Nie zdziwię się jak przez sony nowy fallout i elder scrolls będą jako ex na xboxa.
Czy wiesz o czym jest mowa? O fallout i TES, a nie o jakichś seriach typowo konsolowych exclusivów, jest duża różnica. Te gry od początku były tylko na pc, a dopiero potem były też na konsole, ale nigdy nie było tak naprawdę exclusivów na konsole, a nawet wręcz pierwsze części to były pecetowe exclusivy, a nie na odwrót. Niby jak mieliby w takiej sytuacji robić z nich exclusivów do konsol? Ty serio uważasz, że to nie będzie w żaden sposób oburzać ludzi, naprawdę nie widzisz absolutnie żadnej różnicy?
Zresztą czemu ktoś miałby oburzać się o to, że seria od początku exclusive dla konsoli w całości jest albo tylko na konsolę albo po części na pc? To normalne, że gry od początku konsolowe exclusivy dalej wychodzą jako exclusivy albo w rzadkich przypadkach niektóre części wychodzą też na pc. Każdy normalny człowiek to rozumie, ale wydanie jako exy gry z serii, która nigdy nie miała exów to już zupełnie co innego.
Mało już było ostrych reakcji ze strony klientów? Mało już było dużych wtop wizerunkowych? Oni za bardzo boją się podjąć ogromnego ryzyka za potencjalnie niewiele większy zysk, oni dobrze to wiedzą, wiedzą co się działo w branży, wiedzą jakie to jest ryzyko i jakie za to będą dla nich korzyści.
Więc po co pisać o tym gównie jakby to był pewniak i to pomimo wielu faktom przeczącym temu? Ty nawet nic o tym nie wiesz, więc skąd ty w ogóle wiesz co chcą zrobić? Może jesteś chociaż jednym z niższych kierowników tej firmy, że wiesz co szykują? Bo jeszcze okaże się, że wyjdzie wszystko inaczej niż to sobie wyobrażasz i będzie wtedy strasznie głupio, że przyszło do głowy pisać takie bzdury jakby to były pewniaki, chociaż szanse były niemal zerowe.
Dalej też pomijasz oczywistości jak prosta ekonomia biznesu, która w żaden sposób nie jest jakimś wyższym poziomem wykształcenia, bo to co najwyżej podstawa wiedzy o funkcjonowaniu świata i tyle. Ale widocznie ty chyba nie chcesz tego akceptować, wolisz postrzegać branżę przez widzimisię. Więc jak już nic nie masz do dodania to już daj spokój z tym tematem, nie ma co forsować tak niewiarygodnego scenariusza, który nigdy się nie stanie chyba, że góra firmy to wyjątkowi idioci. A już tym bardziej gdy nie masz nawet niczego, ty nawet nic nie wiesz, ty nawet nie wiesz co tam się dzieje w firmie i co robią, a i tak piszesz jakby to były pewniki, nawet nie podajesz żadnego argumentu, aby jakoś uzasadnić te bzdury, nawet nie jesteś pracownikiem tej firmy. Zaś ja tylko podałem proste fakty i opisałem logiczne, ekonomiczne ruchy biznesowe i to nie jest jakieś wyższe wykształcenie, ot wystarczy rozum i połączenie części faktów i proste rozumienie działania branży. Zamiast w to dalej brnąć to albo podaj argumenty, które jasno i bezpośrednio mówią, że podejmą taką decyzję, udowodnij to jakoś albo odpuść sobie, bo tylko będziesz się ośmieszać bzdurami bez żadnego pokrycia w rzeczywistości.
"Tam trzeba radylaknych zmian i pewnego działania, podjęcia ryzyka biznesowego, które wyciągnęło kilka lat temu Nintendo z czarnej dupy." ta sytuacja nijak ma się do tego scenariusza. Super, trzeba jakichś radykalnych zmian, działania, ryzyka itd., ale ty nie jesteś górą tej firmy, więc ty nie możesz im kazać podjąć akurat takiego ryzyka jakiego ty chcesz. Postrzeganie firmy przez widzimisie zamiast prostych faktów i obserwacji branży oraz podjętych w przeszłości decyzji biznesowych, by ustalić co będzie robiła według widzimisie, nie ma sensu.
Jak ktoś chce czystej mocy i wyciskać gry technologicznie do maksimum kupuje peceta z najwyższej półki zamiast konsoli.
Ja się zastanawiam gdzie w tym wszystkim są rzecznicy praw konsumentów. Dlaczego pozwalają na skupowanie najwięszych marek przez kilka podmiotów i robienie exclusivów, a to wszystko z ochroną do śmierci. Naprawdę nie wszystko musi się kręcić w sposób wygodny dla korpo i biznesu. Nie muszą zarabiać miliardów. Zawłaszczenie elderscrolls to po prostu kupienie kawałka kultury i CELOWE wyobcowanie go dla części odobiorców, żeby lepiej sprzedać swój towar z zupełnie innego asortymentu. Powtarzam CELOWEGO kierowanego chęcią zysku a, nie technicznego czy finansowego. To jakby wziąć kupić franczyzę StarTreka i kolejne części wypuszczać w taki sposób, że na TV Samsunga będzie można to tylko oglądać. Właśnie od tego jest Państwo żeby regulować takie kwestie. Nie po to, żeby ludzie byli bogaci czy korpo dobrze się wiodło, ale żeby tworzyć LEPSZE społeczeństwo, nawet jeżeli odbędzie się to kosztem pieniędzy czy dobrobytu. Pozwalając na wykup i ograniczanie dostępu do dóbr kultury przez garstkę firm tylko dla chęci zysku tworzy się GORSZE społeczeństwo, a pieniądze i dobrobyt lecą do kieszeni ludzi, którzy nawet nie czują się częścią tego społęczeństwa.
Przecież Microsoft miał sprawę w sądzie odnośnie monopolu, która trwała bodajże trzy lata. TES to była zawsze gra multiplatformowa, a zrobienie z niej exa ponownie sprowadziłoby problemy na Microsoft. Nie wiem czy nawet nie podpisali jakichś umów, które zabraniają im robić gry ekskluzywne z marek, które zawsze były multiplatformowe.
jaki monopol jak PS sprzedaje się kilka razy lepiej?
No przecież tak dobrze znasz tę sprawę i wiesz o co chodziło, a zadajesz tak głupie pytania?
Sprawa tyczyła się monopolu MS w branży gier. Bethesda i chociażby Starfield był jednym z głównych argumentów przeciw przejęciu ActiBlizz.
A po co mają wracać do AB jeśli na tę chwilę MS dotrzymał obietnic?
Nawet nie są w stanie wrócić do kwestii przejęcia AB, bo nic z obaw urzędów się nie zrealizowało. Żyjecie fantazjami i brakiem wiedzy czym się kieruje urząd antymonopolowy.
No gdyby FTC kierowało się tym co tu napisałaś to mielibyśmy same monopole na wszystkich rynkach....
Ja tylko napisałem, że ta sprawa jest dużo bardziej złożona i nie chodzi tylko i wyłącznie o przejęcie Activision. Gdyby zrobili z TES exa, to FTC może się znowu zainteresować Microsoftem i tym co robi. Tam było dużo więcej umów i deklaracji Microsoftu niż tylko ta związana z call of duty.
Poczytaj, a potem się wypowiadaj.
Dobrze spadam stąd, bo chyba masz jakiś udar albo coś
Nowy TES i tak nigdy nie wyjdzie, więc żadna strata. Natomiast Fallout to z tym też będzie coraz gorzej.
Niech te gnojki dodadzą jeszcze do Game Pass-a reklamy co już zapewne mają w 100% gotowe ale przynajmniej teraz tego nie zapowiedzą i nie dodadzą bo boją się reakcji graczy i niech jeszcze cały czas podejmują te głupie decyzje które zmieniają z miesiąca na miesiąc.
A wystarczy po prostu zrobić to co Sony które z dnia na dzień przestało wydawać swojego EX-y na PC-ty i myślałem, że pójdą po rozum do głowy i tak zrobią czyli odetną Sony w 100% od wszystkiego ale po ostatnim ich pokazie nie mam wątpliwości, że jednak wszystkie kolejne gry Blizzarda lub nowy Wolfenstein, Fallout, Quake, Doom itp. też wyjdą na konsolę Sony także powodzenia.
Sony im załatwia aby gry od studiów trzecich nie wychodziły na Xbox-a, a ci wydają na PlayStation Halo także może niech ten Xbox jednak się całkowicie już zawija.
Może sie uda zagrać w Fallout 5 w ciągu najbliższych pieciu lat, bo na razie to ugrzęźli z TEZ 6 na dobre po uszy w bagnie.
,,Tak, wiele aktualizacji Fallouta 4 ma bezpośredni związek z silnikiem gry.
Fallout 4 działa na silniku Creation Engine, więc aktualizacje mogą dotyczyć:
* poprawek błędów silnika,
* zmian w obsłudze grafiki,
* optymalizacji pamięci i stabilności,
* aktualizacji systemu modów,
* wsparcia dla nowych platform i sprzętu.”
Przez ostatnią aktualizację Fallouta 4, a dokładniej zmiany w silniku gry, przestał działać XDI (Extended Dialogue Interface) wymagany przez mod Vault 13: New Horizons, który odtwarza historię z Fallouta 1. Gra się uruchamiała, ale podczas dialogów wyskakiwało okno z komunikatem: „F4SE Status: OK, XDI Status: Fail”, więc praktycznie nie dało się rozmawiać z postaciami.
Wczoraj sprawdziłem Nexus Mods, bo zaglądałem tam regularnie od czasu aktualizacji. W końcu autorzy wydali nową wersję XDI i teraz dialogi w modzie działają już normalnie. Uff
Może wydzielą Xboxa do osobnej firmy i sprzedadzą... Na przykład Sony :)
To może wreszcie przekażą produkcje TES i Fallouta do innych studiów niż pogrążonej w kryzysie i upadku Bethesdzie, przecież nic nie stoi na przeszkodzie żeby równocześnie powstawała druga gra w świecie TESa, z podtytułem zamiast numerka, tak samo Fallout New Vegas było robione przez kogoś innego i bez numerka i wyszło wspaniale
Brawo ! Gry ekskluzywne są dobrem dla graczy , dla marek , dla brandu! Tylko gry ekskluzywne spowodują poza tym Microsoft za około 5 lat przejmie PlayStation i już przecież największą sprzedaż na PS5 mają gry od Xbox Studio , badają rynek