Recenzja The Blood of DawnwalkerInteraktywna mapa Gothic RemakePoradnik do DawnwalkeraWszystko o Wiedźmin 3: Dziki Gon - Remaster
Szukaj...
Kolorystyka
Wyświetlanie

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Komentarze do opinii: 30 lat temu Quake wstrząsnął gamingiem, choć początkowo miał być zupełnie inną grą

Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz
30.07.2026 16:36
Greony12
1
7
odpowiedz
Greony12
104
Mordęga

fajnie czasem takie artykuły poczytać

30.07.2026 16:36
Greony12
1
7
odpowiedz
Greony12
104
Mordęga

fajnie czasem takie artykuły poczytać

30.07.2026 23:45
BigBadSnake
1.1
4
odpowiedz
BigBadSnake
87
Pretorianin

GRYOnline.plRedakcja

Ali Wlaborg dzięki, starałem się przelać swój szczeniacki podjar i obecny sentyment : )

30.07.2026 17:11
abesnai
2
2
odpowiedz
1 odpowiedź
abesnai
115
Kociarz

Po dzień dzisiejszy pierwsza odsłona Q nieco przeważała dla mnie klimatem nad Q2. Może dlatego, że od niej zaczynałem. Obydwie jednak są wybitną ikoną klasycznych FPS w moich odczuciach. Bardzo chciałbym zobaczyć reboot serii bądź kolejną część.

post wyedytowany przez abesnai 2026-07-30 17:14:06
30.07.2026 23:50
BigBadSnake
2.1
odpowiedz
BigBadSnake
87
Pretorianin

GRYOnline.plRedakcja

abesnai hej, prawda to, Q1 miał niepowtarzalny klimacik i zagrałby w hybrydę Q1 z Q2. Też chciałbym zobaczyć jakiś follow up do obu. Na razie mamy mission packi od Machine Games, ale to nie to samo, co pełna gra od id - Doomy pokazały, ile z gatunku potrafią wycisnąć ojcowie i jak pchać to do przodu oraz eksperymentować.

30.07.2026 17:26
Grifter
3
odpowiedz
4 odpowiedzi
Grifter
59
Generał

Trochę nie HALO (Master Szef, gdzie Pan?) z tym artykułem. W wielu miejscach. Choćby w takim, że dwa Dżonny grały w papierowe RPG.
I to Carmack wymyślił młot i Quake'a.
Polecam dobrą książkę.
Tu moja recenzja tejże.
https://cross-play.pl/doom-guy-zycie-w-pierwszej-osobie-recenzja/

30.07.2026 17:49
BigBadSnake
3.1
1
odpowiedz
BigBadSnake
87
Pretorianin

GRYOnline.plRedakcja

Grifter dzięki za zwrócenie uwagi. To prawda, wiem, że obaj Panowie uczestniczyli w tej kampanii - i zdanie zawarte w tekście tego nie wyklucza (choć też nie wskazuje, fakt, my bad) - Carmack prowadził i wymyślał, Romero się jarał niektórymi pomysłami, mogłem doprecyzować, ale nie chciałem robić miliona powtórzeń po nazwiskach. Poprawimy : )

A za reckę dzięki, z chęcią przeczytam w wolnej chwili, ostatnio znowu mam fazę na "all things id Software". Piona! : )

post wyedytowany przez BigBadSnake 2026-07-30 17:49:59
30.07.2026 18:02
Grifter
3.2
odpowiedz
Grifter
59
Generał

BigBadSnake Nie ma sprawy, polecam książkę.
Dowiesz się np. dlaczego przestali grać.
BTW, nie grali tylko dwaj Dżonowie (jakkolwiek to polsku brzmi, ale to celowe), ale i ekipa, która choćby Commandora Keena opracowywała. To było wiele nocnych zmian przy tych planszówkach.
Przyznam, że i mi się łezka w oku zakręciła, bo z kumplami w latach 90 graliśmy w... "Magię i Miecz" (później w "Magiczny Miecz", który chyba podróbką był ;) Fajne czasy :)

BTW, ja kiedyś co roku odpalałem Quake'a 2 (jedynkę co 2 lata). Dziś już trochę mi się nie chce, wszak tamte gry skończyłem około 5-7 razy, wraz z dodatkami plus ALL SECRETS (do dziś mam gdzieś numer ŚGK ze wszystkimi secretsami do Q2 - tak - trzeba to było po screenach szukać, nie było czegoś takiego jak YT). Eh, urocze czasy :D
Pozdro!

post wyedytowany przez Grifter 2026-07-30 18:07:57
30.07.2026 18:33
BigBadSnake
3.3
1
odpowiedz
BigBadSnake
87
Pretorianin

GRYOnline.plRedakcja

Grifter a obczajałeś te Mission Packi od Machine Games? Fajnie sklejają lore Q1 i Q2 (sam grałem trochę w Call of The Machine do Q2), choć wiadomo, to nie spod ręki OG ekipy.

I tak, fajne czasy, RPGi tego typu. I tak, tam OG z id Software się zagrywało, widać, że im leżała ta filozofia "kopniakiem w drzwi" (pamiętam takie określenie z podręcznika do 3 edycji DnD, czemu ja je sprzedałem, ach czemu? ; _ : ).

01.08.2026 14:04
Grifter
3.4
odpowiedz
Grifter
59
Generał

BigBadSnake Przyznaję się bez bicia, że nie (dodatki to tylko te stare do jedynki i dwójki) ale teraz będę musiał chyba zasiąść :)

post wyedytowany przez Grifter 2026-08-01 14:04:38
30.07.2026 17:35
IIIIIIIIIIIIII
4
1
odpowiedz
1 odpowiedź
IIIIIIIIIIIIII
92
Generał

Jak na 30 rocznicę nie zapowiedzą nowego quake to niezły zawód będzie...

30.07.2026 18:09
Araneus357
4.1
odpowiedz
Araneus357
68
Hellwalker

IIIIIIIIIIIIII Bardzo wątpliwe, że to zrobią. id Software wg plotek robi nowego Dooma, który wg pierwotnych planów Hugo Martina miał być pomiędzy TDA i Doomem z 2016, a Machine Games robi Wolfa 3, by ten mógł zadebiutować w okolicach serialu. Chwilę przed Quakeconem zostanie wrzucony najpewniej jakiś remaster klasycznego FPS-a, a wg plotek kandydatów jest kilku, choć najbardziej chciałbym wierzyć w Quake'a 4 wraz z nigdy niewydanym dodatkiem Awakening, który był ukończony w 90-95%.

30.07.2026 17:49
Cyrawn
5
1
odpowiedz
1 odpowiedź
Cyrawn
29
Konsul

Quake był i jest wiecznym klasykiem, bardzo fajny artykuł widać, że napisany przez pasjonata.
Bardzo ale to bardzo chętnie zagrałbym w singlowego Quake I I I (tak wiem o innych częściach, ale dla mnie Quake to 1 i 2 ).

Pamiętam jakie wrażenie robiła ta gra, szczególnie ogrywana w nocy. Chyba właśnie ona a potem już tylko Unreal zrobił to wrażenie wielkiego wow powtórnie, późniejsze gry już tylko bardziej lub mniej się podobały lecz aż takiego łooooooo efektu nie było :) .

Ale człowiek już stary się robi, matko boska. A pamiętam to jakby wczoraj jeszcze...

30.07.2026 23:48
BigBadSnake
5.1
odpowiedz
BigBadSnake
87
Pretorianin

GRYOnline.plRedakcja

Cyrawn Dzięki, to prawda, Q2 był pierwszą "dorosłą" i "nowoczesną" grą, w którą kiedyś zagrałem, a potem, jak się zacinałem w Q2, to sięgałem po Q1 i sobie te tytuły przeplatałem :D
To prawda, szkoda, że id pogrzebało solowego Quake'a trochę. Jasne, sam bardzo lubię Quake Champions i Q3, a Q4 szanuję, ale faktycznie brakuje tego brutalnego run and gun z pierwszych dwóch odsłon Q. Mam wrażenie, że przez lata strategia była taka - Doom = focus na single player, Quake = multi i eksperymenty. A w sumie coś, co zrobiło Machine Games w ramach dodatków (np. Call of The Machine) - czyli fuzja militarnego bodyhorroru SF z Q2 ze "strzeleckim" Lovecraftem na sterydach z Q1 mogłaby nieźle wypalić. A Doom Slayer by chwilę odpoczął i złapał oddech oraz pomysły na dziurawienie demonów.

Dzięki za komentarz! Cheers!

30.07.2026 19:18
baltazar1908
6
odpowiedz
baltazar1908
47
Senator

Miałem okazje sporo lat temu zagrać ale podobnie jak Doom czy rodzimy Painkiller jakoś mnie takie strzelanki nie kręcą.

30.07.2026 20:30
jozinzbazin
7
odpowiedz
1 odpowiedź
jozinzbazin
71
Konsul

Teraz to można co najwyżej świeczkę zapalić.

31.07.2026 10:15
Von Hartge
7.1
1
odpowiedz
Von Hartge
54
Pretorianin

jozinzbazin ... albo wskoczyć na chwilę i się odstresować (albo zestresować - zależy od skilla) do Quake Champions lub Live ;) albo odświeżyć sobie Q2 w wersji Enhanced albo RTX :)

post wyedytowany przez Von Hartge 2026-07-31 10:16:02
30.07.2026 20:37
Marder
8
odpowiedz
Marder
278
Senator

Piękna to była gra. Nie zapomnę jej nigdy. Pamiętam że specjalnie dla Quake'a kupiłem procesor Pentium 133MHz bo na AMD DX4 100MHz gra chodziła w slow motion. Wtedy jeszcze całą moc obliczeniową grafiki brał na siebie CPU. Gdyby zrobili "piątkę" wcale bym się nie pogniewał :)

30.07.2026 21:20
WeCreateWorlds
9
odpowiedz
WeCreateWorlds
17
Konsul
Wideo

Gdy wyobraziłem sobie tego Quaka z walką w zwarciu i w TPP, to miałem przed oczami bardziej brutalną wersję Heretica 2, albo Rune od Human Head.

W sumie pograłbym w coś takiego dziś.

https://youtu.be/7R6g66tAQvo?si=9ClUDjy-wKbY3tZ7

30.07.2026 22:04
10
1
odpowiedz
juz_sam_nie_wiem
121
Pretorianin
Wideo

"Miotacz prądu"? Toż to spawara!
A gdyby ktoś miał wolny wieczór, to polecam:
https://www.youtube.com/watch?v=WcQBnucpiAk

31.07.2026 00:36
PanDaneX
11
odpowiedz
PanDaneX
24
Generał
PLUS

miałem wtedy 2 lata więc średnio mogę powiedzieć ja to wyglądało w tamtych czasach ale musze się pochwalić że po latach ograłem gierkę :D

31.07.2026 09:57
Von Hartge
12
odpowiedz
Von Hartge
54
Pretorianin

Do dzisiaj potrafię zrobić z zamkniętymi oczami wszystkie strafe-jumpy, rocket jumpy i hyperblaster-jumpy na q2dm1 i q2dm2 ;D Tysiące godzin w kafejkach i drugie tyle, gdy do domu zawitał net z siecią lokalną ;D

31.07.2026 10:51
13
1
odpowiedz
3 odpowiedzi
katai-iwa
74
Legend

Jak id nie zapowie nowego Quake w tym roku to będzie porażka.

31.07.2026 13:01
HETRIX22
13.1
odpowiedz
HETRIX22
225
PLEBS

katai-iwa Przecież kilka tygodni temu mówili, że nie planują nowego quakea

31.07.2026 13:05
13.2
odpowiedz
katai-iwa
74
Legend

HETRIX22 Zawsze mogli wcisnąć kit, po prostu głupota żeby na 30lecie nic nie dać.

01.08.2026 11:59
BigBadSnake
13.3
odpowiedz
BigBadSnake
87
Pretorianin

GRYOnline.plRedakcja

katai-iwa no, na dwoje babka wróżyła. Już w przeszłości zdarzało im się grać kartą "nic nie wiemy, la la la", a potem dowozili coś, czego gracze chcieli - ale to nie było po tak brutalnych cięciach jak ostatnio, więc nie wiadomo.

31.07.2026 11:14
Janczes
14
odpowiedz
Janczes
253
You'll never walk alone
PLUS

ahhhh Quake 1 to jedna z gier przy ktorej spedzilem najwiecej czasu za dzieciaka.. lata 90
Quake 2 mi nie podszedl. gralem w pierwsze etapy ale potem sie odbilem
quake 3 - gralem sporo ale tylko z botami.
quake 4 ukonczylem ale na zasadzie przejdz i zapomnij. pamietam jednak ze podobala mi sie i czuc bylo ten klimat oryginalnego pierwowzoru

01.08.2026 08:50
jozinzbazin
15
odpowiedz
jozinzbazin
71
Konsul

Niestety, to co Xbox i Microsoft ostatnio zrobił z id Software niemal gwarantuje powolną agonię i koniec studia. Najbliższa gra siłą rozpędu powstanie na idTech, ale ze względu na brak rozwoju silnika należy oczekiwać informacji o przejściu na UE. Wtedy to będzie równia pochyła, bo gry studia stracą swój charakter i styl do tego optymalizacja będzie leżeć i kwiczeć. Nie bez powodu Carmack przywiązywał taką wagę do technologii, nawet jeśli silnik idTech nie był najlepszy i mega popularny, to był skrojony pod potrzeby i styl studia, a to dawało przewagę na tle konkurencji.

01.08.2026 14:36
maciell
16
odpowiedz
maciell
144
Senator

Nie da sie dzisiaj wytlumaczyc jaka gra dla swiata byl Quake. Zwlaszcza jego tryb multiplayer.Do dzisiaj pamietam moje godzinne dyskusje/klotnie po lan party z kumplami czy lepiej grac na klawiaturze czy na myszce. Tak to byly te czasy, ze dopiero sie uczylismy jak grac w fpsy.Nie pamietam ksywy, ale byl gracz, ktory zawsze wysoko plasowal sie w turniejach pomimo uzywania tylko klawiatury. No, ale bez myszki rocket jump byl mega ciezki.

Nasze wielkie nieporeczne ciezkie kulkowe myszki powodowaly po takich sesjach prawdziwy bol. Gdyby mi wtedy ktos powiedzial, ze beda myszki wazace 60 g do grania w fps to bym ta osobe wysmial. Czulosc myszki ustawialo sie komendami w konsoli. Do dzisiaj pamietam niektore komendy.

Mialem to szczescie, ze w nowo powstala szkola miala swiezo zakupionych nowoczesnych 20+ kompow do sali komputerowej i mielismy mlodego nauczyciela swiezo po studiach, ktory praktycznie codziennie gral z nami w quake.Nie da sie porownac rywalizacji z kumplami siedzacymi kolo ciebie z graniem po internecie z jakimis randomami. No, ale nawet z znajomymi po internecie to nie to samo. Juz tu kiedys opisywalem nasze lan party na dzialce w zime. No, ale takich lan party w zyciu mialem sporo.

W domu gralo sie w Fallouta i czlowiek nie mogl sie doczekac, aby sie podzielic co odkryl z kumplami w szkole. Internetu to nawet w szkole nie mielismy bo byl za drogi dla szkoly. Dobrze, ze chociaz kompy byly spiete po BNC w siec. W moim domu telefon byl ojca narzedziem pracy wiec moglem zapomniec o wydzwanianiu w ciagu dnia. Poza tym bylo to tak drogie, ze mialem limit 2h na tydzien.

post wyedytowany przez maciell 2026-08-01 14:37:39
02.08.2026 00:49
WolfDale
17
odpowiedz
WolfDale
110
~sv_cheats 1

Fajny artykuł, natomiast z Quake mam zupełnie odwrotnie niż z Doom jeśli chodzi o początki. Jestem zwolennikiem Q2 niż Q1, mimo że oba grałem na premierę. Quake to przełom w historii gier i należy mu się szacunek, ale dużo więcej przyjemności czerpię z drugiej części.

Natomiast w przypadku Dooma jest odwrotnie, dużo więcej przyjemności i satysfakcji daje mi jedynka niż dwójka. Mimo że druga odsłona rozwinęła wiele patentów, to zawsze mi się w nią jakoś gorzej gra jak taki dodatek mało udany.

06.08.2026 21:24
abesnai
18
odpowiedz
abesnai
115
Kociarz
Wideo

Dawn of the Machine dostępne 😍
https://youtu.be/AjrLz30fEZc

post wyedytowany przez abesnai 2026-08-06 21:32:34
Forum Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl