Najlepsze jest to ze oni sa poporstu niekompatybilni z swiatopogladem zachodnim, nie rozumieja ze nie myslimy takimi kategoriami i niektore rzeczy nie dosc ze nas obrzydzaja Odezwał sie przedstawiciel zachodniej cywilizacji z Europy Wschodniej.
Przestań opowiadać fenomenalne głupoty Kwisatz. Za największe ofiary wśród ludności cywilnej w ostatniej wojnie światowej odpowiadają właśnie cywilizacje zachodnie (Niemcy oraz w wyniku nalotów dywanowych Anglicy i ich sojusznicy) w Europie oraz Amerykanie w Japonii. Nawet Japończycy, którzy w Chinach wymordowali (w czasie od napaści na ten kraj w 1937 roku) ok 16-17 milionów cywilów nie mogą „pochwalić się” taką statystyka jak Niemcy, czyli cywilizacja zachodnia.
Widzę że pominąłes 'dokonania' Stalina w tym względzie. Przypadek? Nie sądzę Mówiłem o drugiej wojnie światowej jak celowo nie zauważyłeś, a nie o zbrodniach na cywilach w ogóle.
No podaj w liczbach ilu cywilów zabili Rosjanie w czasie ww2, porównamy z Niemcami i się pośmiejemy.
Nie, po prostu krytkowales cywilizacje zachodnią pod byle pretekstem, 'zapominajac' o dokonaniach twojego ukochanego kraju.
Z twoją 'encyklopedyczna' wiedzą przecież wiesz ile ludzi Stalin wykończył, czy też ciągle was tego w ruskich szkołach nie ucza?
Jakby pan NightGeisha nie raczył odpowiedzieć - tu poniżej są szacunki "dokonań" Stalina
Liczba ofiar Stalina jest trudna do precyzyjnego oszacowania, ale badania historyczne wskazują na dziesiątki milionów ludzi, którzy zginęli w wyniku czystek politycznych, deportacji, przesiedleń oraz głodu wymuszonego przez reżim. Robert Conquest szacuje liczbę ofiar represji w ZSRR na około 40 milionów, podczas gdy Aleksander Sołżenicyn podaje znacznie wyższą liczbę 60 milionów zgonów w łagrach Gułagu.
Szczegółowe szacunki dotyczące ofiar Stalina:
Wielki Terror (1936–1938): Według oficjalnych dokumentów NKWD rozstrzelano około 628 000 osób.
Wielki Głód (Hołodomor) na Ukrainie: Bezpośrednie skutki polityki Stalina spowodowały śmierć od 2,5 do 10 milionów ludzi, w tym kilkudziesięciu tysięcy Polaków.
Operacja Polska NKWD (1937–1938): W ramach tej operacji zabito co najmniej 200 tysięcy Polaków w ZSRR.
«Pierwszy sowiecki» (1939–1941) i represje po 1944 roku: Polacy byli ofiarami reżimu sowieckiego, co dotknęło około 1,6 miliona osób w latach 1939–1941 i kolejnych 200 tysięcy osób do 1952 roku.
Straty w czasie II wojny światowej: Wina Stalina za wysokie straty żołnierzy radzieckich, spowodowane jego rozkazami i czystkami w armii, jest podkreślana przez historyków.
W sumie dziwie się samym Rosjanom, że tak uwielbiają Stalina - większość jego ofiar to jego rodacy - w okolicy 45 roku nie było w ZSRR ani jednej rodziny, w której kogoś albo nie zabito albo nie zesłano do GUAGu
Nie, po prostu krytkowales cywilizacje zachodnią pod byle pretekstem, 'zapominajac' o dokonaniach twojego ukochanego kraju. Po pierwsze nie krytykowałem, pisałem tylko fakty. Po drugie Rosja nie rozpoczęła żadnego konfliktu światowego w przeciwieństwie do cywilizacji zachodniej.
Po trzecie i najważniejsze. Odniosłem się do ww2 gdyż ataków na cele cywilne i cywilów podczas wojen dotyczyła ta nitka dialogowa, gdzie jakiś niezaznajomiony z tematem Kwisatz napisał, że cywilizacje zachodnie brzydzą się czymś takim jak atakowanie cywilów i celów cywilnych.
Odnośnie zbrodni stalinowskich ciągle czekam na dane z okresu ww2, które w liczbach przedstawią konkretnie ataki Armii Czerwonej na cele cywilne i ich skutki w liczbach, tj. ile osób cywilnych zginęło z ręki Rosjan.
Z powyższego postu nexusa wynika, że muszę też przypomnieć w jakim okresie toczyła się ww2 gdyż ta data nie jest drogim interlokutorom znana - trwała od 1 września 1939 do 2 września 1945 kiedy na pokładzie amerykańskiego pancernika USS Missouri podpisano akt bezwarunkowej kapitulacji Cesarstwa Japonii.
Nexus - ofiary reżimu a atakowanie cywili i celów cywilnych w czasie wojny to nie jest to samo, a na razie z omawianego okresu podałeś liczbę 1.6 miliona, podaj źródło danych i konkretną liczbę ofiar śmiertelnych. Nie znajduje ich potwierdzenia na stronie o ofiarach ww2:
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Ofiary_II_wojny_%C5%9Bwiatowej
Po drugie Rosja nie rozpoczęła żadnego konfliktu światowego w przeciwieństwie do cywilizacji zachodniej.
To jest z jakiegoś moskiewskiego podręcznika do historii?
podpowiedzi:
(I wojna światowa) kto inspirował serbskich nacjonalistów i kto udzielał im gwarancji bezpieczeństwa?
(II wojna) co zawierał tajny protokół do paktu Ribbentrop-Mołotow?
To jest z jakiegoś moskiewskiego podręcznika do historii? Zamiast głupiego pytania podaj ten zbrojny konflikt światowy, który rozpoczęła Rosja, jego daty i liczbę ofiar śmiertelnych wśród cywilów.
Negowanie zbrodni komunizmu jest karalne w tym kraju, onuco.
W kazdym badz razie juz mamy (kolejne) potwierdzenie, ze nightgejsza to thor. Z taka sama pieczolowitoscia broni mordercow jak jego "poprzednik".
Zaraz ci napisze ze przeciez to nie byla Rosja tylko ZSRR. !!!!!111111oneone
Bo przeciez do tego to dazy. Oczyma wyobrazni widze jak siedzi przed tym monitorkiem, browser otwarty na AI, w tle muzyka z superCD i wiezy za 25 tysiecy, w oknie chatu prywatny lekarz robi mu konsultacje (najnowsze z innego tematu. Gejsza leczy sie tylko prywatnie bo na NFZ sie nie da, to ze w tym kraju i tak kazda choroba powazniejsza niz grypa idzie na NFZ nie am znaczenia dla oderwanego od rzeczywistosci... kogos. Bo ja juz sam nie wiem co o tych kontach myslec. Chyba schizofrenia tbh.), a on tylko sobie siedzi i juz sie cieszy jak nas "zaora".
Odnośnie zbrodni stalinowskich ciągle czekam na dane z okresu ww2, które w liczbach przedstawią konkretnie ataki Armii Czerwonej na cele cywilne i ich skutki w liczbach, tj. ile osób cywilnych zginęło z ręki Rosjan.
Wystarcza mi wspomnienia mojej babcim ktora mi opowiadala o "wyzwolicielach" z Armii Czerwonej z 15 ukradzionymi zegarkami na kazdym ramieniu. I o tym jak chowali doslownie wszystko plci zenskiej powyzej lat ~14 gdzie mogli.
Chyba wiadomo czemu.
A wczesniej nas poprostu najechali razem z NIemcami i sa takim samym agresorem jak trzecia rzesza. Niemcy i narod niemiecki sie zmienily. Japonia rowniez.
Ruskie sredniowiecze i mentalnosc nie. Sa doslownie nowotworem na powierzchni tej planety.
/hatfu
Negowanie zbrodni komunizmu jest karalne w tym kraju, onuco. Cóż za płynne przejście z ataków na cele cywilne i cywilów w czasie trwania wojny popełnionych przez Niemców, Amerykanów i Anglików oraz Japończyków do stalinizmu (posty powyżej) czy teraz w ogóle komunizmu.
Podaj chociaż jeden cytat, z którego wynika, że neguje zbrodnię komunizmu, dokładnie pytam o jeden cytat potwierdzający negację zbrodni komunistycznych trollu.
W kazdym badz razie juz mamy (kolejne) potwierdzenie, ze nightgejsza to thor. Moge byc i thor, tyle ze to to bóg burzy i piorunów z mitologii nordyckiej i nic nie ma wspólnego z ww2. Poza tym wyrażenie „w każdym bądź razie” jest niepoprawne.
Z taka sama pieczolowitoscia broni mordercow jak jego "poprzednik". Raz jeszcze - wskaż mi jeden przypadek, podaj jeden cytat, w którym bronię morderców. Jaki mój poprzednik? Ostatnio byłem już Trumpfem, wcześniej Goozysem, Banitą i Maverickiem, jeszcze wcześniej Mightythorem i Diabłem w Przebraniu i kimś tam jeszcze. Nawet w Oskarżeniach brak spójności.
Podałem wam fakty dotyczące zbrodni, których dopuściły się w ostatniej wojnie cywilizacje zachodnie na cywilach, do tego kolejny fakt, że dwie ostatnie wojny światowe zostały wywołane przez cywilizację zachodnią, a wy piszecie że Rosjanie to też mordercy., tak jakby miało to być usprawiedliwieniem lub równowagą.
To konkret proszę: gdzie i kiedy Rosjanie atakowali w czasie ww2 cele cywilne na masową skalę oraz kiedy Rosja wywołała światowy konflikt zbrojny, podczas którego armia czerwona / armia rosyjska eksterminowała cywilów lub przynajmniej atakowała cele cywilne na taką skalę jak podczas ww2 robili to Niemcy i Alianci zachodni lub Japończycy.
Oczywiście wiem, że żadnych konkretów nie podacie. Drwię sobie z was zwyczajnie (poza Nexusem i jego info z chat GPT).
Twój ukochany Stalin nie przejmował się wojną i mordował ludzi zarówno przed i po wojnie, trudno go nawet porównywać do Hitlera, bo przy nim on jest detalistą.
Co do źródeł - chyba czytasz bez zrozumienia bo w tym co podałem są źródła w postaci 2 autorów: Robert Conquest oraz Aleksander Sołżenicyn, z resztą wystarczy poczytać jakiekolwiek opracowania na temat zbrodni stalinowskich by uzyskać tam szacunkowe wyliczenia. Ach zapomniałbym - te wszystkie książki u was w Rosji są zakazane.
To jest takie typowo Rosyjskie - udawać że ludność cywilna jest pacyfikowana tylko podczas wojny. Bo oczywiście nikt nie zwróci uwagi ile Rosjanie wyrżnęli ludzi przed i po 2 WW. Tylko dla was to była różnica, bo dodatkowo wyrzynaliście i inne nacje nie tylko siebie :P
To konkret proszę: gdzie i kiedy Rosjanie atakowali w czasie ww2 cele cywilne na masową skalę oraz kiedy Rosja wywołała światowy konflikt zbrojny, podczas którego armia czerwona / armia rosyjska eksterminowała cywilów lub przynajmniej atakowała cele cywilne na taką skalę jak podczas ww2 robili to Niemcy i Alianci zachodni lub Japończycy.
WW2 nazywa sie wojna "swiatowa" nie ze wzgledu na napasc Niemiec na Polske (bo nadal byl to konflikt lokalny), nie ze wzgledu na dolaczenie Francji i Wielkiej Brytanii (bo to nadal byl konflikt europejski) a po dolaczeniu twojego kochanego ZSRR - imperium azjatyckiego, ktory to rozciagnal wojne z europy na kilka kontynentow. Juz nie mowiac o pakcie Ribbentrop Molotow (a raczej addendum do niego), ktore de facto potwierdzalo wspoludzial sowietow w calej akcji. Wiec przestan zaklamywac historie onuco.
Atakowanie cywilow? Jeszcze prostsze: Katyn, Gulag, wywozki na syberie, "wyzwolenie" Gdanska, Krakowa czy Berlina i wielu innych miast. Jak nie rozstrzelania, to zsylki na sybir, tortury, gwalty i grabieze. Moze jednak uzyj tego chatgpt zamiast moskvicz-AI, bo widze starasz sie podac maksymalnie zaklamana historie.
Porownywanie liczb? To ty dzwonisz przychlascie; jako pierwszy wyskoczyles z liczbami w klasycznym ruskim "a u was bija murzynow". Do tego twoja "cywilizacja zachodu" co rowniez brzmi jak pierdolenie wprost z elementarza "moj wspanialy ZSRR".
A teraz lapaj rublika i spierdalaj.
Twój ukochany Stalin nie przejmował się wojną i mordował ludzi zarówno przed i po wojnie Tu mam niezłą bekę. Primo: Na jakiej podstawie twierdzisz, że jest moim ukochanym? Prosze jeden cytat z moich wypowiedzi gdzie kieruje najmniejszą sympatię w jego kierunku. Secundo: tak się składa, że mówiłem o wojnie, a nie o okresie przed i po wojnie.
BTW, idź poczytać Rezuna jeśli wiesz o kim mówię. Czyli byłego agenta gru i przeciętnego dowódcę plutonu czołgów, który nie wiedział nawet ile czołgów ma w plutonie. A nie sorry, zapytaj chat GPT.
* taca killer
podpowiedzi:
(I wojna światowa) kto inspirował serbskich nacjonalistów i kto udzielał im gwarancji bezpieczeństwa?
(II wojna) co zawierał tajny protokół do paktu Ribbentrop-Mołotow? sorry dopiero te brednie przeczytałem. A jak to się ma do realnej ilości ataków na cele cywilne i cywilów popełnionych przez armię czerwoną w ww2? Podaj liczby ofiar przynajmniej porównywalne ze zbrodniami Niemców czy ataków na cele cywilne popełnionych przez Amerykanów i Anglików, wspaniałych przedstawicieli cywilizacji zachodnich.
A jak to się ma do realnej ilości ataków na cele cywilne i cywilów popełnionych przez armię czerwoną w ww2? Podaj liczby ofiar przynajmniej porównywalne ze zbrodniami Niemców czy ataków na cele cywilne popełnionych przez Amerykanów i Anglików, wspaniałych przedstawicieli cywilizacji zachodnich.
Nijak.
Upośledzony jesteś? Napisałeś zdanie, że Rosja nie rozpętała konfliktów na światową skalę. Nie jest to prawdą, gdyż zakulisowo doprowadzili do wybuchu obydwu wojen światowych.
O, podskoczymy Trumpowi i możemy spodziewać się ceł, ciekawe jak pan Tusk i jego ministerek z lewicy to rozegrają:
I co z tego, że grozi?
Dla nas USA nie jest jakoś super istotnym rynkiem eksportowym, mamy od lat ujemny bilans eksportowy. O ile na towarach w 2024 pierwszy raz mieliśmy dodatni, tak jak dorzucimy usługi i surowce energetyczne tak mamy zdecydowanie ujemny. Wbrew pozorom w przeciwieństwie do Niemców, Włochów, Irlandii czy Hiszpanów my tutaj dużo do stracenia nie mamy.
Tak więc podatek cyfrowy i tak może się okazać dla nas bardziej opłacalny, temu go forsujemy.
Dzisiaj cła, jutro ograniczenia w zakupach sprzętu wojskowego i wcześniej technologii (to drugie już się właściwie dzieje gdyż jeszcze za ukochanego Bidena Polskę zaliczono do grupy, w której znajduje się niemal cała Ameryka Południowa, Afryka, Bliski Wschód, reszta Europy Środkowo-Wschodniej i Indie.).
Teraz mogą nas czekać kolejne szykany.
Dużo nie exportujemy, ale zawsze jest to coś: Według danych z 2022 roku, wartość polskiego eksportu do USA wyniosła 10,84 mld USD, co stanowiło 2,99% całkowitego polskiego eksportu
W następnych latach 23 i 24: W całym 2024 roku Polska odnotowała dodatnie saldo handlu z USA, z polskim eksportem do Stanów Zjednoczonych na poziomie 11,6 mld EUR, a importem na poziomie 10,9 mld EUR. Wartość eksportu wzrosła o 6,1% rok do roku, a import o 8%
Faktycznie nie jest to zbyt dużo, ale czy wpływy z daniny (podatek cyfrowy) będzie równoważył straty wynikające z wprowadzenia cła? Podaj jakieś konkretne dane dotyczące przewidywanych wpływów do budżetu państwa z tego tytułu.
W całym 2024 roku Polska odnotowała dodatnie saldo handlu z USA
Ten balans dotyczy tylko handlu towarami, nie uwzględnia surowców i usług gdzie mamy bardzo duży deficyt.
No i jak na razie cła nałożone przez USA importu nie zabiły. Bo to nie tak, że import po nałożeniu ceł zniknie, po prostu zmniejszy się. Tak więc tutaj nie stracimy tych 11 mld, a jakiś procent z tego. Może 5%, może 20% ale praktycznie na pewno nie więcej.
Nawet jak Trump dowali 200% cła to po prostu eksport pójdzie przez inny kraj UE (poleci pare procent za rebranding). A bardzo wysokich nie nałoży na całą UE bo USA od importu jest uzależnione i nie może Trump sobie pozwolić na zbytnie rozkręcenie inflacji.