Pyatnie do fachowca od Linuxa

Forum Komputery
Odpowiedz
29.04.2020 17:50
kroliczek
1
odpowiedz
kroliczek
96
Pretorianin

Pyatnie do fachowca od Linuxa

Hej szybkie pytanie mam :posiadam starego laptopa asus rog procesor 2x1,76 i 4 gb ramu -wrak straszliwy.
Windows 7 w góre meczy sie na nim niemilosiernie i chcialam zainstalowac linuxa moze bedzie szybciej chodzil.
Zielona jestem w temacie wiec moze ktos pomoze w w/w kwestii ?
Zalezy mi aby dzialal normalnie net na nim,dalo sie obejrzec jakis film w 480p,i moze libre office jesli jest linuxowa werjsa ,nic nie bede innego na nim robila .

29.04.2020 17:52
2
odpowiedz
1 odpowiedź
zanonimizowany145641
203
Legend

Sciagnij sobie Ubuntu np. zainstaluj na usb i odpal kompa z USB. Nic ci z dysku lapka nie skasuje a przekonasz sie jak wyglada praca na linuxie i jak dziala :)

https://ubuntu.com/tutorials/try-ubuntu-before-you-install#1-getting-started

29.04.2020 18:51
2.1
hinson
147
Generał

Ubuntu moze byc zbyt osciezale na tego lapka i lepiej zeby pobrala Lubuntu czyli lekka odmiane Ubuntu. To jest praktycznie to samo i bedzie miec taki sam dostep do wszystkich zalet glownego Ubuntu.

29.04.2020 17:53
_Luke_
3
odpowiedz
_Luke_
268
Death Incarnate

Jestem tylko zwyklym uzytkownikiem, ale moze linux mint Xfce 32bit bedzie dzialal szybciej?

https://www.linuxmint.com/download.php

29.04.2020 18:06
kroliczek
4
odpowiedz
kroliczek
96
Pretorianin

Wlasnie zalezy mi na szybkosci ,bo windows na tym starym laptopie dziala tragicznie

29.04.2020 18:49
👍
5
odpowiedz
hinson
147
Generał
Wideo

Tylko Linux Lubuntu! To najlzejsza odmiana Ubuntu i bedzie dzialac na tym kompie bardzo dobrze. Ostatnio wyszla wersja 20.04 wiec przez nastepne piec lat masz pewnosc aktualizacji systemu.

https://www.youtube.com/watch?v=vv4DmMMkkDk&t=

https://lubuntu.me/downloads/

29.04.2020 19:23
kroliczek
6
odpowiedz
kroliczek
96
Pretorianin

Sproboje lubuntu jesli cos nie bedzie dzialo ,bede probowala linuxow z postow wyzej,dziekuje za porady :)

29.04.2020 19:40
MiniWm
😈
7
odpowiedz
MiniWm
245
PeaceMaker

Zanim sprawdzisz lubuntu

Zobacz czy bedzie ci dzialac ( powinno smigac)

https://neon.kde.org/

29.04.2020 19:58
blood
8
odpowiedz
2 odpowiedzi
blood
249
Legend

Sprawdź jakąś normalną dystrybucję typu Fedora (moja preferowana) albo Ubuntu/Debian. Najpopularniejszy desktop na Linuxie to Gnome i zobacz jak Ci działa. Jak będzie przycinać, to wypróbuj XFCE/Mate. Niektóre dystrybucje mają oddzielne pliki ISO (spiny) dla różnych środowisk graficznych, a niektóre dystrybucje (np Fedora Netinstall) możesz wybrać środowisko graficzne podczas instalacji.

https://getfedora.org/pl/workstation/download/

Na stronie pobierania masz coś, co się nazywa Fedora Media Writer. Jest to aplikacja pod Windowsa, która Ci automatycznie pobierze i nagra bootowalny obraz systemu operacyjnego na pendrive. Jak odpalisz pobrany system z USB to będziesz miał domyslny pulpit (Gnome) i będziesz mógł zobaczyć jak Ci to chodzi.

Fedora zawiera w sobie jedynie oprogramowanie open source. Po instalacji będziesz musiał doinstalować kodeki. W ubuntu możesz zaznaczyć "ptaszka" podczas instalacji, żeby zrobiło to za Ciebie. W tym względzie pewnie niektórzy uznają Ubuntu za "łatwiejsze", ale to jest prosta sprawa. Ja osobiście wszystkim instaluję Fedorę, ponieważ nie lubię Ubuntu ze względów, które nic nowicjuszowi nie powiedzą, więc nie będę wchodził w szczegóły. Od wujek i ciotek po najbliższą rodzinę działa fedora.

30.04.2020 17:49
8.1
hinson
147
Generał

Przeciez Lubuntu nie jest zadna ''nienormalna'' dystrybucja! Jest to taki sam system co zwykle Ubuntu tylko ze srodowiskiem LXQt i kilkoma innymi programami.
Wszystko co ma Ubuntu, spokojnie mozna w razie potrzeby doinstalowac do Lubuntu przez centrum oprogramowania.
A na poczatku powinno jej centrum oprogramowania wystarczyc. Jak nauczy sie podstawowej obslugi terminala to wszystkie inne programy co spelnia zaleznosci przez paczke ''deb'' lub przez ''sudo apt-get install'' bedzie mogla zainstalowac bez zadnych problemow, tak samo jak na Ubuntu.
Jedynie co bedzie musiala zrobic to doinstalowac te paczki dla instalowania snapow i flatpakow zeby miec dostep do aplikacji ktore z nich korzystaja.
Ale to spokojnie, niech przez pierwszych kilka miechow przyzwyczai sie do Linuxa, bo to zupelnie inne systemu niz Windows i wymagaja troche czasu na ogarniecie ich, bo poczatkujacy probuja pewne nauczone z Windowsa nawyki przenosic na linuksa a to nie zawsze bedzie dzialac.

Nie wiem jak mozesz dziewczynie proponowac ociezaly Gnome na starego laptopa a jak bedzie dzialal zle, to ma sobie zainstalowac inne srodowisko?
Ty chyba teraz jaja sobie robisz! Przeciez to bedzie jej pierwszy Linux i postawiony system ma dzialac zaraz po zainstalowaniu i byc gotowy do podstawowych zadan.

Takze nie sluchaj tych ''fachowcow'' tylko instaluj Lubuntu, jest to praktycznie zwykle Ubuntu tylko ze duzo lzejsze i zaprojektowane dla slabszych komputerow co najlepsze lata maja za soba ale nadal dzialaja.
Od 4 lat siedze w laptopie na Lubuntu 18.04 poniewaz preinstalowany Windows 10 chodzil na nim fatalnie, a wiadomo ze na poczatku Windows 10 przypominal Viste i wiekszosc laptopow w tamtym czasie nie byla przygotowana na ten system.
Lubuntu od poczatku smigal na nim jak rakieta a mialem wtedy jeszcze HDD. Nawet po przesiadce na SSD nie zauwazylem az tak wielkiej roznicy, oprocz blyskawicznego uruchomienia sie systemu.

02.05.2020 14:23
blood
8.2
blood
249
Legend

Nie będę wchodził z Tobą w polemikę, nie pisałem nic do Ciebie, więc nie wiem dlaczego to przyjąłeś personalnie. Co do Lubuntu i LXQt to jest to oprogramowanie we wczesnej fazie rozwoju. Zdecydowanie lepszym wyborem będzie XFCE albo Mate jeśli musi być jakaś alternatywa dla Gnome, które chcesz czy nie jest używane przez znaczącą większość.

29.04.2020 20:05
MiniWm
😈
9
odpowiedz
2 odpowiedzi
MiniWm
245
PeaceMaker
Image

KDE neon jest oparty na ubunciu LTS ale bez zadnych zbednych smieci :)

Czysty system odpalony , zera mi 918M

01.05.2020 21:38
kiera2003
9.1
kiera2003
122
Senator

Łap plusa za świetnie skonfigurowane środowisko pracy :)

Interfejs podobny do Macintosha jest bardzo estetyczny i wygodny w użytkowaniu.

06.05.2020 15:20
MiniWm
😈
9.2
MiniWm
245
PeaceMaker

Nie ma co konfigurowac ;) pare klikniec i skorka osx + ikonki pobrane ze "sklepu" ;) ustawiona co prawda dla jaj :) bo po pol roku oddalem swojego maca i wrocilem na linucha :)

Jedyne co przenioslem z osx to gesty :)

post wyedytowany przez MiniWm 2020-05-06 15:22:35
29.04.2020 20:34
kiera2003
10
odpowiedz
kiera2003
122
Senator

Ja osobiście polecam Debiana i Fedorę. Te dystrybucje działają bardzo przyzwoicie na słabszych komputerach.
Tylko jest jeden problem - bardzo wiele osób wykłada się na samym procesie instalacji systemu.

A jeśli chcemy z komputera zrobić prawdziwą rakietę, to istnieje ciekawa alternatywa - Puppy Linux. Tu już nie będą przycinać się filmy w 480p, a będą płynnie działać w rozdzielczości 720p i wyższej.

29.04.2020 20:44
Widzący
😊
11
odpowiedz
Widzący
255
Legend

Jeżeli ma być prosta instalacja a'la Windows to polecam Minta z Cynamonem.
https://linuxmint.pl/

30.04.2020 01:01
BartekTenMagik
12
odpowiedz
BartekTenMagik
85
Opiekun Przestrzeni

U mnie DELL M1730 działał okropnie na HDD. Dałem ssd 60gb i ożył :O wszystko od tamtej pory działało szybko (nie licząc rzeczy które wykraczały poza jego możliwości wydajnościowe). A z linuxów to tak jak koledzy wyżej bo ja dawno nie odświeżałem u siebie linuxa :)

post wyedytowany przez BartekTenMagik 2020-04-30 01:02:36
30.04.2020 14:43
13
odpowiedz
zanonimizowany35806
164
Generał

Zgadzam się - zmiana na najtańszy używany sprawny SSD zapewne rozwiąże problem, ale można to chałupniczo sprawdzić i ew. wykluczyć.

CTR-ALT-DEL i Menedżer zadań i patrzymy sobie co mamy na 100%

Zakładam, że HDD właśnie
przy takiej ilosci RAM penie sobie windows stronnicuje pamięć na dysku i mamy oto kłopot plus niska przepustowości magistrali - stary chipset ...

jak możesz odpal YT i fiilmik jakiś
wejdź do managera zadań i wrzuć fotkę z wykorzystania zasobów

30.04.2020 17:57
kroliczek
14
odpowiedz
kroliczek
96
Pretorianin

Kurcze ,tyle odpowiedzi sie nie spodziewalam-dzieki.Jutro zaczne probowac ,trzymajcie kciuki

01.05.2020 11:03
kroliczek
15
odpowiedz
1 odpowiedź
kroliczek
96
Pretorianin

Instalcja sie udała,wybrałam minta z cynamonem na poczatek.
I internet dziala,poinstalowalam dodatkowe pakiety jezykowe i najnowsze aktualizacje itd.
I mam pytanie ,musze korzystac z libre office a konkretnie z prezentacji ,czy mozna go jakos przyspieszyc,bo prezentacja na kilka stron laduje sie niemilosiernie dlugo,albo moze jest jakas alternatywa szybsza ?

01.05.2020 11:06
_Luke_
15.1
_Luke_
268
Death Incarnate

Z dysku ladujesz czy pendrive'a? Jesli jeden i drugi jest wolny to nic nie zrobisz.

ps. cynamon nie jest polecany do wolnych sprzetow, lepiej bylo instalowac xfce

04.05.2020 04:53
Mqaansla
😈
16
odpowiedz
Mqaansla
45
Generał

kroliczek
Jest cos takiego jak: Lubuntu LTS (mniejsze/szybsze od ubuntu a LTS oznacza mniej problemow/pracy). Nie musisz go instalowac zeby wyprobowac, mozna wypalic na DVD (tylko, ze wtedy liczyc sie z gorsza kultura pracy) albo wrzucic obraz na pendrajwa (pod windowsem bedziesz potrzebowac jakiegos programu do tego). Tu masz link: https://lubuntu.me/downloads/

Tylko zdajesz sobie sprawe, ze z tym szybszym komputerem to chodzi o to ze sam system operacyjny bedzie szybszy, czyli jesli 1080p60 wygladal jak pokaz slajdow to nadal bedzie tak wygladal tylko okienko sie szybciej otworzy/zamknie?

post wyedytowany przez Mqaansla 2020-05-04 04:55:01
Forum Forum Komputery
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl