KFC wprowadzi do oferty kurczaka z drukarki 3D
Sieć fast-foodów KFC planuje wprowadzić do sprzedaży produkt bazujący na sztucznym mięsie wydrukowanym na drukarce 3D. Koncern podjął w tym celu współpracę z rosyjską firmą 3D Bioprinting Solutions.

W SKRÓCIE:
- koncern KFC podjął współpracę z firmą 3D Bioprinting Solutions;
- sieć fast-foodów chce wprowadzić do sprzedaży produkt bazujący na substytucie mięsa wydrukowanym na drukarce 3D;
- sztuczne mięso ma powstać w oparciu o komórki kurczaka i materiał pochodzenia roślinnego.
Sieć fast-foodów KFC planuje wprowadzić do sprzedaży danie (tzw. nuggetsy) wykonane z substytutu mięsa kurczaka wydrukowanego na drukarce 3D (za The Verge). Technologia ma zostać opracowana we współpracy z rosyjską firmą 3D Bioprinting Solutions. Celem jest odtworzenie klasycznego smaku KFC – koncern zapewni wszystkie potrzebne przyprawy i składniki (oczywiście poza tym, który w normalnej sytuacji jest najbardziej kluczowy).
Podstawą wydrukowanego „mięsa” mają być komórki kurczaka oraz materiał pochodzenia roślinnego. Technologia ma umożliwić wytwarzanie żywności w sposób przyjaźniejszy dla środowiska niż w przypadku normalnego mięsa drobiowego (popularyzację tego typu rozwiązań z pewnością docenią również same kurczaki).
Technologie biodruku 3D, początkowo powszechnie doceniane w medycynie, obecnie zyskują na popularności w produkcji żywności, takiej jak mięso. Szybki rozwój takich rozwiązań w przyszłości pozwoli nam na zwiększenie dostępności produktów mięsnych pochodzących z druku 3D. Mamy nadzieję, że technologia stworzona w wyniku naszej współpracy z KFC pomoże przyspieszyć wprowadzenie na rynek produktów mięsnych bazujących na komórkach - powiedział Yusef Khesuani, współzałożyciel 3D Bioprinting Solutions.
Warto odnotować, że KFC od pewnego czasu eksperymentuje z produktami wegetariańskimi (np. zamiennikiem mięsa od firmy Beyond Meat).
Technologia biodruku 3D ma olbrzymi potencjał zarówno w zakresie wytwarzania żywności, jak i we wspomnianej w cytacie medycynie – opracowywane są np. metody drukowania ludzkich organów do transplantacji. Niestety, obecnie proces druku jest bardzo drogi i powolny, co ma duże znaczenie dla wszelkich zastosowań tej technologii (przykładowo tkanki zaczynają ulegać degradacji, nim sztuczny organ zostanie ukończony, co uniemożliwia jego przeszczepienie – choć trwają prace nad metodą zamrażania drukowanego materiału).
Komentarze czytelników
zanonimizowany283992 Legend
Sorry, zapomniałem wczoraj odpisać. Szukaj "Dominion" (2018) na jutube.
Tohka Yatogami Konsul

Cóż ,zostawiając to jak się zwierzęta traktuje no boku ,to jest jeszcze inna kwestia : "Produkcja mięsa" jest dosyć nieopłacalna i nieekologiczna.Tysiące zwierząt potrzebuje jedzenia ,produkuje metan ,zajmuje duże przestrzenie i wymaga "obróbki",do której potrzebni są ludzie i/lub maszyny.
Produkcja mięsa dość mocno wpływa na na naszą planetę.To raczej nie spowoduje że inni uznają " Oj nie! musimy to zmieni by chronić ziemię!",ale pieniądze ,przychody,koszty już tak.
Ja szczerze mówiąc ,nigdy mięsa nie mogłam zjeść. Każda próba kończyła się automatycznym odruchem wymiotnym :/
TheCerbis Senator

Mogę cię prosić o podanie linku do filmu, który tutaj wcześniej wrzuciłeś? Z jakiegoś powodu już go nie widzę...
Simen_01 Generał

To samo mogło by być w inną strone, gdy by jakaś bardziej inteligentna cywilizacja potraktowała nas jak świnie i hodowali nas tylko po to by potem skonsumować w dobrej restauracji
Michel Faber, "Under The Skin". Polecam. Jest też film, ale nie oglądałem