Komentarze do wiadomości: Zaufałem AI i kupiłem ten monitor. Teraz nie mogę oderwać wzroku od ekranu

Forum Inne Gry
Dodaj komentarz
30.03.2026 12:28
Von Hartge
2
5
odpowiedz
2 odpowiedzi
Von Hartge
50
Pretorianin

Lukari0 Zamiast ślepo ufać AI mogłeś po prostu obejrzeć materiał Stilgara...
Polecasz ten monitor, więc powiedz z czym go porównywałeś w warunkach domowych, jak długo, jakie ma wady i zalety względem konkurentów... a jeśli to materiał sponsrowany, to wypadałoby go oznaczyć.

30.03.2026 05:19
Lukari0
1
4
odpowiedz
Lukari0
7
Legionista

Żal mnie ściska jak słyszę o tym Burn in. To nie 2015

30.03.2026 09:39
Krzyslewy4
1.1
Krzyslewy4
24
Chorąży

GRYOnline.pl

Lukari0Tak, technologia poszła do przodu, ale diabeł tkwi w sposobie użytkowania. Monitor służy mi nie tylko do gier, lecz także do pracy. Word i dziesiątki statycznych okien to moja codzienność i nie wyobrażam sobie "dbania" o monitor przez chowanie paska zadań czy unikanie jasnych motywów, żeby nie ryzykować powidoków. Wolę mieć święty spokój.

30.03.2026 09:50
Amadeoosh
30.03.2026 11:39
😂
1.3
1
TitoX1
126
Pretorianin

Lukari0 dokładnie! Teraźniejsze oledy to już nie jest to co było kiedyś... Cenowo też są przystępne. Jeszcze bym zrozumiał gdyby ten monitor był na VA, a nie na srebrzącym IPS XD No i brak HDR i na dodatek 1000 zł XD

30.03.2026 12:23
Krzyslewy4
1.4
Krzyslewy4
24
Chorąży

GRYOnline.pl

TitoX1 IPS uchodzi za lepszy od VA, jeśli chodzi o pracę z tekstem, głównie przez kąty widzenia i lepszą czytelność czcionki.

30.03.2026 12:25
Von Hartge
1.5
Von Hartge
50
Pretorianin

Lukari0Wiele różnych sztuczek wymyślili producenci, żeby ten proces zminimalizować, ale diody organiczne zużywają się podczas pracy.

30.03.2026 14:28
1.6
TitoX1
126
Pretorianin

Von Hartge tak to prawda. Diody się zużywają taka samo jak podświetlenie matryc LCD....

01.04.2026 14:54
Von Hartge
1.7
Von Hartge
50
Pretorianin

TitoX1 Pełna zgoda. Każda technologia ma swoje problemy.

30.03.2026 12:28
Von Hartge
2
5
odpowiedz
2 odpowiedzi
Von Hartge
50
Pretorianin

Lukari0 Zamiast ślepo ufać AI mogłeś po prostu obejrzeć materiał Stilgara...
Polecasz ten monitor, więc powiedz z czym go porównywałeś w warunkach domowych, jak długo, jakie ma wady i zalety względem konkurentów... a jeśli to materiał sponsrowany, to wypadałoby go oznaczyć.

30.03.2026 15:15
Krzyslewy4
2.1
Krzyslewy4
24
Chorąży

GRYOnline.pl

Von Hartge Jest to materiał afiliacyjny, co znaczy, że zawarte są w nim linki do sklepu i jeśli po kliknięciu dokonasz w nim zakupu, my możemy otrzymać z tego prowizję. Pod tekstem znajduje się o tym informacja.

Nie jest to materiał sponsorowany, co znaczy, że temat wyszedł ode mnie i jest autorski, a monitor kupiłem sam i za własne pieniądze. No i zostaje, bo jestem z niego zadowolony:) Nikt mi nie zapłacił za pochwalenie GIGABYTE.

Nie aspiruję w tym tekście do bycia ekspertem czy recenzentem techowym. To nie jest laboratoryjny test, tylko relacja z zakupu sprzętu, który po prostu mi się sprawdza w tym, do czego go potrzebowałem;)

01.04.2026 15:34
Von Hartge
2.2
Von Hartge
50
Pretorianin

Krzyslewy4 Potrafię czytać, nawet ze zrozumieniem. Link afiliacyjny i reklama nie są równoważne.

30.03.2026 15:47
mirko81
3
odpowiedz
mirko81
88
amd platform

Nikt nie wspomina że przecież ten IPS ma Quantum Dot i certyfikat koloru. Masę wersji IPS obecnie wychodzi do sprzedaży.
IPS chyba dopiero teraz, po tylu latach został dopracowany.
Ma faktycznie fajne kolory?

Bo standardowy IPS ma biedne i byłem tym zawiedziony, a tak się internety rozpisywały niegdyś o wyższości IPS nad TN/VA.

Ciekawe czy to jakiś wyjątkowy model czy już tego więcej na rynku.
Więc jeśli ma fajne kolory to bym nie wysmiewal ceny, bo to może być zajebisty produkt w cenie 1000 zł.

post wyedytowany przez mirko81 2026-03-30 16:09:31
30.03.2026 21:51
WolfDale
😎
4
2
odpowiedz
6 odpowiedzi
WolfDale
97
~sv_cheats 1

Widzę Combo, nie dość że kryptoreklama AI to jeszcze monitora.

30.03.2026 23:29
Krzyslewy4
4.1
1
Krzyslewy4
24
Chorąży

GRYOnline.pl

WolfDale Wypraszam sobie takie insynuacje. Wyżej przedstawiłem sytuację. Gdyby to był materiał sponsorowany, to musiałby zostać odpowiednio oznaczony, a to jest materiał afiliacyjny. Nie pierwszy raz w ramach materiałów afiliacyjnych piszemy o rzeczach, które faktycznie kupiliśmy i przypadły nam do gustu.

Dla porównania: https://www.gry-online.pl/newsroom/te-glosniki-wygladaja-jak-gwiazda-smierci-i-brzmia-jak-marzenie-s/z02e50d Tu masz przykład nieco innej sytuacji, gdy firma dostarcza nam sprzęt do testu i jest to podkreślone zarówno w treści, jak i ramce na koniec. Ale monitor GIGABYTE to mój własny zakup wynikający z moich potrzeb.

Szczerze powiedziawszy, nie wiem też, po co reklamować AI. W tym momencie niemal wszyscy korzystają z ChataGPT w różnych celach, a sam ChatGPT agreguje wiedzę, która w sieci już istnieje - stąd pomysł, żeby pomógł mi w doradzeniu. Kazałem mu porównywać rozmaite modele, dokładnie informowałem o swoich potrzebach i nawet poleciłem przeanalizować jedną dyskusję na Reddicie, w której omawiany był właśnie ten monitor GIGABYTE. Na podstawie tego wszystkiego postanowiłem zaufać jego ocenie, to była moja decyzja, moje pieniądze i ostatecznie moje zadowolenie:)

Może Ci się nie podobać proces decyzyjny i wykorzystanie w nim AI, a nawet możesz kwestionować słuszność wyboru tego konkretnego monitora. Ale sugerowanie mi kryptoreklamy jest nietrafione i niekulturalne.

31.03.2026 10:47
Von Hartge
4.2
2
Von Hartge
50
Pretorianin

Krzyslewy4 Szkodzisz w ten sposób czytelnikom, polecasz towary, o których masz marginalną wiedzę, na zasadzie "kupiłem i mi się podoba". Fajnie, ale zachowaj to dla siebie, albo zrób rzetelną polecajkę. A skoro większość ludzi, jak twierdzisz, korzysta z AI, to będą sobie sami w stanie wygenerować odpowiedniego prompta, w razie potrzeby, czyż nie? Co kategorycznie odradzam bo AI agreguje wiedzę z for, gdzie często wypowiadają się ludzie bez pojęcia lub przedstawiciele producenta zachwalający swoje produkty oraz ze stron przygotowanych specjalnie pod zbieranie pozytywnych ocen produktu właśnie pod zapytania AI. Jako przykład podam rekomendację przez AI fotelika dziecięcego, który nie spełniał żadnych norm bezpieczeństwa.

31.03.2026 11:12
Krzyslewy4
4.3
Krzyslewy4
24
Chorąży

GRYOnline.pl

Von Hartge Sęk w tym, że ja nigdzie nie twierdzę, że to tekst ekspercki - nawet na taki nie wygląda i jest w kategorii "promocje" z uwagi na charakter afiliacyjny. To nie jest recenzja technologiczna sensu stricto i nigdy nie miała nią być. Od wykresów, pomiarów itp. są inne materiały.

Moim celem było pokazanie ścieżki zwykłego użytkownika, który mając określony budżet i mniej czasu na doktoryzowanie się z matryc, użył AI jako asystenta zakupowego. I odpowiadam na pytanie, czy jestem zadowolony. Z monitora - nie z fotelika dziecięcego czy diagnozy medycznej.

Internet to nie tylko laboratoria. Jest w nim miejsce na opinie ludzi, którzy piszą: "Słuchajcie, przesiadłem się z laptopa na ten monitor i różnica w Spider-Manie i filmach jest taka, jestem zachwycony". Jeśli ktoś szuka twardych danych - idzie do eksperta, co generalnie każdy czytelnik dalej może zrobić i poczytać czy obejrzeć porównania z matrycami OLED i VA. Jeśli szuka wrażeń ze zwykłego użytkowania "na żywym organizmie", widząc, jakie były moje potrzeby - ma ten tekst, ale nie musi się do niego ograniczać.

31.03.2026 15:36
4.4
Itrabos
3
Junior

Krzyslewy4 Oczywiście, że yo sponsorowany syf, a takie nielegalnie nieoznaczone mają być bardziej wiarygodne, ale bzdety o nieoledzie i 1440p że jest wspaniałe, wieje czlonkiem so much ...

31.03.2026 21:54
WolfDale
4.5
WolfDale
97
~sv_cheats 1

Wypraszam sobie takie insynuacje. Wyżej przedstawiłem sytuację. Gdyby to był materiał sponsorowany, to musiałby zostać odpowiednio oznaczony, a to jest materiał afiliacyjny. Nie pierwszy raz w ramach materiałów afiliacyjnych piszemy o rzeczach, które faktycznie kupiliśmy i przypadły nam do gustu.

No to zwracam honor, bo bez bicia przyznam się że artykułu nie przeczytałem tylko początek i tytuł. Ale wynika to z tego że gry-online przyzwyczaiło mnie że często 50% newsroomu to reklamy i mój mózg automatycznie zakwalifikował to do kolejnej reklamy.

A co do reszty wypowiadać się już nie będę, bo nie czytałem i szczerze nie zamierzam.

01.04.2026 15:54
Von Hartge
4.6
1
Von Hartge
50
Pretorianin

Krzyslewy4 W takim razie wystaczyło pominąć w tekście model monitora (bez pomijania wrażeń z jego zakupu i użytkowania) oraz dodać info, jakie korzyści i ryzyka wiążą się z wyszukiwaniem produktów za pomocą AI ... i wszystko zgadzałoby się z Twoją narracją. Taki tekst mógłby być nawet dla kogoś pomocny. W obecnej formie, żadne Twoje tłumaczenia mnie nie przekonują i jak widać po koematrzach, nie tylko mnie. EOT

31.03.2026 15:35
5
odpowiedz
Itrabos
3
Junior

Alw sponsorowany stolec. Chłop się na zlecenie zachwyca gównianym 1440p i nie Oledem. :D :D

31.03.2026 22:14
mirko81
6
odpowiedz
1 odpowiedź
mirko81
88
amd platform

Trafiłem na fajną recenzje Chip tego ekranu, bo nie uzyskałem odpowiedzi.
On faktycznie ma niezle kolory jak na IPS.
Obecnie kupno IPS bez QD to wyrzucone pieniądze w śmietnik.

https://www.chip.pl/2026/03/gigabyte-m27q2-qd-test-recenzja-opinia

post wyedytowany przez mirko81 2026-03-31 22:18:29
01.04.2026 11:20
Krzyslewy4
6.1
Krzyslewy4
24
Chorąży

GRYOnline.pl

mirko81Nie chciałem rzucać odważnych porównań "monitor vs monitor", bo u mnie nastąpił przeskok z małego ekranu laptopa na 27 cali z QD -  to od razu daje inną jakość. Natomiast ekran laptopa (też IPS) w tej chwili wydaje mi się wyblakły i szary, a na monitorze GIGABYTE czuję to nasycenie kolorów. Fajnie, że testy innych potwierdzają to, co sam widzę:)

02.04.2026 09:19
7
odpowiedz
Krystian03
8
Pretorianin

Na początku jak AI dopiero co wchodziło to raz mi wybrał taki monitor gdzie po dłuższym świeceniu tych samych elementów było później widać i gdyby np. tło się zrobiło czarne to wiadomo gdzie ikony były.

Forum Forum Inne Gry
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl