Ten Nick jeszcze niedawno płakał że ciężko mu robić gry które gloryfikują bronie palne. Od Halo 4 konsekwentnie niszczyli jedną z najbardziej kultowych serii gier. Żegnamy, płakać nikt nie będzie.
Ten Nick jeszcze niedawno płakał że ciężko mu robić gry które gloryfikują bronie palne. Od Halo 4 konsekwentnie niszczyli jedną z najbardziej kultowych serii gier. Żegnamy, płakać nikt nie będzie.
Ale podejrzewam że po prostu nie grałeś i tak założyłeś ze względu że Halo 4 robiło już inne studio, a to duży błąd bo ta część to prawdziwa petarda.
Halo 4 to bardzo słabe Halo, oderwane całkowicie od tego co stworzyło Bungie i równocześnie przeczy praktycznie wszystkiemu co Bungie udało się dokonać.
Zwyczajnie 343 (aktualnie Hal0 Studios) chciało pokazać że jest lepsze od Bungie, ale nie trafili nawet kulą w płot.
343 przy użyciu Halo 4 zmieniło markę w Call of Duty i zeszmaciło serię aż po dziś dzień.
- Dodali sprint
- Dodali system zestawów wyposażenia
- Dodali perki (MP)
- Dodali killstreaki (MP)
- Przez dodanie sprintu, dodali większe mapy rozwalając całkowicie rytm i flow rozgrywki.
- Tragiczny design Przymierza
- Powtarzalne i liniowe lokacje pod względem konstrukcji
- Prometeianie, nowa frakcja bez żadnego charakteru, gąbki na pociski godne azjatyckich mmofpsów
- Didactic, przeciwnik z dykty, dużo mówi a brakuje mu chociaż krzty wyrazistości
- Tragiczny balans broni
- Nie potrzebna zmiany w mechanice trafień
- Cortana
- Finałowa "potyczka"
Natomiast gdyby dalej iść tym samym stylem to dalej byśmy mieli kolejną rewizję pierwszego Halo, które w sumie niestety ostatnio otrzymaliśmy jako kolejny remake. Nie wszystko w H4 mi się podoba bo są tam złe rzeczy, ale wiele zmian jest na plus i kiedy robię maraton z Halo to czwórka jest tak samo obowiązkowa jak choćby Dwójka, Trójka czy Reach.
Oczywiście tokenizm jest szkodliwy, bo odbija się na jakości (czyli wrzucanie danych elementów bo są odgórnie wymagane a nie zgodne z wizją twórców, ale to nie jest aż tak bardzo powszechne jak wiele osób uważa), ale to jeden z wielu klocków w dodatku nawet nie jeden z najważniejszych.
tęcza nie tęcza nie grałem w oryginał to ciężko mi zmiany ocenić ale ja też bym zwolnił trochę odpowiedzialnych za stan techniczny, gra nie działa z żadną nakładką dopóki nie wyłączyłem steam i geforce to zawieszała się co chwila i coraz szybciej, zwykle używam nakładki geforce żeby dostosować HDR i ostrość pod to co lubię , tutaj musiałem wyłączyć a żeby pozbyć się paskudnej aberracji i ziarna musiałem użyć Ai żeby napisała engine.ini bo takich opcji nie ma w menu. Do tego gra nie pamięta ustawienia klawiszy i nic na to na razie nie pomaga a gram na myszce z wieloma klawiszami i zawsze tam ustawiam. Zwolnienia się należały ale za stan techniczny. Po ogarnięciu tego gra się całkiem przyjemnie pomijając że po każdym uruchomieniu trzeba ustawić kilka klawiszy.
Zwolnienia po premierze to norma, nie ekscytowałbym się przesadnie tym, że ktoś wyciąga jakiekolwiek wnioski...
Brawo. Oby tak dalej :)
Myśleli może że gra zrobi kokosy. Już na YT ujawniono co to był za wałek, grę outsourcowano a w środku procesu pożegnano się z tym bodajże niderlandzkim studiem. Później ta nose ring mafia próbowała coś sama zrobić no ale woke to woke. Acha outsourcowano też cutscenki i taki wał odwalili że nie widać customizacji pancerza lol. Pozwalniani ofc woke sjw lol
Ja mam pytanie do niektórych komentujących. Gdzie w tym odnowionym Halo jest niby to lgbt i woke o którym mówicie? xD
studio Bungie posiada też rozbudowane struktury i wewnętrzne piony odpowiedzialne za obszar DEI. Takie działy ma też Ubisof, Riot Games, Activison Blizzzard, Microsoft (Xbox Game Studios), Sony Interactive, EA i CD Projekt RED.

To, że masz gównianą pracę i chodzisz do niej smutny, nie oznacza, że każdy tak ma😉.
PS Weź się zastosuj do własnych rad rzucanych innym ------>
Inaczej wychodzi z ciebie straszny hipokryta. Wiesz o tym?
Mozna nie chodzić do pracy i legalnie robić bardzo dobry papier. Wymaga to sporo włożonej pracy. Ale warto, bardzo warto.
Bardzo rzadko jestem smutny.
Jeśli ktoś ma podobnie z obiema tymi rzeczami to gratuluję: to oznacza że była włożona praca zarówno w aspekt finansowy, jak i emocjonalny.
Przeszedłem całą grę. Nie jest zbyt długa, ale ogólnie bawiłem się całkiem dobrze. To naprawdę fajny shooter, chociaż momentami mocno czuć, że niektóre rozwiązania są już trochę archaiczne.
Najbardziej dało mi się we znaki to, co dzieje się pod koniec gry. Wrogów jest dosłownie multum, a do tego respawnują się praktycznie bez przerwy. Wystarczy odejść kawałek i po chwili znowu stoją w tym samym miejscu, co potrafi być naprawdę irytujące.
Jazda autem pod koniec gry to już w ogóle osobny temat. Prowadzi się je tak, jakby było jakąś mydelniczką – model jazdy kompletnie mi nie przypadł do gustu.
Jeśli chodzi o optymalizację, to na RTX 5090 w rozdzielczości 4K i natywnej rozdzielczości gra działała w granicach 60–70 FPS. Jak na taki sprzęt, spodziewałem się trochę lepszego wyniku.https://youtu.be/_Rqu0Q03djg
To ja tu zostawie...
https://www.youtube.com/watch?v=FrL13EvDSIM&t=1039s
Nie przepadam za asmond, ale to jego reakcja na filmik dosyc ostro komentujacy sytuacje z Halo od 4 czesci. Ciezko sie nie zgodzic.
Jakoś Capcon zarabia. Bo nie tworzy ideologicznego g..na tylko gry dla graczy i kasa się zgadza.
Okazało się że pieniędzy z tego nie ma, więc szybko te ideologiczne pierdoły trafiły do kosza.
"Psy szczekają, a karawana jedzie dalej" ...samo gierkowo zgotowało sobie ten los, wincyj rozwalnia nostalgicznych marek, dodawania wątków pisanych przez AI, wtedy na pewno sprzedaż urośnie pod sufit hahahaha