Unreal Stutter Engine 5, niedoświadczeni deweloperzy, deadline od wydawcy...what could go wrong?
Czyli kolejny bubel optymalizacyjny...
A te minimalne to zapewne z generatorem sztucznych klatek czyli DLSS, na starym dobrym native 15 FPS?
Czuję UE slop, będzie rozmazane, brzydki i działaś jak uwno. 2070 w minimalnych? podziękuję.
I te wymagania chyba były takie same w demie. No chodziło to niezbyt zadowalająco, ale już trochę czasu od tego dema minęło, miejmy nadzieję, że popracowali mocno nad optymalizacją.
Mam nadzieję, że nie zostaną zjechani za wersję konsolową bo to się źle odbije na przyszłości marki i potencjalnym odświeżeniu drugiej części.
Jedyne czego się obawiam, to tego co jak zwykle może wydarzyć się na UE5, czyli nie istnieje sprzęt, który by zapewnił płynność rozgrywki - ale to już jest tylko gdybanie i dowiemy się tego z recenzji/po premierze.
Po za tym, jak ktoś zwrócił w komentarzach uwagę, te wymagania wygenerowano chyba za pomocą AI. W minimalnych jest RTX 2070 i postawiony z nim na równi RX 6700 XT, który jest średnio 50-55% bardziej wydajny od tego RTXa :) Tak samo CPU intela się nie zmienia pomiędzy minimalnymi/zalecanymi, a procesor AMD już tak, choć różnica w wydajności 1600x - 2600x wynosi ok. 7-10% :)
Powtórzę się - ośmioletni sprzęt jest w zalecanych. Nawet gdy RTX 3070 w wersji 12GB nie istnieje to 3070 jest nadal 6 letnim GPU.
Zobaczymy w finalnej wersji. Demo jakoś trzymało u mnie te 110-120 fps w 2k na ustawieniach graficznych Gothic. To już te ustawienia max Alkimia dały popalić fps, bo poniżej 60.

Oskarżyłbym ich o te 32 GB ram. Ale nie ukrywajmy. Powinny już stawać się czymś rekomendowanym w rozgrywce. A winne sa ceny ramu i zapotrzebowanie (głównie AI) Chociaż dziwnym jest że według ankiet steama 32gb ram miało większą ilość osób niż 16 . Ale chyba zwyczajnie tyle osób zmuszonych jest kupić 16 że spada wkład 32 od kilku miesięcy
Marzec 2026
32 GB --- 36.62% > -20.31%
16 GB --- 40.97% > +13.50%
Tak uważam że większość powinna już sięgac po 32 gb ram (w normalnej sytuacji na rynku)
Uprzedzę też tych którzy powiedzą co ty pier... >>> macie screena z października w którym mówi już o wzroście cen ramu a dalej jest 340 zł :D
Aktualnie ich cena (budżetowego ramu) to okolice 1200 :D
Na tym zdjęciu są DDR4 których wtedy nikt nie kupował bo jeszcze DDR5 były wtedy w normalnej cenie, a, że DDR4 tyle zdrożały to nie wina żadnego AI tylko tego, że wszyscy rzucili się na wszystko więc stare pamięci też zdrożały.
Chciałbym zaznaczyć że RTX 3070 nie ma 12 GB vram, RTX 3070 jest tylko w wersji 8 GB tak samo jak 3070 Ti, w tekście wpisaliście zwykłe RTX 3070 a na steam podali RTX 3070 Ti co nie zmienia faktu że obie te karty mają tylko 8 GB vram, warto byłoby by poprawić wpisaną kartę graficzną i dać informacje że takowa wersja nie ma wariantu z 12 GB vram, pozdrawiam
"I bardzo dobrze!" Chciałbym gothica, z grafiką równą choćby tej w crimson desert, w którym brakuje klimatu ale wygląda niesamowicie. Pierwsze demo gothic było bardzo bliskie ideału, szczęka opadała. Prolog już był gorszy, trochę rozczarował.
Znowu AI komuś pisało wymagania. Nie ma czegoś takiego jak RTX3070/Ti 12GB.
Tak czy inaczej wymagania są zaniżone. Grałem w demo i jestem przekonany, że nawet RTX4070 będzie łapał przyduchy w FHD bez upscalingu.
A te procki to w ogóle żart. Zamieńcie sobie w głowie to co tam jest napisane na co najmniej R5 5600/i5 10400F. Na 1600X/2600X po wejściu do starego obozu będziecie mieć po prostu pograne.
Generalnie szykuje się jedna z najgorzej zoptymalizowanych gier na UE5. Nawet Borderlands 4 wyjdzie na optymalizacyjne cudo przy tym Gothicu.
Spokojnie można rekomendowane traktować jako absolutne minimum. Nie ma szans na jakiekolwiek sensowne granie na tym co podali w minimum.
Gra mi pójdzie, a to jest najważniejsze :D Mam jednak nadzieje, że optymalizacja nie leży całkowicie... zresztą ja i tak na pewno nie kupię tej gry od razu na premierę (choć bardzo czekam), tylko poczekam najpierw na jakieś pierwsze opinie graczy na temat gry i oceny właśnie jej stanu technicznego.
Czuję UE slop, będzie rozmazane, brzydki i działaś jak uwno. 2070 w minimalnych? podziękuję.
Unreal Stutter Engine 5, niedoświadczeni deweloperzy, deadline od wydawcy...what could go wrong?
Czyli kolejny bubel optymalizacyjny...
A te minimalne to zapewne z generatorem sztucznych klatek czyli DLSS, na starym dobrym native 15 FPS?
Nie są to jakieś wysokie wymagania. Mamy w zalecanych 9 i 8 letni procesor oraz 6 letnią kartę graficzną. Wymagania absolutnie do przyjęcia i powiedziałbym, że nawet niskie są patrząc na daty wydań tych podzespołów. Pomijam fakt, że dziwnie jest zestawiony sprzęt Intel/AMD oraz GPU NV/AMD ale to już chyba standard, że to się za bardzo nie pokrywa ze sobą.
Ta gra nigdy nie była drewnem, to wymysł tylko na naszym Polskim rynku.
Oczywiście, że jak na tamte lata nie była drewnem. Drewnem, to był dla mnie Morrowind i to nawet jak na tamte lata.
Najgorszy to ten wzrost wymaganej przestrzeni dyskowej. Pojemność dysków najwolniej się rozwija ze wszystkich składowych sprzętu komputerowego.
Nie ma ryż 3070 12gb lolz tylko 3080 miały no i pierwsze 3060 podejrzewam że Devon chodziło o 3080
Przeskok wymagań kolosalny, ale nadal nie są to jakoś duże wymagania jak na dzisiejsze czasy i zacznijmy od tego, że RTX 3070 nie ma 12 GB vram, tylko 8