Kupiłem płytę optiplex 990 i i5-2400 i procesor bardzo się grzeje a wentylatory chodzą coraz głośniej patrzyłem bios nic a jak wszedłem w diagnostics to chłodzenie dobiło 80 decybeli proszę o pomoc.
Pasta wymieniana na arctica a chłodzenie dellowskie zwykle do optiplexa a jak wchodzę do diagnostyki obroty wentylatora narastają i komputer osiąga 80-90°
Który program diagnostyczny na komputer pokazuje ilość decybeli?
Procesor ma 14 lat. Strzelam, że pasta od nowości nie była wymieniana i zaschła na kamień. Zacznij od jej wymiany oraz od przeczyszczenia radiatora.
Edit: Jeżeli pasta wymieniona to sprawdź, czy radiator dobrze przylega/ Z tego co pamiętam te chłodzenia do procesorów Intela po kilku ściągnięciach potrafiły ułamać sobie plastikowe nóżki i nie przylegały tak dobrze, jak dawniej. Jak dotykasz radiatora, to jest on ciepły?
W cholerę ciepły a cała płyta przyszła do mnie wczoraj dziś zabrałem się za robotę nałożyłem pastę chłodzenie dociśnięte wentylator chodzi za głośno procesor się grzeje do stówy. A decybele zobaczyłem bo mam taki mikrofonik taki miernik co można zobaczyć nim decybele
Nie powiem dobry żart. Ale jak bym tego kompa nie wyłączył to by jeszcze narastało. A tak na serio może coś wiesz na ten temat?
Kupiłeś samą płytę czy razem z komputerem? Bo to płyta wyciągnięta z biurowego komputera Dell.
No i pytanie, czy tam masz oryginalne chłodzenie do tej płyty? Bo te oryginalne raczej nie powinno dać się zamontować w zwykłej obudowie bo jest na śruby których płyta sama w sobie nie ma. A jeśli jakieś inne, nieoryginalne to jestem ciekaw czy na pewno ta płyta jest kompatybilna z takimi.
Kupiłem samą płytę i procesor oddzielnie chłodzenie oryginalne montowane na wkładki do śrubek i jest kompatybilne
Dobra trochę mi mózg ochłonął bo wczoraj to 6h robiłem albo i więcej mogę spróbować wyłączyć maksymalne obroty wentylatora(jeśli są) i wejść do diagnostyki
Jeśli chłodzenie na pewno dolega, jest wymieniona pasta, wentylator wchodzi w obroty i mimo to dalej grzeje się to chyba został już tylko restart biosu, może pamięta coś z poprzedniego procesora jaki tam mógł kiedyś siedzieć. Te i5 nie były prądożerne, IHS był jeszcze lutowany więc nie miały problemu z temperaturami.
A jeśli nie bios to wygląda mi to na uszkodzony procesor, może ktoś się bawił na niej napięciami i jest teraz zdegradowany.
PS. możesz jeszcze sprawdzić w bios albo w windows jakie napięcia dostaje procesor.
Jak to sprawdzić w biosie? I jak zrobić undervolting w bios jeśli się da
A tak czysto z ciekawości, celem jest retro granie i pogrzebanie sobie i nauczenie się czegoś, czy tyle było funduszy?
Rok temu miałem 95 stopni w grach i klasyczny przypadek cytując: Procesor ma 14 lat. Strzelam, że pasta od nowości nie była wymieniana i zaschła na kamień. ale tu widzę, że grubiej.