Ale widzę ku swojej radości że John wszedł do akcji Coś tam kombinuję. Przeskoczę na ciężkiego bez PW ( w PW na rajdy, o ile jeszcze sie je robi) i może granie zaskoczy ;)
Zastanawia mnie jedno. Czemu F76 działa mi gorzej, mam tylko 50-55 fps. Nic nie zmieniałem w ustawieniach, a komputer mam mocniejszy. Poprzedni komp oddałem synowi a sobie kupiłem nowy :) Może
Mam procesor i5-14600KF, RTX 5070TI 16gb 32 GB Ram, dysk oczywiście ssd.
Już w menu głównym to animowane tło jest szarpane jakieś.
Edit
Problem rozwiązany. Wyłaczyłem v-Sync w ustawieniach prefs.ini, oraz ograniczyłem w ustawieniach nVidia ilość klatek na 80fps :)

U Ciebie widzę synchronizacja pionowa jest włączona i działa bez problemu. Nie wiem czemu u mnie synchronizacja powoduje drastyczny spadek płynności do 50-55 fps. Widzę też, że masz Nvidia App, ja tego nie używam. Sterowniki zawsze pobieram sam i instaluje na czysto.
No to akurat prawda, silnik Beci nie ogarnia bardzo wysokich fps-ów o czym się sam przekonałem. Też chwilę się bawiłem z ustawieniami i okazało się że w okolicach 300 w ogóle nie mogłem się poruszać w żadnym kierunku, mogłem tylko podskakiwać, kucać i strzelać :D Monitor mam 144Hz, więc po włączeniu v-syncu ładnie mi się klatkaż do tego dostosował. W Twoim przypadku najlepiej będzie ustawić taki limit klatek jakie masz odświeżanie monitora - bo zgodzę się z Tobą że to bym właśnie "obwiniał"
A tak swoją drogą to mnie dzisiaj Fallout porządnie wku.... zirytował. Robię zmutowane wydarzenie publiczne do dziennych i tygodniowych, została może minuta do końca, rozłączono z serwerem :| Zanim dołączyłem do nowego świata to na nim już było po wszystkim, więc chrzań się graczu, czekaj godzinę na następne.
A z tą ilością klatek teraz to strzelam w ciemno. Ustawiłem na 80 przy odświeżaniu 185Hz bo mi tyle klatek zwyczajnie wystarczy. W sunie to nie wiem ile powinno być tych klatek przy moim monitorze teraz :)

Jaką fajną zabaweczkę dorwałem w formie miotacza ognia :D
więc jak ktoś ma wkłady plazmowe to z chęcią przygarnę :D
Na pewno mam trochę na zapasie bo od jakiegoś czasu ganiam z miotaczem plazmy, nie pamiętam tylko ile. Za 5 minut wbiję żeby zrobić zmutowane wydarzenie, to możemy się znaleźć i się podzielę
Kwestia zależy czy będziesz go przerabiał na ultracyt czy nie, bo zwykłych wkładów mam 1900 i ich nie używam, możesz brać wszystkie, ale ultracytu już tyle zgromadziłem że ze 30k mogę oddać :D
Grish nie da się go chyba przerobić na ultgracyt
w modach ma jedyne malowanie - to nagroda za 75 czy tam 76 walizek :P
bo jestem jakoś w połowie tych 150 :P
Jak wpadniemy kiedyś na siebie ( zalogowałem się po 15 minutach i już cie nie było) to zwinę te zwykle :D
bo obecnie praktycznie olewam inne postacie a latam ghoulem i chce go zbudować ;P
Ależ Dablo pięknie wywianował Alicję w rozmaitą amunicję, widać że ma wielkie serce. Pięknie dziękuję.
Nie zbierałem amunicji plazmowej ale jak tylko coś zbiorę, przekażę.
Wiecie że radoskorpiony z Wspólnoty różnią się od tych z Ohio? Powinni to jakoś zaznaczać w zadaniach, dzisiaj nie zaliczyła mi gra w "codziennych" tych zastrzelonych we Wspólnocie ;(
Ja bym bardziej obstawiał że wyzwanie jest zbugowane. Tydzień temu przelosowałem sobie jedno z tygodniowych i wypadło mi "Zabij 20 wrogów na terenie Błotniska". Zleciałem wzdłuż i wszerz cały ten cholerny obszar i ani jednego zabitego mi nie zaliczyło do wyzwania, musiałem znów przelosować. Dzisiejszej sytuacji ze skorpionami nie zweryfikuję bo bez próby podejścia wymieniłem to wyzwanie na inne, nie miałem najmniejszej ochoty ganiać i ich szukać
..przypadkiem wpadłem później na nie w Ohio i zaliczyło je. Natomiast przelosowałem "zdobądź poziom" i zostałem ukarany, musiałem zjeść 10 puszek "psiej karmy". To pewnie miało poprawić moją "karmę" ;)
..dodam, poziom i tak zdobyłem, niechcący ;)
Diablo, Fly ta najstarsza stażem, znalazła w swoim sklepie te wkłady plazmowe. Wycofała je ze sklepu (ależ to cholerstwo ciężkie, niecałe 500 sztuk waży 11) i czeka na Ciebie. Może to akurat przeczytasz,to jeszcze na chwilę wrócę nią do gry.
..przekazałem i dziękuję za rewanż ;)
podziękował :)
To oddałem rdzenie fuzyjne
Już ponad 90 znalezionych walizek :P
Misje związana z nimi zakończyłem, teraz nagrody z wyzwań.. dwie już odebrałem ( następny prog to 110 )
5 z 15 fotografii dają 20 punktów rozwoju przydadzą sie do legendarnych kart na ghoulu :P
Bo z watkiem fabularnym się wstrzymałem :P
Szkoda że każda postać ma osobne wyzwania wędkarskie i z nowego obszaru :P
Ja z wyzwaniami nowego obszaru dałem sobie spokój jak zauważyłem że przynajmniej jedno z nich jest zbugowane i niemożliwe do zaliczenia w moim przypadku: to gdzie trzeba odkryć 14 miejscówek w Burning Springs. Mam odkryte wszystkie, a w wyzwaniu mam tylko 11 na 14, brakuje mi Athens, jeziora Tycoon i Albany, a we wszystkich trzech z nich już byłem i mam je zaznaczone na mapie.
W związku z tym walizki zbieram jak mi się akurat trafią, ale specjalnie na nie nie poluję, nie chcę się wkurzać jak się okaże że zmarnuję X czasu, a gra stwierdzi że gdzieś jednej mi nie zaliczy i bujaj się.
Wątek fabularny skończyłem, ale tak jak wcześniej już wspominałem, mam wrażenie że ktoś przerwał pisanie go w połowie i zapomniał dokończyć. Cały temat łowców głów też strasznie po macoszemu potraktowany, ot "masz tu szychę do zabicia, a jak sobie z nim poradzisz to powtórz czynność 2735613 razy, a i tak nic z tego nie wyniknie". Ogólnie mam bardzo mieszane odczucia odnośnie nowej części mapy. Na plus klimat pustkowi i trudniejsi wrogowie, ale cała reszta jest co najwyżej średnia.
Grish ja żałuję że walizki zacząłem za późno robić z listą :D
Bo muszę pobiegać i po pustych miejscach w których już byłem luzem ( a weź sobie przypomnij po czasie takie miejsca zwłaszcza randomowe na mapie) :P
ale póki co wszystkie walizki zaznaczone na liście trafiają się
Plus potrzebujesz ich do zaliczenia zadania
juz ponad 95 + ich zgarnelem - z nagród karabin i szafki póki co :)
zdjęcia zrobione - 20 punktow profitu wpadło :D
co do zwiedzania miejsc mi brakuje 1 .. miasta które się zabugowało :D
Trepa z gwiazdką dzisiaj miała Alicja w Królestwie Rdzy co choć mu zeszło całe życie ze dwa razy, to stał i strzelał. Dopiero jak dostał bronią po łbie, to padł ;) Skąd niby gracz ma wiedzieć że on tak zmutowany że tylko ręcznie można go zabić?
Takich warunkowanych numerków jest więcej, jedno polowanie oficjalnie się nie udało i do tej pory nie wiem dlaczego..
Albo Fly pada mi po jednej serii z broni jakiegoś dupka jakby zamiast unickiego pancerza miała na sobie papierową dekorację. Zabrałem mu potem tę broń, to był plazmowy Gatling na rdzenie, bez gwiazdek ;(

To się pochwale :D
145 walizek wbitych ( 5 jest w zapasie)
->
Pryz okazji znalazłem ukryte pomieszczenie o którym nigdzie nie czytałem:
W kinie samochodowym trzeba wejść do męskiego kibelka i postrzelać trochę w ścianę po prawej - zrobi się przejście ukryte, gdzie w środku...
Tak a propos broni plazmowych. Podrzuciłbyś jakiś dobry build pod bronie laserowe i plazmowe (nie heavy) bo po ostatnich zmianach w kartach czuję się zagubiony...
Pomieszczenie znalazłem ale poza reklamami, zabawkami i ciałem to nie znalazłem broni.
Ryo broń z pomieszczenia .. to regularny rewolwer lezący na biurku :D
ten z obrazka to za zbieranie walizek, dużo walizek :P
A bulid jak będę maił chwile to CI coś naskrobię - ale pod człowieka czy ghoula? :P
pw, krwawy, zwykly armor? :P
Ile i jakich perków legendarnych? :P
Bo to jak czy podać coś odpowiadasz - tak ;)
Aha. Zwykły armor. Człowiek. Jeszcze ghoula nie robiłem.
Jak coś jest darmowy okres próbny Firsta - wiec warto sobie zrobić porządki w materiałach i amunicji :D
Gdzie jest? Wczoraj szukałem czegoś co sygnowane było "Free" i tego nie znalazłem.. być może to jest to.
W atomowym sklepie w zakładce Fallout 1st, można odebrać na 7 dni bezpłatnie, na dokładnie takiej samej zasadzie jak w przeszłości

Fly first jest na pierwszej stronie sklepu - dla ciebie zaznaczone czerwona ramka :) ->
w użytkowych były 2 darmowki - pakiet surowców i coś jeszcze :)
Porobiłem porządki w amunicji, matsach i poinstruowałem wszędzie pojemnik na leki :D
i dzięki Firstowi dostaniesz tego dinozaura pluszowego obok :)
PS. Fly kiedyś się pytałeś jak poznać że może zginać tylko w walce wręcz - jak go strzelasz to pokazuje się na środku moba przekreślona tarcza :P
Łiiii, mój ulubione zadanie dzienne :D Zabij 10 odświętnych spalonych :P
I to kilkukrotne przelogowywanie sie między serwerami by ich w końcu dorwać :P
Ja nie miałem czasu bo we wszystkich lokacjach był co najwyżej jeden. Zabiłem sześciu i dałem spokój.
To sobie najzwyczajniej w świecie przelosowałem i wypadło mi "zabij 5 wrogów na terenie Burning Springs", co idealnie się wpasowało w "zabij 5 bandytów rdzy" :)
No ja właśnie przelosowałem, ale łowienie ryb i operacje, bo nie miałem na to czasu.
Zabiłem wszystkich dzięki porządkom z Firstem, czyli przeskakiwaniu od postaci do postaci ;)
Dzięki temu mogłem przelosować w tygodniowych zajęcie trzech warsztatów (gdzie tracę czas i amunicję) na zniszczenie 10 nakryć głowy. Ulga w szafie ;)
Najłatwiej w 2 miejscach - event na lotnisku i park z kolejką górską. Ja zazwyczaj robie pare przelogowań w parku i da radę wszystkich ubić. Co nie oznacza że nie uważam tego za najbardziej upierdliwą aktywność do sezonu
Generalnie jest parę miejscówek z dużą szansą na świątecznych spalonych:
Lotnisko Morgantown - plus szansa na odpalenie wydarzenia Kurs Kolizyjny
Fort Defiance - plus szansa na wydarzenie Linia Na Piasku
Zajezdnia Morgantown
Elektrownia Charleston
Bolton Greens - plus jak się odpalą Dostojni Goście to jest szansa że mobkami będą świąteczni
Helvetia
Camden Park
Sutton
Park wodny Falistego Felicjana
Ośrodek narciarski koło Szczytu Świata (wyleciało mi akurat z głowy jak się nazywa) i domki tuż obok
Oprócz tego można przejmować warsztaty w regionie Lasu i liczyć na to że wylosują się jako mobki na obronie. Chyba nic nie pominąłem z największych skupisk spalonych :)
coś w tym stylu? :)
trochę defa, pod wszystkie żywioły ( można usunąć i dodać punkty gdzie indziej ) bez sneaka
z wypisanymi mutacjami - oparty o strzelaniu w kończyny głownie i zadajesz obrażenia zwiększone poszkodowanym
do tego szybsze przeładowania itp bez vatsa i crita
Mapa F76 ma nazwy regionów (widać w największym oddaleniu). Zawsze miałem kłopoty z ich umiejscowieniem ;) Plus.
Od początku sezonu są :)
A tak z innej beczki, przedwczoraj była premiera drugiego sezonu serialu Fallout na Amazon Prime. Jako że pierwszy naprawdę mi się podobał, a oglądałem go na pożyczonych loginach, stwierdziłem że teraz przyjanuszuję i odpalę sobie darmowe 30 dni żeby obejrzeć drugi. No i chciałem wydymać Amazon, a Amazon wydymał mnie :D Okazało się że teraz wypuścili tylko pierwszy odcinek, a pozostałe będą się pojawiać po jednym co tydzień, co oznacza że ostatni będzie można obejrzeć dopiero na początku lutego :]
Zgadza się z tym serialem. Wielce wczoraj byłem rozczarowany po obejrzeniu 1 odcinka że będą tak kapać po odcinku na tydzień.
Gdybym wcześniej wiedział poczekałbym trochę aby się trochę na Święta uzbierało. I nie pocieszyły mnie "kolędy" Ghoula..
Dodam że mimo wszystko fajną zabawą jest wyłapywanie wątków i podobieństw serialu z tak wielkiego materiału falloutowych gier.. Jak już pisałem powracam co chwila do Fallouta New Vegas i Fallouta 4. Jeszcze dodałbym Fallouta 3 z dodatkami ale mam go tylko w wydaniu Cenegi z polskimi napisami i pewnie już by nie chodził ;( Angielska wersja ze Steama nie ma polskich napisów i też nie chce chodzić, przynajmniej u mnie..

Grish - ja tam Prime mam od lat :P
to 50 pln rocznie ..
za darmowe dostawy z sklepu amazonu
vod - w tym fallouta
darmowe gry ( obecnie rozdają klasykę Forgottenów na GoG-a, czy Lego ->)
obecnie dostęp do luny
kiedyś jeszcze rozdawali pierdoły do gier jak F76, NW, Lol itp ;)
50 pln rocznie żałować .. to się nazywa wewnętrzna cebula ;)
Nie, to się nie nazywa wewnętrzna cebula, to się nazywa nie płacenie za coś czego się nie używa i nie jest potrzebne :) W portfolio Prime Video nie ma nic co by mnie interesowało, Fallout jest wyjątkiem od tej reguły. Nie kupuję na Amazonie żeby koszty przesyłki mnie interesowały. Darmowe gry - coż, na GOG-u i Steamie też istnieje rozdawnictwo, do tego moja kupka wstydu wcale się nie zmniejsza, wręcz przeciwnie :P Pierdoły do gier - meh ;)
A na poważnie. Mnie akurat Amazon też pasuje. Mało oglądam co prawda , ale na tej platformie są moim zdaniem ciekawsze filmy i seriale (choćby Reacher). Darmowek nie brałem i z dostaw nie korzystam, bo nigdy nic na Amazonie nie zamawiam :)
Ech nie ma to jak nowa potrawa "Zupa z pcheł" i przy okazji popadanie w sidła "polish jokes" bo ktoś tam zauważył puszkę z napisem Wedla. Była gdzieś w Falloutach "zupa z pcheł" ?!
Dzisiaj przelosowałem tych świątecznych spalonych..pół godziny szukałem i nie natrafiłem nawet na jednego..strata czasu.

Co do serialu ..
Czy to przypadkiem nie jest Todd Howard?
I nie - nie jest to żaden spoiler.
Taaa od razu przypomina się historia o kolesiu co dla eksperymentu układ grający z karty świątecznej podłączył do baterii R14 będąc ciekawym ile wytrzyma. Ta konstrukcja przez 14,5 roku w kółko napierniczała te same 3 melodie świąteczne :D
życzenia grisha najbardziej mi pasują więc podłączam się ;) Niestety przypomniało mi się że powinienem wystawić choinki w campach a nie wszędzie mogę z racji przepełnionego budżetu.. chyba że wystawię nowe campy, tylko z choinkami ;)
Postawię choinkę w F4, gorzej w FNV - tam nigdy nie miałem świątecznych choinek.
Tak w ogóle to życzę wszystkim Wesołych Świąt.
Przypomnę że jest nowe wydarzenie :P
latać w w kapeluszu ( do odebrania w zakladce mini sezonu) i zabijać pistoletem (dowolnym)
oczywiście becia nie pomyślała iż to koszmar dla pw czy ghouli w przebraniu :P
Ja czekam aż odblukje jeszcze wszystkie części do nowego pistoletu i dopiero wtedy go stestuje ;)
Może po kilku sezonach kiepskich broni jakaś ciekawa się pojawi zwłaszcza że mój ghoul docelowo ma być być pod pistolety i shotguny :)
Generalnie pistolet wygląda mocarnie. Nawet zrobiłem sobie arystokratyczny. Zresztą jest wzorowany na tym który ma Ghoul z serialu
Ja już przetestowałem Don Pedro dając mu na razie byle jakie pełne gwiazdki i to co można było odblokować przed 82 poziomem wyścigu. Ma ładne animacje użycia ale skuteczność taką sobie - spalony padał po dwóch strzałach a świąteczny spalony w zależności od posiadanych gwiazdek, po dwóch, trzech. O tym żeby wybrać się z taką bronią do Springs na radodziki czy radoskorpiony, wolałem nie myśleć ;) A dobrze by było jedną kulą załatwić trzy dziki, co? Jeszcze jak by się ustawiły do strzału w jednej linii..
Ja uzywam pedro i mam z skillami pod 1000k obr. Nie jestem ghoulem. Bo ghoul z skillami wyciaga sporo wiecej. Bron jest swietna. Ja teraz latam z kombo pistolet pedro+karabin maszynowy. Wiadomo, ze to nie bron na rajdy bo ma malo szybkostrzelnosc. No, ale na zwykle wydarzenia/operacje dzienne spokojnie daje rade.
Mały wtręt zimowy, wywołany alarmami medialnymi:
"Wszędzie jest straszliwa zima
a w Krakowie zimy ni ma" (chwilowo) ;)

No to wkrótce wesołego nowego roku :)
Jak coś do imbryków polecam ten sklepik w Albany, z nowego obszaru :)
jest tam od razu 5 imbryczków - 2 za lada, 1 na ladzie 2 na stole :)
Chetnie bym zakupil https://fallout.fandom.com/wiki/Elder%27s_Mark za kapsle albo jakas wymiena na cos innego jakby co. Jestem wsciekly na siebie bo swojego przez nieuwage zmielilem. Mialem z prime ladowaniem. Szkoda gadac. Niestety pomimo prob kupienia u innych nie znalazlem , a z wydarzenia mi nie leci.
W grze login Maciell1977 .
..aż z ciekawości sprawdzę czy jakaś moja postać go ma ;)
Ma go Steamka.
Trzymaj w prezencie jak będę czegoś potrzebował to będę wołał :)
Musiałem przeszukać na której z 5 postaci miałem znak :D
ps. Maciell gest ?? w grze oznacza u nas sprawdź gola :)
Dziekuje Diablomaniak. Troche mi glupio bo ani nie chciales kapsli, ani nie przyjales prezentu. W sumie tez chcialem ci podarowac unikalny flamethower ale mi nie pozwolilo bo niby ulegl by zniszczeniu. W kazdym razie dziekuje.Jak bede sie mogl zrewanzowac to smialo daj znac. Mam troche planow/broni moge tez cos ci wybudowac w twojej bazie jakby co. Mam troche zakupionych przydatnych rzeczy do bazy. Crio lodowki,zwykle lodowki, kawa,herbata, piece i inne rzeczy produkujace zasoby etc etc i inne platne. Z tego co wiem mozna budowac rzeczy w bazie znajomego bedac w grupie.
ps. Ladowarke core fussion tez mam jakby co.
Ja mam 5 postaci o levelu od około 100 do ~650
W tym kilka rozpoczętych projektów jak ten Ghoul co obecnie latam nowe wyzwania ( bo jakby ktoś nie zobaczył jest kolejna porcja min skorpiony, jaja skorpionów, w kapeluszu eventowym)
a ghoul będzie na pistolety + strzelby ukryte
przeróbka mojej pierwszej postaci w f76
I jak coś potrzebuje to będę wołał :D
ps. mam nagrody z wszystkich sezonów od pierwszego..
a po moich skrzynkach to się różności plączą :D
Heh no to male szansa dla mnie sie zrewanzowac. Ja zaczalem grac ponizej 2 miechow. Moja postac jak widziales jest na 360+ lvl. Mam 2 konto na laptoka, gdzie postacie sluza mi za muly. Musze zapytac. Dlaczego postacie z duzym lvl nie maja swoich baz ? Szukalem twojej, zeby sie zrewanzowac zakupami, ale nie znalazlem.Z tego co widzialem Ty nie masz widocznych na mapie. Chyba, ze ukrywasz?
Co do baz :)
nie zawsze się rozstawia bo czyjaś koliduje
plus czasem są w dziwnych miejscach mapy
np ju mnie na 3 postaciach łowiących ryby (ghoul, melasek krwawy, i heavy pw )mam po 2 campy zrobione :)
jeden wędkarski - na mapie oznaczony łabędziem i tam ma rozstawioną maszynę pogodową ( deszczową) , do łapania aksotla z danego miesiąca
i normalne campy ale rzadko używane bo większość stanowisk jest np po stacjach kolejowych - a tak może ktoś skorzysta
Na snajperce i pw marines - mam po zwykłym biednym campie (jeden na granicy lasu i toksycznej, a drugi w popielisku)
plus nie chce się czasem ludziom tego budować żeby było ładne i wyjątkowe :D
zwłaszcza jak grasz x gier ( u mnie min jeszcze gw2 :P) dlatego nie expie na siłę tylko powoli :)

To i nowe wyzwania zrobione :)
najtrudniejsze dzgacze - nie radze szukać po mapie tylko skorzystać z tej miejscówki - jedyna miejscówką z kilkoma stłąymi dzgaczami kwasowymi - lecimy na olbrzymią łopatę koparki - tam jest 3-5 dzgaczy w ruinkach, zabijamy , do menu wchodzimy od nowa i powtarzamy do skutku
bo na mapie są losowe ale w 4-5 odmianach i mają 0,5-20% szans na spawn
A jaja szpona śmierci - możemy zebrać na starej mapie czyli mam y 3 stałe miejscówki
Dziekowac.Mi zostalo tylko te z jajami. Co prawda wszystko juz odblokowalem w tym bonusowym sezonie. No, a z glonego zostala mi 1 strona na 150 lvl. No, ale kolejny update ma byc dopiero w marcu podobno wiec troche czasu jeszcze jest na odblokowanie.
150 to strona powtarzalna - mozesz dana nagrodę odbierać do skutku :)
Ja tam mam 9x lvl ale ja gram w kilka rożnych gier nie koncentruje się tylko na Falloucie :D
a jajka to wyspa szpona śmierci jaskinia ( hoopwel) i wysypisko odpadów ( ciut powyżej marketu sa tam 2 szpony w środku i 3gniazda )
Więc jeden - max dwa przeloty i z głowy :)
W F3 był specjalny dodatek o walkach w Anchorage, niestety nie pamiętam jaki dokładnie tam był falloutowy "zwierzyniec" i w jakich rolach ;) Pewne że był w "tle" i miał swoje ofiary. Pamiętam telewizyjny reportaż z lazaretu na tyłach frontu mający podnieść na duchu Amerykanów.. Szpony Śmierci były w F3 znacznie bardziej eksponowane niż w F4 - miały swoje tereny, były postrachem ;)
Jednak, jeżeli chodzi o Anchorage, martwi mnie trochę fakt że walki o Anchorage były przed "Wielką Wojną" a Szpony podobno były efektem wybuchów bomb jądrowych. To wersja "oficjalna" bo przecież jak wiemy nie tylko z F3, F4 czy F76 - w laboratoriach Enklawy jeszcze przed "Wojną" pracowano nad znacznie gorszymi przyjemniaczkami siejącymi zniszczenie i śmierć ;) Wszystko się kiedyś wyjaśni jak mówiła Piper, albo i nie ;)
Nie, akurat Szpony śmierci były efektem eksperymentów, a później Enklawa starała się rozwinąć ich inteligencję. Wydaje mi się że wszystko o tym było w F2.
Nie oglądałem filmu podlinkowanego przez Diabła, ale też kojarzy mi się że szpony śmierci powstały jeszcze przed atomówkami, jako skutek amerykańskich eksperymentów z FEV. Miały być narzędziem dla wojska, zastępując ludzi w trudnym terenie i miejscach wysokiego ryzyka - generalnie tam gdzie ludzka piechota by sobie nie poradziła. Jednocześnie tak jak Ryo pisze, w dodatku do F3 nie było o nich wzmianki, najwyraźniej w Anchorage nie były używane, a na tym skrawku koncentruje się DLC.
Raczej podstawowy lore co do szponów został wyjaśniony w tej przygodzie z F2 gdy rozmawiasz z matką szponów. Ona opowiada historię eksperymentów.
Grish jak coś da radę naprawić błąd z brakujacymi miejscówkami w nowym obszarze :P
Wystarczy podjeść inną postacią i powinno zaliczyć - mi brakowało 1, podlazłem lecąc do jeziorka i zaliczyło :)
Bo przestawiałem obozy żeby złapać styczniowego Aksotla (złapany na 3 rybakach już) :)
Muszę wreszcie kiedyś te kołowrotki 4 skończyć ;P
ale tak mi się nie chce .. i inne gry czekają :P
Dzięki Diablo za zasilenie amunicją Fly - nie wiem na co tam w Springs polowałeś (łowiłeś) Fly szukała radoskorpionów ;) Oczywiście nie znalazła. Był jeden w Albany ;(

Fly na skorpiony i od razu w pierwszej lokalizacji trafiłem (czyli cyfra 2 ponizej) , plus leciałem podrzucić CI rdzenie :)
tyle że ja mam miejscówki:
masz 2 żebyś nie musiał później szukać :)
1. Dom kukurydzy - lecisz z parkingu na główny budynek i zaczynasz wskakiwać do dołków obok niego :)
w dołkach ukryją się skorpiony :)
Czasem potrafią być na polu z sztuczną kukurydzą ale to rzadziej :
2. w tej miejscówce na dole mapy ->
zaczynamy przy stacji naprawy kolejki omijamy ją , i lecimy wzdłuż torów na południe
praktycznie na sam koniec mapy - znajduje się tam kilka rozbitych wagonów przy których spawni sie 2-4 skorpiony (plus walizka do wyzwania)
Skorpiony mogą być zakopane wiec warto się przebiec po ziemi
plus czasem wywędrują w kanion - w kanonie masz spawn który także potrafi generować skorpiony, bądź skorpiony walczące z szponem itp :)
Do tego w kanionie ukryty jest easter egg dotyczący bunkrów :) ( i kolejna walizka)
ps. Jak nie masz Axotla z stycznia to w Burning właśnie można go złowić :)
dlatego obozy wędkarskie stoją tam :D
Dzięki za wskazówki, Diablo. Dzisiaj skorpionów nie było w codziennych, to poszło mi łatwo i niczego nie musiałem podmieniać w zadaniach. Ale styczniowego axotla jeszcze nie mam, choć dzisiaj łowiłem w Burning. Może się jeszcze trafi..
Takie pytanie czy te walizki Abraxo się respawnują czy jak zbierzesz raz w danym miejscu to już ich tam nie znajdziesz?
Powinny znikać :)
Jest graficzny bug który powoduje ze z daleka widzisz np na łodzi na jeziorku ale jak podchodzisz znika :)
jest 150 do pełnego osiągnięcia potrzebujesz 145 :) ( do questa bodajże 76)
Jak coś jest lista ( z lokalizacjami) z możliwością zaznaczania które zebrałeś w necie :)
A ile jest tych taśm do odsłuchania? To bym się zorientował w przybliżeniu ile jeszcze walizek mam zebrać
Ryo quest to 76 zebranych walizek
i wtedy dostajesz holotąśmy (10? 12? ) :)
wszystkie itmey i kosmetyka to 145 z 150 :)
https://fallout.fandom.com/wiki/Abraxodyne_intel
tu jak się zarejestrujesz to możesz sobie oznaczać które zebrałeś, ustawić filtry itp
są z podziałem na miejscówki i mapę pomiędzy :)
Edyta: znalazłem że mam dopiero 59 walizek.
No rewolwer z sezonu klasa :D
Zwłaszcza przerobiony na 308 i wybuchowy .. bazowy dmg bez ultracyca - ponad 450 i kaboom efekt
Za to na ghoulu zainwestowałem w perka kanibal i się opłaca o dziwo, bo ładnie rad-y buduje :)
Za jakieś 2 tygodnie zdam fotorelację z pewnego elementu związanego z falloutem :D
Post co by wątek podbić
To w ramach podbicia wątku zapytowywuję co tam z Johnem Dzikiem słychać? Czyżby zabuksował beznadziejnie w jakiejś gigantycznej zaspie śnieżnej? Chciałem go zawiadomić że wróciłem do F4 i próbuję niektóre darmowe mody ;) Część znam, niektóre n.p. nie mają polskich napisów ale postęp jest bo już nie wciskają angielszczyzny w całość gry. choć n.p. dają nowe lokalizacje. To n.p. jakiś tam Hunter Best ze Szponami i nową bronią przypominającą ten rewolwer o którym pisze Diablo. Mocarny i też można go przerabiać na swój styl i potrzeby..