Nowy PC . Ostateczny wybór/
Chyba. ;D
Sugerowałem się proponowanymi zestawami od tech lipton i Morele. Plus opinie itp itd.
Aktualnie jestem już 500 zł w plecy,bo za długo czekałem.
Z filmiku to zestawy z RTX 5060. Zarówno z procesorem AMD jak i Intela. Za 3600.
https://www.youtube.com/watch?v=jc1fBOv86ds
Aktualnie od tego czasu, to już oba zestawy są droższe o 500-600 zł. Nice....
W sumie nie wiem co wybrać. Procesor AMD jest ponoć lepszy w tej cenie. Bo ten intel z tego zestawu, podobno może mieć bottleneck w paru grach. Ale z tego co czytałem to głównie w szybkich grach online powyżej iluś tam klatek, i w jakichś strategiach.
No i przyzwyczajenie do intela u mnie spore. A nie wiem czy jest sens dopłacać do i5 14400f.
Bo ogólnie czy kupię zestaw z AMD czy z Intelem, to windows plus monitor i któryż z zestawów, to już mam ponad 5k zł.
Więc sobie pozmieniałem trochę.
Wywaliłem Pamięc ram ddr5. Bo jeśli będę nadrabiał gry od 2015 roku, to właściwie 32 gb ddr4 mi po prostu starczą. A za te 5-7 lat, i tak pewnie będą już DDR 6. To i płytę główną tańszą kupię pod DDR4... bo i tak za 5-7 lat będę pewnie musiał zmienić płytę główną.
Gdybym miał grać tylko w nowsze gry to pewnie brałbym DDR5.
Ale raczej biorę tak:
Karta graficzna -MSI GeForce RTX 5060 Ventus 2X OC 8GB GDDR7 DLSS4
Płyta główna- MSI PRO B760M-P DDR4
Zasilacz -MSI MAG A650BN 650W (306-7ZP2B11-CE0)
Procesor- Intel Core i5-12400F, 2.5 GHz, 18 MB, BOX (BX8071512400F)
Pamięć G.Skill Aegis, DDR4, 32 GB, 3000MHz, CL16 (F4-3000C16D-32GISB) Chociaż tutaj może coś trochę szybszego. Innej firmy.
Obudowa Genesis Irid 503 V2 (NPC-1558) Chyba że jest lepsza, tańsza, a tak samo funkcjonalna, byle bez kolorków ;D
Dysku SSD nie mam wybranego. Muszę mieć 256 gb na system i 500 na gry mi starczy. Nie mam dużo gier na raz. Maks 300 gb/. Gram w jedną i usuwam, a te co na stałe, to łącznie mają może z 50 gb. Ewentualnie kiedyś dokupię zewnętrzny.
Chłodzenie CPU Thermalright Assassin X 120 Refined SE tutaj chyba nie ma sensu brać jeszcze czegoś tańszego na siłę.
Dzisiaj chcę kupić Ramy i dyski. Bo to dziadostwo znika i drożeje. Resztę będę dokupywał. Więc czas na podjęcie decyzji czy prosero AMD czy Intel jeszcze z tydzień mam.
A PC typowo do FHD, bez szaleństw, do nadrabiania masy gier od 2015 roku :)
Moje zmiany dadzą mi z 400-500 zł mniej wydane, a nie są złe myślę. Po prostu tańsza płyta główna i ramy,plus trochę mniej pojemny dysk.
MSI PRO B760M-P DDR4 -ta płyta przy intensywnym wykorzystywaniu, np. w grach może się grzać.
tu za 10zł więcej masz z radiatorami tylko że to płyta ATX a widzę że wybrałeś micro.
https://www.x-kom.pl/p/1222861-plyta-glowna-socket-1700-msi-pro-b760-p-ddr4-ii.html
Za duże ryzyko chyba awarii przy Intel.
Wziąłbym na AM4 np 5800x za 600 zł.
Masz tam 36 MB cache i mocne 8 rdzeni.
A gdybyś potrzebował kiedyś do tej płyty duży Cache w CPU to wkładasz [w przyszłości taniego] 5800x3d
Czekaj... chcesz kupić kartę 8gb vram i 32 gb ram? To najgorszy, pozbawiony logiki build jaki widziałem od dawna :D
Obejrzałem sobie filmik podlinkowany i po prostu nie ogarniam tego gościa. Jak można ładować 32gb ram jeszcze ddr5 skoro są teraz bardzo drogie i jeszcze ta ilość ram jest na wyrost w stosunku do reszty sprzętu. Gość tam niezłą manipulacje odwala, on nawet nie uzasadnił takiej ilości ram do tego buildu.
Weź może lepiej pod uwagę coś budżetowego od AMD pokroju RX 9060 XT z 16GB która dłużej posłuży od tego 5060.
https://www.ceneo.pl/Karty_graficzne/Chipset:Radeon_RX_9060_XT/Wielkosc_pamieci_RAM:16GB;n1600;0112-0.htm
Ewentualnie rozważ zakup z rynku wtórnego jakiejś wydajniejszej używki za te pieniądze.