znajdowały się na nich nagrania z gier
No faktycznie, strata dla cywilizacji ludzkiej niewyobrazalna.
znajdowały się na nich nagrania z gier
No faktycznie, strata dla cywilizacji ludzkiej niewyobrazalna.
przecież masz w tekście: "podłączył dysk twardy do zasilacza przy użyciu niewłaściwego przewodu modularnego, myśląc, że jest on uniwersalny i zadziała z każdym zasilaczem".
Pewnie miał kabel SATA -> 6-pin od starego zasilacza który miał inny układ przewodów, ale ten sam układ pinów co jego obecny zasilacz.
To jest chore, że takie kable da się podpiąć i spalić sobie w ten sposób sprzęt.
Dlatego przy wymianie zasilacza zawsze oddawać/wyrzucać stare kable, żeby się za 2-4 lata przypadkiem nie pomylić jak zapomnimy który jest od którego!
Pamiętam jak kiedyś (ponad 20 lat temu, może 25) wypadł mi dysk z plecaka (czasy chodzenia z dyskiem do kolegi) i straciłem wszystkie dane. Od tamtej pory nie przyzwyczajam się do danych

Dlatego trzymam się zasilaczy na standardowych wtykach. Dla mnie to jest standard, inne omijam. Tu nie ma pomyłek i można stosować przewody ze starych modeli lub innych firm, łatwo też dokupić. I są solidne.
Nie rozumiem czemu firmy nie trzymają się wspólnego rozwiązania. Głupota

Inny PSU z innymi wtykami dysków

Obydwa mają mały problem, mają zatrzaski z jednej strony co powoduje trudności z wyjęciem przewodów z gniazda.
Ten jest lepszy (pod względem ergonomii).
Edit: zdjęcie nie chce się otworzyć, link do galerii: https://www.x-kom.pl/p/1187281-zasilacz-do-komputera-endorfy-supremo-fm5-650w-80-plus-gold.html#modal:galeria
Do mojego postu odnosiłeś się?
Nie rozumiem czym Endorfy się różni. Tak samo ma zatrzaski. One są wygodne przecież i konieczne
Ogólnie artykuł o niczym. Brak modelu zasilacza, zdjęcia przewodu do którego ma żal.
Jak można źle podłączyć przewody sata? I kombinować. Sam sam jest winien i szuka pochwały.
Chodzi wyłącznie o położenie zatrzasków a nie o ich brak. Zauważ że są w rzędach, po przeciwnych stronach do siebie, dzięki temu łatwiej je obsługiwać. I to tyle, w testach Cybenetics za zatrzaski po jednej stronie obniżają punkty. To wyłącznie ergonomia a przykładowy zasilacz wskazany był tylko, aby pokazać różnicę w ich położeniu.
Spaliłem tak SSD adata su650 512GB, mój pierwszy SSD.

Następnym razem użyj Google. Zasilacz z czarnej listy, zamykam temat.
———————— ———————— ——————
Intel Commodore e8400
Geforce 7300GT
4 GB Ram
Piszę poprawnie po Polsku
Zbychu przestań pisać. Ty nawet swojej wizytówki na portalu nie napisałeś bez błędów!
"Pozostaje także praca na własną rękę, czyli samodzielną wymianę płyty PCB" Jak się cofniesz do czasów dysków mających kilka/naście GB, to sobie możesz podmienić.
"Najbezpieczniejszym rozwiązaniem wydaje się skorzystanie z profesjonalnego programu odzyskiwania danych producenta"
Nie wiem... "Odzyskanie danych" producenta cos pomoże? No taka baza z serwerów Seagate na DarkWeb mogła by pomoc zdobyć kasę, na profesjonalne odzyskanie danych z uszkodzonego HDD.
Chyba, że chciałeś napisać coś jak: "Najbezpieczniejszym rozwiązaniem wydaje się skorzystanie z profesjonalnego programu producenta dysku, do odzyskiwania danych". Niestety. Nawet gdybyś tak napisał, to tez bzdura, bo dysk jest uszkodzony fizycznie i najlepszy "recovery software" nie naprawi elektroniki!