Komp się przegrzewa.
Tu akurat jest Screen podczas gry w Tony Hawka Pro Skater HD. Podczas grania komputer coraz bardziej jest głośny. Wczoraj jeszcze miałem zainstalowane Metro 2033 ze steama i komputer tak głośno chodził, że się przestraszyłem, że zaraz coś się zjara po czym nagle złapałem laga w grze i kontrolka od dysku twardego zaświeciła się po czym usłyszałem "pyk" od dysku twardego i zwiecha kompa na 30 sec, tylko szkoda, że wtedy temperatur nie zmierzyłem bo odinstalowałem grę, a net wolny i nie chce mi się ściągać od nowa ze steama 7,5GB... Co może być przyczyną przegrzewania się?
Od grudnia tamtego roku nówka kupiony i od tamtej pory nie zaglądałem do środka. Może być tego przyczyna?
A czym mógłbym wyczyścić aby nic nie uszkodzić? Odkurzaczem da radę?
[3] myślę, że warto to zrobić, nawet jeśli dużo nie pomoże. Ogólnie zalecam czyścić PC raz na kwartał chociaż.
[6] w żadnym wypadku odkurzaczem (łatwo coś uszkodzić) ! zalecam sprężone powietrze (najefektowniejszy sposób) lub po prostu "pobawić" się wydmuchując i ścierając delikatnie jakimiś wacikami itd.
Co to za temperatura 116 stopni? Np. aktualnie podczas przeglądania stron w spoczynku mam 92, a komputer jest cichy.
Przeczytałem, że CPUTIN to bug w programie HW. Więc to mam z głowy.
Rozwiązane.
Wystarczyło wyczyścić wentylatory i po problemie, przy okazji cały komp bez kurzu :)