Recenzja The Blood of DawnwalkerInteraktywna mapa Gothic RemakePoradnik do DawnwalkeraWszystko o Wiedźmin 3: Dziki Gon - Remaster
Szukaj...
Kolorystyka
Wyświetlanie

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Komentarze do wiadomości: GTA 6 idzie po absolutny rekord: „Nikt w branży nigdy wcześniej nie widział czegoś podobnego”. Szef Take-Two twierdzi, że „płyty nie mają sensu” dla konsumenta

Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz
07.08.2026 16:51
Shadoukira
1
22
odpowiedz
Shadoukira
124
Chill Slayer

Dodać do listy... nie wspierać Rockstara. Dobra. Kto kolejny?

Szkoda, że pewnie jestem w mniejszości, ale ktoś musi to robić. Jak korporacja mówi, że coś jest dobre dla ciebie, to znaczy, że jest odwrotnie. To jest dobre dla nich, nie dla nas. Coś czuje, że piractwo mocno się odrodzi.

07.08.2026 17:18
Saturator
2
8
odpowiedz
Saturator
4
Chorąży

W sumie szanuje takie podejście. Napluć w morde całemu community, wysmiać ich bo i tak gośc wie że się gierka sprzeda. A osły które się prują i tak to kupią bo "GTA" co jest dla mnie absurdalne.

08.08.2026 01:26
WolfDale
😊
23
7
odpowiedz
3 odpowiedzi
WolfDale
110
~sv_cheats 1

Ale konsolowcy dzielnie walczą, jestem pełen podziwu ich determinacji, solidarności i wytrwałości w słusznej sprawie aby zachować wydania fizyczne. Nie to co gracze pecetowi, miękkie faje.

07.08.2026 17:41
animatiV
6
5
odpowiedz
3 odpowiedzi
animatiV
118
PCMR

Jak skończy się era gier na własnym sprzęcie to będzie dla mnie równoważne z zakończeniem ery nowych gier.

07.08.2026 18:03
NOWAHUTANACZASIE
9
5
odpowiedz
3 odpowiedzi
NOWAHUTANACZASIE
30
Generał

Kochani ja wam tylko przypominam, że Rockstar, Take Two, Electronic Arts, Sony Playstation... to są jedne z najbardziej pazernych, chciwych korporacji na planecie:)

07.08.2026 16:51
Shadoukira
1
22
odpowiedz
Shadoukira
124
Chill Slayer

Dodać do listy... nie wspierać Rockstara. Dobra. Kto kolejny?

Szkoda, że pewnie jestem w mniejszości, ale ktoś musi to robić. Jak korporacja mówi, że coś jest dobre dla ciebie, to znaczy, że jest odwrotnie. To jest dobre dla nich, nie dla nas. Coś czuje, że piractwo mocno się odrodzi.

07.08.2026 17:08
Racja
1.1
1
odpowiedz
Racja
17
Generał
Image

Shadoukira Jak mogę nie wspierać rockstara jak chce grać w gry które robią?

A co do piractwa. Pójdą w streaming gier zamiast wersji pc i się skończy rumakowanie.

post wyedytowany przez Racja 2026-08-07 17:09:09
07.08.2026 17:13
1.2
3
odpowiedz
?-?-?-?
161
Last Of The Wilds

Shadoukira I tak kupisz, zakupicie, prędzej czy później. I nie będziecie smęcić bo płyty brak, a namiętnie się w to zagrywać.
Ale sie już do tego nie przyznacie :))

07.08.2026 17:16
1.3
5
odpowiedz
kubas9732170346
7
Legionista

Lateralus nie, nie kupie spirace w sumie nie mam żadnej kupionej gry rockstara chyba

07.08.2026 17:38
Shadoukira
1.4
9
odpowiedz
Shadoukira
124
Chill Slayer

Lateralus Nie, nie kupię tej gry, bo mam swoje zasady. Skoro firmy otwarcie działają na niekorzyść graczy, to nie zamierzam jeszcze nagradzać ich swoimi pieniędzmi. Są inne gry, które bardziej zasługują na moje wsparcie. Nie wspieram Sony, nie wspieram Rockstara i nie będę wspierał żadnej firmy, która traktuje swoich klientów, czyli nas graczy w taki sposób.

Piractwo przez ostatnie lata wyraźnie osłabło, ale mam wrażenie, że powoli zaczyna wracać, bo sytuacja na rynku robi się coraz gorsza. Jednak trzeba też powiedzieć, że w ostatnich latach i tak było niewiele gier, które naprawdę były chociażby warte piracenia...

Nie jestem też wielkim fanem GTA, więc specjalnie mnie to nie zaboli. Jeśli kiedyś pojawi się piracka wersja tej gry, to być może z niej skorzystam, a być może nie czas pokaże. Ewentualnie za kilka lat odbiorę te GTA VI za darmo na jakiejś platformie, tak jak kiedyś było z GTA V. To uczciwa cena.

07.08.2026 17:57
1.5
1
odpowiedz
lis22
102
Generał

Shadoukira Na PC praktycznie nic już nie wychodzi na płycie a w pudełku często jest kod na Steam, więc na PC też w nic nie grasz?
Skoro 90% sprzedaży gier Rockstar to cyfra to chyba gracze sami zdecydowali? Nikt już nie płacze o to, że nie ma wypożyczalni kaset video, nawet sprzedaż Blu-Ray i 4K UHDBD siadła bo teraz są serwisy VOD a film można też sobie kupić na Amazonie, postępu i zmian nie zatrzymasz.

07.08.2026 17:59
NOWAHUTANACZASIE
1.6
odpowiedz
NOWAHUTANACZASIE
30
Generał

Shadoukira to + Rockstar bada cały czas granice, z resztą nie tylko oni: jak jeszcze lepiej i wydajniej doić ludzi. Trailer na Netflixie i reklamy nowego filmu o Spider manie w BMW są tego najlepszym przykładem.
Mogę się założyć, że GTA 6 nas jeszcze nie jeden raz negatywnie zaskoczy.

07.08.2026 18:44
Shadoukira
1.7
7
odpowiedz
Shadoukira
124
Chill Slayer

lis22 Gram głównie na PC i nie ukrywam, że również kupuję gry cyfrowo, bo często nie mam po prostu innego wyboru. To jednak nie oznacza, że uważam obecny kierunek rozwoju branży za dobry dla graczy.

Wiele osób sprowadza tę dyskusję do stwierdzenia: "przecież cyfrowa wersja jest wygodniejsza". Owszem, jest. Ale problem nie dotyczy samej wygody ani płyt. Chodzi o to, że z każdą kolejną zmianą gracze oddają wydawcom coraz większą kontrolę nad zakupionymi grami.

Kiedyś kupowałeś grę i mogłeś ją sprzedać, pożyczyć znajomemu, zachować na półce i uruchomić nawet po wielu latach. Dzisiaj coraz częściej kupujesz jedynie licencję powiązaną z kontem, launcherem i serwerami wydawcy. Co gorsza, nawet fizyczne wydanie coraz częściej niewiele zmienia, bo i tak musisz mieć internet, założyć konto, aktywować grę i korzystać z launchera. Płyta staje się tylko nośnikiem instalatora albo klucza.

Argument, że "90% graczy wybrało cyfrę", też nie jest dla mnie przekonujący. Większość wybiera to, co jest najwygodniejsze albo po prostu jedyne dostępne. To nie znaczy, że popiera ograniczanie swoich praw jako konsumentów. Gdyby wydawcy dali równy wybór między pełnoprawną wersją fizyczną a cyfrową, wtedy można byłoby mówić o rzeczywistym wyborze rynku.

Ja ogólnie nie mam nic przeciwko postępowi technologicznemu. Problem pojawia się wtedy, gdy pod hasłem "postępu" odbiera się konsumentom kolejne prawa. Nie mogę już odsprzedać gry, pożyczyć jej znajomemu, często nie uruchomię jej bez internetu lub działających serwerów, a w przyszłości może się okazać, że po wyłączeniu usług przez danego wydawcę całkowicie i bezpowrotnie stracę swoje gry...

Dlatego nie zgadzam się z narracją firm pokroju Rockstar czy Take-Two, że rezygnacja z wydań fizycznych jest "dla dobra graczy". Moim zdaniem przede wszystkim jest to korzystne dla samych wydawców. Cyfrowa dystrybucja daje im większą kontrolę nad cenami, eliminuje rynek używanych gier, utrudnia pożyczanie i jeszcze bardziej uzależnia graczy od samego wydawcy.

Nie jestem przeciwnikiem cyfrowej dystrybucji ani postępu technologicznego. Chciałbym jedynie, żeby gracze mieli wybór. Ktoś woli wersję cyfrową? Ok. Ktoś chce kupić fizyczną kopię z kompletną grą na nośniku i mieć możliwość uruchomienia jej bez internetu czy obowiązkowego launchera, również powinien mieć taką możliwość. Dla gier single player nie widzę powodu, aby po instalacji wymagały stałego połączenia z internetem czy zależności od zewnętrznych serwerów. Postęp technologiczny powinien zwiększać wygodę graczy, a nie stopniowo odbierać im kontrolę nad produktami, za które zapłacili pełną cenę.

07.08.2026 18:58
1.8
odpowiedz
TheDrolix
6
Legionista

Shadoukira Potrafisz sensownie i szczerze z samym sobą odpowiedzieć po co ci płyta w 2026? Od lat mam gry na Steamie (oraz paru innych launcherach) i kompletnie nie czuję potrzeby posiadania fizycznej kopii. Jedynie przyda się pudełko z jakimiś eleganckimi fantami, ale do tego nie potrzeba płyty, a przynajmniej płyty z grą. Zresztą kto dziś instaluje gry z płyt, jak można i tak pobrać z oficjalnych serwerów pliki?

07.08.2026 19:19
1.9
4
odpowiedz
Paprykarz
56
Konsul

Shadoukira Straty wyceniono na 2,50 xD

07.08.2026 21:33
1.10
odpowiedz
lis22
102
Generał

Shadoukira Tylko, że kiedyś jeśli jedna z kilku płyt była uszkodzona to już nie zagrałeś, jak zgubiłeś cd key, to samo, teraz, gry są przypisane do konta, cd key nie jest potrzebny, jeśli kupujesz bezpośrednio ze sklepu a nawet jeśli to tylko raz, więc, tak, jest wygodniej i praktyczniej.

07.08.2026 22:13
1.11
2
odpowiedz
znajde_sposob
2
Centurion

Lateralus to co napisales mozna odczytac tak: jestem giętki jak guma i nie potrafie zaakceptowac ze nie wszyscy tacy są, wiec bede hodowal u siebie efekt wyparcia.

i jeszcze te usmiechniete buźki, jak u pasywnie-agresywnej kobiety ktorej nikt nie kocha

no, przyznaj ze to prawda :((

07.08.2026 22:18
1.12
3
odpowiedz
dobaczenko
72
Konsul

Shadoukira Obiecuję że w tym roku nie wesprę rockstara. W przyszłym też nie. No chyba że wydadzą GTA 6 na PC, to wtedy ich wesprę. Taką mam silną wolę.

07.08.2026 22:21
1.13
odpowiedz
sabaru
39
Senator

Racja Absurd goni absurd.

08.08.2026 08:06
Czuowiek
1.14
1
odpowiedz
Czuowiek
69
Pretorianin

Racja masz ponad rok na złożenie mocnego peceta, potem zatoka

08.08.2026 08:50
Racja
1.15
odpowiedz
Racja
17
Generał

Czuowiek I właśnie dlatego nie ma premiery pc z konsolami i idę o zakład że rockstar zrobi wszystko żeby zminimalizować straty na piratach. Streaming ich gier to pewne jak amen w pacierzu. Może nawet już teraz brak wersji pc a zamiast tego strimowana wersja z netflixem. Wtedy baza graczy znacznie się zwiększy.

08.08.2026 13:50
1.16
odpowiedz
Marselus_Vega
25
Chorąży

Shadoukira Napiszę tak, chciałem ostatnio pograć sobie w Anthema - dla wielu gra była kijowa mi zaś grało się przyjemnie - za grę zapłaciłem i co?
No właśnie mogę się pocałować w pompkę.
Uraaaaa - gry cyfrowe super!

08.08.2026 14:32
1.17
odpowiedz
Paprykarz
56
Konsul

Marselus_Vega A ci co kupili Anthem na płycie mogą grać? XD

08.08.2026 14:58
1.18
odpowiedz
ultraSsak
40
Pretorianin

Racja olaboga, streaming gier przez netflix xD

08.08.2026 15:06
Racja
1.19
odpowiedz
Racja
17
Generał

ultraSsak Netflix pomoże rockstarowi zrobić i udostępnić gry w tym GTA VI w formie strimingu zamiast wydawać wersję pc aby wyeliminować piractwo, dostrzec do jeszcze większej liczby graczy i w konsekwencji zarobić maksymalnie wiele.

08.08.2026 15:11
1.20
odpowiedz
Marselus_Vega
25
Chorąży

Paprykarz A wiesz, że pracują nad postawieniem prywatnych serwerów?
Życie zatacza krąg wrócimy jeszcze do chwil w których piractwo znów wróci do łask.

08.08.2026 19:09
1.21
odpowiedz
Paprykarz
56
Konsul

Marselus_Vega Jak grasz na prywatnym serwerze to i tak łamiesz prawo, więc równie dobrze możesz ściągnąć pirata.

08.08.2026 22:07
1.22
5
odpowiedz
Marselus_Vega
25
Chorąży

Paprykarz dążymy do sytuacji przez wielu niezauważalnej, czyli do takiej w której masz nie mieć nic i masz się z tego powodu cieszyć, utopijne wizje niczym z filmów sci-fi powoli zaczynają się spełniać.

Kupujesz dostęp do czegoś, co po czasie może być wyłączone - płacisz za możliwość wypożyczenia sobie czegoś na zasadzie widzimisię gdy przyjdzie czas to ci to zabiorę i co mi zrobisz?

Forma buntu zawsze będzie istnieć już taka jest natura ludzka, dziwnym trafem to ci zbuntowani przecierają zawsze szlaki reszcie a ci co się boją i siedzą pod miotłą krzyczeć będą bezprawie bezprawie.

Bo co jest w tym dobrego dla nas konsumentów by nie mieć nic w posiadaniu?

Dla korporacji wszystko - bo wszystko można objąć abonamentem, na to, na tamto, za wszystko płać nie miej niczego, wirtualne konta i wirtualne gry są właśnie czymś takim, fikcyjnym posiadaniem czegoś, obłudą, że coś się ma mimo nieposiadania tegoż.

Dlatego uważam, że jeśli świat dalej będzie szedł w tą stronę to piractwo znów obierze ten sam kurs co trzydzieści lat temu a ludzie po prostu zaczną znów uciekać w ten świat.
Nie wiem czy samo bronienie sony za takie zachowanie to chwalenie kata na chwilę przed egzekucją gdy ma się już stryczek założony na szyi.
Ja wspierać takiej formy cyfryzacji i braku posiadania nie będę, wszystkie gry które mam na ps4-ps5 są na płytach, nie kupiłem żadnej wersji cyfrowej zawsze pudełka, gdy PS6 postanowi być bezpłytowe ja postanowię nie wspierać w ich w dalszej drodze gamingowej.
I może nie będzie wielu ludzi do mnie podobnych, nie zmienia to jednak faktu, że w przypadku obu stron konfliktu cyfra-pudełko i płyta nie wygra nikt, bo ja jako gracz płytowy nie będę posiadał nowych gier, a użytkownicy cyfry mimo wydawania tysięcy złotych na nowe gry - także niczego nie będą posiadać.

Pozostanie granie na Piecu w przypadku którego mam sporo tytułów do ogrania, najśmieszniejsze w tym wszystkim jest to, że na chwilę obecną większość tych tytułów jest cyfrowa lecz sumarycznie koszt tych gier nie będzie przekraczał kosztów jednej gry na konsolę ps5 (mówimy o nowości w wersji cyfrowej) - taką formę rozdawnictwa kluczy za darmo i prawie darmo na rynku PC-towym rynek konsolowy nie osiągnie nigdy - ot za duży poziom chciwości.

08.08.2026 22:26
Marky
1.23
2
odpowiedz
Marky
39
Generał

Shadoukira Niestety jednym z największych problemów branży jest to, że Rockstar w przypadku GTA, EA w przypadku EA FC i Batllefielda, 2K w przypadku NBA2K oraz Activision Blizzard w przypadku Call of Duty mogą dosłownie nasrać na ludzi, a ci zliżą to ze smakiem, przynajmniej olbrzymia część.
Dlaczego? Bo ich klienci na te gry to w przeważającej części SĄ TOTALNE CASUALE I FANBOJE SERII. Grają właściwie głównie w kolejne odsłony I RZADKO KIEDY KUPUJĄ COŚ INNEGO.
Często do tego są to jak zauważyłem dzieciaki - Jeszcze mój najmłodszy brat gra w inne gry, ale to już głównie moja zasługa, choć i tak sporo czasu spędza w EA FC i NBA 2K, ale jego koledzy... DLA WIELU GRY KOŃCZĄ SIĘ NA CALL OF DUTY, BATTLEFIELDZIE, EA FC, MINECRAFCIE, ROBLOXIE, FORTNITE I GTA.
Nawet NIE MAJĄ POJĘCIA, ŻE ISTNIEJĄ takie tytuły jak Clair Obscure, Kingdom Come, Uncharted czy Indiana Jones i Wielki Krąg.

09.08.2026 20:51
1.24
odpowiedz
Paprykarz
56
Konsul

Marky No i? Dziwi cię że w kulturze masowej główny odbiorca to odbiorca masowy? XD

07.08.2026 17:18
Saturator
2
8
odpowiedz
Saturator
4
Chorąży

W sumie szanuje takie podejście. Napluć w morde całemu community, wysmiać ich bo i tak gośc wie że się gierka sprzeda. A osły które się prują i tak to kupią bo "GTA" co jest dla mnie absurdalne.

07.08.2026 17:32
Bociek69
3
1
odpowiedz
2 odpowiedzi
Bociek69
66
Byle do Wiosny

Echh przykro to pisac ale pewnie chlop ma racje :/ Zelnick ma dostep do liczb i po prostu mowi jak jest.

To tak jak z grami mobilnym wszyscy mowia ze scierwo i nikt w to nie gra. A jak przychodzi do liczb to okazuje sie ze mobilki to jakies 70% calej branzy gier video.
Zreszta pisze w Newsie : "Gta 6 ma stanowic 37% a glupie Zenga produkujace glupie gierki na mobliki 34%.

Czaicie? Czyli glupia jedna firma produkujace glupie kolorowe cukiereczki zarobi z palcem w dupie tyle co GTA 6 tworzone przez 15 lat i kosztujace 2mld$. Tyle w temacie :/ Zegnajcie, giniemy.

post wyedytowany przez Bociek69 2026-08-07 17:35:24
07.08.2026 17:48
Shadoukira
3.1
1
odpowiedz
Shadoukira
124
Chill Slayer

Bociek69 Z tego, co kojarzę, to rynek azjatycki wręcz uwielbia gry mobilne. Tam ponad połowę graczy stanowią właśnie gracze mobilni. Później są Ameryka Północna i Europa. Szczerze mówiąc, trudno mi to sobie wyobrazić. Dla mnie gra mobilna to raczej taka zabawka na kilka minut, kiedy człowiek na coś czeka i nie ma co ze sobą zrobić.

Z tego, co czytałem, popularność gier mobilnych wynika głównie z bardzo niskiego progu wejścia. Wystarczy mieć smartfona i dostęp do internetu, a dziś ma je zdecydowana większość ludzi. Pobierasz grę i od razu możesz zacząć grać. Co więcej, większość gier mobilnych jest darmowa, ale zazwyczaj opiera się na mikropłatnościach. To właśnie one często sprawiają, że niektórzy gracze wydają naprawdę duże kwoty.

07.08.2026 19:21
3.2
odpowiedz
Paprykarz
56
Konsul

Shadoukira No wlasnie, dlatego płyty nie mają sensu. Kolekcjonerów co mają ból dupy to jest garstka, reszta ludzi po prostu sciagnie grę i sobie ją przejdzie. Tak samo jak hardkorowy gracz moze złorzeczyć na mobilki, ale gówno to kogo obchodzi skoro w tym czasie cała reszta tramwaju którym jedzie nawala w jakieś kamyki albo coś.

07.08.2026 17:38
4
1
odpowiedz
Szto91
23
Centurion

Pokrzycza i sie przyzwyczaja xD

5
odpowiedz
33 odpowiedzi
katai-iwa
74
Legend

Dobrze że gram na kompie, to sobie poczekam na GTA na tę platformę i może się skuszę na kupno.

07.08.2026 18:00
5.1
odpowiedz
lis22
102
Generał

katai-iwa Na PC też w pudełku nie wyjdzie.

07.08.2026 18:36
Racja
5.2
1
odpowiedz
Racja
17
Generał

lis22 Zobaczymy czy na pc wyjdzie w ogóle hehe

07.08.2026 21:16
5.3
4
odpowiedz
nfsfan6
60
Pretorianin

katai-iwa Ale będzie do ściągnięcia z torrentów więc luz...

08.08.2026 13:57
5.4
odpowiedz
katai-iwa
74
Legend

lis22 Na kompa mało co na pudełko wychodzi niestety.

08.08.2026 16:31
5.5
odpowiedz
Misha88
4
Centurion

Racja Myślisz zatem że realny jest scenariusz w któym GTA 6 nie wychodzi na PC? To jest takie głupie gadanie, czy masz jakiś argument za tym żeby T2 dobrowolnie zrezygnowało z tak dużego kawałka tortu?

08.08.2026 17:08
Racja
5.6
odpowiedz
Racja
17
Generał
Image

Misha88 A jak wielki jest kawałek tortu ludzi którym to nie pójdzie na bardzo wysokie? Jak wielki jest kawałek tortu ludzi którzy będą pytać "czy mi pójdzie".

post wyedytowany przez Racja 2026-08-08 17:12:19
08.08.2026 17:22
5.7
odpowiedz
Misha88
4
Centurion

Racja Widziałeś statystyki sprzętowe steam? Na zdecydowanej większości sprzętów to pójdzie w "konsolowej jakości". No i nie każdy musi grać na wysokich - powiem nawet (patrząc na te statystyki) że w większosći ludzie nie grają na "bardzo wysokich". A mimo to sprzedaż gier jest dużo wyższa niz na konsolach. I w zasadzie jaki to jest argument żeby nie wydawać na platformie na której utrzymywali się w topce sprzedaży przez dobe 10 lat? Wygląda mi jednak na to, że gadasz głupoty tylko po to żeby gadać. No chyba że uważasz, że T2 stwierdzi że skoro gracze nie mogą grać "na full detalach", to dla dobra graczy (któzy są skorzy zapłacić za produkt, niezależnie od posiadanego sprzętu) nie wyda tego na PC. Jeśli tak, to... gratuluję pomyślunku

08.08.2026 17:25
5.8
odpowiedz
Misha88
4
Centurion

Racja Widzę że edytowałeś, i dodałeś obrazek. Odniosę się do niego. To prawdopodobnie przyszłość gier, jednak jeszcze długa droga. Brak odpowiedniej infrastruktury będzie potężnym problemem. Próbowałeś w coś grać przez streaming? Tam są naprawdę odczuwalne lagi. W garch single - da się przywyknąć, w grach online - niekoniecznie. To nie film, czy muzyka, że zmieścisz do bufora lokalnego, i nawet zadyszka sieci nie będzie zauważalna.. Podsumowując: na chwilę obecną, technologia jest za mało rozwinięta.

08.08.2026 17:35
Racja
5.9
odpowiedz
Racja
17
Generał

Misha88 No i dlatego zapowiadają coś nowego. Myślę że to to :D

08.08.2026 19:48
5.10
odpowiedz
Misha88
4
Centurion

Racja Aha…. Czyli firma robiąca GIERKI rozwiąże problem TECHNOLOGICZNY oraz INFRASTRUKTURALNY na świecie trapiący cloud gaming od samego początku (czyli od 2010r), i dlatego właśnie nie wyda gry na PC… no nie wiem stary, nie widzisz że coś tu nie gra? Serio, to jest ten Twój argument dlaczego mogą nie wydać na PC? SERIO?!? Jak Ci brak argumentu, to lepiej powiedzieć niż iść w zaparte z głupią retoryką.

08.08.2026 20:23
Racja
5.11
odpowiedz
Racja
17
Generał

Misha88 To zrobi Netflix. Mają know how, mają ludzi, mają infrastrukturę. To się wydarzy.

08.08.2026 21:24
5.12
odpowiedz
Misha88
4
Centurion

Racja Aha… widzę że lubisz ignorować ograniczenia fizyczne i technologiczne. Nawet Google nie dał rady, ale Netflix da… Ty chyba serio myślisz że streaming gry - interaktywnej - to jest to samo co streaming filmu czy muzyki. Zostawmy ten temat, bo orbitujesz tutaj w okolicy bajek i mitologii a najbardziej - swojej wyobraźni, nie mając pojęcia o technologii. Ostateczne pytanie od którego wyszedłem: dlaczego T2 miałoby ominąć PC? Bo wierzysz że do 2028 cloud gaming będzie już tak rozwinięty że ominą platformę z największą liczbą klientów i dająca im najwięcej zysków? Jeśli nie, powiedz ostatecznie jaki miałby to być powód, i kończmy tę jałową dyskusję

08.08.2026 21:43
Racja
5.13
odpowiedz
Racja
17
Generał

Misha88 Ale to Zelnick Strauss mówi. Gdyby nie robili nic w tym temacie to by trzy ale język za zębami.

Chcą wyeliminować piractwo. Będą sprzedawac grę za 400zl a to siłą rzeczy spowoduje że ludzie wybora torrenty.

Dodatkowo obawiają się o modyfikacje w tym multiplayer którego póki co nie będzie oficjalnie.

post wyedytowany przez Racja 2026-08-08 21:45:45
08.08.2026 23:49
5.14
odpowiedz
Misha88
4
Centurion

Racja Aha. Czyli jednak wierzysz że firma robiąca gry i je wydająca, przeskoczy przeszkody niemożliwe do pokonania dla gigantów technologicznych. I zrobi to tak szybko, że już w 2028 będzie to na świecie norma, i nie będą wydawali gry na PC. Ok. Zostawmy to tutaj. Co do piractwa… wydaje mi się że nie wiesz jak to wygląda na konsoli. Napiszę tylko że to trudne i bardzo czasochłonne, a często wręcz niemożliwe. Na PC za duża konkurencja (kluczykownie) żeby dowalić cenę 400zl, no i też ryzyko piractwa dużo większe - więc nikt na taki ruch się nie zdecyduje. To jest „atak” bardzo celnie wymierzony w gry z drugiego obiegu. David Cage (quantic dreams) zdaje się mówił że przez handel używkami stracili 5mln przy Heavy Rain. Myślę że na PC nic się nie zmieni, dopóki będzie żył Gaben

09.08.2026 03:59
Racja
5.15
odpowiedz
Racja
17
Generał

Misha88 Rockstar wyeliminował używki na konsolach i wyeliminuje też piractwo na pc 🤭

09.08.2026 04:08
5.16
odpowiedz
Misha88
4
Centurion

Racja To poniekąd już się dzieje, ale nie jest raczej zasługą rockstara. Skala piractwa jest dziś minimalna w porównaniu z tą jeszcze z 20 lat temu. I w sumie osobiście nie mam nic przeciwko temu żeby piractwo zupełnie zniknęło. Nawet jeśli w Twojej fantazji dokonuje tego rockstar, podoba mi się ta wizja!

09.08.2026 08:52
Racja
5.17
odpowiedz
Racja
17
Generał

Misha88 A mi się nie podoba. Gdyby nie piractwo dziś nie kupował bym oryginalnych gier. Dziś tez jest masa gowniarzy których nie stać lub nie mają możliwości.

10.08.2026 19:39
5.18
odpowiedz
Misha88
4
Centurion

Racja Czyli popierasz okradanie ludzi którzy dają Ci hobby? Git! Ja tylko przypomnę że gry nie są towarem pierwszej potrzeby. I tak trochę głupio tłumaczyć złodziejstwo argumentem „bo mnie nie stać, a mieć muszę, więc ukradnę”. Jak byłem dzieciakiem to też piracilem (pamiętam nawet czasy gdy trudno było o oryginalne gry). Ale to się skończyło jak tylko zacząłem zarabiać. Ty natomiast do obrony piractwa wyciągasz argument biednych dzieci co muszą grać. Dziś jesteśmy dużo bardziej zamożni niż kiedyś, ceny gier mocno opierały się inflacji, więc granie dziś jest bardzo tanie - w porównaniu do „kiedyś”. Dlatego uważam że Twój argument jest żałosny i obrzydliwy. Nie wiem czy wiesz jak teraz wygląda „stan” dzieciaków w podstawówce. Mają przeciętnie dużo więcej kasy niż ja wtedy

11.08.2026 01:43
Racja
5.19
odpowiedz
Racja
17
Generał

Misha88 No dobrze ale ja byłem biednym dzieckiem i piracilem a dziś mnie stać więc place ale ciągle są biedne dzieci które też powinny grać a kiedyś być moze będzie je stać to też zapłacą.

Nikt od tego nie zbiednieje. Mało tego. Jak będą nowe gry za 450zl na premierę to też będę piracił.

post wyedytowany przez Racja 2026-08-11 01:45:02
11.08.2026 02:24
5.20
odpowiedz
Misha88
4
Centurion

Racja Totalnie się nie zgadzam. Mówimy o tym co jest dzisiaj. Masz ciągłe rozdawnictwo na różnych platformach - ja np zbudowałem całkiem fajną kolekcję na Epic za 0zl. Często różne promocje na steam po 20kilka zł. Często super promocje u resellerow - np za 5 zł. Nie licząc gier F2P. Także dziś jak chcesz grać, możesz wydawać bardzo mało, albo wcale. No chyba że ktoś mieć musi nową grę aaa za 450zl, na którą go nie stać, to wtedy znajdzie każdy argument żeby kraść. I fakt - bogaty wydawca od tego nie zbiednieje, bo i ogólna skala i tak jest mała. Tylko pamiętaj, jak będziesz narzekał na chciwość korpo, i rosnące ceny gier, że jeśli kradniesz, jesteś jednym z powodów dla których się to dzieje.

11.08.2026 03:06
Racja
5.21
1
odpowiedz
Racja
17
Generał

Misha88 Ceny nie rosną dlatego że ludzie wybierają piractwo tylko paradoksalnie dlatego że kupują 😂

11.08.2026 08:38
Czuowiek
5.22
1
odpowiedz
Czuowiek
69
Pretorianin

Misha88 Skoro Sony ukradło nam płyty, nie mam żadnych skrupułów. Od 2028 roku będę piracił na potęgę, gra nie wyszła na płycie? - biorę z zatoki bez najmniejszych wyrzutów sumienia, a Ty przypatrz się lepiej, kto tu kogo chce okraść

11.08.2026 11:19
5.23
odpowiedz
Misha88
4
Centurion

Racja Ceny rosną z różnych powodów. Obieg wtórny i piractwo do nich należą, ale nie są jedynymi. I co to w zasadzie jest za argument że ceny rosną? Jak rosną ceny samochodów to też jest dla Ciebie powód żeby je kraść?

post wyedytowany przez Misha88 2026-08-11 11:37:38
11.08.2026 11:35
5.24
odpowiedz
Misha88
4
Centurion

Czuowiek Sony ukradło Ci płyty? Jakim sposobem? Że już nie będzie ich sprzedawać, to Ci ukradło? Zniknie Ci kolekcja z półki, czy co? Potwierdzasz moje słowa. Jak ktoś chce kraść, zawsze znajdzie usprawiedliwienie. Przyznam że Twoje jest całkiem zabawne. Śmiało, nie krępuj się. Kradnij. Mi to wisi

11.08.2026 11:46
Racja
5.25
1
odpowiedz
Racja
17
Generał

Misha88 Aut kradł nie będę bo za to idzie się do więzienia.

11.08.2026 11:48
Felipe
😂
5.26
3
odpowiedz
Felipe
29
Messiah
Image

Misha88 $ony samo kiedyś promowało dzielenie się grami i chyba nawet "reklamowało" dzielenie się kontem xd. Jakie kraść co ty pie*? To jak kupuje GRY ZA SWOJE PIENIĄDZE to jest kradzież? No tak, bo każdy kto gry na płytach kupuje to gra 2 dni i od razu sprzedaje xd. Zresztą nawet jeśli to po kupnie gra jest moja i mogę zrobić z nią co mi się podoba, mogę sprzedać, mogę zatrzymać, mogę nawet rozwalić o ścianę.

post wyedytowany przez Felipe 2026-08-11 12:02:46
11.08.2026 13:08
5.27
odpowiedz
Misha88
4
Centurion

Felipe Typie, ja mówię o piractwie i drugim obiegu gier. Z punktu widzenia wydawcy kilka osób gra na jednej kopii, i to jest kradzież. Nie mówię nic o sytuacjach gdzie kupujesz legalnie gry, i nie zakładam że je sprzedajesz na drugi dzień. I nie bronię Sony, tylko tłumaczę co i dlaczego się dzieje, i gardzę złodziejami. Więc nie wiem co Ty pier**.. bo albo nie doczytałeś, albo nie rozumiesz co czytasz. I owszem, kiedyś Sony - podobnie jak Netflix - zachęcały do dzielenia, pożyczania itp. bo nie miały wyjścia. Dziś mają wyjście, żeby nie dać się dymac, i z niego korzystają. Sony mi wisi i powiewa - ostatnia konsola od nich to ps4pro, i nie zanosi się na zmiany. I broniłbym każdego kto jest okradany (Ciebie również). Ale jak kupujesz legalnie, to nie wiem po co się wtrącasz

11.08.2026 13:17
Czuowiek
5.28
2
odpowiedz
Czuowiek
69
Pretorianin
Image

Misha88 ten mem jest dokładnie o Tobie

11.08.2026 13:50
5.29
odpowiedz
Misha88
4
Centurion

Czuowiek Ahahaha. Dobre! Widze ze jak brakuje argumentów to zaczyna się obrażanie rozmówcy. Nie jestem zaskoczony. I w sumie, wcale mi Ciebie nie szkoda. Pamięta,j żeby nie zapomnieć kraść w przerwach od płakania 🤣

11.08.2026 13:54
Czuowiek
5.30
2
odpowiedz
Czuowiek
69
Pretorianin

Misha88 będziesz kupował gry po 100$, które nie będą nawet Twoją własnością i... w sumie wcale mi Ciebie nie szkoda, bo frajer na zawsze będzie frajerem

11.08.2026 14:18
5.31
odpowiedz
Misha88
4
Centurion

Czuowiek Jakbyś nie był idiotą, i potrafił czytać to byś wiedział że tak jest od samego początku (zawsze kupowałaś licencję ograniczoną)… będę kupował jak mnie będzie stać, a jak nie to nie, nie będę robił z siebie złodzieja za kilkaset złotych - niesamowite, co? (I gram tylko na PC od lat, a tam 100$ nie przejdzie, a nawet jeśli to są alternatywy jak promocje, resellerzy itp) Ty widzę że się posrasz jak nie będziesz mógł mieć natychmiast, za darmo, i będziesz kradł. Jesteś trochę jak typ co kradnie perfumy ze sklepu, i jest oburzony, bo jak to tak można wstawiać bramki antykradzieżowe?!? Nie życzę Ci żeby ktoś Cię okradł, ale życzę Ci żebyś kiedyś w życiu zawodowym doszedł do wysokiego stanowiska, które pozwoli Ci spojrzeć na temat z innej strony. Z perspektywy ofiary

11.08.2026 14:29
Czuowiek
5.32
2
odpowiedz
Czuowiek
69
Pretorianin

Misha88 odpisałbym ci coś, ale szkoda mi czasu na takiego frajera

11.08.2026 14:43
5.33
odpowiedz
Misha88
4
Centurion

Czuowiek Powiedział cwaniak złodziej 🤣

animatiV
6
5
odpowiedz
3 odpowiedzi
animatiV
118
PCMR

Jak skończy się era gier na własnym sprzęcie to będzie dla mnie równoważne z zakończeniem ery nowych gier.

07.08.2026 17:58
Shadoukira
6.1
2
odpowiedz
Shadoukira
124
Chill Slayer

animatiV Niestety wygląda na to, że rynek powoli zmierza właśnie w tym kierunku. Zamiast własnego komputera będziesz miał coś na wzór Netflixa, tylko dla gier. Kupujesz telewizor, wykupujesz subskrypcję jakiegoś "Gamixa" i grasz na zdalnym sprzęcie. Im droższy pakiet, tym większy dostęp do bardziej wymagających gier.

Najgorsze jest to, że ja już widzę jak ludzie temu pomysłowi wręcz przyklaskują... Argument jest prosty: nie trzeba wydawać kilku tysięcy złotych na własny komputer czy konsolę. Niestety wygląda na to, że wszystko naprawdę powoli zmierza do tego zdania "Nie będziesz nic mieć i będziesz szczęśliwy"...

07.08.2026 22:29
6.2
odpowiedz
sabaru
39
Senator

Shadoukira Oprócz dostępu do możliwości zagrania będziesz musiał też kupić samą grę.

08.08.2026 16:02
6.3
odpowiedz
Misha88
4
Centurion

Shadoukira Myślę że do tego jeszcze dosyć daleka droga. Robiąc to w ten sposób, ograniczają ilość klientów do tych którzy mają w zasięgu odpowienią infrastrukturę (szerokopasmowy internet). Nie wiem czy miałeś okazję próbować streamingu gier, ale nawet na najwyższych abonamentach masz spore ograniczenia. Wyobrażam sobie przyzwyczaić się do single'a ze sporym lagiem - nie fajnie, ale grać się da, ale nie wyobrażam już sobie gier online, gdzie liczy się własnie refleks gracza, niski input lag itp. To są niestety, efekty dosyć wysokich wymagań technicznych. W przypadku filmu czy muzyki, każdy sprzęt ma wewnętrzny bufor, i to w zasadzie pozwala obejrzeć film/usłyszeć piosenkę w całości, nawet jeśli interner łapie zadyszkę. W przypadku gier o podowny efekt będzie bardzo trudno

07.08.2026 17:51
Lottes
7
1
odpowiedz
Lottes
4
Legionista

Czekam z niecierpliwością na GTA VI już od 10 lat, ale nie będę kupował pakietu Netflix bo tam kompletnie nic nie ma, nie zmuszą mnie do wykupu pakietu by obejrzeć trailer, trudno...Poczekam na yt aż będzie

07.08.2026 17:55
cycu2003
8
3
odpowiedz
cycu2003
271
Legend
MAX

Nie powiem, że nigdy nie kupię gta6 ale rockstar jak i całe sony zachowują się tak skurwysynsko że to w palę się nie mieści. PlayStation też mam pierwsze i raczej ostatnie. Tak jak w tym roku mają w dupie konsumenta to dawno nie widziałem

07.08.2026 18:03
NOWAHUTANACZASIE
9
5
odpowiedz
3 odpowiedzi
NOWAHUTANACZASIE
30
Generał

Kochani ja wam tylko przypominam, że Rockstar, Take Two, Electronic Arts, Sony Playstation... to są jedne z najbardziej pazernych, chciwych korporacji na planecie:)

07.08.2026 20:13
py5znym4g
9.1
odpowiedz
py5znym4g
0
Chorąży

Wymień jedną, która nie jest pazerna, tuzo intelektu.

07.08.2026 20:17
NOWAHUTANACZASIE
9.2
3
odpowiedz
NOWAHUTANACZASIE
30
Generał

py5znym4g Sam se wymień jak masz chamskie odzywki 🔥

07.08.2026 22:17
9.3
odpowiedz
znajde_sposob
2
Centurion

py5znym4g prawie kazda firma ktora nie wisi na pasku linii kredytowych funduszy inwestycyjnych jest duzo mniej pazerna i duzo mniej wyrachowana, ale skoro trzeba ci to tlumaczyc, to zapewne jest to poza twoim intelektualnym zasiegiem, puzonie.

07.08.2026 18:08
Felipe
😊
10
1
odpowiedz
Felipe
29
Messiah

Konsument sam zdecyduje co ma dla niego sens i takich wypocin czytać nie musi.

07.08.2026 18:13
11
odpowiedz
specterv
8
Legionista

Tak ujowe zagrania im się upieką, ale za Rockstarem podąży wiele innych wydawców. Tylko nie każdy jest Rockstarem i poza rodzynkami jak jakieś lepsze Call of Duty (nie gówniane jak BO7) to mocno się przejadą :).

07.08.2026 18:31
Miodowy
12
odpowiedz
2 odpowiedzi
Miodowy
113
Nigdy nie był młody

Od lat słyszę teksty w stylu "Ja to nawet nie mam napędu w kompie...", "gry ściągam jak ma na nie ochotę zamiast czekać czy chodzić po sklepach" itp.
Jak nagle branża głosi, że nie opyla jej się iść w fizyczne, bo rynek tak się kształtuje, to nagle każdy niczym Rejtan będzie darł z siebie koszule i wrzeszczał "brońmy płyt bo nam je odbiorą!"

07.08.2026 19:24
12.1
odpowiedz
Paprykarz
56
Konsul

Miodowy Błąd poznawczy, który cię oszukał nazywa się ,,Efekt fałszywego konsensusu". Myślisz, że skoro w internecie jest sporo komentarzy, które krytykują tę decyzję to znaczy, że duzy odsetek graczy jest przeciwko. A tak naprawdę takie komentarze w polskim internecie pisze z 1000 osób, a pozostałe miliony graczy mają to w dupie i nawet nie czytają takich newsów a tym bardziej nie piszą komentarzy.

07.08.2026 19:46
Miodowy
12.2
odpowiedz
Miodowy
113
Nigdy nie był młody

Paprykarz Nic mnie nie oszukało i nic takiego nie myślę - wskazuję na niekonsekwencję osób udzielających się i sugeruję, że tak naprawdę większość z nich wcale nie kupuje płyt (a przypuszczam, że część z nich nie kupuje gier wcale). Śmiem twierdzić, że zwyczajnie nie podoba im się tak zmiana w świecie, który do tej pory funkcjonował na ściśle określonych warunkach, a do tych zmian nieświadomie dokładali swoją cegiełkę (a właściwie ziarenko). To tak jak ludzie ubolewający, że czytelnictwo spada, a książek nie czytają. Że kultura kuleje a w teatrze byli ostatnio 20 lat temu w liceum. Że nie ma dobrej muzyki, a na koncerty nie chodzą. itp.

07.08.2026 18:38
13
2
odpowiedz
2 odpowiedzi
DeltiX
53
Pretorianin

Brak płyt, granie w chmurze. Co się dzieję z graniem 😅czy my będziemy żyć w jakiejś dystopii

07.08.2026 18:54
Racja
13.1
odpowiedz
Racja
17
Generał

DeltiX GTA vi w chmurze zamiast pc to się dzieje. Rockstar największe zaskoczenie jeszcze ma do ujawnienia.

07.08.2026 19:33
13.2
odpowiedz
DeltiX
53
Pretorianin

Racja No tak, bo o ile dobrze pamiętam, oni teraz wydadzą tylko singla, a multi wyjdzie osobno później. Więc możliwe, że będzie np tylko w chmurze dostępny komponent multi.

07.08.2026 18:39
Heisenberg95
14
odpowiedz
Heisenberg95
58
Pretorianin

Vhyba na pc sobie spirazce gta vi

07.08.2026 19:06
John_Wild
15
4
odpowiedz
3 odpowiedzi
John_Wild
62
Okropnie_Wściekły_Dzik
MAX

Czy jest jakaś możliwość zablokowania newsów o GTA 6? Bo normalnie zaraz usunę konto ;)

07.08.2026 20:19
NOWAHUTANACZASIE
15.1
1
odpowiedz
NOWAHUTANACZASIE
30
Generał

John_Wild zakładaj okulary słoneczne jak wchodzisz na gry online 😅😜

08.08.2026 08:07
Czuowiek
15.2
odpowiedz
Czuowiek
69
Pretorianin

NOWAHUTANACZASIE co to są okulary słoneczne?

08.08.2026 19:04
NOWAHUTANACZASIE
15.3
odpowiedz
NOWAHUTANACZASIE
30
Generał

Czuowiek te takie co zmieniają smak zupy pomidorowej
haha;)

07.08.2026 19:59
p4go
16
odpowiedz
p4go
176
Almost human

Dadzą, jeszcze pogłodzą i dadzą wersję na plytach za np. 2.5k pln tylko 20k sztuk. Zejda natychmiast!
Taka moja wizja,że może być taki scenariusz. Na wyglodnialy rynek, rzuca w zabójczej cenie jakąś limitowana edycję.

post wyedytowany przez p4go 2026-08-08 00:56:41
07.08.2026 20:26
2msh
17
2
odpowiedz
2msh
10
Chorąży

Jego zdaniem jednym z rozwiązań tego problemu może w przyszłości okazać się granie w chmurze.

Panie i Panowie, bęc, mamy to! To co było jeszcze niedawno tylko obiektem dywagacji nt. tego co będzie kolejnym krokiem na drodze odcinania ludzi od własności, pada z ust i to nie byle kogo bo samego Zelnicka. Można się już rozejść xD.

Oczywiście jeśli temat streamingu gier wejdzie w fazę wprowadzania, to będzie to tylko oznaczało, że analitycznie wyszło im w tabelkach, że jest już odpowiedni moment na takie rozwiązania i że będzie z tego jeszcze więcej sosu. Ceny sprzętu będą jedynie wygodnym pretekstem, a postępowa masa z pocałowaniem ręki to kupi.

Płyty nie mają sensu z punktu widzenia konsumenta. Wersja cyfrowa jest wygodniejsza – przyznał Zelnick

A wiesz co jeszcze nie ma sensu i jest wygodniejsze dla konsumenta? Rejestrowanie się i zakładania kolejnego zbędnego konta w oficjalnym sklepie Sony i płacenia za samą grę, a następnie pobranie jej z torrenta co jest absolutnym sztosem wygody. Osobiście cieszę się, że sam Zelnick kładzie nacisk na wygodę dla konsumenta.

post wyedytowany przez 2msh 2026-08-07 20:28:59
07.08.2026 21:24
retruśgejmer
18
odpowiedz
retruśgejmer
53
Generał

No i ma rację. Po co komu płyta?

07.08.2026 22:31
19
1
odpowiedz
sabaru
39
Senator

Pozamieniali się tam rozumami z kosmitami i są tego skutki.

07.08.2026 22:37
20
3
odpowiedz
tybet2
170
Generał

Brak płyt na konsolach. Granie w chmurze. Niech sobie wsadzą te pomysły - ja wysiadam. Całe szczęście że są setki starych gier.

07.08.2026 23:38
Kowalus20
21
2
odpowiedz
Kowalus20
164
Generał

Oni generalnie na premiere jak powiedzieliby, że jednak muszą się wstrzymać do przyszłego roku, to ludzie, czyli w sumie pelikany i takby klaskały xD 500zł za gre, no problem, opóźnienie, no problem, nie bezie paru funkcji na start, no problem. Bez płyty i wydać PC, no problem ^_^ tak grzmoconych "graczy" to już dawno świat nie widział, ale to też pokazuje na kim, albo na czym się teraz dobre siano robi

07.08.2026 23:56
22
odpowiedz
1 odpowiedź
marcinr258
41
Pretorianin

CO ON PIERDOLI ?? 90 PROCENT TO CYFRY ? DEBIL

08.08.2026 16:27
22.1
odpowiedz
Misha88
4
Centurion

marcinr258 A co Cię dziwi? On mówi o całej cyfrowej sprzedaży - wliczając w to transakcje jakiś sahrk-cardów itp, których fizycznie raczej nie kupisz... I jak tak zestawisz tę sprzedaż, to te 90% wydaje się dosyć niskie, biorąc pod uwagę od jak wielu lat Rockstar utrzymuje się z trybu On-line.

08.08.2026 01:26
WolfDale
😊
23
7
odpowiedz
3 odpowiedzi
WolfDale
110
~sv_cheats 1

Ale konsolowcy dzielnie walczą, jestem pełen podziwu ich determinacji, solidarności i wytrwałości w słusznej sprawie aby zachować wydania fizyczne. Nie to co gracze pecetowi, miękkie faje.

08.08.2026 15:54
23.1
1
odpowiedz
Misha88
4
Centurion

WolfDale a jaki będzie efekt? bo coś przypuszczam że te konsolowe twarde faje uzyskają to samo co te pc-towe miękkie faje... Z tym że na PC mimo cyfryzacji, ciągle jest wybór gdzie zostawić pieniądze. A na konsoli? No cóż... mimo że faje twarde, to jednak zdolne jedynie do solowej akcji ;)

08.08.2026 23:02
WolfDale
😜
23.2
odpowiedz
WolfDale
110
~sv_cheats 1

Misha88 Efekt będzie taki że GTA VI pobije wszelkie rekordy i czcze gadanie odejdzie w niepamięć, tak tłumacząc całkiem na polski mój poprzedni post.

08.08.2026 23:32
23.3
odpowiedz
Misha88
4
Centurion

WolfDale Ok. W takim razie, przepraszam. Źle zrozumiałem. Uważam że będzie dokładnie tak jak napisałeś.

08.08.2026 14:12
jozinzbazin
24
2
odpowiedz
jozinzbazin
71
Konsul

Idźcie zamawiać pre-order bo wam wykupią!

08.08.2026 16:19
25
odpowiedz
29 odpowiedzi
Misha88
4
Centurion

Tak z ciekawości - do tych którzy nie mogą znieść braku płyt:
1. Kolekcjonerzy - czy puste pudełka na półce to nie kolekcja? Nabiera ona wartości dopiero kiedy płyty są w środku? (Czyli pudełka z kodem są złe?)
2. Monopol - czy gdyby istniało rozwiązanie jak to z PC- że jest masa sklepów gdzie można kupić klucz, byłoby to już ok?
3. Czy ktokolwiek przeczytał kiedyś EULA? Bo w rzeczywistości jest tak, że takie postanowienia istnieją od samego początku (ograniczona LICENCJA - NIE POSIADANIE, zachowanie praw do IP przez wydawcę, a licencja może wygasnąć itp). Różnica polega na tym, że dopiero teraz producenci/wydawcy mają narzędzia żeby wymusić na graczach bezwględne jej przestrzeganie
4. OLX PASSiarze - nie wstyd wam płakać nad losem który własnoręcznie na siebie sprowadziliście?

09.08.2026 07:16
25.1
1
odpowiedz
Untochable
34
Centurion

Misha88 Gówno kogoś interesuje jakaś eula. Kiedyś kupowałeś grę na płycie i mogłeś ją pożyczyć komu chcesz i kiedy chcesz bez żadnego dostępu do internetu i bez jakichś limitów aktywacji.

09.08.2026 08:50
Racja
25.2
1
odpowiedz
Racja
17
Generał

Misha88 Model dzielenia się płytami promowało samo Sony więc WTF

09.08.2026 12:17
25.3
odpowiedz
Misha88
4
Centurion

Untochable A no widzisz. Tak to jest jak się nie czyta co się podpisuje, albo klika. Kiedyś nie było Internetu to też model dystrybucji był inny, i wymagał innego podejścia. I nawet wtedy, zgodnie ze wspomnianą EULA pożyczanie/wynajmowanie/ powielanie nie było do końca legalne. Dziś to Sony mówi: „a gówno mnie obchodzi jakieś pożyczanie”. Podobne akcje były na początku Steam. Wtedy trzeba było działać, to byś dziś nie płakał że ktoś Cię zmusza do przestrzegania prawa. Ludzie nie uczą się na błędach. Swoją drogą, jestem ciekawy czy jakbyś zarządzał jakąś dużą firmą, cieszyłbyś się że miliony Ci gdzieś wyciekają. Na bank byś wtedy był dobry wujek i mówił „a w dupie mam te miliony”, prawda? Nie podoba się, nie graj - poza Tobą nikt płakał nie będzie, i tyle

post wyedytowany przez Misha88 2026-08-09 12:33:40
09.08.2026 12:31
25.4
odpowiedz
Misha88
4
Centurion

Racja To był szybki i chwilowy marketing, tak jak Netflix promował dzielenie się kontem (również wbrew istniejącemu wówczas regulaminowi). No i to było na poprzedniej generacji. Słowa dotrzymali. „Mogłeś” pożyczać gry z ps4. Najwyraźniej ich pozycja urosła na tyle, że teraz mogą wymusić przestrzeganie regulaminu (na który sam się godzisz) bez oglądania się na krzykaczy.

09.08.2026 12:46
Racja
25.5
odpowiedz
Racja
17
Generał

Misha88 No i zobaczymy jak się im sprzeda ps6.

09.08.2026 13:01
25.6
odpowiedz
Misha88
4
Centurion

Racja W sumie to też jestem ciekawy, bo jednak widzę sporo narzekań. Pytanie czy to reprezentatywna większość, czy tak jak twierdzi Sony - głośna mniejszość. Myślę że raczej to drugie, bo takich zmian się raczej nie wprowadza bez bardzo dokładnej analizy. Z drugiej strony, Sony już nie raz się pomyliło i przeliczyło. Jakbym miał dziś „obstawiać” to bym powiedział że Sony tego nie odczuje, bo krzykaczy w skali całej społeczności jest promil, a i tak ponad polowa z nich wróci jak tylko ps6 wyjdzie. Kupi ale nie będzie się cieszyć 🤣 Ja mam tylko nadzieję że maksymalizacja zysków przełoży się na lepszą jakość produkcji i skróci jej czas. Chociaż jestem z tym pewnie dosyć naiwny. Najwyraźniej też nie uczę się na błędach haha. W każdym razie - tak jak piszesz - zobaczymy

09.08.2026 13:13
Racja
25.7
odpowiedz
Racja
17
Generał

Misha88 Wszyscy których znam kupili ps5 tylko dla GTA vi. Zakup tej generacji to kompletny bezsens. Jak dla mnie tylko turbo dobre gry ekskluzywne mogą zmusic do zakupu ps6.

09.08.2026 13:15
25.8
odpowiedz
DeltiX
53
Pretorianin

Racja Bez płyt też się skusisz na PS6? Na moje PS6 będzie gorsze od PS5 - jeden sklep, ceny z góry narzucone, zero opcji by kupić na rynku wtórnym gierkę, zero by sprzedać...

09.08.2026 13:30
Racja
25.9
1
odpowiedz
Racja
17
Generał

DeltiX Konsole kupowałem tylko dlatego że chciałem zagrać na niej w konkretną grę. To że można było korzystać z używanych nośników było istotnym elementem. Na chwilę obecną nie widzę sensu. PS4 kupiłem dopiero w 2018. Ps5 rok temu. Myślę że jeszcze 5 lat będzie można na niej pograć. Potem wracam na pc.

09.08.2026 13:51
25.10
odpowiedz
Misha88
4
Centurion

Racja I tu się zgadzamy. Też uważam że zakup tej genracji to totalny bezsens, jeśli ktoś ma już na czym grać. I też się zgadzam w 100% z tymi exclusive'ami. Ja zawsze brałem konsolę tylko dla eksów - i to w takiej kolejności, że niech ona najpierw te exy ma, a dopiero potem kupię. Tak jak z PS4pro, które równierz zakupiłem około 2018 :) Tylko jest jedno olbrzymie "ALE". "Nasza" branża napędzana jest przez tych potocznie zwanych casual'i - czy nam się to podoba, czy nie. A oni z kolei przy wyborze nowej konsoli, kierują się zupełnie innymi kryteriami niż "my". Z osób które znam, i mają, przeważa mental "zawsze kupowałem xxx, jak wyjdzie nowa to też kupię". Nie muszę chyba nadmieniać że to są właśnie TE casuale. Dlatego właśnie przychylam się ku przypuszczeniu że ewentualne negatywne skutki tego ruchu będą dla Sony niemal niezauważalne. Zyski natomiast, będą bardzo zauważalne.

09.08.2026 13:59
Racja
25.11
odpowiedz
Racja
17
Generał

Misha88 Na bogatych rynkach niewiele się zmieni ale Europa wschodnia ledwo co dołączyła do gry i na pewno znacznie odpadnie.

09.08.2026 14:00
25.12
odpowiedz
Misha88
4
Centurion

DeltiX Ja się właśnie zastanawiam, czy Sony z czasem nie zdecyduje się jednak dopuścić inne sklepy z kluczykami. To rozwiązałoby nie wszystkie, ale całkiem sporo problemów. Przy jednoczesnym zachowaniu polityki odcinania "pasożytów", którzy korzystają z drugiego obiegu - bo tacy nigdy nie byli klientami Sony, tylko ich problemem. Keyshopy to byłoby rozwiązanie w stylu Wilk syty, i owca brzemienna - czy jakoś tak.

09.08.2026 14:09
25.13
odpowiedz
Misha88
4
Centurion

Racja Teoretycznie, to powinno być ryzyko wliczone w koszty. I w cale nie musi tak być. Może być nawet lepiej - myślę że nawet europa wschodnia doszła do momentu że lubi wydawać kasę na produkty "premium". Wszystko zależy od tego jak Sony to rozegra. Z wielką ciekawością będę to obserwował

09.08.2026 14:22
Racja
25.14
odpowiedz
Racja
17
Generał

Misha88 Ta jak znikają placówki Sony i Xboxa, zaraz znikną lokalizacje gier i będziemy w punkcie wyjścia.

post wyedytowany przez Racja 2026-08-09 14:22:29
09.08.2026 14:35
25.15
1
odpowiedz
Untochable
34
Centurion

Misha88 Powiedz mi, co mnie interesuje jakiś bełkot producenta zawarty w eula skoro taką grę na płycie 20 lat temu mogłem pożyczyć komu chcę, kiedy chcę i zawsze działało to bez dostępu do internetu? Teraz z gierką cyfrową nie zrobię nic bo przypisuję ją na stałe do jakiegoś obsranego konta online. Także już od dawna lepiej jest ściągać gry za darmo z warezów i torrentów bo wtedy ma się ją na własność. Tak, dokładnie tak jest. Dzisiaj najlepszą drogą do posiadania treści cyfrowych na własność jest pieactwo xD

09.08.2026 15:10
25.16
odpowiedz
DeltiX
53
Pretorianin

Misha88 Konsole są zamkniętym środowiskiem. PC od zawsze były otwarte, łatwo zmienić system, łatwo wiele rzeczy zrobić, których nie da się lub jest bardzo ciężko na konsoli. Nie wierzę im do tego stopnia, że miną teraz lata nim znowu zaufam Sony na tyle, by inwestować w ich system kasę. Dla mnie ostatnie decyzje Sony pokazują, że są w kryzysie. Zwijają regionalne oddziały, zamykają fizyczne kopie, które były wentylem bezpieczeństwa rynku gier na PS. No, ale mam jakąś nadzieję, że masz chociaż trochę racji w tym co piszesz, bo wolałbym jednak zdrowszy rynek konsolowy, niż obrażanie się na amen.

09.08.2026 16:15
25.17
odpowiedz
Misha88
4
Centurion

Untochable Powinien Cię obchodzić, bo to umowa na którą się zgadzasz. Coś jak w banku. I mylisz pojęcia: kupowałeś licencję, a nie grę. Wiem że mogło Ci się wydawać inaczej, bo „kupowałeś płytę” - która była nośnikiem licencji za którą płaciłeś. Ja Ci tylko tłumaczę co się dzieje i dlaczego. Ty zamiast spróbować zrozumieć, wybierasz ignoranctwo, mówisz że masz to w dupie, i popierasz piractwo i okradanie twórców którzy dają Ci hobby. Spoko, Twój wybór, Twoje prawo. Tylko nie dziw się później że takie Sony próbuje was za wszelką cenę wyrzucić z obiegu… także ściągaj sobie te torrenty, i warezy póki możesz, żeby „posiadać”. Ja od tego nie zbiednieję.

09.08.2026 16:18
25.18
odpowiedz
Misha88
4
Centurion

DeltiX Ja wiem, i zdaje sobie z tego sprawę. Zdrowszy rynek konsolowy przydałby się wszystkim. Teraz mamy okres optymalizacji. Zobaczymy jak się potoczy. Trzymam kciuki za otwarcie tej platformy na zewnętrzne sklepy - jak na PC. Z Apple się w sumie udało, więc może z Sony także.

09.08.2026 16:48
25.19
odpowiedz
Misha88
4
Centurion

Racja To jest w sumie ciekawe. Nie wiem, może to kwestia opłacalności na danym rynku? Tak się do tej pory przynajmniej mówiło. Chociaż trudno uwierzyć że taki rynek Czeski jest dużo większy od Polskiego, i tam akurat się opłaca. Ja osobiście ich nie potrzebuje, ale rozumiem że sporo ludzi na tym polega. Pozostaje mieć nadzieję że nie odbije się to negatywnie na graczach, chociaż stonowałbym entuzjazm.

10.08.2026 10:32
25.20
1
odpowiedz
Untochable
34
Centurion

Misha88 Już ci tłumaczę. Mam kompletnie w dupie co jakiś producent zawarł w jakimś eula, bo z fizycznym wydaniem gry pozbawionym przypisywaniem do jakiegoś internetowego konta mogę zrobić co mi się podoba i mieć kompletnie wyjebane w to, czy producentowi się to podoba czy nie, bo nawet nie ma jak tego zweryfikować. Mogę taką grę odsprzedać, albo pożyczyć tak jak to ludzie robili od czasów ps1 do ps5. Albo tak jak to kiedyś było na pc zanim pojawiły się steamy i pochodne.

10.08.2026 19:23
25.21
odpowiedz
Misha88
4
Centurion

Untochable No tak, dokładnie! I właśnie dlatego teraz to ucinają. Kiedyś mogłeś bezkarnie łamać prawo, teraz co prawda kara Cię nie spotka, ale nie będziesz miał możliwości „okradania”, bo współczesna technologia pozwala na egzekwowanie tych przepisów. Ja wiem że wolałeś „po staremu”, bo można było olać przepisy, ale na szczęście to gówno się kończy. Myślę że jako osoba stosująca retorykę „mam w dupie przepisy, i wszytko inne, ma być mi dobrze i najlepiej darmo!!” powinienes zrozumieć postawę wydawcy który robi to samo. Cieszę się że się zgadzamy!

11.08.2026 10:12
25.22
1
odpowiedz
Untochable
34
Centurion

Misha88 łamać prawo xD Zapytam cię inaczej - gdybyś miał komuś zapłacić za to, że kopnie cię w dupę i jeszcze opluje to byś mu zapłacił i jeszcze się cieszył, że mogłeś dostąpić tego zaszczytu? Po tym co piszesz wygląda, że chyba tak.

teraz co prawda kara Cię nie spotka, ale nie będziesz miał możliwości „okradania”
Raczysz żartować? Teraz to już każdą grę która dostała cracka nawet nie, że "można" ale wręcz trzeba piracić. Płaciłbym, gdyby producenci dawali mi możliwość zakupu. Takiej możliwości nie dają, więc ja już nie daję im możliwości zarobku.

post wyedytowany przez Untochable 2026-08-11 10:15:08
11.08.2026 12:09
25.23
odpowiedz
Misha88
4
Centurion

Untochable Prosta sprawa. Jak mnie ktoś opluwa to odchodzę. Nie kupuje, nie wspieram ale też nie kradnę (nie pomyślałeś o tym, co?). Dla Ciebie widzę to kolejne usprawiedliwienie, a nawet misja, i pewnie sobie wmawiasz że dobrze robisz. Niby na Ciebie plują i są okropni, ale jednak bez ich gier żyć nie możesz 🤣 A co do piracenia, odnosiłem się do tego na konsoli, bo tam to jest coraz trudniejsze. Na PC jest tak jak piszesz - większość tytułów zostaje wcześniej czy później złamana.

post wyedytowany przez Misha88 2026-08-11 12:11:37
11.08.2026 14:24
Felipe
😂
25.24
odpowiedz
Felipe
29
Messiah

Misha88 Ty jesteś głupi czy udajesz? Idąc twoją spie* logiką to weźmy typa co kolekcjonuje książki i wyrwijmy z nich wszystkie strony, ALE zostawmy mu okładki. Na bank to będzie dużo warte. No i oczywiście się z tego ucieszy xd.

11.08.2026 14:57
25.25
odpowiedz
Misha88
4
Centurion

Felipe Nietrafiona analogia… jak wyrwiesz strony z książki, to nie będziesz mógł jej przeczytać, w żadnym wypadku. Jak na półce masz plastikowe pudełko, a grę dodaną do konta, ciągle możesz jej używać i w nią grać. To jednak jest spora różnica, nie sądzisz? I nie miałem na celu nikogo atakować (może poza złodziejami), tylko staram się po prostu zrozumieć perspektywę kolekcjonerów - ale nie takich co sprzedają na olx, tylko takich którzy dekorują ściany. Zastanawiam się w czym widzą wartość swojej kolekcji, i dlaczego ma ona sens tylko z płytą w środku. Nie musisz odrazu obrażać, możesz po prostu wyjaśnić. Wydaje mi się że kod w pudełku rozwiązuje sprawę - grasz w grę przypisana do konta, ale wciąż masz co postawić na półce jako dekoracja. Jaka jest Twoja perspektywa?

11.08.2026 16:20
Felipe
😂
25.26
odpowiedz
Felipe
29
Messiah

Misha88 Bez płyty w grę w wydaniu FIZYCZNYM na PS4 nie zagrasz, więc tak bardzo trafiona, bo takie pudełko nadaje się tylko jako dekoracja to samo okładka książki bez stron w środku.
Przypisaną do konta, które w różnych sytuacjach wcale niezależnych ode mnie i nie z mojej winy mogę stracić. Zajebiście ^^. W gry na płycie mogę zagrać nawet jeśli konto stracę, bo zrobię sobie drugie. Stracę zapisy, osiągnięcia i inne pierdoły, ale gry nie.

post wyedytowany przez Felipe 2026-08-11 16:21:33
11.08.2026 17:01
25.27
odpowiedz
Misha88
4
Centurion

Felipe Czekaj. Chyba nie do końca Cię zrozumiałem. Przecież to nie jest tak że płyty które masz (na ps4), znikną z Twojej półki - tego nikt Ci nie zabiera. Ja mówię o sytuacji w której kupujesz wydanie pudełkowe (np GTA 6 na ps5), ale w środku zamiast płyty masz kod. Wówczas masz pudełko do dodania do kolekcji, i grę - w którą możesz grać - do przypisana do konta. Ciągle masz dostęp do tych treści, ale w inny sposób, więc analogia do książek bez treści nietrafiona. Ciekawy też jestem jak to wygląda z tym traceniem dostępu do konta. Zdarzyło Ci się? Bo mi nigdy (a gram od ponad 30 lat). Myślę że statystycznie szybciej porysujesz płytę/zgubisz ją niż stracisz dostęp do konta. Jakie masz z tym doświadczenia?

11.08.2026 17:46
Felipe
25.28
odpowiedz
Felipe
29
Messiah

Misha88 Nie mam żadnej porysowanej płyty. Jak ktoś jest idiotą i nie dba tylko płyty mu się walają poza pudełkami to niech się nie dziwi, że ma porysowane. Porysowanie wszystkich płyt jest dosłownie nierealne, ale utrata konta ze wszystkimi grami cyfrowymi już tak. Czy to z powodu bana czy tego, że ktoś konto ukradnie i można o takich sytuacjach przeczytać.
https://www.pcmag.com/news/man-spent-20000-on-playstation-games-he-lost-it-all-to-a-security-loophole

11.08.2026 19:35
25.29
odpowiedz
Misha88
4
Centurion

Felipe Wow. Wstrząsająca lektura. Tym bardziej że pochodzi z marca 2026. To jest naprawdę solidny argument za pozostaniem przy płytach (pierwszy taki z jakim się spotykam). To znacząco zmienia moją perspektywę. Nie wiedziałem że jest aż tak źle. Wygląda na to że Sony chcąc walczyć z jednymi złodziejami, tworzy eldorado dla tych drugich. Z tym że tych drugich oceniam zdecydowanie gorzej, bo robią to dla zysku. Nie wiem jak popularne jest to zjawisko, ale wnioski z artykułu są zatrważające. Dzięki za linka i sensowne, merytoryczne przedstawienie innej niż moja perspektywy. Tego szukałem. Dzięki, kolego 💪

08.08.2026 17:28
Revolver_Snake
26
1
odpowiedz
Revolver_Snake
1
Junior

Może zagram, może nie, to tylko głupia gra, jakich sporo, bez GTA 6 przeżyje. Wielkie rzeczy.

09.08.2026 14:42
27
odpowiedz
jerzyo
41
Pretorianin

Może kupię, tak z rok po premierze, po 10-ciu patchach, i przy drugiej obniżce. Może...

11.08.2026 08:43
28
odpowiedz
plolak
65
Generał

Dlatego gta dla przykladu potrzebuje pewnych działań społeczności internetowej.

1. Waszyscy którzy uważają że konkurencja w postaci pudełek jest ok nie kupują GTA. Wiem niektórzy sa za slabi i nie dadza rady ważneże część da radę zawsze to jakiś starty i wnioski dla innych.
2. Kibicować branży za szybkiego pirata konkurencja im jest potrzebna bo za bardzo lecą na $$$.

Forum Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl