System kaucyjny, przypadł wam do gusty czy macie go serdecznie dość?

Forum Polityka i Religia
Odpowiedz
09.07.2026 00:40
1
1
odpowiedz
sabaru
38
Senator

System kaucyjny, przypadł wam do gusty czy macie go serdecznie dość?

Od wprowadzania systemu kaucyjnego na butelki i puszki, które należy oddawać do tak zwanych butelkomatów minęło już trochę czasu i tak się zastanawiam czy przypadł wam ten sposób segregowania śmieci czy macie go właśnie serdecznie dość.

post wyedytowany przez sabaru 2026-07-09 00:44:06
09.07.2026 00:41
DexteR_66
2
5
odpowiedz
DexteR_66
21
Dawnwalker

Mam go gdzieś.

09.07.2026 00:41
DexteR_66
2
5
odpowiedz
DexteR_66
21
Dawnwalker

Premium VIP

Mam go gdzieś.

09.07.2026 03:07
matmafan
3
odpowiedz
matmafan
194
Altair ibn al-Ahad

Ja spożywam dużo płynów więc jest dla mnie uciążliwe. Swoją drogą ktoś będzie na tym nieźle zarabiał.

09.07.2026 03:37
mohenjodaro
4
4
odpowiedz
mohenjodaro
134
Kodeina zamiast protein

Nie korzystam, w całej swojej oszczędności plastikowe butelki wyrzucam do zwykłego kosza na plastiki

09.07.2026 07:15
Kyahn
5
1
odpowiedz
Kyahn
288
Rossonero

Jeszcze do niedawna nie przeszkadzał mi za bardzo, bo butelki przeważnie biorę przy okazji wizyt w lidlu/kauflandzie. Mam blisko i jestem tam średnio 2 razy na tydzień. Natomiast po tygodniowej wizycie w Gdańsku gdzie mieszkałem w samym centrum i uświadczyłem brak, butelkomatów w okolicy, a jedynym miejscem zwrotu była żabka, gdzie Pan te butelki ręcznie skanował, stwierdziłem że to się do niczego nie nadaje. Nie dziwię się ludziom, którzy mają daleko do butelkomatów, że to dla nich może być problem.

09.07.2026 07:43
Slasher11
6
1
odpowiedz
Slasher11
209
Legend

To zwykła kradzież a ekologia to pretekst. Nie zdziwił bym się jakby to rozwiązanie było mniej ekologiczne niż dotychczasowe

09.07.2026 17:03
7
odpowiedz
sabaru
38
Senator

W sumie mnie też to już zaczyna denerwować. Najczęściej się robi tak że butelki zbiera się do worka i czeka się aż się zapełni i idzie w tedy oddać. Z tego co widzię większość tak robi. Cyrki dopiero się zaczynają przy butelkomacie. Wzrost butelek z takiego średniego worka trwa około 10 minut i więcej. Nieraz się zdarza tak że przyjdzie kilka osób z wielkimi worami i można stać nawet 30 minut. Ja mieszkam na wsi i skoro to tu trwa tyle czasu to ciekawe ile w mieście. Kolejnym problemem jest to że maszyna nie zawsze chce przyjąć butelki i trzeba je odłożyć. Parę razy zdarzyło mi się widzieć że ludzie zrezygnowali wzucaniana butelek bo co którąś nie przyjął. Takie maszyny potrafią się też zapchać, zawiesić i z tego ostniego powodu nieraz są nieczynne.

post wyedytowany przez sabaru 2026-07-09 17:08:09
09.07.2026 17:09
Herr Pietrus
8
odpowiedz
6 odpowiedzi
Herr Pietrus
245
Jestę Grifterę

Butelki olewam, ale trochę mnie wkurza przy energolach, bo i tak już zdrożały.

09.07.2026 17:29
Megera_
8.1
2
odpowiedz
Megera_
163
Furia

Herr Pietrus Mówisz? XD jeeezuś, oby tylko amfa nie zdrożała.

09.07.2026 18:07
Herr Pietrus
8.2
odpowiedz
Herr Pietrus
245
Jestę Grifterę

Sok, aromat, słodzik, kofeina - nie widzę w tym nic niezdrowego, no i są fit, nie to co kawa z cukrem i mlekiem, a tylko taką lubię. :)

Burn o smaku gujawy to czysta ambrozja! A ostatnio nawet poziomkowy i malinowy Tygrysek daje radę.

09.07.2026 18:48
M@co
8.3
3
odpowiedz
M@co
140
Krzywda

Herr Pietrus "Burn o smaku gówna"

Poprawiłem bo jakaś literówka ci się wkradła.

10.07.2026 08:35
8.4
odpowiedz
Beneksor
21
Generał

Herr Pietrus Sok, aromat, słodzik, kofeina - nie widzę w tym nic niezdrowego

A co widzisz w tym zdrowego? Sok? Przecież tam nie ma prawdziwego soku, tylko zagęszczony sok owocowy w śladowej ilości z ogromną ilością cukru. A może rakotwórczy słodzik, który powoduje również problemy żołądkowo-jelitowe? A może kofeina, która w nadmiarze (a w energetykach jest jej bardzo dużo), powoduje problemy z układem nerwowym i sercem? Pomijam już fakt, że energetyki są bardzo szkodliwe dla wątroby i serca.

10.07.2026 09:33
Herr Pietrus
8.5
1
odpowiedz
Herr Pietrus
245
Jestę Grifterę

Beneksor Nie zesraj się! 😆

Nie mam problemów z sercem, kofeiny w puszce 250 ml jest w sam raz, zwykłe kupuję wersję z cukrem i słodzikiem, nie wierzę w teorię spiskową o silnej kancerogenności wszystkich słodzików, a żeby pisać o ogromnej ilości cukru, czyli obecnie 5 g na 100 ml, co daje dwie małe łyżeczki na puszkę i zabójcze 50 kcal 🫣 (kiedyś faktycznie było więcej - może trochę za dużo), to trzeba być zdrowo...

Ech, wszędzie ci ortorektycy... 🙄

post wyedytowany przez Herr Pietrus 2026-07-10 09:42:25
10.07.2026 09:43
Herr Pietrus
8.6
odpowiedz
Herr Pietrus
245
Jestę Grifterę

M@co Masz porównanie? Gratuluję, że próbowałeś już w życiu wszystkiego. 🙃

post wyedytowany przez Herr Pietrus 2026-07-10 09:44:13
09.07.2026 17:11
hopkins
9
1
odpowiedz
1 odpowiedź
hopkins
238
Zaczarowany

Markety powinny zainwestować w maszyny do których można wrzucić cały worek puszek i butelek. Wtedy to idzie o wiele szybciej. 3 duże wory zajmują jakieś 10 minut.

09.07.2026 18:09
Herr Pietrus
9.1
odpowiedz
Herr Pietrus
245
Jestę Grifterę

hopkins Powinny być takie wielkie zgniatarki jak na szrocie i płacone od kilograma. 😁

09.07.2026 17:24
Megera_
10
1
odpowiedz
1 odpowiedź
Megera_
163
Furia

OMG zgadlam autora, to ciągle ten niepocieszony antysystemowiec sabaru :)
olać, wątek-bait (moje puszki i butelki gromadzone na balkonie powtarzają to samo)

10.07.2026 00:09
10.1
1
odpowiedz
sabaru
38
Senator

Megera_ a co mam klaskać jak ktoś coś wprowadza za każdym razem. Ten system mało komu się podoba co z resztą widać jak się kolejka przy butelkomatach zrobi.

Bardzo dobrym systemem był ten wcześniejszy system gdzie butelki wyrzucało się do worków. Zamiast go usprawnić to zaczęli kombinować. A teraz coś wspominali że kolejne opakowania mają trafić do tego systemu. Z tego co twierdzi Gemini to: jednorazowe butelki szklane, w tym tak zwane "małpki" czy kartony po napojach. Czyli będziesz latał z kolejnymi śmieciami.
https://portal.faktura.pl/podatki/system-kaucyjny-zmiany/

post wyedytowany przez sabaru 2026-07-10 00:17:18
09.07.2026 17:39
11
odpowiedz
katai-iwa
72
Legend

Szopka i tyle, by go nie potrzebujemy przy systemie segregowania. A poza tym Polacy jak zwykle się wycwanili :P
https://zero.pl/news/system-kaucyjny-w-polsce-nowy-sposob-na-oszukanie-automatow

09.07.2026 17:56
Rumcykcyk
12
odpowiedz
Rumcykcyk
138
Ojciec Zarazy

Dodatkowo motywacja żeby olać słodkie napoje. Teraz mam cały zestaw Sodastream i sobie gazuje w domu Oaze z biedry, a wymiana naboju to 15 zł.

09.07.2026 18:06
Racja
13
odpowiedz
Racja
15
Generał

Praktycznie mnie nie dotyczy.

09.07.2026 18:51
raziel88ck
14
odpowiedz
raziel88ck
228
Reaver is the Key!

Cały czas kupuję wodę w butelkach bez kaucji. 😎

post wyedytowany przez raziel88ck 2026-07-09 18:51:37
09.07.2026 23:01
Wrzesień
15
1
odpowiedz
Wrzesień
82
Idiot Doom Spiral

Nie korzystałem jeszcze. Nie kupuję tego na tyle dużo, żeby ta kaucja robiła mi różnice, więc po prostu wywalam do plastików.
Ogólnie pomysł dla mnie chybiony. Staram się segregować śmieci, ale dymanie z tym do sklepu jak jakiś żul to już przesada i nie chce mi się tego robić.

09.07.2026 23:39
Janczes
16
1
odpowiedz
3 odpowiedzi
Janczes
251
You'll never walk alone

dzieki tuskowi czuje sie jak śmieciarz stajac w kolejce żeby odzyskać swoje ~7 zł

10.07.2026 10:09
claudespeed18
16.1
odpowiedz
claudespeed18
228
Call me Snake
Wideo

Janczes System kaucyjny wprowadził pan prezes. Oczywiście jak wszystko inne to wina aktualnej władzy bo proste główki nie ogarniają, ze zanim zmiany wejdą w życie i są odczuwalne w tym państwie musi minąć sporo czasu.
Aktualna władza musi teraz sprzątać i nie wyrabia się z tym burdelem, więc każdy bawi się w brudzie.

https://www.youtube.com/watch?v=LdL4qEPKEq0

10.07.2026 12:07
Sevek007
😍
16.2
odpowiedz
Sevek007
106
Everybody lies

^ mój ulubiony śmieciarz, pan Sławek Memcen

10.07.2026 13:10
claudespeed18
16.3
odpowiedz
claudespeed18
228
Call me Snake

Nie żebym lubił Memcena, bo on i tak opowie coś przygotowany w taki sposób, żeby Konfa wyszła na plus a przy okazji prawdy o PiS dorzuci swoje o PO ale właściwie pojęcie 'śmieciarza' ludzie inaczej interpretują w necie.

Bo śmieciarzem od dawna nazywamy potocznie tych, którzy sprzątają po nas śmieci a prawdziwy śmieciarz to osoba zaśmiecająca teren czy środowisko odpadami.

Czytał prof Claude ;)

09.07.2026 23:43
17
odpowiedz
FrankerZ
108
Generał

git można kilka złotych zarobić

09.07.2026 23:51
WolfDale
😊
18
odpowiedz
WolfDale
108
~sv_cheats 1

Ostatnio dopiero zobaczyłem na żywo jakieś automaty, ale nie korzystałem i chyba nigdy tego nie zrobię. Bo albo nie działa lub kolejka na dziesięć metrów. Nie wiem co komu przeszkadzało wyrzucanie butelek do żółtych pojemników, tak wiem że nadal można ale haracz od tego oczywiście jest.

Maszyny, dodatkowa obsługa, koszty, ekologia pełną parą.

10.07.2026 08:49
Bezi2598
19
odpowiedz
Bezi2598
167
Legend

Mieszkam w Holandii i korzystam z systemu kaucyjnego. Z tego co czytam pobieznie na ten temat w Polsce, tutejsze problemy to jest kwestia kiepskiej implementacji i technologii. Tutaj chodze moze raz w miesiacu (nie kupuje zbyt duzo rzeczy butelkowanych albo w puszkach) i wrzucenie wszystkiego do automatu zajmuje mi jakies 30 sekund. Moge dostac zwrot w gotowce albo bon do wykorzystania w sklepie. Biore zawsze bon bo butelki biore po drodze na zakupy. Jezelk chodzi o sam butelkomat to butelke sie kladzie na takiej tasmie, a skanery sa z kazdej strony wiec nie ma znaczenia w jakiej pozycji i ulozeniu sie wlozy butelke/puszke. Albo jak sie na przyklad ma karate butelke po piwie to mozna wrzucic cala krate i zeskanuje na raz.

Z tego co czytam w Polsce obecnie te butelkomaty sa czesto wadliwe, caly proces zajmuje za duzo czasu, a w niektorych miejscach zajmuje sie tym kasjer. A w mniejszych miejscowosciach jest ich za malo. Wydaje mi sie ze jak sie wyeliminuje te problemy to ludziom bedzie latwiej sie do tego przyzwyczaic. Ale to musieliby sie tym jacys specjalisci od UX zajac, a nie ktos kto wygral panstwowy przetarg po znajomosci :D

post wyedytowany przez Bezi2598 2026-07-10 08:51:44
10.07.2026 10:02
20
odpowiedz
Krystian03
10
Pretorianin

Więcej czasu to zajmuje (jeśli w pobliżu są tylko Żabki bo niemal zawsze widzę niedziałające a w kasie nie przyjmują bo to nie jest duży sklep i robią to dobrowolnie...) niż zrobienie zakupów na tydzień, bo jak już pojedzie się do najbliższego większego sklepu np. Lidl bo w Żabkach nie działa, to jeszcze trzeba odczekać w kolejce która idzie zdecydowanie wolniej niż do zwykłej kasy i nie raz się trafi gdzie trzeba poczekać na obsługę kilkanaście minut (chociaż wtedy niektórzy rezygnują i idzie troszkę szybciej).

10.07.2026 13:15
Pablo X6
21
odpowiedz
Pablo X6
1
Pretorianin

Premium VIP

Pewnie gdyby mnie bolała strata tych kilkunastu (może kilkudziesięciu) złotych miesięcznie, to bym cały system kaucyjny uznał za irytujący... Uznałem jednak, że te kilkanaście/kilkadziesiąt złotych mogę poświęcić, bo nie chce mi się tych butelek zbierać, a potem z nimi lecieć przez środek miasta do Biedronki/Żabki. Także dla własnej wygody po prostu ten system "zignorowałem". Gratuluję ludziom, którzy się szybko do niego przekonali i stosują, ale mi się po prostu... nie chce - bo mogę sobie na to pozwolić.

Czy uważam to za coś złego? Czy czuję się gorzej z tym, że nie dbam o środowisko? No w sumie nie - butelki i puszki i tak lecą do tych koszy, do których powinny - nawet ich nie zgniatam. Śmieci w lasach też nie zostawiam, więc powody, dla których to wszystko wprowadzono w pewnym sensie mnie nie dotyczą. A moją butelkę może sobie ktoś wyjąć i samemu pobrać kaucję - więc cel i tak jest zrealizowany.

Pojawia się jednak pytanie, jaka będzie przyszłość tego systemu... Czy odsetek zwróconych opakowań będzie wystarczająco wysoki? I co jeśli nie? Czy kaucja wzrośnie? Jeśli tak, to o ile? I czy zmotywuje mnie to do zabawy w odddawanie butelek? Myślę, że nawet złotówka kaucji by mnie nie zabolała, ale co w przypadku dwójeczki? Ze dwie stówki miesięcznie by już mogły wyjść...
Tylko czy ktoś jest na tyle odważny, żeby do butelki z napojem wartej 2-3 złote dodać kolejne 2 złote kaucji?

post wyedytowany przez Pablo X6 2026-07-10 13:16:24
Forum Forum Polityka i Religia
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl