Via Tenor
Transport 8 GB kości pamięci RAM. Rok 2026.
pieniądze wydane na RAM to obecnie najbardziej absurdalny element windujący cenę zestawu PC. Już lepiej zamontować to co się ma ze starszego kompa i poczekać aż cena zostanie urealniona.
Problem w tym, że to nie nastąpi szybko. Ceny mogą przestać rosnąc dopiero za dwa lata, a nie ma żadnej pewności, że wrócą do poprzedniego poziomu.
gdzie on tego szukał na czarnym rynku u ruskich bo wystarczy popatrzeć na ebay us czy uk i można znaleźć dobre podzespoły, może nie aż tak niby taniej ale towar pewny a tak wyszło dużo drożej.
Zauważyłem że u nas sporo jest ofert z atrapami telefonów. Jakaś moda na te zabawki
To nie żadna kopia a Corsait robi dummy ramm by wypełnić pozostałe 2 sloty jak masz 2 kości... by RGB ładnie świeciło. Pewnke w opisie gdzieś o tym było wspomniane małym druczkiem. Lub jeden drugiego w wała robi...
Jeszcze trochę i zaczną sprzedawać dodatkowe RAMy (czyli DDR3 które pasują do "nowego" komputera) "w promocji" do słynnych gotowców z procesorami pierwszej czy drugiej generacji.
Via Tenor
Podsumujmy fakty:
- facebook marketplace
- nieznany sprzedawca
- cena mniej niż 50% wartości rynkowej
- już wcześniej mu coś śmierdziało, ale zwyczajnie to zignorował i kupił mimo wszystko
A teraz płacze że go oszukano...
Chciał taniej, wyszło drożej. Następnym razem 2 razy się zastanowić zanim coś kupi w z drugiej ręki w takiej cenie.
Teraz wyda w sumie 4 tys zł. A mógł wpłacić 1600 zł, drugie tyle puścić w raty.
Trzeba czasem dostać w pysk by przyjść nauki :)
Przecież przed wzrostem cen też się można było nadziać na podróbki. Tak samo można kupić oszukaną kartę graficzną czy nawet dysk M.2 I w tej kwestii nic się nie zmieniło. Dalej trzeba być w tym temacie ostrożnym.
To nie są żadne podruby. To sa ekatra moduły jak chcesz mieć full komplet 4 kosci ram. Sam takie kiedyś miałem jakoś mnie nikt mie oszukał xD
Serio komp do gier powoli robi się nieracjonalnym wydatkiem. Najpierw wywindowali ceny GPU przez górników, teraz ram przez AI. Ceny tych pierwszych po boomie na crypto nie wróciły do normy, więc ram też nie wróci. Zostaną konsolki dla tych co nie chcą brać udziału w cyrku
Nvidia dokłada do pieca i przykręca produkcję kart o 30-40 %
Zaczynają już spekulować o windowaniu cen wszelkich konsol
/linki ocenzurowane/
Szczęśliwego Nowego Roku
która ponoć planuje
tam gdzie w zdaniu występuje słowo, np. ponoć można przestać czytać dalej tekst. Często w takich artykułach występują też słowa, np. być możliwe, prawdopodobne, słyszałem itd. Jeżeli takie słowo jest spotykane to są to tylko ploto albo specjalnie napisane artykuły mające na celu w czytającym newsa zapalić czerwoną lampkę. A potem żeby ten myślał że faktycznie coś się dzieje. Myśli że szykuje się jakiś kryzys i idzie to kupować. A nie wie że sam ten kryzys napędza.
To niemal pewne, że Nvidia ograniczy produkcję kart graficznych. Trump właśnie zezwolił na sprzedaż Chinom chipów AI H200, więc firma na pewno to wykorzysta i przestawi swoje moce produkcyjne na realizację tych zamówień.