi skrzynkami po prostu wymaga czasu... i to sporo. Jak kiedyś cieszyłem się gdy w starym Gothicu znalazłem gdzieś skrzynkę, to teraz mam tylko takie "o Boże znowu...", bo wiem, że czasami czeka mnie 5-15 min zanim ją w ogóle otworzę... a później jeszcze okaże się, że nie było warto.

Tak wiec ja właśnie widzę tutaj zwłaszcza te dwa problemy, czyli brak balansu trudności i zbyt duża czasochłonność. W końcu nie po to siadam wieczorem do Gothica, aby całą sesję rozgrywki spędzić na godzinnym otwieraniu zamków...

10.06.2026 20:23
vanBolko
7
odpowiedz
vanBolko
68
Konsul

Otwieranie zamków to jedno. Gra która stawia na immersje zamiast wszechobecnych skrzyń z kiepskim lootem, pojawiających się nie wiadomo skąd i po co nawet w odludnych strefach, powinna pozostawiać więcej przedmiotów w otwartej przestrzeni; martwy wędrowiec, porzucony obóz, stara świątynia - miejsca i przedmioty, które opowiadają swoją historie i pogłębiają klimat gry. Gothic 2 często to robił, w Morrowind głównie w taki sposób można było znaleźć najcenniejsze przedmioty. A jeśli już musiały być skrzynie, to Alkimia zmarnowała doskonałą okazje aby wykorzystać świetny system ciężkich skrzyń z Gothica 3. Gdyby dali graczom taki motywator, nikt nie narzekałby na trudne zamki.

10.06.2026 20:43
8
odpowiedz
JuMaLaFaq
16
Legionista

Cały remake jest słaby. A te zamki przelały czare goryczy. Brakuje szybkiej podróży, prawdziwej mapy, bo twórcy skupili się na zamkach? No serio ... Bardzo słaby remake, graficznie słabo, postacie drewniane - choć to może celowy zabieg, jednak gra nie wciąga jeśli nie ma się szajby Gotica, nie jadłem się oryginalem i nie zachęcil mnie remake.

Forum Forum Gry RPG
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl