Komentarze do wiadomości: Gracz uruchomił Windowsa 95 na Ryzenie 9. System sprzed 30 lat startuje szybciej niż niejeden współczesny PC

Forum Technologiczne
Dodaj komentarz
13.06.2026 11:15
Whisper_of_Ice
1
1
odpowiedz
Whisper_of_Ice
118
Prawo i Sprawiedliwość

Windows 95 to system który nie ma takiego design'u i struktury jak np. Win 11 więc nic dziwnego że uruchomił się na takim procesorze i pewnie jeszcze dysku ssd tak szybko.

13.06.2026 14:29
1.1
odpowiedz
premium719172
8
Legionista

Whisper_of_Ice Zacznij od tego, że cały system mieścił się pewnie w 100MB (nie pamiętam ile w rzeczywistości zalmowal, pewnie nawet mniej)

13.06.2026 12:10
WolfDale
2
1
odpowiedz
3 odpowiedzi
WolfDale
98
~sv_cheats 1

A mnie zastanawia co poszło nie tak że mimo tak potężnych maszyn W11 jest takim ociężałym klocem, ale partactwo Microsoftu przechodzi wszelkie granice w ostatnich latach. System powinien być lekki, szybki, mało zabierać zasobów przede wszystkim na dysku i mieć bardzo lekki interfejs graficzny który by odpalił na kalkulatorze nawet.

13.06.2026 12:50
mirko81
2.1
1
odpowiedz
mirko81
89
amd platform

WolfDale
Przecież system to są sekundy. Główny czas startu zabiera rozruch płyty głównej.
Teraz patrzyłem. Normalny start u mnie.

12 sekunda : logo płyty głównej
22 sekunda : pulpit

post wyedytowany przez mirko81 2026-06-13 12:55:23
13.06.2026 12:59
Kasrkin
2.2
1
odpowiedz
Kasrkin
18
Generał

WolfDale Po części stali się ofiarą własnej popularności. Win11 wygląda jak wygląda, i działa jak działa ze względu na poteżne legacy w kodzie. Tam niektóre elementy pamiętają jeszcze poprzedni wiek, ale zaoranie tego i postawienie systemu od zera na nowych technologiach rozwaliłoby pewnie większą część wstecznej kompatybilności. Interfejs, który widzi użytkownik to już jest któraś z kolei nadbudówka nad starymi rozwiązaniami, które siedzą w tle. Gdyby MS nagle odciął wsparcie dla starego softu, wprowadzając całkowicie nowy system to byłby strzał w kolano - oni nie mają już dobrego wyjścia z tej sytuacji, poza pójściem w otwarte karty i zaprezentowaniem roadmapy na kolejne ~10 lat mówiąc wprost - w 2036 będzie całkiem nowy system, nowa architektura, zerowe legacy, brak wstecznej. Ogarnijcie się do tego czasu i przepiszcie soft na nową architekturę. Z tym, że nie rozwiąże to wszystkich problemów (np. firma stojąca za aplikacją X może już nie istnieć).

Takiego problemu nie mają z kolei dystrybucje Linuxa, bo nie muszą zajmować się bazą klientów tylko użytkowników. Społeczności również szybcie dopiszą brakujący soft niż w przypadku mocno skomercjalizowanego środowiska Windowsa.

13.06.2026 20:06
2.3
odpowiedz
laki2217
141
Generał

Kasrkin Wystarczy zobaczyć jaką była sytuacja, kiedy nvidia wycofała wsparcie na physx 32 bitowego i nagle spore niezadowolenie się zrobiło jak batman już nie działał tak jak trzeba. Nie da się zjeść ciastka i mieć ciastko. Niby każdy chce coś nowego zobaczyć, ale zaraz będzie narzekania, że jego program czy gra nie działa.

13.06.2026 12:14
3
odpowiedz
mabakay
6
Junior

Mnie system win11 na 5700X z 32 GB RAM DDR4, też się uruchamia w 6-8 sekund (do pokazania pulpitu).

13.06.2026 13:56
4
odpowiedz
Benekchlebek
38
Senator

Dla mnie najlepszy i tak był Millenium Edition

13.06.2026 17:56
Tupolew
5
odpowiedz
Tupolew
97
Pretorianin

Fiu fiu No nieźle. Też bym tak chciał.

13.06.2026 18:10
6
1
odpowiedz
qqryq
12
Legionista

Dziwi mnie zdziwienie dotyczące szybkości uruchamiania. Brak ciężkiego GUI, brak telemetrii, brak automatycznie uruchamianych bibliotek aplikacji Microsoftu (edge, office, itp) no i system ładnie wstaje. Gdyby z W11 wyrzucić wszystkie śmieci i narzędzia do zbierania danych o userach, to też wstawały szybko. Może nie tak szybko jak malutki w95 ale pewnie o połowe szybciej niż dziś.

Forum Forum Technologiczne
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl