Nowy PC . Ostateczny wybór/
Chyba. ;D
Sugerowałem się proponowanymi zestawami od tech lipton i Morele. Plus opinie itp itd.
Aktualnie jestem już 500 zł w plecy,bo za długo czekałem.
Z filmiku to zestawy z RTX 5060. Zarówno z procesorem AMD jak i Intela. Za 3600.
https://www.youtube.com/watch?v=jc1fBOv86ds
Aktualnie od tego czasu, to już oba zestawy są droższe o 500-600 zł. Nice....
W sumie nie wiem co wybrać. Procesor AMD jest ponoć lepszy w tej cenie. Bo ten intel z tego zestawu, podobno może mieć bottleneck w paru grach. Ale z tego co czytałem to głównie w szybkich grach online powyżej iluś tam klatek, i w jakichś strategiach.
No i przyzwyczajenie do intela u mnie spore. A nie wiem czy jest sens dopłacać do i5 14400f.
Bo ogólnie czy kupię zestaw z AMD czy z Intelem, to windows plus monitor i któryż z zestawów, to już mam ponad 5k zł.
Więc sobie pozmieniałem trochę.
Wywaliłem Pamięc ram ddr5. Bo jeśli będę nadrabiał gry od 2015 roku, to właściwie 32 gb ddr4 mi po prostu starczą. A za te 5-7 lat, i tak pewnie będą już DDR 6. To i płytę główną tańszą kupię pod DDR4... bo i tak za 5-7 lat będę pewnie musiał zmienić płytę główną.
Gdybym miał grać tylko w nowsze gry to pewnie brałbym DDR5.
Ale raczej biorę tak:
Karta graficzna -MSI GeForce RTX 5060 Ventus 2X OC 8GB GDDR7 DLSS4
Płyta główna- MSI PRO B760M-P DDR4
Zasilacz -MSI MAG A650BN 650W (306-7ZP2B11-CE0)
Procesor- Intel Core i5-12400F, 2.5 GHz, 18 MB, BOX (BX8071512400F)
Pamięć G.Skill Aegis, DDR4, 32 GB, 3000MHz, CL16 (F4-3000C16D-32GISB) Chociaż tutaj może coś trochę szybszego. Innej firmy.
Obudowa Genesis Irid 503 V2 (NPC-1558) Chyba że jest lepsza, tańsza, a tak samo funkcjonalna, byle bez kolorków ;D
Dysku SSD nie mam wybranego. Muszę mieć 256 gb na system i 500 na gry mi starczy. Nie mam dużo gier na raz. Maks 300 gb/. Gram w jedną i usuwam, a te co na stałe, to łącznie mają może z 50 gb. Ewentualnie kiedyś dokupię zewnętrzny.
Chłodzenie CPU Thermalright Assassin X 120 Refined SE tutaj chyba nie ma sensu brać jeszcze czegoś tańszego na siłę.
Dzisiaj chcę kupić Ramy i dyski. Bo to dziadostwo znika i drożeje. Resztę będę dokupywał. Więc czas na podjęcie decyzji czy prosero AMD czy Intel jeszcze z tydzień mam.
A PC typowo do FHD, bez szaleństw, do nadrabiania masy gier od 2015 roku :)
Moje zmiany dadzą mi z 400-500 zł mniej wydane, a nie są złe myślę. Po prostu tańsza płyta główna i ramy,plus trochę mniej pojemny dysk.
Branie karty 8 gb w nowym PC to tak średnio bym powiedział
Tak kolego. Wiem.
Ale mnie to wystarcza.
Mam do nadrabiania całą masę gier od 2015 roku w tym wiedźmina 3. Więc ta karta mi absolutnie wystarczy. Zasadniczo bez DLSS i FG ogram większość w 60 FPS i wysokich. 3 Gier nie ogram, a 7 mogę ograć właśnie z DLSS. Ale te 10 gier, to gry które wyszły w ostatnie 2 lata. To i tak są drogie, więc je ogrywać będę już za te 5-7 lat na nowym kompie jak dożyję :) Zasadniczo nie kupuję tego kompa do gier które teraz wychodzą :) Wiesz, ja 7 lat siedzę na GTX 1050 ;D
MSI PRO B760M-P DDR4 -ta płyta przy intensywnym wykorzystywaniu, np. w grach może się grzać.
tu za 10zł więcej masz z radiatorami tylko że to płyta ATX a widzę że wybrałeś micro.
https://www.x-kom.pl/p/1222861-plyta-glowna-socket-1700-msi-pro-b760-p-ddr4-ii.html
Za duże ryzyko chyba awarii przy Intel.
Wziąłbym na AM4 np 5800x za 600 zł.
Masz tam 36 MB cache i mocne 8 rdzeni.
A gdybyś potrzebował kiedyś do tej płyty duży Cache w CPU to wkładasz [w przyszłości taniego] 5800x3d
Czekaj... chcesz kupić kartę 8gb vram i 32 gb ram? To najgorszy, pozbawiony logiki build jaki widziałem od dawna :D
Obejrzałem sobie filmik podlinkowany i po prostu nie ogarniam tego gościa. Jak można ładować 32gb ram jeszcze ddr5 skoro są teraz bardzo drogie i jeszcze ta ilość ram jest na wyrost w stosunku do reszty sprzętu. Gość tam niezłą manipulacje odwala, on nawet nie uzasadnił takiej ilości ram do tego buildu.
Lepiej mieć 32 niż 16.
i właśnie nie rozumiem tego że tam daje DDR 5 bo szybsze.
Weź może lepiej pod uwagę coś budżetowego od AMD pokroju RX 9060 XT z 16GB która dłużej posłuży.
https://www.ceneo.pl/Karty_graficzne/Chipset:Radeon_RX_9060_XT/Wielkosc_pamieci_RAM:16GB;n1600;0112-0.htm
Jeżeli już byś się upierał przy RTX to chociaż tego Ti rozważ.
https://www.ceneo.pl/Karty_graficzne/Chipset:GeForce_RTX_5060_Ti;n1600;0112-0.htm
Ewentualnie zakup z rynku wtórnego jakiejś wydajniejszej używki za te pieniądze.
Jak będziesz brał Radeona zawsze bierz RX XT np Radeon RX 9700 XT nie opłaca się brać słabszej wersji różnica w wydajności dochodzi miejscami do 20-30%... RAM minimum 32GB to jest standard nie daj się namówić na jakieś jebane 3 kości po 4 gb czy 4 kości po 8 szukaj płyty głównej co obsługuje min 16gb na 1 slocie. Patrz też na to ile ścieżek pci express ma płyta ile potrzebuje karta graficzna którą wybrałeś ile potrzebuje procesor ile potrzebuje dysk m2 ile jest potrzebne na kartę dzwiękową (chyba ,że używasz tego syfu co jest na płycie głównej) , bo bez tego nie ważne jaki sobie fajny komp zrobisz , będzie działał na pół gwizdka. Oczywiste jest też , że pci express 5 jest potrzebne na płycie głównej jak weźmiesz 9700. Odradzam płytę msi weź lepiej gigabyte lub asrock (miałem kilka msi wszystkie padły...)
https://www.x-kom.pl/p/1306588-plyta-glowna-socket-am5-asrock-b850m-pro-a.html#Specyfikacja na obecne czasy styknie
Dodatkowo zasilacz zawsze musi mieć zapas nie kupuj na styk, trzymaj się prostej zasady 200w zapasu. Bo zasilacz się degraduje i napięcia i moc spada z czasem. Silniejszy zasilacz ma mniejsze spadki napięcia jak moc spadnie.
Mam MSI i działa bez zarzutu. Z Gigabyte były jakoś ostatnio problemy.
To dajcie coś swojego.
Mam budżet maks do 5kzł. Ale w tym budżecie jest monitor i Windows(nie pytajcie, muszę kupić)
To na części mam jakoś 4000 zł... chociaż wolałbym te 400 zł mniej.
I mówię, nie kupuję tego żeby grać w wysokich bez DLSS w nowe gry, tylko nadrabiam gry od 2015.
A potem posiłkował się będę ewentualnie DLSS.
Zanim nadrobię gry, i dojdę do tych które się dławią na 8 gb vramu, to minie z 6 lat.
Rozumiem ale karta graf , płyta, procesor i zasilacz na tym się nie oszczędza, na reszcie tak. Wolniejszy ram jak najbardziej , mniejszy dysk jakoś damy radę, brak karty dzwiękowej spoko będzie zintegrowana, zamiast głośników bierzemy słuchawki ok, zamiast nówka monitor biorę przejściowy używany styka. Mój sprzęt d nie urywa ale gram bez fsr i trzyma te 60 klatek na ultra detalach z raytracingiem w większości gier i dziwo ta karta graficzna zamiast potanieć zdrożała przez ostatnie 1,5 roku ;p
Mój Sprzęt
AMD Ryzen 7 5700X
ASRock B550 Steel Legend
Corsair Vengeance LPX 32GB (2x 16GB) 3200MHz DDR4
Radeon™ RX 7600 XT GAMING OC 16G
Corsair RM850x 850W Modular 80+ Gold
WD_BLACK SN770 NVMe SSD + Western Digital Blue 1TB SATA III 3.5 + TOSHIBA HDWD 130 3TB + WD Blue PC HDD 2.5 500GB
Creative 5.1 Channels Sound Blaster Audigy FX
Game Max Moonstone RGB Full Tower
Pamięć GoodRam IRDM PRO Deep Black, DDR4, 32 GB, 3600MHz, CL18 (IRP-K3600D4V64L18/32GDC)
Taką pamięć za G skill.
Szybsza, a cena nieznacznie większa.
Dobra. To dajcie jakieś polecany zestawy. Budżet maks 4000zł
32 gb ramu musi być. I tyle. Właściwie to już mam tą Pamięć GoodRam IRDM PRO Deep Black, DDR4, 32 GB, 3600MHz, CL18.
Karty obchodzą mnie tylko od Nvidii. No przykro mi, awersja do radeonów silna.
Procesor jak lepszy z AMD to spoko. Może się przekonam.
Dyski SSD potrzebuję na system(nie wiem ile, 256 gb starczy) i 500 gb starczy na gry(tak, starczy) ewentualnie kiedyś dokupię zewnętrzny.
Do budżetu nie wliczam stacji dysków(potrzebuję) Kupię zewnętrzną. Bo używam tylko czasami, a nie będzie bezsensownie miejsca zabierać.
Dobra już ci wyjaśniam bo widzę nie ogarniasz bezsensowności tego buildu. Z kartą rtx 5060 nie odpalisz gry, która by wymagała więcej, niż 16gb ram bo karta graficzna będzie je zatrzymywać we wszystkich kierunkach.
Hogwart legacy, indiana Jones. To dwa przykłady. Mogę je uruchomić na 8gb, z DLSS, ale potrzebują sporo ramu. Tak wiem, na FHD DLSS to będzie jakbym grał w 720,. Ale da się, a ja nie jestem jakimś audiofilem czy jak to tam nazwać. BTW na niskich w Indianę mogę grać, i gra bierze 14gb...
I dlatego 32 gb się przydaje. Jak już sam system bierze 4 gb plus 1 gb inne rzeczy, to z tych 16gb robi się 11gb. I tu już nawet Cyberpunk może mieć problem.
I jak jak mam zbudować coś, jak budżet jest jaki jest.
Wezmę starą pamięć, to jej już nie rozbuduję, skoro twierdzisz że 32 gb to za dużo na tą kartę.
Wezmę DDR 5 to i tak nie dorzucę później więcej, bo kartę wymienię pewnie dopiero za 6 lat. To i będą pewnie już DDR6, nowe płyty główne..nowe karty.
czy z nowszymi płytami i pamięcią, czy z starszą, i tak będzie wszystko do wymiany za 6 lat.
To rzuć coś w tym budżecie.
W zasadzie na tej karcie(bez DLSS) nie ogram Alan Wake 2, Indiany ,Forbiden west, Spider man2(chociaż tutaj jeszcze jako tako),Clair obscur, Starfield, Jedi Survivor,Stalker 2,Avatar. The last of us 2 podobno na wysokich...i 16 gb ramu starcza, ale ledwo. I to w zasadzie gry które sobie odpuszczam i odkładam na następny upgrade...no i oczywiście większość tego co dalej wychodzi, szczególnie na UE5.
Indianę mogę grać, i gra bierze 14gb...
I dlatego 32 gb się przydaje. Jak już sam system bierze 4 gb plus 1 gb inne rzeczy, to z tych 16gb robi się 11gb. I tu już nawet Cyberpunk może mieć problem
Bzdury piszesz, te gry nie pobierają tyle ramu , chyba że grasz na jakiejś ultra grafice, ale mając 5060 to nawet na taką nie licz. Rób co chcesz widać wiesz lepiej. Twoja kasa twój wybór.
RAM łatwo zmienić lub dokupić. Przestań kombinować i kup na razie 16 GB DDR5 (by w przyszłości rozbudować/zmienić). Do starych gier i tak starczy, chyba, że chcesz ostro grać w Cities Skylines na modach...
Musiały kupić 1 kość 16 GB co też jest kiepskim wyjściem, a pchać się np w 4x8GB to też nie jest dobry wybór.
Z mojej perspektywy trzeba by ten budżet jednak pod taką większą gumę.
No ale budżet ma jaki ma, pchanie się w DDR4 przecież tak samo nie ma sensu, nawet jeśli są jeszcze płyty obsługujące obydwa standardy (tzn. o ile dobrze pamiętam było coś takiego gdy wchodził DDR5?)
2x8 najwyżej sprzeda za te dwa - trzy lata jak nadrobi braki, poza tym czy nadal cztery kości z każdym CPU i MOBO powodują problemy?
Na sprzedaży za jakiś czas i tak może stracić mniej niż na zakupie 32 GB teraz, jeśli ceny spadną, a 300-500 zł w kieszeni to w tym budżecie sporo.
Najgorzej w tym kompie, że potrzebujesz wszystkiego. Jakbyś miał monitor, windowsa, obudowę czy nawet zasilacz lub ramy to byłaby inna bajka.
No niestety, życie przez lata na złomie, to trzeba wszystko. Właściwie mógłbym nagiąć budżet. Ale wtedy musiałbym grać już w QHD. Tak już i potem w lepszych grach korzystać z DLSS. Ale nie wiem czy kiedykolwiek będą grał w QHD..po prostu wszystkie monitory powyżej 24 cali to dla mnie za dużo. Już ten który kupuję będzie miał niecałe 24, i to dla mnie może być problem. Daleko będę musieć siedzieć, żeby to było wygodne, a co dopiero większe niż to.Musiałbym sobie pokój przebudować.
Radeonów nie biorę :)
No i to jest błąd, bo w niższym budżecie Radeony są wydajniejsze od kart Nvidii. Dodatkowo do grania w 1080p DLSS jest niepotrzebny, więc w tym wypadku nawet nie odczujesz przewagi DLSS nad FSR. No ale jak już chcesz się upierać przy Nvidii, to weź chociaż wersję z 16GB VRAM. Branie karty z 8GB pamięci w całkowicie nowym kompie, to jest dzisiaj irracjonalny wybór.
Nie rozumiem też, po co chcesz się pchać w stare Intele i DDR4, kiedy za małą dopłatą masz dużo wydajniejsze Ryzeny i możliwość wymiany procka za te 5-7 lat bez wymany płyty głównej i RAMu. Dzisiaj byś trochę dopłacił, ale w przyszłości sporo zaoszczędzisz.
Ja też przymierzam się do złożenia nowego kompa i też nie mam budżetu z gumy, ale nie mam zamiaru pchać się w stare podzespoły, byle tylko zaoszczędzić kilka stówek. Tym bardziej na chwilę przed premierę nowej generacji konsol nie ma to najmniejszego sensu, bo wymagania z automatu podskoczą mocno do góry nawet jeśli w grafice nie będzie na początku gigantycznej różnicy. Zawsze tak było i nie widzę powodu, aby teraz było inaczej.
Ale skąd wiesz co będzie w przyszłości kolego? Skąd wiesz, że nie będzie musiał wymieniać płyty głównej, bo znowu jakieś nowe procki przyjdą, nowe pamięci itp itd.
I czytaj z zrozumieniem. Ja nie kupuję PC pod nowe gry w sumie.
Tylko pod nadrabianie. Gry od 2015 roku. Wiesz ile to grania? I ja naprawdę nie patrzę na to czy ta karta da mi 1 % więcej czy coś. 60 FPS w wysokich detalach w FHD z zapasem.
Po za tym np gdyby się uparł, to Indiana jones z DLSS działa z tą kartą, tylko oczywiście w mocno obciętych detalach. Ale da się grać. A ja nie jestem mega videofilem, co to musi mieć wszystko super cacy.
Po prostu nie mam zaufania do Radków :) Dwa razy wadliwe, to trzeci raz sie nie pcham.
Ale skąd wiesz co będzie w przyszłości kolego? Skąd wiesz, że nie będzie musiał wymieniać płyty głównej, bo znowu jakieś nowe procki przyjdą, nowe pamięci itp itd.
Wiem to, bo AMD wspiera swoje platformy latami i nie porzuca ich jak Intel, który swego czasu wymuszał wymianę płyty głównej co generację procesora. AMD wypuściło AM4 w 2016 roku i nadal wspiera tą platformę pomimo tego, że już w 2022 wyszła nowa AM5. Jakbys kupił dzisiaj procka opartego o AM5, to na 100% za 5 lat nie będziesz musiał wymieniać płyty, a po zakupie Intela 12 generacji na 100% czeka cię kolejna wymiana. Pomijam już nawet fakt, że AMD obecnie masakruje Intela pod względem wydajnosci i opłacalnosci.
I czytaj z zrozumieniem. Ja nie kupuję PC pod nowe gry w sumie.
Tylko pod nadrabianie. Gry od 2015 roku. Wiesz ile to grania? I ja naprawdę nie patrzę na to czy ta karta da mi 1 % więcej czy coś. 60 FPS w wysokich detalach w FHD z zapasem.
Teraz tak mówisz, a jak za 2 lata wyjdzie nowa generacja i będziesz chciał zagrać w coś nowszego, to będziesz narzekał na optymalizację. Serio jak już uparłes się na Nvidię, to weź chociaż wersję 16GB, bo 8GB to jest tyle co nic.
Nie teraz tak mówię, tylko zawsze tak będę mówić.
To co wyjdzie za dwa lata, to wyjdzie za dwa lata, i zanim staniej do odpowiedniej kwoty, to minie kolejne 3 lata ;)
Najpierw nadrabiam po kolei. Zacznę od Wiedźmina 3 i wyżej.
Ale ogólnie biję się z myślami, i jednak wezmę 16 gb i tyle. Nie jest to super opcja na przyszłość zarówno z zielonych i czerwonych. Ale chociaż wystarczająco pamięci będzie, a resztę załatwi DLSS...
Z 8 gb nie ogram za bardzo już teraz z 15 gier które mam na liście od 2022-25
z 16 gb ogram je bez większego problemu oczywiście nie na ultra(no chyba że DLSS i FG) Ale na tym mi nie zależy.
I zaufam, i wezmę chyba płytę pod AMD, chociaż ostatnio coś chyba były jakieś problemy z nimi czy coś?
Na razie będę siedział na FHD bo monitor kupiony już dawno. A potem ewentualnie kupię QHD i będzie się korzystało z DLSS.
I pytanie ile ram? Bo do nadrabiania wystarczy mi na tą chwilę 16. Ale już w tych nowszych i w QHD te 32 chyba lepiej.
Na pamięć i dysk musiałbym się zdecydować już teraz, bo to drożeje. A jaka karta i ostatecznie jaka płyta do tygodnia.
Najbardziej boli to, że mogłem ruszyć dupsko szybciej, i mieć wszystko za tysiaka mniej...
I zaufam, i wezmę chyba płytę pod AMD, chociaż ostatnio coś chyba były jakieś problemy z nimi czy coś?
Problemy na pewno były z biosem na premierę AM5, ale chyba nawet nie na wszystkich chipsetach. AMD ma ich kilka różnych wersji. No ale teraz po czasie powinno być wszystko w porządku.
A z RAMem to sam musisz ocenić. Ja nie miałbym problemu z wzięciem na początek 2x8GB, żeby zmniejszyć koszty i drugie tyle dokupić już po (miejmy nadzieję) spadku cen, ale z tego co widzę, to niektórzy odradzają takie rozwiązanie. No i też sprawdź sobie, jaki rodzaj ramu najlepiej pasuje do procka, jaki sobie upatrzyłeś. Z tego co patrzyłem, jak sobie z ciekawości budowałem wirtualne pecety jakiś czas temu, to AMD i Intel najlepiej działają z ramem o innym taktowaniu i opóźnieniach. Jeśli dobrze pamiętam, to procki AMD najbardziej lubią RAM 6000Mhz i 30CL.
Tak, do Ryzenów te kostki 6000 Mhz i 30 cl są bardzo dobre. Z Intelem jest tak, że wyższe taktowanie coś tam więcej daje. Co do AM5 to głównie problemy miał Asrock jeżeli dobrze pamiętam. Nie wiem czy już to ogarnęli biosem. Ogólnie Asus, MSI itd. są raczej bezpieczne. Nie znalazłem żadnych informacji o płytach tych producentów.
Nie lepiej kupić nową konsolę?
Albo poczekać na Steam Machine, do nadrabiania gier od 2015 roku będzie się nadawał idealnie.
Trzy opcje. Bo jak mówicie że nie ma się co pchać na ddr4 to się nie pcham. Szczególnie że one drożeją jeszcze szybciej niż DDR5. Dwa dni temu zamówiłem za 350 16 gb do starego, bo moja stara pamięć odwala manianę, dzisiaj już 600 zł XD
1. Zlewam to. Kupiłem więcej ramu do starego rzęcha. Mam jeszcze trochę gier, na tak z rok grania, które spokojnie mogę ograć,plus i tak seriale nadrabiam i książki. Więc zasadniczo jeszcze rok dam radę. ALE pewnie będzie jeszcze gorzej.
2. Kupuję RTX 5060 z 8gb i 16 gb ram. I jakoś styknie, ale wydaje się to jednak opcją taką se.
3.Dopłacam, i kupuję RTX 5060 ti, Procesor AMD albo intela, ale jak patrzę to rzeczywiście intel gorszy w tej cenie. I tyle. To mi starczy na właściwie cały okres jaki chcę(jeśli nic się nie zepsuje) Szczególnie na FHD. Może za jakiś rok dwa kupię QHD i jak coś, to wjedzie DLSS i FG. I w sumie ogram każdą grę. No może nie Alan Wake 2, bo bez DLSS to ciężko.Ale planowałem tą grę i Indianę, i tak ogrywać na Geforce now czy coś.
Więc padło na to:
Płyta główna MSI PRO B650M-P albo Płyta główna Gigabyte B650 EAGLE Nie wiem czy lepiej ATX czy micro.
Karta graficzna Gigabyte GeForce RTX 5060 Ti Windforce OC 16GB GDDR7 DLSS4 (GV-N506TWF2OC-16GD albo Karta graficzna MSI GeForce RTX 5060 Ti Ventus 2X OC Plus 16GB GDDR7 DLSS4 Nie wiem jaka jest różnica w chłodzeniu, czy Ventusy są lepsze?
Procesor AMD Ryzen 5 7500F, 3.7 GHz, 32 MB, OEM (100-000000597)
Pamięć GoodRam IRDM, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL36 (IR-6000D564L36S/32GDC)
Zasilacz MSI MAG A650BN 650W (306-7ZP2B11-CE0)
Nie za bardzo mam obudowę. Jakaś taka Obudowa Fury Shobo SH4F (NFO-2152) Nie wiem czy brak USB c jest znaczący.
Dwa dyski
Systemowy i zwykły Dysk SSD Lexar NM620 256GB M.2 2280 PCI-E x4 Gen3 NVMe (LNM620X256G-RNNNG)
Dysk SSD Samsung 980 500GB M.2 2280 PCI-E x4 Gen3 NVMe (MZ-V8V500BW)
500 gb starczy, ewentualnie kiedyś dokupię zewnętrzny.
Jeszcze potem stacja dysków zewnętrzna, bo czasami potrzebuję..no i Windowsa wolę mieć po prostu na płycie;D
Całość to tak 5000 zł wychodzi...pół rok temu prawie tysiak mniej kur...
Nie wiem czy coś zmieniać ewentualnie.Tak wiem wiem zamienić RTX na radeona :D Ale stawiam na swoim.
W zasadzie na ram mogę zejść jeszcze stówę. Ale nie wiem czy jest jakaś ogromna różnica pomiędzy 5800mhz a 6000hz i opóźnieniem 30 a 36. W DDR 4 nie są to jakieś wybitne różnice podobno, nie wiem jak w DDR5.
No nie zejdę poniżej 5000zł...jeszcze o chłodzeniu procesora zapomniałem XD
Bierz RTX 5070 12GB, Te 16GB Vram w 5060TI gówno daje i wybór kompletnie nieprzyszłościowy bo to poziom RTX 3070TI. Za ok 2400PLn jest Zotac RTX 5070 12 GB na 2 wentylatorach karta o ponad 30% wydajniejsza od 5060TI. Bo tylko czekać jak podniosą ceny i te karty będą kosztować 3 koła, ceny procesorów właśnie podnoszą za 14400f pół roku temu dałem 500pln a teraz jest za 780pln, następne będą karty. Sam jutro właśnie jadę do Xkomu po 5070.
PS: Ventus to najsłabsze chłodzenia.
Nie mogę już dołożyć do RTX 5070. A włożę 5070, to zaraz sie ktoś zjawi, i powiem bierze 5080 albo co tam. I nie chcę brać nic co ma 16 pin. Niby RTX 5070 nie słyszałem o wielu zjaranych kartach, ale nie mam zamiaru ryzykować.
No i przy 5070, to już bym musiał jeszcze dopłacić do monitora QHD żeby to miało sens.
Nie stać mnie i tyle. Już i tak mocno naginam budżet z z 5060ti. I jeszcze zżera mi ten syf z ramami. Gdyby nie drogie ramy i dyski, to wtedy bym poszedł pewnie w to ostatecznie. Ale się spóźniłem, za długo to odkładałem. Dla mnie Ti jest spoko. przechodzę kolego z 2gb karty ;D 5060 Ti da mi spokojne 6-7 lat grania. Za tyle lat to 5070 też będzie za słaba pewnie. I będzie już pewnie seria 7.
Na 5060 ti FHD czy w QHD DLSS i FG ogram dosłownie wszystko co wyszło(prócz tam dwóch gier, ale to nie problem, na liście są daleko) A jak dojdę do nich, to tak jak wyżej. Pewnie będą lepsze karty,inne procki ,pamięci itp itd, więc tyle. Ty jak bierzesz kartę pod nowe gry, no to 5070 spoko. Dla mnie to wybór zbędny. A za te 6-7 lat to może i się na konsole zdecyduję czy co tam będzie. Na tą chwilą, jest jak jest. Gdyby nie moje opóźnienie ;D I cały ten syf z ramami, to może te 5070 bym brał albo radka.
bierz RAM GOODRAM 32GB (2x16GB) 6000MHz CL30 - o dziwo np x-kom jest tanszy
CL ma większe znaczenie niż taktowanie. U mnie na tyle chodzi z Ryzenem
Ale tak ogólnie czy wszystko się zgadza.
Czy złącza ok. Ai mówi że ok ;D Ale to czasem durne jest.
Ram już wiem że 30cl bo jest duża różnica. Ale kurna 1100 zł za durną pamięć..to jest chore. Jeszcze rano była stówę taniej/
A dysk SSD musiałem zmienić, bo dysk z Samsunga już prawie 500 zł.. więc biorę z Goodram i za dwa (jeden na system 256 gb, drugi 500gb mi na ten moment starczy zapłacę mniej niż za ten jeden Samsunga ...który też ma 500gb)
Dzisiaj zamawiam pamięć i dyski.
Jutro reszta. Obudowy jeszcze nie mam, ale obudowa nie zdrożeje XD
Taki konfig jeszcze dorzucę. Troszkę ponad kwotę. Windowsa brak, brał bym taniego. Nie wiem, jak z monitorem.
Ja mam:
AMD Ryzen 5 5600G
32 GB RAM
AMD Radeon RX 6600 8 GB
I na takiej specyfikacji ogrywam wszystko co chcę od tego właśnie 2015 xd RAMu zawsze mieć lepiej więcej niż mniej, sam kiedyś pewnie dołózę do tego lepszą grafikę, ale póki co jest tip top.
Zamówiłem na razie ramy i dyski. Jutro reszta.
Nie wiem czy brać ATX czy Micro. Większa którą wybrałem ma lepsze chłodzenie i sekcję zasilania, ale na ten zestaw wystarczy wybrana micro.
Tylko kwestia ewentualnej rozbudowy. Jeśli nie musiałbym kiedyś zmieniać przynajmniej płyty. a seria 6 będzie ogarnięta, to wtedy na Micro może się karta nie zmieścić, jeśli wybrałbym wersję z 3 wentylatorami. No i jak ATX to i obudowa większa, żeby lepszy przepływ powietrza był.
Na tą chwilę brałbym ATX, bo kompa mam między biurkiem a szafką, i się strasznie kurzy. Ale w przyszłym roku komp będzie miał więcej przestrzeni,to i micro wystarczy.
Zresztą mam wentylator ;D
Jeszcze się zastanawiam czy nie brać tego tańszego radeona. Lepsze temperatury,bez AI jest wydajniejsza i tańsza. Ale znowu ten RTX jest lepszy do innych rzeczy, które chcę zacząć robić. A 200zł to nie jest aż tak dużo.
Kurde jak widzę te rozkminy i dywagacje, to mając jakiegoś jeszcze w miarę wydolnego kompa do neta i zadań niegrowych, to po prostu brałbym PS5 czy nawet PS5 Pro.
Szczególnie do "nadrabiania gier" i przy ograniczeniach budżetowych. Święty spokój i brak pitolenia się z tymi podzespołami, wymaganiami itd.
Są na tej Twojej liście jakieś tytuły tylko na PC w ogóle?
Spoko. Ale gry mam na Steam i Epicu.I to masę które rozdawali za free, i tanich które już dawno kupiłem za grosze To na ciul mi konsola?:D Na konsoli nie pobawisz się programami ani niczym innym.A to mam zamiar zacząć robić, bo nigdy nie mogłem sobie pozwolić na takiego PC
Następnym razem,zależy jak będzie wyglądać rynek i świat, to być może wezmę konsolę. Szczególnie że gier które mnie interesują, jest coraz mniej i mniej. Więc taka tańsza opcja, będzie wtedy dla mnie idealna. Bo wtedy dla jednej czy dwóch gier rocznie, nie będę składał PC. Ale teraz chcę i tyle. Konsola miała by sens, gdyby były na niej dalej exy.
Konsolę bym kupił teraz, gdybym miał budżet do 3k.
RTX 5060 ti 16gb
ryzen 5 7500f
32 gb ddr5 6000mhz cl30
zasilacz 650 .
Płyta micro atx. Raczej nie będę zmieniał karty na coś lepszego jeszcze długo.
Problem mam tylko z obudową. Ai twierdzi że potrzebuję 3 wentylatorów na przodzie.
Ale wszystkie dobre obudowy, mają ten zasrany panel boczny z szkła, albo kolorki. A tanie nie mają wentylatorów z przodu. Ale obudowę zamawiam później. Boję się tej z szkła, bo albo mi w dowozie coś zwalą, albo mnie kiedyś pęknie bo źle gdzieś za mocno przycisnę ;D
AI się myli. Jej wiedzą opiera się na opublikowanych zestawach Januszy po forach.
Dwa wystarczą. Masz prosty procesor i ekonomiczną kartę.

A za ile 5060 Ti kupujesz?
Obudowa wystarczy. Do tego kompa niemal każda będzie dobra.
Za drogo XD
Z Gigabyte za 1945 zł....karta która powinna być z 200-300 zł tańsza ale trudno. Jak nic się nie zepsuje, to biorąc pod uwage coraz mniej czasu, starczy mi to spokojnie na 6 lat może nawet na 8 lat, jak więcej czasu poświęcę Path of exile 2 albo innym takim. Albo jak spróbuję zrobić jakąś lekką animację,bo o tym marzę od dawna,a ta karta mi na to w końcu pozwoli.
Poczytałem, nie jest najlepsza, ale też nie jest zła. Do modelu z topowym chłodzeniem, musiałbym dopłacić ponad 400 zł . A od Gigabyte starczy. Dodatkowa dwa trzy wentylatory z przodu, siatka z filtrem, dobre chłodzenie na procku i git. byleby nie wyło za głośno....dla mnie to będzie mega komputer, chociaż ogólnie taki nie jest ;D
Za 300 zł więcej masz dużo lepsze GPU. Za 5060 Ti nie warto dawać 1945 zł. Lepiej już kupić najtańszą dostępna wersję za 1500-1600zl.
Ponadto taki Zotac oferuje 5 letnią gwarancję.
Nie myśl sobie, że gry z 8 gen mają takie niskie wymagania. Taki RDR2 potrafi w full hd mocno dać popalić słabszym kartom. Natomiast te 16 GB pamięci w 5060 Ti to nic innego jak chwyt marketingowy.
A co powiedziało mi AI ?
32 GB RAM ma sens z kartą graficzną 8 GB, ponieważ większa ilość pamięci RAM jest przydatna do innych zadań, zwłaszcza jeśli grasz w nowoczesne gry, transmitujesz strumieniowo, lub pracujesz z wymagającymi aplikacjami. Chociaż karta graficzna z 8 GB pamięci VRAM jest wciąż bardzo wydajna, to 32 GB pamięci RAM zapewnia płynniejsze działanie systemu w tle i lepszą obsługę zasobożernych programów, które nie są bezpośrednio związane z kartą graficzną.