Expedition 33 na dzień dobry rozniosło konkurencję - 12 nominacji! Brawo Sandfall!
Tylko Assassin's Creed Shadows. Mega mi się spodobał.
W wielu płaszczyznach był to regres porównując z Origins czy Odyssey czy Valhalla.
Beznadziejne nominacje!
Gdzie świetny "The Precint"?
Gdzie genialna opowieść Mafii Old Country?
Doom i Indy ratują trochę sytuację ;)
To jest Sracz Awards czyli ranking popularności korporacyjnych produktów wspólnie głaszczących się po jajcach.
Czasami ukaże się coś takiego jak Clair Obscur albo Baldur’s Gate III które trudno pominąć natomiast taki KCD2 nic nie wygra właśnie dlatego, że to nie jest produkt najwyższych lotów pod względem wydawcy i marketingu.
Pewnie znajda sie zle jezyki piszace, ze nominacji dla Awoved, The Outer Worlds 2 nie powinno byc, ale prawdziwym zartem jest to ze mamy nominacje dla Monster Huntera.
Czekam na nominacje dla Cybertrucka na samochod roku i Emmy dla Wiedzmina jako najlepszej adaptacji.
Jesli zas chodzi o GOTY, to najwiecej czystego funu dala mi gra, o ktorej bedzie pewnie najciszej. Hades 2.
Zas pod wzgledem gra jako dzielo sztuki/kultury (ktore mimo wszystko nie zapomina ze jest jednak gra video... wiadomo o ktorego nominata chodzi...) to Claire Obscure, i tutaj wygrywa o pare dlugosci i bezsprzecznie.
Najlepsza gra mobilna, Uma Musume i tyle w temacie, ubóstwiam te koniodziewczyny
Jedyna - z tego co widzę - grą, na którą warto głosować to KCD2. Jeszcze E33 była niezła, acz głównie od strony fabularnej i koncepcji art, reszta była akceptowalna, ale bez rewelacji, długość gry jednak pozostawiła wiele do życzenia.
Że wam chce się głosować, podziwiam.
Oczywiście gra roku to Ghost of Yotei, ale Death Stranding był postawił na równi. Expedition 33 to niezły rpg, ale jak dla mnie za bardzo korytarzowy. W KCD 2 dopiero po przejsciu pierwszego KCD zagram.
W kategorii najlepsza gra akcji mamy kolejno: fps głownie multi, fps single, rogal, slasher i platformówka. Nie wiem jak można wepchnąć 5 gatunków w jedną kategorię.
Z roku na rok chyba dochodzi tych nagród. Jacyś gracze, mobilki i inne dziwności. Ogółem ten rok nie jest jakiś szałowy, sporo z tych gier to kontynuacje innych hitów.
Praktycznie to zero zaskoczeń z tymi nominacjami, chyba że lekko mnie dziwi DK w GOTY ale gra jest dobra wg fanów i może wcisnęli dla przymilenia się Nintendo ;)
Będę oglądał jak co roku dla ciekawych osób i smaczków pokazowych.
PS Głosuję zazwyczaj tylko na STEAM ale chyba jeszcze nie można.
To, że taki średniak jak Ghost of Yotei jest brany w ogóle pod uwagę to jakiś nieśmieszny żart, chyba, że niedoczytałem i artykuł dotyczy nominacji the gay awords.
Sony, tak przypomina że gow wygrał z rdr2 co jest absurdalne.
Brak nominacji dla najlepszej narracji dla Mafii The Old Country to jakiś żart. Można się spierać o inne elementy tej gry, ale akurat fabułę miało bardzo dobrą, na pewno lepszą niż część z nominowanych gier. Natomiast pełno nominacji dla średniaka Ghost of Yotei.
Chciałbym aby GOTY wygrało Kingdom Come bo jest to wielka, piękna, epicka opowieść, ale i tak pewnie nagrodę zgarnie Clair Obscur.
Dla mnie tylko i wyłącznie Ekspedycja, nie zabardzo się potrafię tam przyczepić do czegokolwiek, uważam że jedynie lepsze gry ogółem to BG3 i RDR2, a mimo to że w nich potrafiłem znaleźć minusy. W Ekspedycji jedyne to mógłbym się czepiać braku zakładek na pikto, ale czepianie się takiej pierdoły przy ogólnie tak wysokiej jakości wszystkiego w tej grze byłoby głupie.
Według mnie powinno być tak (wrzucam też coś swojego, jeśli nie ma, w końcu to taka zabawa, pomijam też niektóre kategorie):
Gra roku - Clair Obscur: Expedition 33
Najlepsza przygodowa gra akcji - Death Stranding 2: On the Beach
Najlepsza gra RPG - Kingdom Come: Deliverance II (nawet pomimo tego, że nie grałem to uważam, że jest to na tyle wyjątkowa i wyróżniająca się gra, że zasługuje na nagrodę chociaż w tej kategorii)
Najlepszy RPG akcji - Wuchang: Fallen Feathers (bardzo dobra gra, niestety coś pomijana)
Najlepsza strategia/symulacja - Tempest Rising
Najlepsza gra akcji - Dying Light: The Beast
Najlepsza gra multiplayer - Battlefield 6
Najlepsza gra niezależna - Hades II
Najlepsza reżyseria - Death Stranding 2: On The Beach
Najlepsza narracja - Clair Obscur: Expedition 33
Najlepszy kierunek artystyczny - Clair Obscur: Expedition 33
Najlepsza gra aktorska - tutaj według mnie nie ma zwycięzcy, ponieważ czy to bohaterowie w Clair, Death czy Dispatch zostali tak świetnie zagrani, że nie da się wybrać najlepszego.
Najlepszy debiut indie - Dispatch (nieoczekiwanie jeden z moich tegorocznych faworytów)
Najlepsze udźwiękowienie - Death Stranding 2: On the Beach
Najlepsza muzyka - Clair Obscur: Expedition 33
Najlepsze wsparcie - Fortnite (kontrowersyjnie, ale nie ukrywam, że podziwiam jak bardzo Epic wspiera swojego BR i jego pomysły na zmiany, niejeden deweloper może się pod tym względem uczyć)
Najbardziej wyczekiwana gra - Wiedźmin 4
Najlepsza adaptacja gry - Splinter Cell: Deathwatch (ale Minecraft był blisko, a Until Dawn też było dobre)
Najlepszy gracz e-sportowy - nie ma na liście, ale nie ukrywajmy, że Faker najbardziej zasługuje na to miano
Najlepsza gra e-sportowa - League of Legends
Najlepsza drużyna e-sportowa - T1 (kolejny rok wspaniale wygranych mistrzostw)
Żeby wyrobić sobie opinię o instytucji TGA wystarczy spojrzeć na kategorię Sport i dostrzec tam EA FC 26. Ani to gra sportowa tak de facto (tryb Ultimate Team), ani dobrze zrobiona i zarządzana.
Nie wspomnę o niektórych innych nominacjach. Ten plebiscyt dotyczy popularności i sprzedaży, nie zdefiniowanej w jakikolwiek sposób jakości. Bo idąc tym tropem, to moim zdaniem X lat temu Grą Roku mógł zostać Wężyk, Saper, czy inny Tetris, ale czy to ma coś wspólnego z jakością, jakimś kunsztem? Gdyby konkursy filmowe były podług popularności, to w Polsce kilka Orłów miałby taki Patryk Vega, tak dla zobrazowania
Będzie numer jak genisn wygra goty albo wutering vaves albo arc raiders.