Polecasz ten monitor, więc powiedz z czym go porównywałeś w warunkach domowych, jak długo, jakie ma wady i zalety względem konkurentów... a jeśli to materiał sponsrowany, to wypadałoby go oznaczyć.
https://the5krunner.com/2025/09/09/garmin-amoled-screen-burn-in-issues-continue-to-spread/
Ja to tu tylko zostawię.
Polecasz ten monitor, więc powiedz z czym go porównywałeś w warunkach domowych, jak długo, jakie ma wady i zalety względem konkurentów... a jeśli to materiał sponsrowany, to wypadałoby go oznaczyć.
Nie jest to materiał sponsorowany, co znaczy, że temat wyszedł ode mnie i jest autorski, a monitor kupiłem sam i za własne pieniądze. No i zostaje, bo jestem z niego zadowolony:) Nikt mi nie zapłacił za pochwalenie GIGABYTE.
Nie aspiruję w tym tekście do bycia ekspertem czy recenzentem techowym. To nie jest laboratoryjny test, tylko relacja z zakupu sprzętu, który po prostu mi się sprawdza w tym, do czego go potrzebowałem;)
Nikt nie wspomina że przecież ten IPS ma Quantum Dot i certyfikat koloru. Masę wersji IPS obecnie wychodzi do sprzedaży.
IPS chyba dopiero teraz, po tylu latach został dopracowany.
Ma faktycznie fajne kolory?
Bo standardowy IPS ma biedne i byłem tym zawiedziony, a tak się internety rozpisywały niegdyś o wyższości IPS nad TN/VA.
Ciekawe czy to jakiś wyjątkowy model czy już tego więcej na rynku.
Więc jeśli ma fajne kolory to bym nie wysmiewal ceny, bo to może być zajebisty produkt w cenie 1000 zł.
Dla porównania: https://www.gry-online.pl/newsroom/te-glosniki-wygladaja-jak-gwiazda-smierci-i-brzmia-jak-marzenie-s/z02e50d Tu masz przykład nieco innej sytuacji, gdy firma dostarcza nam sprzęt do testu i jest to podkreślone zarówno w treści, jak i ramce na koniec. Ale monitor GIGABYTE to mój własny zakup wynikający z moich potrzeb.
Szczerze powiedziawszy, nie wiem też, po co reklamować AI. W tym momencie niemal wszyscy korzystają z ChataGPT w różnych celach, a sam ChatGPT agreguje wiedzę, która w sieci już istnieje - stąd pomysł, żeby pomógł mi w doradzeniu. Kazałem mu porównywać rozmaite modele, dokładnie informowałem o swoich potrzebach i nawet poleciłem przeanalizować jedną dyskusję na Reddicie, w której omawiany był właśnie ten monitor GIGABYTE. Na podstawie tego wszystkiego postanowiłem zaufać jego ocenie, to była moja decyzja, moje pieniądze i ostatecznie moje zadowolenie:)
Może Ci się nie podobać proces decyzyjny i wykorzystanie w nim AI, a nawet możesz kwestionować słuszność wyboru tego konkretnego monitora. Ale sugerowanie mi kryptoreklamy jest nietrafione i niekulturalne.
Moim celem było pokazanie ścieżki zwykłego użytkownika, który mając określony budżet i mniej czasu na doktoryzowanie się z matryc, użył AI jako asystenta zakupowego. I odpowiadam na pytanie, czy jestem zadowolony. Z monitora - nie z fotelika dziecięcego czy diagnozy medycznej.
Internet to nie tylko laboratoria. Jest w nim miejsce na opinie ludzi, którzy piszą: "Słuchajcie, przesiadłem się z laptopa na ten monitor i różnica w Spider-Manie i filmach jest taka, jestem zachwycony". Jeśli ktoś szuka twardych danych - idzie do eksperta, co generalnie każdy czytelnik dalej może zrobić i poczytać czy obejrzeć porównania z matrycami OLED i VA. Jeśli szuka wrażeń ze zwykłego użytkowania "na żywym organizmie", widząc, jakie były moje potrzeby - ma ten tekst, ale nie musi się do niego ograniczać.
Wypraszam sobie takie insynuacje. Wyżej przedstawiłem sytuację. Gdyby to był materiał sponsorowany, to musiałby zostać odpowiednio oznaczony, a to jest materiał afiliacyjny. Nie pierwszy raz w ramach materiałów afiliacyjnych piszemy o rzeczach, które faktycznie kupiliśmy i przypadły nam do gustu.
No to zwracam honor, bo bez bicia przyznam się że artykułu nie przeczytałem tylko początek i tytuł. Ale wynika to z tego że gry-online przyzwyczaiło mnie że często 50% newsroomu to reklamy i mój mózg automatycznie zakwalifikował to do kolejnej reklamy.
A co do reszty wypowiadać się już nie będę, bo nie czytałem i szczerze nie zamierzam.
Alw sponsorowany stolec. Chłop się na zlecenie zachwyca gównianym 1440p i nie Oledem. :D :D
Trafiłem na fajną recenzje Chip tego ekranu, bo nie uzyskałem odpowiedzi.
On faktycznie ma niezle kolory jak na IPS.
Obecnie kupno IPS bez QD to wyrzucone pieniądze w śmietnik.
https://www.chip.pl/2026/03/gigabyte-m27q2-qd-test-recenzja-opinia
Na początku jak AI dopiero co wchodziło to raz mi wybrał taki monitor gdzie po dłuższym świeceniu tych samych elementów było później widać i gdyby np. tło się zrobiło czarne to wiadomo gdzie ikony były.