Komentarze do wiadomości: Boga się nie boją: GTA 6 powinno być droższe, by ratować rynek gier, twierdzi analityk Bank of America

Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz
05.05.2026 15:25
Core2Duo
1
3
odpowiedz
Core2Duo
2
Legionista

Czekaj a ile kosztowało GTA V na premierę 60 $ a w Indiach można było kupić za nawet 40 $ to i tak dużo bo 250 zł jak dla Polaka wtedy, a dziś co nośnik dostaną tylko konsole jakoś mi się nie widzi dać 500 zł na premiere wersji na PC gdzie dostanę tylko jakiś kod do wpisana na Steam lub EA App

05.05.2026 15:29
2
5
odpowiedz
WindMorro
15
Pretorianin

To tylko dowód na odklejkę różnego rodzaju tzw ekspertów. Ile oni są warci, można najlepiej się przekonać, kiedy chce się inwestować słuchając opinii tych geniuszy- powodzenia

05.05.2026 16:19
Aquma
3
14
odpowiedz
1 odpowiedź
Aquma
74
Centurion

No jasne, bo lekarstwem na wszystkie problemy branży - na czele z absurdalnie wręcz nieefektywnym zarządzaniem, które dramatycznie wydłuża cykle produkcji i pompuje budżety ponad wszelkie granice rozumu - jest ciągłe podwyższanie cen. Aż do momentu, gdy gracze przypomną sobie, że gry to tylko rozrywka, powiedzą "Stop" i cały gamedev posypie się jak domek z kart. Wtedy analitycy będą z wypiekami na twarzach roztrząsać, jak to możliwe, że do tego doszło i żaden światły umysł tego nie przewidział.

08.05.2026 13:29
Core2Duo
3.1
Core2Duo
2
Legionista

Do tego śrubują wymagania gier które pewnie i tak by zadziałały normalnie na sprzęcie z przed 3 lat ale muszą wykręcić grafikę żeby działała w 4K i w 120 FPS bo gracze tego wymagają

05.05.2026 16:43
4
odpowiedz
kaszok01
28
Chorąży

Nie widzę problemu... Dawno nie kupiłem żadnej nowej gry więc raz na kilka lat wydam 80 to nie umrę. :)

05.05.2026 16:46
Irek22
5
7
odpowiedz
Irek22
169
Legend

Niech sobie ustalą cenę premierową nawet na 150 $. Nie widzę w tym problemu, bo i tak kupię tę grę w jakiejś przecenie za 64,99 zł.

05.05.2026 17:05
6
2
odpowiedz
Moooras
142
Generał

Jak chcą sobie wyceniać gry na 80 dolców, niech se wyceniają. Nie potrzebują na to pozwolenia Rockstara. Nintendo na nie nie czekało. Rynek zweryfikuje czy to się opłaci.

05.05.2026 17:20
Asasyn363
7
5
odpowiedz
Asasyn363
180
Senator

Tak, tak. Podnoście ceny to może będzie powtórka z 1983 roku, nowy krach na rynku growym i będziecie błagać żeby ktoś kupił jakieś gry, bo 90% deweloperów pójdzie z torbami.
Jeśli coś ma usprawiedliwić tak chore pomysły jak 100$ za grę, to oczekuję gry kompletnej z masą zawartości, nie samograjem na 5h i co najważniejsze i całkowicie nierealne przy dzisiejszym standardzie większości deweloperów gry DZIAŁAJĄCEJ bez najmniejszego pierdnięcia. Nie lepionej na kolanie i ledwo działającej jak Stalker 2, nie gry "tegowanej" latami jak ów Stalker i dalej działającej jako tako. Nie crashującego chłamu jak Starfield, w którym każde wczytywanie lokacji to loteria, czy zaraz gra się nie wysypie i w którym na PS5 przez pierwszy tydzień nawet zapisywanie gry nie działało (jakikolwiek najtańszy hinduski tester w ogóle w to grał przed wydaniem?).

Szkoda, że ci "analitycy" z bożej łaski nie spojrzą, w drugą stronę i nie widzą jak cały growy przemysł od lat schodzi na psy próbując wciskać co raz gorsze jakościowo produkty za pełną kwotę. Ładowanie kasy w grafikę i nowe technologię typu PT czy RT, które w pełni zobaczy garstka osób z najgłębszymi kieszeniami to nie wszystko. Ale niestety większość wydawców sądzi, że to właśnie przepis na sukces. A jak gra usługa to już w ogóle ho ho kokosy i tylko liczyć mamonę.

post wyedytowany przez Asasyn363 2026-05-05 17:36:25
05.05.2026 17:32
Felipe
😂
8
1
odpowiedz
Felipe
26
Messiah

Tak oczywiście na bank podwyżka ceny jednej gry uratuje cały rynek. Co za debiI. Co z tego, że GTA 6 by wyznaczyło ten nowy standard cenowy, nawet jeśli tak wysokiej ceny byłoby warte jeżeli inni twórcy gier wydawaliby gry, które nie powinny mieć nawet połowy tej ceny lol. R* ludzie byliby w stanie wybaczyć tak wysoką cenę, bo oni są w stanie zrobić grę, która jej będzie warta, ale inne studia raczej nie. A jak już kiedyś pisałem, im się opłaca bardziej wydać to GTA 6 w obniżonej cenie, bo przez to więcej ludzi to kupi niż wywalić cenę np. 100$ co gdzieś tam była podana przez którą część wolałaby poczekać na obniżkę.

05.05.2026 17:42
Meno1986
9
2
odpowiedz
Meno1986
203
Szkubany Myszor

O ile w przypadku GTA taka cena miałaby jakieś uzasadnienie, to w przypadku innych produkcji niestety nie. Śmiem twierdzić, że branża nie skorzystałaby na tym ani trochę. Były już próby. Zamiast przepalać hajs na gówno, branża powinna zająć się tworzeniem dobrych gier.

05.05.2026 18:12
Kwiliniosz
10
2
odpowiedz
Kwiliniosz
83
Generał

Temu panu już podziękujemy.

Może by tak zmniejszyć budżety i zrobić maleńki krok w tył z grafiką, a skupić się na gameplayu, mechanikach, fabule i dopracowaniu/optymalizacji? Czy to jest takie trudne?

05.05.2026 19:53
Sid67
11
2
odpowiedz
Sid67
244
Generał

Ech znowu to samo "Nie jest żadną tajemnicą, że tworzenie gier z segmentu AAA staje się coraz droższe" - no a może to jest tajemnicą, że sprzedaż jest wyższa niż kiedyś?

05.05.2026 20:11
12
1
odpowiedz
baleks89
33
Pretorianin

Tak, branża czeka xD Koleś chce wycenić gierki za 80$, które nie poświęciły nawet ułamka czasu i zasobów tego co działo się przy GTA 6. Przecież to jest produkt tworzony prawie 8 lat przez kilka tysięcy ludzi.

06.05.2026 07:48
13
1
odpowiedz
Koczkodan
0
Chorąży

Dla mnie to gry mogą i nwet 700 zeta kosztować bo i tak już w nowości AAA nie gram

06.05.2026 23:19
WolfDale
15
1
odpowiedz
WolfDale
97
~sv_cheats 1

Nie wiem co oni ćpają w tym gejmdewie, tak gry są droższe ale rynek zbytu jest znacznie większy niż kiedyś. Teraz takie marki jak GTA często zwracają się już na premierę i drugiego dnia już zaczynają na siebie zarabiać.

06.05.2026 23:43
leaven
16
odpowiedz
leaven
161
Konsul

Piątkę kupiłem dopiero gdy wyszła wersja Enhanced i nie śpieszy mi się do zbugowanej wersji na premierę. Zaczekam aż będzie za 50 zł lub za darmo na epicu.

07.05.2026 00:59
Link
17
2
odpowiedz
Link
36
Senator

Jasne...

Crimson Desert jest bardzo ciekawa i atrakcyjna dla mnie. Też marzę o Black Myth Wukong. Stellar Blade też jest bardzo kuszący dla mnie. Pragmata też. A jednak żaden z nich nie kupiłem i nie grałem. Dlaczego? Bo te gry są dla mnie za drogie. No cóż... Nie można mieć wszystkiego w jednej chwili. Więc wolę grać w inne gry, które kupiłem na STEAM i GOG dzięki promocji 50-90% i jestem szczęśliwy. Kupiłem też Hollow Knight Silksong w dniu premiery, bo cena jest akceptowalna. Na GOG i STEAM są tak dużo dobre gry do wyboru na tyle, że nie zdołam ograć wszystkiego. Nie będę płakał z powodu GTA VI i mogę żyć bez tego. Mówi się trudno.

Więc ceny gry mają pewne limity w zależności od kraju i ich zarobki. Nie można podnosić ceny gry o wiele za dużo, bo to tylko odstrasza klienci i zachęca ich do piractwo (nawet jeśli nie wszyscy). Wszystko ma swoją granicę.

Więc ten analityk niech się zamknie...

Forum Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl