Nowy komp i problemy z fps
Siema wczoraj złożyłem nowy komputer z procesorem AMD athlon 3000g niestety ale gdy odpaliłem Minecraft ukazało mi się 8-15 fps. A gdy chcę włączyć League of legends to nawet mapa do 100% się nie załaduje i wywala blu screen
Pasowaloby pewnie zainstalowac jakies stery do chipsetu i grafiki ;)
Pewnie na integrze ciągnie. To jest procesor świetny do małych roboczych mikro atxów i innych malutkich zestawów (ma śmiesznie niskie TDP) ale w ogóle i totalnie nie nadaje się do gier czy jakichkolwiek innych konkretnych zastosowań. Świetnie się na da do małego pudełka z centrum multimedialnym (taki steam link z dodatkowymi opcjami), albo do bankomatu lub innych tego typu rozwiązań gdzie potrzebujemy mało mocy, ale chcemy zużywać mało prądu wydzielając mało ciepła i mieć taniego proca jednak ciut mocniejszego od rozwiązań mobilnych.
Lol na tym może i pójdzie, ale ledwo.
https://pclab.pl/art82699.html
No podałeś niezły test: Nie dość, że testują indegrę z ramem w single channel, to na dodatek gry na ustawieniach wysokich.
Kupiłeś tani, biurowy procesor i dziwisz się, że nie da się na nim grać? Ktoś ci go polecił czy po prostu masz bardzo ograniczony budżet? Do gier to musiałbyś kupić co najmniej Ryzen 1600AF, ewentualnie Ryzen 3 3200G jeśli nie masz karty graficznej i potrzebujesz dość dobrej integry.
Tak to jest jak sie oszczędza 250 zl !! i schodzi z 6 na 2 core
Coś go źle złożyłeś, bo ten procek z integrą bardzo dobrze sobie radzi w grach między 720p a 1080p(oczywiście na niskich ustawieniach) : https://www.youtube.com/watch?v=lUpYQeu2bVY W Minecraftcie spokojnie powinieneś mieć powyżej 60 fpsów. Nie napisałeś ile masz ramu, czy ramy z częstotliwością 3200mhz i czy 2 kości ram(dual channel jest wskazany dla grania na integrze - bardzo zwiększa ilość fpsów w grze).
Bardzo budzetowy procesor, zwlaszcza jesli nie masz dedykowanej karty graficznej.
Natomiast to 8-15 FPS w minecrafcie jest troche podejrzane (jakies mody? technicznie na tym sprzecie dalo by sie to wytlumaczyc dosc wysokimi ustawieniami) a jak jeszcze dodac do tego niebieski ekran to sugeruje jakies bubu (mechaniczno-fizyczne, bios, OS, sterowniki)...