Nowy GOL - aktualizacja strony (wątek techniczny)
Witamy na nowym GOLu :)
Ten wątek służy do zgłaszania wszelkich uwag technicznych, błędów i problemów.
Jeśli zauważycie coś, co nie działa tak, jak powinno, prosimy o wpis w tym temacie.
Przy zgłaszaniu problemu prośba o (jeśli to możliwe):
- Krótki opis błędu
- Link do strony/podstrony, gdzie występuje problem
- Informację, z jakiego urządzenia i przeglądarki korzystacie
Wszelkie pytania, które nie są związane z błędami strony, klasycznie kierujcie tutaj:
https://www.gry-online.pl/forum/gry-onlinepl-pytania-i-uwagi-najnowszy/z7fca508
Mnie tam wszystko działa , wreszcie się przekopałem przez te wszystkie nowości .
Gdy zakładasz temat nie da się edytować zarówno tytułu jak i treści swojego pierwszego postu.
Moglibyście przywrócić stary "wzór" "Moich gier". Teraz wszystko jest razem, mimo, że mam grę np. w polecanych, ale w nią nie grałem, bo na nią czekam, ale jeszcze nie wyszła, to jest teraz połączone. Wcześniej wyglądało lepiej.
Co do ocen to powinna być opcja ich usuwania. Skoro można zmieniać to czemu nie usunąć?
Poza tym usuwanie gier z kolekcji nie działa. Klikam "X" i nic.
Jak niżej obrazki po kliknięciu na nie się nie powiększają, ale to było też kilka dni temu...
Firefox.
No i taka mała pierdoła, ale po edycji komentarza nie wyświetla się pod nim sygnatura, ale to już było za czasów jeszcze starego wyglądu.
Strony profilu użytkownika mamy na liście do przerobienia, więc ona zmieni się jeszcze. Najpierw bieżące błędy. Dzięki za uwagi!
- "Moje gry" - to jeszcze nie jest finalna wersja, będziemy to zmieniali
- usuwanie oceny - dobry pomysł zapisałem
- "Poza tym usuwanie gier z kolekcji nie działa." - powinno działać, na tyle na ile mogę to sprawdzić to działa
- popracujemy na kompatybilnością z Firefox, choć to Firefox powinien popracować na kompatybilnością z reszta świata.
- sygnatura po edycji - tak to stary problem i to będzie musiało chwilę poczekać na nowe forum
Dodane obrazki się nie wyświetlają np.: https://www.gry-online.pl/forum/co-sie-stalo-z-golem/z0100a4a9 komentarz 11, 13
Kolejne:
Kiedy czytasz dany artykuł i zjeżdżasz na sekcje komentarzy nie otwierając jej widoczne są dedykowane levele użytkowników (Legend, Konsul etc.) a nie spersonifikowane.
Zainstalujcie wtyczkę Stylus do przeglądarki i zaimportujcie tego JSONa - pastebin.com/k291kD7V
dziekuje panie, jescze mozna by poprawic dodawanie komentarzy/wyglad ale juz i tak jest niebo lepiej
Brak przycisku do powrotu do forum, np.: https://www.gry-online.pl/forum/nowy-gol-aktualizacja-strony-watek-techniczny/z8100a50a
Litości zmieńcie Grubość czcionki w nagłówkach na normalną bo idzie oczopląsu dostać. Nie widzę, poprostu mam jedną wielką białą plamę po chwili wszystko się zlewa przy tej wielkości strony pogrubienie jest zbędne......
Wczesniej byl tu przycisk "forum" ktory odsylal z powrotem na liste watkow. Teraz jest przycisk z kategoria. Mozemy miec stary przycisk z powrotem? Ktos w ogole korzysta z przycisku z kategoria?
W ustawieniach forum nie mogę odznaczyć kategorii komentarzy ;)
Nie ma osobnej kategorii komentarzy. Komentarze do gier są integralną częścią serwisu o grach. Jeżeli nie interesują cie gry możesz odznaczyć je i nie będziesz miał tych komentarzy.
Ja proponuję coś innego, wybierz z nowego menu temat który cię interesuje i komentarze znikną, np. wybierz Ogólne.
Ja nawet wejść tam nie mogę, bo wyskakuje
"Błąd - proszę przeładować stronę lub zgłosić problem na mail [email protected]"
Adminowe podwieszenie rozwaliło tabelkę. Wcześniej tego nie było.
Pytanie czy gry które miałem w obserwowanych czy np. ocenione itp będzie trzeba dodać jeszcze raz? Bo jak wchodzę na profil, miałem gier więcej a teraz tylko niektóre widać. Jak wchodzę na ustawienia forum w swoim profilu to mam taki ekran >>>> Odświeżałem stronę kilkanaście razy.
Nie wiem jak na innych systemach i przeglądarkach ale na macowym Chrome forum nie jest na całą szerokośc - wygląda ze zdefiniowana jest max szerokośc 1330 px
Wow, doczekaliśmy się czasów kiedy zmiana oceny jest DARMOWA. A sama strona wygląda teraz bardzo, ale to bardzo dziwnie na pececie.
Mało zawału nie dostałem jak wszedłem na forum. Tak to się kończy jak się biorą za zmianę wyglądu forum. 98% stron, które odwiedzałem i lubiłem po zmianach zrobiła się nie tyle co w obsłudze beznadziejna ale i w wyglądzie.
Jeśli forum w obecnej formie jest jedynie tymczasowe, to... sam nie wiem, czy to dobrze, czy źle, patrząc na portal. :) Z jednej strony generyczna nuda, z drugiej chyba mogło być gorzej, Kolorystyka całkiem OK, nawiązuje do tego, co było...
Mam nadzieję, że ktoś opracuje nowe kolory kategorii dla ciemnej skórki.
Sam nie używam, ale tak czy inaczej są tak paskudne, że w końcu można by coś z tym zrobić. Nie wiem czy i w jasnej nie zrobiłbym czegoś bardziej spójnego...
A póki co główna moja uwaga jest taka, że fajnie byłoby coś zrobić z tagami, brzydko się układają na telefonie w Operze przy korzystaniu z jej funkcji powiększenia. Wiem, że łamie ona wtedy niestandardowo strony - niemniej na starym golu tagi się nie rozsypywały. Kwestia marginesów, styli? Co ciekawe, po obróceniu telefonu wszystko wraca do normy.
Czy usuniecie ten dziwny spam komentarzy pod wieloma grami z masą ocen?
Proszę o dodanie przycisku wylogowania, żeby był od razu widoczny gdzieś u góry.
Brakuje przycisku moje ostatnie posty. Jakiś jest dodany ale przenosi na mój profil. Teraz widzę że nawet tam się nie da znaleźć ostatnich postów.
Ten przycisk który jest po zalogowaniu na forum prowadzi w do złej strony, to jest błąd, spróbuję go szybko poprawić.
Dziękuję za wskazanie błędu.
- ostatnie gry które oglądałeś
- twoją kolekcję gier (w okrojonej formie w stosunku do tego co było) ale możesz je tam dodać w miejscu gdzie oceniasz grę lub informujesz o tym ze będziesz w nią grał
- powiadomienia o grach, które nie działają jeszcze tak jak powinny.
- gry które oceniałeś
- recenzje gier, zaakceptowane do wyświetlania w encyklopedii
Nie ma w tej chwili statusu, grałem i ukończyłem, ale nie jest to zakończone i być może to wróci w najbliższym czasie, nie ma jeszcze ostatecznej decyzji. Ta funkcjonalność nie była specjalnie popularna więc, została odłożona na kolejne zmiany.
No i czy ten banner reklamowy u góry naprawdę musi być tak wielki? Przecież jak teraz na komputerze wejdę na główną stronę forum, to bez scrollowania faktyczne forum zaczyna się już nawet nie w połowie strony, tylko jeszcze niżej.
Już przywykłem do tego, że w tym miejscu portale zwykle wrzucają jakąś reklamę, ale przecież ten banner jest nawet większy niż sama reklama.
Przez tyle lat na GOLu była najlepsza encyklopedia gier to przeglądania nadchodzących gier, teraz wszystko zlewa się w jedną całość, przepraszam ale jak można tak katastrofalnie zrąbać tak fajną część strony. Wszystko zlewa się w jedną całość, nie ma czystych przerw pomiędzy tytułami (już wolałbym grubą linię oddzielającą gry jak dla starego dziada zamiast tych małych szarych przerywanych linijek). Do tego kolor czcionki był inny oddzielając tytuły i wszystko było mniejsze, pozwalając na to żeby widzieć z 3-4 gry na liście na raz, a nie jedną. Preview gier i screenshotów jest kompletnie niepotrzebny i zasrywa cały ekran. Proszę was po prostu zróbcie prostą przeglądarkę tytułów tak jak było wcześniej. Tytuł, platformy, data wydania i szybciutki ogólny opis, jak chcesz screenshoty i komentarze to wejdź w grę. Obecnie moja najulubieńsza strona na GOLu przypomina WP, komórkomanię albo inną stronę na której wszystko jest nasrane tak jakby kod pisało AI. Nie chcę brzmieć jak narzekająca stara baba, ale nowa strona tak przypomina nasrane WP że jak tego nie poprawią to znajdę sobie inny portal.
Powiem Ci wprost, zostawienie encyklopedii w poprzedniej formie byłoby dla niej wyrokiem śmierci.
Encyklopedia to fundament GOLa, który od +/- 10 lat mierzy się z tym, że Google często zamiast do niej linkować daje opowiedz na pytanie już po wpisaniu frazy w formie snippetu (np. premiera gry X - od razu dostaniesz odpowiedz od googla), a teraz doszło jeszcze AI w wyszukiwarce. Istotny jest też objaw newsyzacji internetu, dlatego wpis encyklopedyczny musi mieć więcej zmiennych informacji świadczących o świeżości (nowe shoty i video juz na wpisie, nagłowki, autorzy itp.).
Czyli walka z gigantem, na rzecz UX, rozumiem. Pytanie tylko kto będzie korzystał w obecnej formie z "encyklopedii"
jezu jaki koszmar
ktos to testowal? po diabla te biale paski??
Po dodaniu posta, strona się nie odświeża, nie wiem czy post się dodał czy nie? Dopiero po wyjściu i ponownym wejściu widać post. Czy to problem w ciasteczkach?
Dotyczy: https://www.gry-online.pl/forum/karczma-quotpod-poetyckim-smokiemquot-1730/z9ffd889#post0-16819600
Matko bosko co to się stanęło.
Forum było jedną z niewielu już stron, która jakoś sprytnie "przespała" zwężanie strony do środka i za to ją szanowałem, a tu taki zonk i bezsensowna zmiana.
Ponadto podzielę się przypierdolką do koloru czcionki przy logowaniu. Śmiem przypuszczać, że czarny kolor byłby tu lepszy.
Pierwsze wrażanie na komputerze absolutnie okropne.
W naszym profilu GRY, Ostatnio oglądałem powinno wylecieć na sam dół tak jak było wcześniej albo całkowicie zniknąć. U mnie pokazują się tam gry, które ostatnio oglądałem kilka lat temu. I zawsze tak było. W Moje Gry natomiast nie pokazuje niektórych gier na które wchodziłem i je oceniałem. Wszedłem teraz testowo na stronę gry, kliknąłem tam Dodaj do listy "Moje Gry" i nie dodało.
Gdy chcę dodać komentarz/recenzję gry, której już wystawiłem wcześniej ocenę to przy dodawaniu komentarza mogłoby tę wystawioną już wcześniej ocenę pokazywać. A tak trzeba oceniać jeszcze raz.
Pod Falloutem 4 nie mogę dodać komentarza ani odpowiedzieć na komentarz. To tylko u mnie?
Się wystraszyłem że mi ktoś kompa przejął ;D Albo coś mi się stało z wyświetlaniem. Ludzie, ostrzegajcie jak coś zmieniacie ;D
Na Kompie wygląda to źle według mnie. Poprzednia wersja była po prostu lepsza. Teraz zrobione typowo pod telefony. Każda strona która zmieniła wygląd, zrobiła się pod telefony i wygląda gorzej niż kiedyś. Ale kwestia przyzwyczajenia. Niby wszystko ok, bo wszelkie newsy są, tylko trzeba więcej przewijać. Za dużo białego moim zdaniem ;D Dlatego strona wygląda jakby czegoś brakowało.
Strony z opisami gier są bardzo mało czytelne. Wcześniej łatwo można było sprawdzić na jaką platformę jest gra i jaką ma ocenę na danej platformie i zaraz pod opisem były komentarze. Teraz trzeba sporo przewijać aby dokopać się do komentarzy. Strona jest zawalona różnymi niezwiązanymi z grą newsami. Ogólnie jest bardzo słabo i bez porównania gorzej niż wcześniej.
Dokładnie. Wcześniej można było kliknąć na ikonkę danej konsoli/PC i od razu wyświetlała się ocena gry na danej platformie no i komentarze też tylko do wersję gry na danym sprzęcie, a teraz tego nie ma, bo jak się kliknie na tą ikonkę to przenosi na encyklopedię gier z danej konsoli/PC, a nie pokazuje oceny gry na niej.
Na profilu zresztą też nie jest już pokazane na jaką platformę jest dana gra z kolekcji.
Też mi się to nie podoba. Te newsy przed komentarzami to jest absolutnie fatalny pomysł. To jest właśnie coś, co można by ukryć pod jakimś rozwijanym menu (albo w ogóle usunąć ze strony gry, przeciez wystarczyłby odpowiedni odnośnik do powiązanych newsów - tak jak wcześniej). Jedyne co to teraz daje, to masa niepotrzebnego scrollowania, nie wiadomo po co.
Mam nadzieję, że redakcja jednak zrezygnuje z tego pomysłu.
Tak z ciekawości, pytanie do innych użytkowników - naprawdę jesteście tak przyzwyczajeni do scrollowania, że przewijacie stronę w dół i przebijacie się przez te wszystkie kategorie treści? Według mnie jak się tak robi, to po krótkiej chwili można dostać oczopląsu od ilości obrazków i nagłówków krzyczących - "wybierz akurat mnie!!1". Dlatego osobiście raczej pomijam wszystkie treści, które nie pokazują się od razu na górze strony, bo zwyczajnie nie chce mi się zjeżdżać na dół i wchodzić w to bagienko. Zawsze najwygodniej korzysta mi się z wszelkich portali wtedy, kiedy proponowane treści są wyświetlane w jednym miejscu i w porządku chronologicznym + ewentualne podzielenie na kategorie ale wyłącznie tam, gdzie to faktycznie ma sens. No i nie w taki sposób, że aby dotrzeć do jednej kategorii, trzeba się przescrollować przez dziesięć innych.
Dodajcie opcję cytowania, która automatycznie będzie połączona ze zmianą czcionki, jak i z wysyłaniem powiadomienia do osoby cytowanej. Fajnie by było też dostawać powiadomienia na odpowiedzi do swojego posta.
standard - po co przerabiac cos co wyglada dobrze i dziala dobrze? Bo inaczej ludzie, ktorzy sie tym zajmuja nie mieliby za co kasy brac.
Cos co mnie zirytowalo najmocniej: wczesniej na stronie glownej firefoxa mialem ustawiona wasza strone na wyszukiwaniu gier, sortowanie pc, po premierze i od razu za jednym kliknieciem bylem tam gdzie chcialem. Teraz sie tak nie da. Teraz najwyzej mozna ustawic te strone wyszukiwania, ale filtrowac juz musze recznie. Niby szczegol, ale zabiera czas uzytkownikowi. Bylo super jest do d.
edit: na bezaco przegladajac mam kolejne zastrzezenia. Na przyklad wczesniej mozna bylo galerie zdjec z gry obslugiwac z klawiatury (lewo,prawo,escape), teraz sie nie da. Przywrocie to. Wytluscie tez, albo zaznaczcie w jakis widoczny sposob ten krotki opis gry, ktory kiedys byl na poczatku.
Kolejna rzecz - po co w opisie gry kazecie uzytkowinkowi klikac przycisk "czytaj dalej"? Nie da sie zrobic tak aby cala tresc otwierala sie od razu?
Wizualia oceniam tak: https://youtu.be/PVbtP2oLII4?si=qBBdT0AacT3JGqTn (Edit. Ok, test wstawiania filmów z YT wypadł pozytywnie)
Design zapożyczony od tych wszystkich futurebeatów i innych waszych mniejszych portali, na które mało kto wchodził (między innymi też przez wygląd). Ciężko będzie się odnaleźć w tej bezkafelkowej bieli, chyba czas stać się mężczyzną i w końcu włączyć ten ciemny motyw. Te zwężone forum na komputerze wygląda tragicznie, jakbym cofnął się do GOLa sprzed 15 lat. Chyba przejdę się po stary monitor 4:3 dla klimatu.
Profil:
-Sekcja ostatnio oglądane na samej górze totalnie zbędna. Tym bardziej, że nadal jest zbugowana i pokazuje mi gierki, które przeglądałem ostatnio w dniu zakładania konta (w sumie nazwa adekwatna, oglądane jako ostatnie hehe). Wcześniej była na samym dole, więc miałem to gdzieś, ale teraz nie wygląda to dobrze.
-Smuteczek, że nie mogę przejrzeć daty swojej oceny. Nieraz w ten sposób przypominałem sobie, kiedy daną grę ogrywałem. Jedynie po swoich recenzjach będę mógł teraz to rozpoznać. Poza tym mam nadzieję, że to przejdzie jeszcze ewolucję i będzie można przejrzeć wszystkie swoje oceny i recenzje, a nie tylko te ostatnie. Bo jak to ma wyglądać tak jak z naszymi komentarzami, że po iluś tam wpisach przepadają one w odmętach internetu, to ja dziękuję za takie zmiany.
-Usunięcie oceny również by się przydało albo chociaż przeniesienie jej na inną platformę, bo kilka razy klikło się nie w tą platformę co trzeba.
Aczkolwiek do nowej encyklopedii i systemu ocen nie mam zarzutów. W końcu można posortować gry na podstawie daty premiery. No i pomysł żeby poszerzyć listę ekspertów o zwykłych userów świetny. Myślałem, że w kwestii ocenowej rewolucji te oceny wywalicie jako pierwsze, bo wcześniej chyba nikt nie wiedział jak dostać się do tego wiernego grona opinii ojców redaktorów. Ale takie zmiany to ja rozumiem.
Ale ten pomysł z łapkami dosyć ryzykowny.
Ogromny problem z korzystaniem strony na komputerach przy rozdzielczości 2k. Wszystko jest ogromne, teksty, tytuły. A najgorzej wygląda strona główna. Bez scrolla nie widać nawet całej sekcji hero, potem widać jedynie 3-4 artykułów na cały ekran. Bez ogromnej ilości scrollowania ciężko dobrać dla siebie artykuł do przeczytania.
Do tego tragicznie niewykorzystana przestrzeń po bokach ekranu, wygląda jakby strona została stworzona mobile-first jedynie z przeskalowaniem, nie biorąc pod uwagę różnic pomiędzy ekranami pionowymi a poziomymi.
Błąd techniczny z logowaniem:
- Przy logowaniu przycisk "enter" nie potwierdza formularza. Trzeba fizycznie kliknąć przycisk "zaloguj"
Wcześniej widok na forum był automatycznie rozciągnięty do brzegów ekranu a teraz są po bokach paskudne białe prostokąty. Przy pisaniu teraz komentarza to już w ogóle zmarnowana pusta przestrzeń jest ogromna, wcześniej w temacie ktoś wkleił screena jak to wygląda.
Wszedłem teraz w newsy i wszystko jest wielkie jak cholera, niektóre wpisy zajmują centralnie cały ekran na monitorze 24 cale 1080p. Przegięcie.
Fajnie no, nie widzę liter jak piszę WTF, no to notatnik zatem.
Mam jasny tryb a ciemny nie działa po przełączeniu.
Do tego forum jest na środku ekranu i tona reklamy WOT po bokach.
NIE CHCĘ! :(
Znowu system oceniania wprowadzony gdzie tylko można kogoś pochwalić. Czemu aż tak się boicie negatywnych opinii. W ostatnich latach widzę że coraz więcej portali tak robi gdzie można tylko kogoś pochwalić. Np. jakiś czas temu tak zrobiło YT gdzie są widoczne tylko pozytywne oceny. I ja tym sposobem nie wiem czy mój filmik jest coś fart czy nie. Jedynie po czym można wywnioskować to po ilości wyświetleń czy komentarzach.
Bardzo NIE fajnie, że nie ma teraz opcji przy grach "Dodaj do kolekcji" :(. Już kij z tym "Polecam", albo "Nie polecam", ale samo dodanie do kolekcji powinno zostać tak jak to było kiedyś. Jednym kliknięciem i jest. A teraz to trzeba chyba grę ocenić, żeby się wyświetlała na profilu.
"ale możesz je tam dodać w miejscu gdzie oceniasz grę lub informujesz o tym ze będziesz w nią grał" Co to znaczy "informujesz o tym, że będziesz w nią grał"? To jest jakiś oddzielny przycisk przy danej grze czy jak?
Wgl. to nawet w "Edytuj swoją listę gier' NIC nie ma, można tylko odznaczyć "Pokaż moje gry na profilu", albo "Napisz o swoich ulubionych grach".
W panelu użytkownika, zakładka komentarze. Przycisk zwiń swoje posty wydaje się nie działać. Następuje przeładowanie całej strony i nic się nie zmienia.
Nowe elementy interfejsu nie maja alternatywnych wersji na ciemnej skorce. Dziwnie to stylistycznie wyglada gdzie czesc interfejsu jest z ciemnej skorki a czesc z jasnej.
Zmiany na plus :) Jedna rzecz rzuciła mi się narazie w oczy: są paski bo bokach. Nie utrudnia to korzystania ze strony, jedynie zwracam uwagę, że jest coś takiego :)
oprocz tego ze ponad polowe strony forum zajmuje reklama i menu to po naprawie stylami jest ok
reszta strony nieczytelna ale i tak nie zagladam wiec olac
i w ogole nie lubie tych nowych przyciskow - forum administracyjne, foruym inne gry itp
jestem stary i nie podoba mi sie to