Recenzja Assassin’s Creed Black Flag ResyncedInteraktywna mapa Gothic RemakeRecenzja The Sinking City 2GTA 6 prawdopodobnie pobije rekordy i sprzeda konsole
Szukaj...
Kolorystyka
Wyświetlanie

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Komentarze do wiadomości: Zagłada gier na płytach jest „triumfem korporacyjnej wygody nad wyborem konsumentów”. Decyzja Sony może zagrozić całej branży

Forum Inne Gry
Dodaj komentarz
14.07.2026 08:58
3
11
odpowiedz
3 odpowiedzi
NekoRei
6
Pretorianin

Mówiłem to od początku, ale ludzie mnie wyśmiewają. Płyty są likwidowane nie dlatego, że nikt ich już nie kupuje tylko dlatego, że za dużo ludzi je nadal kupuje.

14.07.2026 09:02
-=Esiu=-
5
6
odpowiedz
1 odpowiedź
-=Esiu=-
226
Everybody lies

Ja wciąż czekam aż te cyfrowe wydania będą tańsze niż pudełka...

Bo będą prawda? Prawda?

14.07.2026 08:08
trismegistos
1
4
odpowiedz
trismegistos
8
Pretorianin

Ta firma całkowicie zniechęciła mnie do zakupu ich konsoli. Teraz jedyną rzeczą, która zachęciłaby mnie do zakupu PS6, byłoby wydawanie przez $0ny 5-6 ekskluzywnych gier KAŻDEGO ROKU, a nie jednej na 2-3 lata. Wiem, że mogę o tym tylko pomarzyć.

post wyedytowany przez trismegistos 2026-07-14 08:21:01
14.07.2026 11:22
1.1
odpowiedz
BlackTone
56
Generał

trismegistos Jednej na 3 lata? w tym roku masz conajmniej 2

14.07.2026 08:45
Wronski
2
1
odpowiedz
4 odpowiedzi
Wronski
42
Senator

W sumie jak mam byc szczery to wiekszosc tych gier na plycie jest niedorobiona i tak potrzebuja day 1 patch, rownie dobrze mozna taka gre wydac w digital i od razu spatchowac.

14.07.2026 09:30
PanDaneX
2.1
1
odpowiedz
PanDaneX
23
Generał

Wronski wiesz, psboje i tak będą płakać bo przecież "MOGĄ ODPALIĆ BEZ INTERNETÓW" XD

14.07.2026 10:11
2.2
2
odpowiedz
ultraSsak
39
Pretorianin

PanDaneX PS-boje także płacza, bo jak się niedawno okazało, sony może sobie od tak "dobra cyfrowe" które kupiłeś po prostu... przestać ci wyświetlać, i cyk, nie masz.

14.07.2026 15:06
2.3
odpowiedz
PCMREpic
60
Generał

Wronski Ale tu nie chodzi o to, że możesz sobie 93% gier zainstalować bez neta, tylko o rynek wtórny kontra ceny w PS Store.
Przykład Sekiro, które chciałem kupić na PC, ale poniżej 100PLNów. Na PS spokojnie mogłem płytę za 50zł kupić, a na Steam do tej pory najniższa cena to 127. W PS Store najtaniej 150.
Na rynku wtórnym nie muszę czekać na wyprzedaże, tylko mogę tanio kupić tu i teraz co chce.
Przykład nowego Asasyna - używka 160,którą po przejściu mogę sprzedać, a w PS Store 280 będzie przez najbliższy rok jak nie lepiej.

14.07.2026 15:12
Wronski
2.4
odpowiedz
Wronski
42
Senator

PCMREpic Wiem co masz na mysli, sam specjalnie kupilem naped do PS5, rzecz w tym ze i tak DLC, patche wychodza cyfrowo, o ile ktos sie zgodzi na wydanie edycji specjalnej. Przy starszych tytulach to ma sens, ja osobiscie bylem rozczarowany brakiem mozliwosci uzycia plyt z PS1, PS2, PS3. Ale przy nowych tytula jest to troszke bez sensu i Sony chyba wpadlo na podobny pomysl, stad ich nastawienie.

14.07.2026 08:58
3
11
odpowiedz
3 odpowiedzi
NekoRei
6
Pretorianin

Mówiłem to od początku, ale ludzie mnie wyśmiewają. Płyty są likwidowane nie dlatego, że nikt ich już nie kupuje tylko dlatego, że za dużo ludzi je nadal kupuje.

14.07.2026 14:02
tynwar
3.1
odpowiedz
tynwar
105
Legend

NekoRei ja tak samo. Po prostu dobrze wytresowali swoich klientów, powolutku gotowali ich niczym żabę i teraz jak szczygieł z "ptaszki w klatce" wolą być tak traktowanym jak tylko korpo chce, bo tylko dlatego, że mają biblioteki i jest takie wygodne, choć ich wolność jest sukcesywnie ograniczana, a sami płacą coraz więcej. Smutne, ale prawda.

14.07.2026 14:55
3.2
1
odpowiedz
PCMREpic
60
Generał

NekoRei Przed premierą PS5 były już głosy z branży, że powoli korporacje będą przerzucać się na cyfrę, rezygnując z płyt.
Sony kiedyś przypadkowo podało ile użytkowników zagrało w Unchanter 4, a ile faktycznie sprzedali kopii w cyfrze i pudełkach.
Wyszło tam wtedy, że przy sprzedaży na poziome 16mln, w grę zagrało 63mln.
Już wtedy było o tym głośno, że Sony może skasować pudełka przy PS5. Jedni podawali argument, że zbyt duża liczba graczy kupuje używki, a inni, że samo to, że ludzie to robią, nie ma wpływu na skasowanie płyt, tylko to, że taki gracz po kupnie używki, nie kupuje innych gier nowych/cyfrowych. Więc dla korporacji jest użytkownikiem generującym koszt.
Jeszcze wiele lat temu, gdy to MS chciał kasować płyty, argumentem przeciw, było to, że osoby kupujące używki, po pewnym czasie sięgają po gry nowe. Wtedy ten trend miał miejsce. Widocznie w exelu u Sony, wyszło, że to już nie ma racji bytu.
Sam jestem przykładem tego, bo na PS4 kupiłem tylko dwie gry na premierę (oprócz dodawanej do konsoli) - TLoU 1 i 2
Na PS5 żadnej nowej - wszystko z olxa. Nie mam PS+. Na PS2 i PS3 kupowałem niemal wszystko w co grałem jako nowe w sklepie.
Więc dla sony jestem zwykłym darmozjadem od niemal dekady, który wygenerował tylko starte.
Skoro co 4 użytkownik PS, sięga po używki, to dla Sony nawet jak jakiś mały procent po premierze PS6 bez płyt, zostanie z nimi, to dużo. I tak nie generował zysku, więc strata niewielka. Jakaś część graczy jednak zostanie i będzie kupowało nowe gry.

15.07.2026 23:25
Link
3.3
1
odpowiedz
Link
39
Senator

NekoRei Płyty są likwidowane nie dlatego, że nikt ich już nie kupuje tylko dlatego, że za dużo ludzi je nadal kupuje.
Płyty są likwidowane tylko dlatego, że są sprzedawane na rynku wtórny i każdy może kupić za niecałe 50 zł (tak jak ja kupiłem 95% gry dla PS3 i PS4).

NIENAWIDZĄ RYNEK WTÓRNY!

14.07.2026 09:01
4
odpowiedz
1 odpowiedź
Dagne-migo_NPC
10
Legionista

Wszystko jest cyfrowe... już dawno..
Więc?...

14.07.2026 09:32
4.1
6
odpowiedz
robertoV
28
Generał

Birbageus czyt. mam to gdzieś bo lubię być d^many, trzeba postawić gdzieś granicę bo zaraz będziesz wszystko streamował bez żadnych alternatyw

14.07.2026 09:02
-=Esiu=-
5
6
odpowiedz
1 odpowiedź
-=Esiu=-
226
Everybody lies

Ja wciąż czekam aż te cyfrowe wydania będą tańsze niż pudełka...

Bo będą prawda? Prawda?

14.07.2026 09:45
trismegistos
5.1
1
odpowiedz
trismegistos
8
Pretorianin

-=Esiu=- Chciałem napisać, że warto mieć nadzieję, ale to $0ny, więc nie masz nawet nadziei.

14.07.2026 09:32
PanDaneX
6
3
odpowiedz
3 odpowiedzi
PanDaneX
23
Generał
Image

idźcie w stronę światła konsolowcy, zbawienie jest blisko

post wyedytowany przez PanDaneX 2026-07-14 09:32:32
14.07.2026 10:20
trismegistos
6.1
1
odpowiedz
trismegistos
8
Pretorianin

PanDaneX Miejmy nadzieje, żeby za kilka/kilkanaście lat się nie okazało, że to światło to światło pociągu pędzącego w naszym kierunku

14.07.2026 13:29
6.2
2
odpowiedz
Scytowie
1
Centurion

PanDaneX On jest zbawcą swoich jachtów i płatnych dam do towarzystwa. Kupowanie jego czarnego Saturna jest jak kupowanie konsoli bez napędu i GTA VI z pudełkiem i jednorazowym kodem gry, takie samo frajerstwo.

14.07.2026 15:29
Gandohar
6.3
odpowiedz
Gandohar
38
Pretorianin

PanDaneX Ucieczka z platformy, która likwiduje pudełka za 2 lata do platformy, gdzie pudełek nie ma od 15 lat, yebie Polaków na cenach i praktycznie nie robi gier, tylko pełni bezpieczną rolę pośrednika, nie rozumiem tej logiki, a raczej jej braku

14.07.2026 10:41
Felipe
7
1
odpowiedz
Felipe
29
Messiah

Ludzie pieprzący i jakiś patchach są jacyś śmieszni. I co z tego, że nie ma go na płycie to se po pobraniu z płyty go pobiorę lol. Już o tym raz pisałem. I tak na płytach odpalisz gry szybciej. Lepiej jest pobrać CZĘŚĆ DANYCH z płyty i potem od razu grać gdy gra się aktualizuje niż pobierać 100% danych od 0 xD. Jak raz miałem pobierać całe RDR2 kiedy dzieliłem konto to była jakaś tragedia, a kopiowanie z płyty trwało o wiele krócej i mogłem potem od razu odpalić podczas aktualizacji.

14.07.2026 13:27
8
1
odpowiedz
Scytowie
1
Centurion

Konsole bez płyt nie mają racji bytu. Na PC jest dużo większy wybór gier jak Gog, gdzie można grę zgrać na dysk czy wypalić na DVD.

14.07.2026 13:45
9
1
odpowiedz
sprytny-stegozaur
1
Junior

Prawdziwym i jedynym celem jest likwidacja rynku wtórnego. Dlaczego Sony po zakupie gry nie udostępnia do pobrania instalatora, który klient mógłby sobie zarchiwizować na dowolnym nośniku? Przecież łatwo można ograniczyć używanie kopii do jednego konta.

14.07.2026 14:42
ExtremeMetalFan
10
1
odpowiedz
1 odpowiedź
ExtremeMetalFan
69
Konsul

Mam dziwne przeczucie że zarówno PS6, jak ten nowy XboxHelix im się nie sprzeda. Sam jestem z PlayStation od samego początku i znam sporo takich osób. Każdy ma napęd w swojej ps5 i każdy zgodnie powtarza że bez napędu i wydań fizycznych nie kupuje nowej konsoli. Bo i po co. I nie jest to decyzja którą podejmowaliśmy jakoś nagle po ogłoszeniu przez SONY braku fizycznych gier. Od dawna o tym rozmawialiśmy i przygotowywaliśmy się na to że tak będzie. I nie było to żadne zaskoczenie więc bólu dupy jako tako nie było. Obstawiam że przy braku zmiany polityki ze strony SONY, PS6 może sprzedać się maks w jakiś 15-20 milionach sztuk. A ten helix to będzie całkowita porażka. Korpo mózgi na następnej generacji przysłowiowo się "Wypierdolą i sobie głupi ryj rozwalają" Wspomnicie moje słowa że tak będzie.😏

14.07.2026 15:28
10.1
1
odpowiedz
Sebcza_k
45
Generał

ExtremeMetalFan Ja póki co nawet nie widzę sensu dla PS6 i wiem, że z 5 zostanę jeszcze długo. 5 kupiłem dopiero parę lat po jej debiucie bo wystarczała mi 4 PRO.

14.07.2026 22:40
WolfDale
😈
11
odpowiedz
WolfDale
109
~sv_cheats 1

GTA VI będzie testem, a ja bardzo czekam na ten test bo jestem ciekaw ilu sezonowych wojowników zaprzeda duszę.

Forum Forum Inne Gry
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl