Komentarze do wiadomości: 35 milionów graczy czekało na tę premierę. W wielkie RPG z otwartym światem można już grać za darmo

Forum Gry RPG
Dodaj komentarz
30.04.2026 12:58
11
10
odpowiedz
6 odpowiedzi
Darek1785
9
Generał
Image

Nie ma to jak śmiać się z tej gry, a podniecać się takim czymś -->

30.04.2026 11:46
8
7
odpowiedz
asasin24
48
Konsul

Co to jest gra gacha? Czyjego gacha, kogoś z redakcji?

30.04.2026 10:27
Crazy_Bambino
2
5
odpowiedz
Crazy_Bambino
51
Pretorianin
Image

Aha

30.04.2026 11:03
😂
5
5
odpowiedz
gamerX
117
Konsul

Co ta za chińskie gówno

30.04.2026 12:22
😈
9
5
odpowiedz
2 odpowiedzi
wwad
139
Generał

Ta gra wyglada tak naciaganie jak w ostatnich latach artykuly na GoL. 0 konkretow tylko lanie wody, jak nie przeczytam calosci ( a nie przeczytam ) to nic z tego nie wiem. Wiecej bezsensownych porownan niz zasadniczej tresci tu spotykam az sie chce kliknac magiczny X na gorze strony i czesto to robie. By sie z tego artukulu dowiedziec o jaka gre chodzi trzeba grzebac gdzies gleboko w tekscie kto robi te tresci teraz tu ... i tak jest z kazdym newsem :(

30.04.2026 09:59
Ergo
1
1
odpowiedz
Ergo
104
Generał

Żadna alternatywa GTA... Co do gry to jest słaba, generyczna do bólu, nudna i nijaka. Chyba najgorsza gatcha jaka do tej pory wyszła.

30.04.2026 11:19
1.1
2
damianp2581
13
Legionista

Przeszedłeś całe od wczoraj i poznałeś całe miasto że twierdzisz że nudne?

30.04.2026 11:33
DarthMadara
1.2
1
DarthMadara
3
Pretorianin

Ergo To ma być kolejny Genshin Impact Killer - i niestety będzie to wtopa.
Gatchy jest stanowczo za dużo na rynku. 

Obiektywnie może być lepsza od Genshina, ale fakt jest taki że na rynku już są lepsze tytuły od Genshina np. Tower of fantasy, Wuthering waves itd. a i tak każdy gra w Genshina.
Bo był pierwszy, zebrał największą popularność. Inne podobne nawet nie sięgają kostek GI.

Samo Hoyoverse wydało z 4 takie gatche i 2 z nich zbierają największy hajs, reszta może najwyżej obejść się z smakiem.
I nic dziwnego, fani tego typu gier jak już to grają w 1 z nich, i to właśnie Genshina, a samo jego ogrywanie - by być na bieżąco to wypada grać co najmniej 3h dziennie (rozwój postaci, eksploracja i rozwijanie fabuły zabiera masę czasu). A kto normalny ma więcej czasu na granie dziennie? A ogrywanie pozostałych gier kiedy?
Taki luksus mają chyba tylko dzieci (i to takie biedne że nie mają zajęć dodatkowych po szkole), i to takie które jeszcze nie podchodzą do matury.

Wydawanie kolejnych gatchy F2P to po prostu wyrzucanie kasy w błoto, i tym bardziej nie opłaca się ich grać, bo brak popularności w szybkim czasie = zamykanie usługi w ciągu 3-4 lat od premiery.

post wyedytowany przez DarthMadara 2026-04-30 11:37:01
30.04.2026 11:36
Crazy_Bambino
1.3
Crazy_Bambino
51
Pretorianin

damianp2581 Nie musiał, bo to nie jest gra którą się przechodzi, tylko w którą się gra a z jego komentarza wynika że z niejednego pieca już jadł jeżeli chodzi o te genshiny. Więc jeżeli odrzuca na starcie to nie ma sensu w nią inwestować czasu.

30.04.2026 11:43
1.4
damianp2581
13
Legionista

Crazy_Bambino jak się nie przechodzi? Grałeś? To nie jest gra pvp tylko solo masz misje do wykonania jak w gta i fabułe

post wyedytowany przez damianp2581 2026-04-30 11:43:38
30.04.2026 11:56
Ergo
1.5
1
Ergo
104
Generał

DarthMadara Dla mnie ToF też był słaby, choć na pewno lepszy od genshina. To NTE ma bardzo słaby system walki, masz podstawowy atak, jeden skill i jedno ulti, straszna nuda. Fabuła też nijaka, prolog mnie po prostu zmęczył. Wiadomo, w takich gierkach te historie nie są jakieś wybitne, ale coś tam zawsze zaciekawi, a tutaj zero zainteresowania z mojej strony...

Z tych wszystkich gatcha gierek to chyba tylko WuWa i Genshin jeśli jeszcze komuś się nie przejadł.

Nie wiem jak sobie aktualnie radzi Arknight Endfield, ale to jest naprawdę kawał dobrej gry. Syatem walki angażujący, oparty mocno o synergię między postaciami które polegają na nakladaniu statusów czy aktywowaniu za darmo skilli postaci. Dużo kombinowania, no i rozwijanie fabryki, coś pięknego. Niestety gra ma dość słabo zrobione losowanie, dużo trzeba grindowac. Dla mnie to właśnie Arknight jest aktualnie najlepszą gatcha gierką.

30.04.2026 12:00
Crazy_Bambino
1.6
2
Crazy_Bambino
51
Pretorianin

damianp2581 Tak jak w genshinie i kilku może kilkunastu jego klonach, też mają fabułę która #nikogo bo core gry robienie aktywności dialy i zbieranie najczęściej postaci.

30.04.2026 12:03
DarthMadara
1.7
DarthMadara
3
Pretorianin

Ergo No to sam widzisz, a i tak żadna Gatcha nie jest w stanie zbić GI z tronu, jak pisałem wcześniej, ludzie nie mają zwyczaju porzucać rzeczy kiedy zainwestowali emocjonalnie (bo gracze lubią te postacie), czasowo czy kasy, nawet jak są lepsze produkcje.

Genshin był wcześniej, gracze szukali takiego tytułu i grają do dziś, ten pociąg odjechał, i dopóki samo Hoyoverse tego nie zepsuje, to konkurencja nigdy ich nie dogoni, więc do tego czasu tworzenie gatcha jaki by nie był, jest marnowaniem hajsu.

30.04.2026 12:12
Ergo
1.8
1
Ergo
104
Generał

DarthMadara 

Ale to jest jak z Xboxem i playstation. Xbox nie musi wygrać z playstation, wystarczy, że będzie miał swoją bazę graczy na której będzie zarabiał.

Tak samo jest z grami gatcha. Genshin ma wiernych fanów, ale to nie oznacza, że na rynku nie ma już miejsca na inne gry z tego gatunku. Taki Endfield mocno się wyróżnia spośród tych wszystkich gier gatcha, nie jest bezmózgim klikaniem dwóch przycisków i ma dużą szansę na sukces.

30.04.2026 12:30
darkhulk
1.9
darkhulk
59
Pretorianin

Crazy_Bambino Lol właśnie całkowicie odwrotnie, w Genshinie dużo lepiej mi się grało robiąc fabułe, nic do porzygu powtarzalne i nieinteresujące poboczne aktywności. Gdzie jedynie co nam oferowano to skipowanie kilometrów textu i nic poza tym. A fabuła nie dość że wprowadzała nowe postacie, lokacje to i miała voice acting.

30.04.2026 12:33
DarthMadara
1.10
DarthMadara
3
Pretorianin

Ergo No cóż moim zdaniem to kiepskie porównanie, ale niech ci będzie.
WoW, Overwatch, i inne takie jasno pokazały, że jak jest 1 gra na rynku, to bez poważnej wtopy nikt nie zajmie pozycji lidera.
Tak samo jest np. Forza Horizon vs The Crew - Motorfest jest technicznie lepszą grą od Horizon ale każdy ma to w nosie.

No i słusznie, po co grać praktycznie to samo? Czas na granie jest limitowany, albo grasz A albo B, a że A jest bardziej popularne, to tym bardziej ci szkoda to porzucać.

30.04.2026 12:44
Ergo
1.11
Ergo
104
Generał

DarthMadara  No i to jest właśnie błędne myślenie. Co z tego, że jest jakiś lider na rynku? Z tymi grami gatcha jest podobnie jak z grami h&s. Grasz, w pewnym momencie zaczynasz się nudzić bo za bardzo nie ma co robić i odpalasz inną gierkę, a potem wracasz do swojej głównej gry bo dostała aktualizację.

Tylko gra musi się czymś wyróżniać bo jeśli będzie taka sama jak lider to na pewno nie przyciagnie graczy.

W tym roku ma wyjść Animo, gra gatcha pokemonlike. Uważasz, że nie odniesie sukcesu bo jest genshin na rynku? Nic bardziej mylnego.

post wyedytowany przez Ergo 2026-04-30 12:45:15
30.04.2026 12:47
DarthMadara
1.12
DarthMadara
3
Pretorianin

Ergo No cóż pożyjemy zobaczymy, ja obstawiam że te gry nawet nie drasną GI, pomijając to że raczej gracze nie grają tylko w gatcha ale też inne tytuły, chociażby AAA.

"nudzić bo za bardzo nie ma co robić"

Jak ktoś dosłownie NIC innego nie gra i ma NADMIAR wolnego czasu, nie ma obowiązków w domu, to być może, i to jego sprawa.
(pomijając to że jak gracz F2P musi znacznie dłużej grać by zdobyć nowe postacie).

Normalny człowiek, a nie maniak raczej nie gra w 1 grę nonstop przez kilka lat i to przez kilka h dziennie, dzień w dzień by doprowadzić do takiej sytuacji - a każde update takiego GI to zawartość na naprawdę wiele godzin.
No i jak gracz nudzi się daną grą i jej mechaniką to nie odpala zaraz klona tylko w innej skórce, tylko ogrywa całkiem inny gatunek.
Przykładowo: , jak ja czuję zmęczenie GI, to nie odpalam kolejnego Gatchy tj. ToF tylko np. Devil May Cry V, Wiedźminy albo inne Residenty Evile, bo przecież można zaraz się wypalić gamingowo.

post wyedytowany przez DarthMadara 2026-04-30 12:54:52
30.04.2026 12:52
zielele
1.13
2
zielele
167
Legend

WoW, Overwatch, i inne takie jasno pokazały, że jak jest 1 gra na rynku, to bez poważnej wtopy nikt nie zajmie pozycji lidera.

dziwne podejście, bardzo.

tak, prawdopodobnie nikt nie zajmie pozycji WoWa w kategorii MMORPG, Fortnite w kategorii czymkolwiek chce być, PUBG/Warzone w kategorii Battle Royale, etc. itd.

tylko to nie znaczy jednocześnie, że inne gry nie mają żadnego sensu i nikogo nie obchodzą - to znaczy tylko tyle, że liderzy zarabiają absurdalne pieniądze, ale reszta wciąż może radzić sobie bardzo dobrze, nawet z niższych pozycji. przecież masa ludzi gra w ESO, w Guild Wars, w Runescape, SWTORa, FFXIV i wszystkie te firmy na tym zarabiają, nie muszą mieć do tego pozycji lidera. tylko tak jak mówi Ergo, jeżeli chcesz zająć miejsce w topce to nie możesz po prostu kopiować najpopularniejszego tytułu i liczyć, że jakimś cudem się uda odebrać mu graczy, musisz oferować coś wyjątkowego.

post wyedytowany przez zielele 2026-04-30 12:59:33
30.04.2026 13:01
DarthMadara
1.14
DarthMadara
3
Pretorianin

zielele Tylko że widzisz, te kolejne gry to praktycznie reskiny, a nic wyjątkowego, a że akurat rynek Gatcha jest bardzo, ale to bardzo brutalny i wymagający, to tylko szaleńcy wpadają na pomysł wejścia w ten rynek, to przypomina sytuację lasek na OF:
- jedna zarabia miliony dolarów, że może co drugi miesiąc kupować ville,
- a kolejne ledwie nazbierają stawkę minimalną xD o ile w ogóle zarobią.

A te chińskie firmy-cwaniaczki sądzą że skoro GI zarabia absurdalne pieniądze, to kolejna generyczna gatcha - nawet jak lepsza to też będzie tyle zarabiać. A to tak nie działa, bo gracze z reguły skupiają się na swoich ulubionych seriach i producentach, bo w nie już do tej pory zainwestowali na tyle że już są związani "na dobre".

Zamiast cwaniacko przepalać hajs na gatcha, mogli zrobić normalnego single playera, anime cyberpunk i by mieli większy z tego zysk.
 A tak to będą teraz żebrać o uwagę rozdając co chwila darmowe wishe jak w Tower of Fantasy a i tak nikt to nie będzie grać.
Pomijając to, jestem ciekawy jak będzie teraz wyglądać jakość aktualizacji do ToFa xD i pozostałych ich gier jak naprodukują z 10 takich gatchy i każdy z nich musi mieć aktualizację która zapewni chociaż kilkanaście h uwagi graczy xD
Bo przecież żadne korpo nie zarabia na tyle by ot tak przepalać hajs by tworzyć nonstop angażujące wydarzenia w 10 produkcjach które praktycznie nikt nie gra xD przez kilka lat wsparcia XD

Dlatego sądzę że te gry to skok na rządową kasę chińską i tyle.
Przecież każdy wie, że gatcha to potężna studnia bez dna. Nie ma szans utrzymać wysokiej jakości zawartości w kilku produkcjach na raz bez zatrudniania kolejnych setek programistów, grafików i innych - chyba że mocno jadą na AI w co mocno wątpię, choć możliwe.

post wyedytowany przez DarthMadara 2026-04-30 13:05:19
30.04.2026 13:08
Ergo
1.15
1
Ergo
104
Generał

DarthMadara Tu już wchodzimy trochę w rozmowę o niczym. Przywiązanie graczy do danego tytułu ma znaczenie, ale to nie oznacza, że nie ma już miejsca na gry z tego samego gatunku.

Na rynku masz Fortnite, Apexa, PUBG, Warzone, RedSec który nie tak dawno wyszedł, i każda z tych gier dobrze sobie radzi. Tak na dobrą sprawę to przebicie takiego genshina nie jest jakieś trudne, wystarczy, że ktoś zrobi to samo, ale z bardziej angażującym systemem walki, bo na tę chwilę walka w tych grach nie jest jakaś wybitna. Tak że jest jeszcze naprawdę dużo miejsca do poprawy w tym gatunku.

30.04.2026 10:27
Crazy_Bambino
2
5
odpowiedz
Crazy_Bambino
51
Pretorianin
Image

Aha

30.04.2026 10:40
3
4
odpowiedz
tailless
5
Centurion

Niestety slop straszny

30.04.2026 10:56
VoidCosmonaut
4
4
odpowiedz
1 odpowiedź
VoidCosmonaut
6
Pretorianin

Anime? Źegnamy.

30.04.2026 13:07
DarthMadara
4.1
DarthMadara
3
Pretorianin

no cóż, ta stylistyka jest tańsza niż rzeczywista xD
Jakby zrobili to inaczej to by musieli zmienić model biznesowy na płatny z elementami F2P co by nie przeszło xD

30.04.2026 11:03
😂
5
5
odpowiedz
gamerX
117
Konsul

Co ta za chińskie gówno

30.04.2026 11:28
DarthMadara
6
odpowiedz
11 odpowiedzi
DarthMadara
3
Pretorianin

Sorry, ale na kolejnego Genshina Impact czy Tower of fantasy nie mam czasu.
Ale powodzenia im życzę - bo te gry zajmują bardzo dużo czasu - nie da się odciągnąć graczy Genshina do kolejnej Gatchy (za duża inwestycja kasa + czas) XD

W ogóle to śmieszne, że Hotta wypuszcza kolejne Gatcha, jak ich Tower of Fantasy już zdycha xD
Zamiast ratować ToFa (chociażby ułatwić zdobycie platyny xD) to jadą z kolejną grą xD

post wyedytowany przez DarthMadara 2026-04-30 11:39:04
30.04.2026 11:38
6.1
damianp2581
13
Legionista

No nie wiem czy się nie da odciągnąć graczy od Genshina mihoyo twórcy genshina robią swojego cityanimerpg o nazwie Altamura (jedna prezentacja była tylko) wiedzą że im konkurencja wyrasta nte i ananta więc będą chcieli przekonać wszystkich swoją gra

30.04.2026 11:42
DarthMadara
6.2
DarthMadara
3
Pretorianin

damianp2581 Jak pisałem wcześniej, już powstały lepsze gatcha od Genshina Impact - Tower of Fantasy - które praktycznie pod każdym względem masakruje GI, i co? Gracze olali, bo Genshin ciągle się rozwija, a gracze już zainwestowali za dużo czasu i hajsu by ot tak porzucić GI. Skoro GI dalej ma aktualizacje, to gracze nawet nie popatrzą na nowsze tytuły. Bo po co? Skoro zaraz wejdą nowe mapy, questy? Kto na to znajdzie czas by ograć jeszcze kolejne gatcha? Popatrz na nowsze tytuły nawet od Hoyo. Czy ktoś w ogóle je gra? Może 10-20% graczy z GI, i to max.

Czas nie jest z gumy, każdy ma 24h w dniu w tym kilka na granie - ogranie na bierząco 1 Gatcha zabiera za dużo czasu, a co dopiero ogrywanie kolejnego. Sam tak próbowałem ogrywać jednocześnie ToFa i GI, no nie da się. A że rozwój ToFa mi się nie spodobał (od czasu wprowadzenia wirtualnego świata jest mega cringe) to wróciłem do GI. A GI i tak bardzo rzadko włączam - bo po ludzku nie ma czasu. I sądzę że większość ludzi ma podobnie.

Sądzę że o tym doskonale Hoyoverse wie, i dlatego tak średnio promuje swoje kolejne tytuły, oni produkują kolejne tytuły tylko dlatego bo dostają na to finansowanie i ładnie wygląda ich strona. Poza tym zarabiają tyle hajsu na GI że mogą sobie nawet na przepalanie na kolejne slopy. Taka Hotta wydaje kolejną grę, bo są mega zdesperowani (i to widać - co chwila rozdają darmowe paczki, walutę i losowania by utrzymać graczy) i oczywiście też dostają na to finansowanie.

post wyedytowany przez DarthMadara 2026-04-30 11:49:45
30.04.2026 11:48
6.3
1
damianp2581
13
Legionista

DarthMadara twierdzisz że tower of fantasy jest lepsze? Ok to teraz zobacz jaka firma stworzyła tower of fantasy i jaka firma stworzyła nte? …. Zaskoczenie to ta sama firma pierwsza gra finansowała druga nte powstało jako pomysł aktualizacji to tower od fantasy ale zamiast aktualizować stworzyli osobną grę i sobie ponad 400 osób nad tym pracowało

post wyedytowany przez damianp2581 2026-04-30 11:50:32
30.04.2026 11:54
DarthMadara
6.4
DarthMadara
3
Pretorianin

damianp2581 No wiem, tylko że ToF zdycha, bo właśnie skupili się na NTE, tylko że robią to z desperacji, bo mimo że ToF jest obiektywnie lepsze od GI to i tak GI wygrywa, poczytaj dokładnie moje komentarze i zobaczysz.

A robią kolejne tytuły bo:
- dostają finansowanie od rządu chińskiego,
- chcą za wszelką cenę przejąć graczy GI
- a nie rozumieją że tworzenie kolejnego Gatcha F2P nie ma sensu, bo gracze się związali z GI - za dużo zainwestowali czasu i hajsu by tak porzucać GI.

Jakby Hotta zrobiła normalny single player anime Cyberpunk - nawet płatny, to by na tym lepiej wyszli, a tak, to będzie kolejny ToF który zostanie olany, bo jak pisałem wcześniej, każdy gracz lubiący Gatcha gra głównie w GI i tylko sabotażem w Hoyoverse - (zamknięcie usługi na stałe) byś stanie go od tej gry odczepić.

Robić takie gry ma tylko sens gdyby Hoyo ogłosiło koniec wsparcia dla GI, a tego nie zrobi, więc gracze zostaną.
Podobnie było z World of Warcraft - co z tego że masa gier MMO była lepsza i nawet darmowa? WoW rządził wiele lat, aż sam Blizzard zaczął toczyć się na dno.

Podobnie jak z Overwatchem - ile powstało Hero Shooterów? Dopiero jak blizzard wypuścił OW2, to nagle gracze zainteresowali się konkurencją Marvel Rivals. I on nie był taki dobry, gracze porzucili OW bo ten był mega kaszaną.

Jakby Blizzard nie schrzanił OW2, to by do dzisiaj był w top5 najczęściej ogrywanych shooterów na rynku.

post wyedytowany przez DarthMadara 2026-04-30 11:59:34
30.04.2026 12:04
6.5
damianp2581
13
Legionista

DarthMadara Nie wydaje mi się że odciągnięcie ludzi od Genshina tytułu z roku 2010 który ma już 16 lat jest jakoś niemożliwe. NetEase twórcy ananta podobno mieli spotkanie z hotta jak jednocześnie zaprezentowali podobne projekty po rozmowach NetEase stwierdził że to jednak dwie inne gry więc spoko nie wchodzą sobie w drogę i podobno twórcy Ananty obawiają się czegoś co się nazywa Genshin 2 i to ma sens
Tylko zwróć uwagę też na tematykę gry Genshin to fantasy nte i ananta to miasto to produkty dla innych odbiorców dla mnie Genshin nie przemawia

post wyedytowany przez damianp2581 2026-04-30 12:07:17
30.04.2026 12:12
DarthMadara
6.6
DarthMadara
3
Pretorianin

damianp2581 No ale dopóki Hoyo nie zapowie publicznie GI2, to dalej będą przepalać kasę.
A gdy zapowiedzą GI2, to będzie dobry moment na wjazd z nową gatchą, ale do tej pory to po prostu próby wjazdu na zajęty parking. No nie wjedziesz.

30.04.2026 12:56
6.7
damianp2581
13
Legionista

DarthMadara Ananta nie jest grą gatcha wygląda to tak że firmy pokroju Netease nie obawiają się starej gry Genshin tylko hoyo obawia się konkurencji żeby im ludzie genshinowe nie pouciekali więc jak jeszcze nie ma Genshin 2 wydadzą najpierw Altamure czyli miastowe rpg zapewne Gatcha i będzie trudno się utrzymać na rynku bo jest Gatcha a Ananta nie będzie dadzą zapowiedź Genshin 2 i tego się obawia NetEase żeby utrzymać ludzi przy sobie jak głośny tytuł wyjdzie dokładnie tak to wygląda 2026 to rok GTA 6 ludzie chcą miasto chcą pistolet chcą samochód mniej skrzydła elfy i magię

post wyedytowany przez damianp2581 2026-04-30 14:14:17
30.04.2026 13:16
DarthMadara
6.8
DarthMadara
3
Pretorianin

damianp2581 Tylko że wiesz że jak ktoś chce pistolety i miasto to raczej gra GTA i Cyberpunka.
Te gry miały budżet i są na tyle angażujące że im nie trzeba kolejnego gatcha, pomijając to, że przecież już są takie na rynku i świata nie zwojowały. Netease i inne takie przepalają hajs bo mają go w nadmiarze to produkują te gatcha, ale ja, jako gracz po prostu wyśmiewam te produkcje, bo one są z premedytacją zaprojektowane by każdy je olał. Jakby im zależało na graczach, to by wypuścili serial anime na bazie tych gier i jechali z gadżetami itd. a tymczasem w ogóle nie promują, nikt nie ma świadomości o istnieniu tych gier (np. ja o ToF się dowiedziałem podczas grzebania w PSStore XD) a marketing skupiają tylko na chinach xD

Z takim podeściem, to widać z daleka że to skok na kasę rządu chińskiego który tylko stwarza pozory że to produkt który ma rywalizować z genshinem. Sami twórcy sabotażują jej potencjał by tylko zrobić swoje, utrzymać stanowisko i zabrać hajs.

30.04.2026 13:24
6.9
damianp2581
13
Legionista

DarthMadara no serio są tak zaprojektowana żeby każdy olewał gry miastowe które wychodzą każdy tylko nie ponad 35 milionów osób zapisanych przed premierą nte i prawie 17 milionów osób przed wyjściem ananty (z minimalnym marketingiem ktory dopiero ruszy) hoyo by sra.. tęcza jakby te osoby nie przeciążały serwerów nte (faktycznie były problemy z serwerami momentami) a grało w Genshin mów co chcesz ale tak jak mówiłem te gry są dla innych odbiorców i faktycznie tych ludzi widać Genshin nie jest przeszkodą teraz tylko robota firm jak hotta i NetEase żeby utrzymywać tych ludzi

30.04.2026 13:47
DarthMadara
6.10
DarthMadara
3
Pretorianin

damianp2581 zapisują się, bo chcą zobaczyć, a ile z tych graczy w ogóle pobierze grę i ją uruchomi, to jedna kwestia, a drugą kwestią jest to ile graczy w ogóle zostanie a nie skasuje po 2h zabawy.
Pomijając to jaki "wspaniały" marketing miał ToF, to wątpię by nagle NTE miało lepszy XD max 1-2 miesiące i nikt nie będzie pamiętał, tak samo jak o jakiś ZZZ czy innych wave'ach.
I mów co chcesz, ale ogólnie Gatcha są na tyle do siebie zbliżone że raczej skupiają 1 odbiorcę, największa różnica to setting miejsca gry i najwyżej jej forma w stylu klikanka na telefon czy kolejny klon Genshina z bajerami.

Jak mówiłem, żeby osiągnąć realny sukces, to nie wystarczy zmienić setting i trochę gameplay, tu trzeba zmian gameplayowych i to takich srogich, zmienić stylistykę anime na realną, i zrobić to w czasie kiedy Genshin pada - a niestety nie pada a rozwija się najmocniej jak nigdy.

post wyedytowany przez DarthMadara 2026-04-30 13:50:25
30.04.2026 13:51
6.11
damianp2581
13
Legionista

DarthMadara to że polskie redakcje na ostatnią chwilę informują że gra wyszła nie znaczy że marketingu nie ma zobacz na x nte zobacz na reddit co tam się dzieje na yt to że ty tych ludzi nie widzisz bo jesteś skupiony na Genshin to nie znaczy że tych ludzi nie ma
Oficjalna informacja przez jeden dzień nte zarobiło 14 milionów dolarów więc ktoś tam musiał tą kasę wydać a większość osób nie chce wydawać nic teraz jest hype zobaczymy jak później

post wyedytowany przez damianp2581 2026-04-30 15:46:17
30.04.2026 11:28
7
odpowiedz
damianp2581
13
Legionista

Fajne przyjemne zabawne (ale Taygedo jest beznadziejny i denerwujący lepiej jak się nie odzywa) trudno porównać to z gta6 i anantą to całkiem inne gry (ananta ma być pvp) uczciwa gatcha łatwo da się zgarnąć postacie jakie się chce tylko gra jest jeszcze trochę zbugowana ale to otwarta beta

30.04.2026 11:46
8
7
odpowiedz
asasin24
48
Konsul

Co to jest gra gacha? Czyjego gacha, kogoś z redakcji?

30.04.2026 12:22
😈
9
5
odpowiedz
2 odpowiedzi
wwad
139
Generał

Ta gra wyglada tak naciaganie jak w ostatnich latach artykuly na GoL. 0 konkretow tylko lanie wody, jak nie przeczytam calosci ( a nie przeczytam ) to nic z tego nie wiem. Wiecej bezsensownych porownan niz zasadniczej tresci tu spotykam az sie chce kliknac magiczny X na gorze strony i czesto to robie. By sie z tego artukulu dowiedziec o jaka gre chodzi trzeba grzebac gdzies gleboko w tekscie kto robi te tresci teraz tu ... i tak jest z kazdym newsem :(

30.04.2026 12:38
9.1
Cyberfan
64
Pretorianin

wwad bo to Błażewicz pisał, jego teksty są przeważnie takie durne.

30.04.2026 12:45
DarthMadara
9.2
1
DarthMadara
3
Pretorianin

wwad Zawsze możesz pójść do Płe Płe eeeee Peel.
Tam się dopiero przekonasz jak dziennikarstwo może być złe.
Wiem, bo z stamtąd uciekłem.

30.04.2026 12:53
10
3
odpowiedz
3 odpowiedzi
dzielny_wilk
1
Junior

Gowno dla dzieci

01.05.2026 11:46
Prismatic
10.1
Prismatic
1
Junior

dzielny_wilk nie zgadzam sie

01.05.2026 15:53
VoidCosmonaut
10.2
VoidCosmonaut
6
Pretorianin

Prismatic A co? nie dla dzieci?

01.05.2026 15:55
Prismatic
10.3
Prismatic
1
Junior

VoidCosmonaut że gówno

30.04.2026 12:58
11
10
odpowiedz
6 odpowiedzi
Darek1785
9
Generał
Image

Nie ma to jak śmiać się z tej gry, a podniecać się takim czymś -->

30.04.2026 13:10
DarthMadara
11.1
2
DarthMadara
3
Pretorianin

Darek1785 no podwójne standardy + no współczesne gry zbyt mocno próbują wejść w tyłek pewnym mniejszościom (bo sweet baby każe xD) dla dodatkowych finansów xD

30.04.2026 16:02
11.2
sky0045
22
Pretorianin

Darek1785 Jak to w anime nie ma brzydkich, grubych i czarnych postaci, połowa dziewczyn ma kocie lub wilcze uszy a reszta włosy we wszystkich możliwych kolorach (zwykle kolor jest związany z charakterem), musi być jakaś dziewczyna w wersji loli a inna ma aż za bardzo czym oddychać, za to jedyny facet zawsze wygląda tak samo, taki generyczny typ z grantowymi włosami

01.05.2026 11:29
11.3
3
Terefere85
65
Konsul

Darek1785 Jeżeli ta grafika kogoś bulwersuje, to najwyraźniej nie miał do czynienia z poprzednimi częściami gry, albo ma kija wetkniętego do tylnej części ciała. 
GTA od dawna wyśmiewa i pokazuje w krzywym zwierciadle wszystkie amerykańskie grupy społeczne i stereotypy ludzkie, nie oszczędzając praktycznie nikogo i jadąc po każdym równo. 
Te panie z grafiki to stety niestety pewna część dzisiejszej hamburgerowej "kultury" i nic na to nie poradzimy - to, że takie postacie będą w grze to żaden "woke" czy inne politpoprawności - ot karykatura dzisiejszego społeczeństwa. 
Plus taki, że pewnie w grze będzie to jak zwykle pokazane w mocno satyrycznie i prześmiewczo.

02.05.2026 11:53
11.4
nemoein
20
Legionista

sky0045 Atak Tytanów nie ma ani jednej tęczowej czy wyseksualizowanej postaci.

02.05.2026 12:22
Ergo
11.5
Ergo
104
Generał

nemoein Jest ogrom anime które są poważne, bez jakichś dziwactw które Japończycy wymyślają. Ale takim osobnikom nie przegadasz, nic nie widzą o anime i nadal żyją jakimiś stereotypami.

02.05.2026 19:24
11.6
Rozbrykany-Zabojc4
0
Junior

nemoein Przecież Hanji Zoe w ostatnim sezonie została przerobiona na ono/jenu

30.04.2026 14:33
Ali Wlaborg
12
odpowiedz
1 odpowiedź
Ali Wlaborg
100
Mordęga

ta gra nie powinna wychodzić na PC
nie dość ze gra nie obsługuje pada z konfiguracją do xboxa (te z PS działa) to jeszcze nie ma ani RT ani 4K
mamy 2026r a ktoś dalej ma problem z portem do PC i widać to już podczas instalacji
a na dodatek NTE ma tak bogatą bibliotekę ze na reddicie latają posty jak wygrano 2 Ski zdobyto za pierwszą próbą nawet na premierę impoact i WW nie było takiego cyrku
gra ściek

30.04.2026 14:56
DarthMadara
12.1
DarthMadara
3
Pretorianin

W ogóle te gatche są robione na odwal się - w takim genshinie na iphone jest 120 kls a na PC nie ma takiej opcji xD

30.04.2026 16:21
13
odpowiedz
sky0045
22
Pretorianin

Porównywanie tej gry z GTA6 jest dla niej po prostu krzywdzące, nie mniej gra jest ciekawa przez to że łączy mnóstwo mechanik, wielkie miasto i stylistyką anime i myślę że warto wypróbować jak to działa, albo i nie działa w praktyce.

01.05.2026 07:23
Szlugi12
14
odpowiedz
Szlugi12
132
BABYMETAL

Via Tenor

Szkoda ze nie ma na steam, poza steam jakoś dziwnie się gra w gry :P

01.05.2026 11:47
Drackula
15
odpowiedz
2 odpowiedzi
Drackula
246
Bloody Rider

NTE nie jest alternatywą dla GTA. Jest to kompletnie inna gra.

Nie jest też to Genshin impact. Taki sam jest tylko system gacha, setting oraz zbiór aktywności jest kompletnie inny.

Grafika jest zrobiona schludnie.

Wspomniane tower fantasy jest jednym z gorszych konkurentów genshina. Sam Genshin broni się tylko tym że był pierwszy i ma najwięcej kontentu. Wutering waves jest znacznie lepszy. Arknight: endfield też będzie lepszy jak będzie miał już więcej kontentu.
NTE też ma zadatki na lepszą pozycję niż Genshin.

03.05.2026 21:12
DarthMadara
15.1
1
DarthMadara
3
Pretorianin

Drackula Nie wiem dlaczego mówisz że ToF jest gorszym konkurentem od Genshina jak praktycznie pod każdym względem jest lepszy.
Może tylko setting gry nie pasować, ale reszta tej gry jest obiektywnie lepsza:
- posiada różne tryby PvP, walki z bossami, nawet Battle Royale,
- swoją postać tworzysz od zera, możesz zmienić jej wygląd - chociaż głównie to są płatne rzeczy,
- każda postać ma odmienny gameplay, inną broń, by z niej skorzystać nie musisz zmieniać na daną postać xD
- system gatcha dużo łagodniejszy, co daje znacznie większą szansę na postacie premium - nagrody typu darmowe losowania czy waluta do wishy są codziennością, GI tego nie daje ot tak, chyba że grasz nonstop codziennie, to dostaniesz tą walutę,
- gadżety typu pojazd (np. lotnia do góry) czy jakiś zwierz do transportu,
- możesz zbierać dodatkowe waluty na wydanie w specjalnych maszynach z kulkami gdzie są części pojazdów i wishe,
- praktycznie możesz zdobyć lepsze skórki losując w odpowiednich eventach (a przynajmniej udaje xD bo szanse są kosmicznie małe), w GI bez hajsu nie zdobędziesz

Jak tu powtarzałem wiele razy, Genshin Impact był pierwszy, i tylko i wyłącznie dlatego wygrywa - a Hoyoverse doskonale o tym wie i robi z graczami co chce, bo wie że na graczy działa już mechanizm psychologiczny, i trudno dotychczasowym graczom ją odpuścić XD
Genishin po prostu wszedł do mainstreamu, a inne nie. Hoyoverse ostro inwestuje w to IP (powstaje nawet anime!), powstają gadżety figurki, nawet powstał dualsense limitowany (też mam, imo najładniejszy z wszystkich). 
Inne tego typu produkcje nie mają nic, więc każda postać szybko zostaje zapomniana.

Gatcha jest typem gry w który zmusza w ogromną inwestycję tj. hajs czy czas, i tylko dlatego wygrywa Genshin, bo masie ludziom po prostu nie pasuje odrzucać wygrane setek godzin do "kosza" dla nowej gry podobnego typu.

Możesz stworzyć obiektywną lepszą grę, ale lekceważenie inwestycji czasu, hajsu... i emocjonalnej (ogromy fandom) skutecznie zniechęcą do ogrania kolejnych "klonów", zwłaszcza że konkurencja Genshina jest ogromna, i tworzenie kolejnego rywala licząc na podobny zysk w takich warunkach jest po prostu januszostwem biznesowym - liczeniem na cud - liczeniem że "kopiowaniem trendu" zyska się to samo co pierwsza gra.
To jest ogromna pułapka biznesowa, i tylko albo wyjątkowe cwaniaczki w to idą (bo doskonale o tym wiedzą, naciągają rząd chiński) albo idioci. Grę zmieniają tylko ci, którym konto zostało skradzione/shackowane bo im się nie chce od nowa grać - ale ile takich osób jest? Promil promila z GI?

Widzicie, wydanie gatchy jest dziecinnie proste, ale jednocześnie naiwne,
- gatcha umożliwia zarabianie na niedokończonej grze, w normalnej single player AAA by to nie przeszło.
- gatcha umożliwia naciąganie graczy na kupowanie passów np. w celu zdobycia nowej postaci - a w single player by to nie przeszło.
- gatcha może popełnić wiele błędów, być ostro niedopracowana, bo przecież potem wyjdzie update xD
- gatcha to usługa, dzisiaj działa jutro nie.
- gatcha ogólnie jest skierowana do rynku chińskiego, niż amerykańskiego czy europejskiego, Genshin tak w EU siadł, bo był po prostu pierwszą produkcją tego typu wydaną na rynek poza chiński, co oznacza że kto został złapany to już raczej nie odejdzie do innej gatchy (w sensie najlepsi klienci którzy są skorzy na płacenie hajsu)
- gatche są ogólnie ogromnie odtwórcze, praktycznie niewiele się od siebie różnią w kwestii gameplayu - masz zeldowatą rozrywkę i łaź po świecie i walcz z potworkami, albo graj kartami xD
- gatche to usługa która potencjalnie za niewielki hajs (bo gra nie musi być w 100% dokończona) może nieść cały czas zysk, ale problem w tym, że potencjalnych graczy jest śmiesznie mało, ot pograją przez kilka wersji max, i uciekną z powrotem do Genshina, nowi gracze też oleją tytuł, jak po kilku udpate walną 140 GB pobierania xD w takiej sytuacji powodzenia im życzę, jak typowe osoby grające gatche są raczej biedne i raczej nie pozwolą sobie na pobieranie setek GB na niepopularnej grze xD

I jeszcze raz powtarzam:
- ile powstało WoW killerów? I co? dalej WoW był najlepszy i najpopularniejszy mimo że był płatny i miał masę wad.
- ile powstało battle royalów? I co? Dalej Fortninte top1, ewentualnie CoD czy Battlefield (ale tylko dlatego że dostały masę hajsu i są wręcz wpychane do gardła posiadaczom normalnych części), lub ta z gościem w masce spawalniczej, czy inne DayZ. Reszta się nie liczyła.
- ile powstało hero-shooterów? I co? Dopiero jak Blizzard własnoręcznie ubił Overwatcha to Marvel Rivals wszedł na jego miejsce. Valorant i Apex Legends zbiera resztki.
- ile powstało CSów? I co? CS 1.4 rządził, 2.0 rządzi. A ile graczy gra w inne gry tego typu?
- Ile powstało klonów LoLa? I co? nawet Blizzard z ich Heroes of the strom nie dał rady xD Przecież nawet Wiedźmin taki powstał i padł szybciutko xD

I co? Będziecie dalej uważać że topnienie hajsu - kilkanaście milionów dolarów dla max kilku % znudzonych graczy jest takie opłacalne?
Przecież gry usługi to studnia bez dna. Doskonale twórcy wiedzą że są małe szanse przebicia i raczej te gry nie powstają dla zarobku a dla naciągania rządu chińskiego. I dlatego wyśmiewam powstawanie takich gier klonów, bo realnie nie są niczym więcej niż tylko próbą zdzierania hajsu, oraz ewentualną nadzieje na dostanie wieloryba który będzie kupował cały ich płatny szajs.
Rynek gier nic by nie stracił jakby te gry kompletnie nie istniały.
Te gry zabijają tą branżę, bo po co robić grę single player AAA jak można stworzyć z assetów i z AI bieda gatche, naciągnąć rząd chiński i po 2-3 latach wyłączyć usługę xD
Gra AAA single player by wymagała ogromnych kosztów, jest ryzykiem, ale powstanie jej zawsze coś daje w giereczkowie, a kolejne gatcha co realnie daje? No nic, bo i tak zostanie olana na zysk GI.

Powstawanie gatchy ma sens gdyby Genshin upadł, ale na to się nie zanosi, więc to wypalona kasa w próżnię.
Liczba ludzi jest limitowana jak ich wolny czas - nie ma szans ogrywać 2 gatchy na raz (chyba że nie ma pracy ani obowiązków)

post wyedytowany przez DarthMadara 2026-05-03 21:15:01
06.05.2026 12:17
Ali Wlaborg
15.2
Ali Wlaborg
100
Mordęga

wszystko ok, tylko 2 małe poprawki
nie CS 1,4 tylko CS 1,6
może to nie klon LoLa, ale solidny konkurent gier typu MOBA, jest nim sam World of Tank (jakby się ktoś zastanawiał to tak, to juz jest moba idealnie naśladowująca lola)
dodatkowo WWW to solidny konkurent który może GI nie pokonał, ale czeka jak GI przewróci się i zbierze wszystko co mu z kieszeni wypadnie, GI jak jak WOT juz powoli się wypalają, a raczej graczy monotonności z zerową innowacją, gracze zaczną być głodni nowości i zmian a oni jak zwykle to oleją i coraz więcej czasu będą poświęcać konkurencji

01.05.2026 14:04
miraakos
😒
16
1
odpowiedz
1 odpowiedź
miraakos
23
Chorąży

Słyszałem że żeby odpalić takie gry trzeba albo ważyć ponad 150 kg, albo chodzić w zakolanówkach... litości, co to za Kiński syf?

07.05.2026 06:16
16.1
Ziomal11PL
2
Junior

miraakos a ja słyszałem że coniektórzy uznają że jest bardzo dobrze zoptymalizowana... Bo może wyglądać jak gra z lat około 2000-2005 a używać więcej niż dużo gier na ustawieniach najwyższych które wyglądają o niebo lepiej...
Ps. Zapomniałeś że żeby odpalić tą grę to jeszcze trzeba mieć spodnie zdjęte.

07.05.2026 06:10
17
odpowiedz
Ziomal11PL
2
Junior

Ekhm czy ktoś może mi powiedzieć CZEMU TO COŚ JEST WSZĘDZIE GDZIE JEST O KOMPUTERACH? Jakiś powód czy dofinansowanie od Chińczyków?

Forum Forum Gry RPG
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl