Nigdy nie grałem w żadnego space sima. NIGDY. Ale przy okazji kickstarterowej kampanii Star Citizena podłapałem temat i chętnie bym w coś pograł. Nie mam za bardzo czasu ani pieniędzy żeby testować wszystkie te tytuły dlatego proszę o jakieś sugestie. Nie musi być nic szczególnie przystępnego i arcadowego, wszelkiej maści hardcorowe symulatory mile widziane.
Uprzedzając pytania. Tak wiem co to google, jednak liczę na pomoc forumowiczów.
Jeszcze jedno MMO odpadają.
Freespace 2 (tylko Freespace 2 samo, bez podtytułu Colossus bo to jest okrojona wersja)
Najlepszy Space Sim w jakiego grałem.
Dla mnie, bezapelacyjnie najlepszym jest 146-letni Frontier: Elite II. Dwa miliony godzin przegrane na amidze i później na PC. Podejrzewam jednak, że raczej szukasz czegoś nowszego ;-)
Może:
1. Z modami jest fajowski
https://www.gry-online.pl/gry/freespace-2/zfcc9#pc
2. Cała seria X'ów
https://www.gry-online.pl/gry/x3-albion-prelude/z02ed5#pc
3. Ta seria też była fajna ale obecnie chyba nie do dostania
https://www.gry-online.pl/gry/freelancer/z41928#pc
Poza wymienionymi powyżej to koniecznie Independence War i Independence War 2: Edge of Chaos.
Do tego oczywiście TIE Fighter, X-Wing, X-Wing Alliance, Wing Commander 4 i pewnie o czyms zapomniałem.
Na początek najlepszy będzie Freelancer: http://pl.wikipedia.org/wiki/Freelancer_(gra_komputerowa)
Gra jest bardzo przystępna dla początkujących, a jednocześnie oferuje to co w space simach najlepsze. W grze masz sandbox, latasz gdzie chcesz i robisz co chcesz. Możesz wykonywać różne misje, albo bawić się w handel czy przemyt. Do tego masz główny wątek fabularny, który działa podobnie jak ten z GTA. Po prostu podejmujesz się kolejnych misji fabularnych, gdy masz na to ochotę. Fabularnie gra też wypada przyzwoicie. Są nawet jakieś cut-scenki i całość daje radę.
@Devilyn
Freespace 2 (tylko Freespace 2 samo, bez podtytułu Colossus bo to jest okrojoną wersją)
Colossus to była wersja z kilkoma misjami dostarczaną z kartami graficznym i jako pełniak dołączony do CDA (większe niż demo), ale była jeszcze wersja pełna pełna, że to tak określe. Colossus kończył się w momencie spotkania Collosusa.
Najlepszy Space Sim w jakiego grałem.
Tu się zgadzam w pełnej rozciągłości, świetny scenariusz i bardzo dobre wykonanie jak na owe czasy, do tego sama gra wciąga jak czarna dziura.
Pierwsza i druga część jest do dostania za parę dolców co jakiś czas na stronie starych dobrych gier (ang. Good Old Games) więc szczerze polecam.
EDIT: Pomyliłem Twoje linki. No jak bardziej seria Freespace mieści się w setce najlepszych gier na GOG. ;)
Dla mnie najlepszym space simem pozostaje Tie Fighter. Oczywiscie zdaje sobie sprawe z tego, ze tytul jest b. stary (nawet biorac pod uwage remake na silniku X-Wing vs Tie Fighter), wiec wg mnie lepszym wyborem na pierwszy raz bedzie Freespace 2, chociazby ze wzgledu na mody, ktore do niego wychodza np. http://scp.indiegames.us/
Jak podejrzewałem cała sterta tytułów i tylko większy mętlik w głowie;)
Może X3 Reunion - za ok 40zł widze.
Jeszcze pomyśle:)
I naturalnie dziękuję wszystkim.
X3 to raczej gra dla fanów gatunku. Można się łatwo zniechęcić na początku. Jak pisałem wcześniej poszukaj tego Freelancera. Gra jest naprawdę przystępna, a jednocześnie ma wszystko to co w tym gatunku najlepsze. Problemem jest jednak dostępność tej gry.
Alternatywnie możesz spróbować DarkStar One. Jest dostępny na Steam w dość niskiej cenie, a na wyprzedażach można go za 1€ kupić. Kupiłem go z rok temu i trochę pograłem. Moim zdaniem gorszy od Freelancera, ale również przystępny dla początkujących.
Likfidator-> przekonałeś mnie. Uderzam we Freelancera. Ale kupić się nie da, i jak tu nie piracić?
Jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi.
Mimo, że już się zdecydowałeś, to ja też jeszcze raz powiem że Freelancer, masę godzin w niego przegrałem, naprawdę świetna gra. Multi swego czasu też dawał radę. W X3 próbowałem i niestety poziom rozbudowania i skomplikowania mnie jakoś odrzucił.
Ja bym polecił X3: Terran Conflict + mod XTM
Większego, bardziej rozbudowanego, dającego więcej możliwości i ładniejszego graficznie space sima nie znajdziesz. X3: Reunion jest starszy, uboższy i mniej intuicyjny względem swojego następcy, natomiast X3: Albion Prelude jest znacznie mniej przystępny dla nowych graczy. O X: Rebirth nawet nie będę wspominał.
Czemu tą grę polecam?
- 100 systemów do zbadania, każdy z krótką unikatową historią, poczynając od systemów wewnętrznych chronionych przez duże floty, przez systemy graniczne gdzie łatwo spotkać piratów po systemy jeszcze przez nikogo nie odkryte
- +100 statków, każdym z nich możesz osobiście latać, poczynając przez małe szybkie M5 kończąc na wielkich lotniskowach M1 czy niszczycielach M2 gdzie taki M5 przy nich jest małą ledwo widoczną kropeczką
- każdy ze statków możesz modyfikować, lasery, tarcze, rakiety, torpedy, ulepszenia - również będzie +100 modyfikacji
- każda rzecz w świecie X musi zostać wyprodukowane przez wyspecjalizowaną fabrykę, by wyprodukować potrzebne są właściwe materiały z innych fabryk czy kopalni, innymi słowy w grze istnieje...
- ekonomia, podaż i popyt wpływają na ceny które cały czas się zmieniają, jeśli dany materiał jest sprowadzany z sąsiedniego systemu gdzie akurat grasują piraci niszczący statki transportowe, zaraz z powodu braku dostaw cena tego materiału ostro poszybuje w górę, a fabryki wykorzystujące dany materiał wstrzymają produkcję, co pociągnie za sobą dalsze konsekwencje ekonomiczne które mogą wpłynąć już na wiele innych systemów, tu się pojawia natomiast szansa dla gracza który może wybudować...
- fabryki, w grze jest kilkadziesiąt rodzajów fabryk, wiele unikatowych dla danej rasy, każdą gracz może kupić, wybudować i rozpocząć produkcję, można tworzyć olbrzymie kompleksy gdzie kilka fabryk jest połączona ze sobą, można stworzyć całą ekonomie na podstawie swoich fabryk, oprócz tego można wybudować kilku kilometrowe stocznie gdzie można budować statki na podstawie planów które pierw musisz znaleźć, lub kupić
- misje, w grze są trzy rodzaje misji
- walka: ratowanie porwanych ludzi, likwidacja celów, ochrona konwojów, obrona systemów, ataki na zgrupowania wrogów
- handel: transportowanie materiałów, zaopatrywanie fabryk, transportowanie ludzi
- eksploracja: skanowanie asteroid, skanowanie statków w poszukiwaniu nielegalnych materiałów, mapowanie systemów, odzyskiwanie statków
Wszystkie misje są generowane losowo, o różnym stopniu trudności oraz w zależności od twojego doświadczenia.
- walka która jest dość wymagająca, na początku walczysz sam z czasem mając coraz więcej statków tworzysz
skrzydła, później całe floty w których może uczestniczyć kilkadziesiąt statków od małych po wielkie niszczyciele
- abordaże, możliwość przejmowania obcych statków przy pomocy żołnierzy gdzie każdy indywidualnie posiada imię nazwisko oraz lvl doświadczenia
- rasy 6 ras głównych które posiadają indywidualne statki, fabryki, systemy, różne siły porządkowe jak policja wojsko siły specjalne, 2 główne rasy wrogów, Khaaki (rasa agresywnych obcych) oraz Xenon (rasa robotów które zwróciły się przeciwko swoim stwórcą) które posiadają swoje statki, oraz kilka pomniejszych grup piratów
- lore, świat gry posiada cała historie poczynając od momentu kiedy pierwsi ludzie polecieli w kosmos
Ogólnie w grze nie ma żadnych hamulców, jak masz odpowiednią flotę nic nie stoi na przeszkodzie by podbić całą rasę i zając ich systemy. Wątpię by była inna gra dająca takie możliwości i swobodę.
Na początek gra może przytłaczać ale warto ją opanować bo daje ogromną frajdę:)
Wiedziałem że na forumowiczów można liczyć:)
Na pierwszy ogień idzie Freelancer, niestety wycofany ze sprzedarzy.
A na później dzięki postowi LuBeKa X3:Terran Conflict za 10 zl zamiast x3:Reuniun za 40zl.
Zaczynałem z netwars pod dosem i novelem na koncentryku ;)
Obskoczyłem swego czasu wszystkie x-wingi, wingcommandery, freespejsy, freelancera, elite, frontiery i pochodne oraz tytuły, których nie ma nawet w encyklopedii gola ;)
Zgadzam się z przedpiścą, który twierdzi, że Freespace 2 nie konkurencji - aby być dobrze zrozumianym - radocha z gry w wing commander, ale freespace 2 to dwie ligi wyżej. Freelancer też jest niezły, ale do polotu freespace trochę mu brakuje.
dopisek - tu znajdziesz fanów spacesimów : http://www.wcnews.com/