Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Monitor i wyświetlanie obrazu - problem

16.04.2013 06:20
1
zanonimizowany807941
2
Centurion
Image

Monitor i wyświetlanie obrazu - problem

Witam.
Mam następujące pytanie a chodzi o monitor CRT LG Flatron ez T710BH, na innych forach nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie więc zapytam tutaj.
Czy jest opcja że po jakimś czasie tego typu monitory CRT padają? (wiem że jest już leciwy) Problem może nie jest duży a chodzi o kłopoty z wyświetlaniem obrazu na niektórych serwisach takich jak: tablica czy allegro. Obraz na ekranie wtedy skacze bądź zanika na sekundę.
PS:
Jak to jest z Hz w tych nowych monitorach do PC po ile wynoszą ?

16.04.2013 06:45
2
odpowiedz
zanonimizowany740676
69
Legend

Nie dziw się że 10 letni monitor w koncu trafia szlag. tak się składa że mam podobny model i występował taki problem jednak samo przeszło. poza tym naprawa jest tania.

16.04.2013 06:50
3
odpowiedz
zanonimizowany807941
2
Centurion

Jeśli posiadałeś podobny model to po jakim czasie przeszły problemy?
Naprawiałeś swój? Ile za naprawę i dokładnie czego.

16.04.2013 06:54
4
odpowiedz
zanonimizowany740676
69
Legend

Po bardzo wielu latach ;) nie naprawiłem - walilem w obudowe 2 tyg i już jakieś 2 miesiace jest dobrze :D

16.04.2013 07:01
5
odpowiedz
zanonimizowany807941
2
Centurion

Hmm , czyli postępować w pradawny sposób.
Planowałem jakiś czas temu zmianę, ale patrzę że dobre płaskie monitory tak do 22cali nadal drogo stoją.

16.04.2013 07:18
6
odpowiedz
zanonimizowany740676
69
Legend

Jeśli kompa masz średniego to chyba nie ma sensu kupowac nowego monitora. Naprawa myślę że więcej jak 100zł kosztować nie będzie.

16.04.2013 08:35
graf_0
7
odpowiedz
graf_0
117
Nożownik

Monitory padają. Dokładniej kondensatory albo przetwornica wysokiego napięcia.
Monitor wówczas miga, przerywa albo "strzela". To jego ostatnie podrygi.

16.04.2013 10:29
cswthomas93pl
8
odpowiedz
cswthomas93pl
147
Legend

[4] - W 100% się zgadzam. Sam miałem taką sytuację. Walenie ręką w monitor pomogło. Za jakiś czas problemy z wyświetlaniem obrazu powróciły z większą intensywnością. Nawet walenie z pięści dość mocno nie pomagało. Tak, czy siak i tak czeka Cię kupno nowego monitorka. Ja tak zrobiłem, za nowy dałem ok. 400zł, LG, 19". Obraz piękny i wyraźny. :)

16.04.2013 13:21
9
odpowiedz
115
3 grosze

kłopoty z wyświetlaniem obrazu na niektórych serwisach

No bez jaj - NIEKTÓRYCH? .. SERWISACH?!

Monitor wyświetla to, co wysyła karta. Parametry obrazu są ustalone - rozdzielczość i częstotliwość odświeżania (a co za tym idzie częstotliwości pionowa i pozioma) więc jedynym podejrzanym jest wzmacniacz wizji - bo to jedyna rzecz, która może wpłynąć na zachowanie się obrazu o ustalonych parametrach pod wpływem zawartości.

Propozycja testu:
1. weź dowolny program do grafiki rastrowej (GIMP, Paint ...)
2. zrób cztery obrazy DOKŁADNIE o rozdzielczości pracy ekranu (np. 1024x768 - stwórz obraz o wymiarach 1024x768 )
3. obrazy muszą być złożone z PIONOWYCH pasków o szerokości dokładnie 1 piksela naprzemiennie w różnych kolorach - pierwszy obraz czarny/biały/..., drugi czerwony/biały/..., trzeci zielony/biały/ .., czwarty niebieski/biały/...
niebieski oznacza 100% blue i 0 % pozostałych - dla reszty podobnie z odpowiednia barwą
zapisz je jako BMP lub GIF lub inny RAW (nie uźywaj kompresji!)
4. weź dowolny program potrafiący wyświetlić te pliki w trybie pełnoekranowym - wyświetl i zobacz co się dzieje

Takie obrazy to najgorsze, co można zrobić wzmacniaczowi wizji - więc jesli szwankuje, to powinno byc widać w dodatku ustalisz, która składowa siada (może wszystkie).

Jeśli wszystko wygląda OK, to bazując na Twojej wypowiedzi "niektórych serwisach" - rozważyłbym mozliwość, że coś z kartą lub sterownikami lub wtyczkami flasza ..?

dopisek - przyczyna może być tez banalna - przewód lub wtyczka - taki luźny przewód "stykający" ogranicza pasmo (może "tworzyć" pojemność pasożytniczą i coś w rodzaju "filtra" dolnoprzepustowego). W takich przypadkach pomaga walenie pięścią - wibracje zetrą tlenki na styku i na jakiś czas znów działa ...

16.04.2013 13:25
10
odpowiedz
Hakim
246
Senator

Co do Hz w CRT i LCD nie ma co porównywać. 60Hz w CRT to bół głowy i oczu (dla mnie dopuszczającym minimum było 85Hz), w LCD 60 to norma i nic nie boli i miga (bo tutaj nie ma migania obrazu w takim sensie jak w CRT).

Jeśli chciałbyś "za flaszkę" CRT LG Flatron 795FT Plus, to mam do oddania. Sprawny w 100%, pracował bez zająknięcia ostatnie 10 lat.
Oddam nawet za darmo, ale musiałbyś sobie odebrać. Jak mieszkasz gdzieś w zachodnim wielkopolskim, to może się nawet będzie opłacało :)

16.04.2013 14:49
11
odpowiedz
zanonimizowany807941
2
Centurion

Dzięki wam za udzielanie się w temacie - oraz rady ,te karkołomne jak i profesjonalne :)
Kolejny monitor CRT mi aktualnie nie potrzebny , bo przyznam że nie gustuję już w wyświetlaczach wielkości pudła i motto: ''Bo prawdziwy monitor musi mieć dupę'' w dzisiejszych czasach nie sprawdza się zupełnie. Jeśli chodzi o Hz to mam ustawione na 85 , to chyba max tego monitora.

Co do rad użytkownika ZŁ ,tak tylko na niektórych serwisach występują takie błędy i o dziwo postanowiłem sprawdzić przeglądarki. Wyszło na to że tylko na IE i Mozilli występują takie problemy, Google Chrome jest od tego wolny.
Czyli raczej coś z grafiką. Dodam że jest to prawdziwe monstrum Geforce FX 5200 wyposażony 128mb i możliwe że nie wyrabia. Na wcześniejszej grafice która po tylu latach użytkowania padła problem nie występował - dodam że była to karta oczywiście lepsza, aktualną zakupiłem za browarka niecały rok temu.

17.04.2013 10:56
12
odpowiedz
115
3 grosze

Czyli raczej coś z grafiką

Chyba jednak sprawa oprogramowania - może wtyczki flasza chcą się z butami do czegoś dobrać i nie potrafią na takiej starej karcie. Większość problemów z windowsem, to frustracja programistów związana z koniecznością trzymania się zasady "jeśli wlazłeś między wrony - kracz jak one" - nie potrafią wykorzystać mechanizmów systemu lub uważają je za nieoptymalne i wymyślają swoje "usprawnienia i obejścia" - działa do następnego serwispaka ;)

17.04.2013 18:12
13
odpowiedz
zanonimizowany807941
2
Centurion

Up:
Nie powiem ciekawe podejście, przyznam że karta jest leciwa i już nie wypuszczają do niej sterowników a najnowsze aktualnie są z 2008r. czy 2010 a to ponad 3lata.
Chciałbym zmienić kartę, tak do tego sprzętu który służy mi do takich rzeczy jak internet i muzyka.
Planowałem coś między GF6600 bądź Radeon x1650 ale ceny mimo wieku kart są z kosmosu, szczególnie tych od czerwonych(Radeon).

17.04.2013 19:01
14
odpowiedz
Kazioo
88
Senator

To przypomina bardziej problem komputera (programowy:sterowniki,flash, itp., bądź sprzętowy: karta graficzna), a nie monitora.

Co do HZ w "nowych monitorach", to jeśli pytasz o hz w LCD, to odświeżanie LCD to coś ZUPEŁNIE innego niż odświeżanie CRT. Obraz CRT MRUGA zgodnie z częstotliwością, a obraz LCD jest stały i odświeżanie dotyczy tego, jak często piksele mogą dostawać informację o zmianie koloru (co niestety nie znaczy że muszą nadążać). Większość ma 60hz (w tym te o najlepszych kolorach, jak matryce IPS), ale są też 120hz (reklamowane jako dla graczy i do 3D), tyle że nawet w trybie 24hz (popularny tryb w TV do filmów) monitor LCD nie mruga, kiedy CRT nawet przy 100hz wyraźnie mruga.
Niestety teraz do LCD ładują oświetlenie LED, które przy ustawieniach innych niż maksymalna jasność potrafi mrugać (jeśli jest słabej jakości kontroler) aby obraz był w efekcie ciemniejszy (modulacja szerokości impulsów) - nie ma to jednak nic wspólnego z hz monitora podawanymi przez producenta i zazwyczaj wynosi tysiące hz, więc nie powinno być zauważalne (chociaż teoretycznie może wpływać na zmęczenie - większość ludzi nie ma z tym problemów).

17.04.2013 20:44
15
odpowiedz
zanonimizowany792388
37
Generał

zielonymalina: Jesli masz wlaczone wspomaganie sprzetowe dla przegladarek, to je wylacz. Przy domyslnie wlaczonym, duzo zasobow grafiki alokowanej jest bezposrednio na pamieci karty graficznej, a biarac pod uwage ta ktora masz, moze brakowac miejsca w pamieci po otwarciu kilku zakladek lub duzej ilosci grafiki(np. na nowym allegro). Nie pamietam dokladnie gdzie, ale w firefoxie, chyba w konsoli bledow mozesz sprawdzic jak przebiega dzialanie przegladarki. Gdyby FF przechwyci blad(wystapi wyciek zasobow lub podobny problem), to w tej konsoli na 99% zostanie on wypisany).

17.04.2013 21:02
16
odpowiedz
zanonimizowany807941
2
Centurion

Zrobiłem jak podane wyżej i efekt był żaden. Muszę po prostu zmienić kartę i będzie wsio.
W takim razie, czy któryś z użytkowników posiada na sprzedaż modele typu GF 6600 lub Radeon x1650 ? Oczywiście za rozsądne pieniądze.

18.04.2013 17:51
17
odpowiedz
zanonimizowany914366
2
Centurion

Może spróbuj zdeinstalować wszelkie flashe, javy i inne tego typu sprawy, włącznie z sterownikami karty graficznej. Następnie zainstaluj stery do grafy, directx, flash i resztę. Sprawdź, może pomoże. Moim zdaniem wymiana karty graficznej na modele zaproponowane przez Ciebie nie za wiele się zda..szkoda ładować w to kasy. Spróbuj pobawić się softwarowo-to nic nie kosztuje przecież: )

18.04.2013 17:58
18
odpowiedz
zanonimizowany807941
2
Centurion

Pokombinuję z Javą, czy może to być wina tego że nie mam jej zainstalowanej?

18.04.2013 18:30
19
odpowiedz
zanonimizowany792388
37
Generał

Java, DirectX, Flash nie ma z tym nic wspolnego. Usun profile uzytkownikow przegladarekz folderu podanego ponizej(wczesniej zrob kopie zakladek i wtyczek) i sprawdz czy dziala.

DLa firefoxa profil masz w fodlerze: %APPDATA%\Mozilla\Firefox\Profiles

Forum: Monitor i wyświetlanie obrazu - problem