Recenzja Assassin’s Creed Black Flag ResyncedInteraktywna mapa Gothic RemakeRecenzja The Sinking City 2GTA 6 prawdopodobnie pobije rekordy i sprzeda konsole
Szukaj...
Kolorystyka
Wyświetlanie

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Komentarze do wiadomości: Za 7 dni debiutuje Odyseja Nolana, porównywana rozmachem do Władcy Pierścieni. To jeden z najważniejszych filmów roku

Forum filmy i seriale przygodowe
Dodaj komentarz
10.07.2026 10:23
2
12
odpowiedz
3 odpowiedzi
Robak82
50
Chorąży

Pusty frazes, jeszcze długo, a może nigdy nic nie zbliży się do trylogii Władcy Pierścieni. Za to jako fan horrorów uważam że mamy złote czasy tego gatunku, ale to nie dzięki Hollywood.

Ps Przypomniało mi się jak twórcy Concorda pisali, że to będzie świat na miarę Gwiezdnych Wojen.

10.07.2026 10:25
3
7
odpowiedz
14 odpowiedzi
toyminator
103
Legend

Krytycy mówią arcydzieło.Ale to krytycy, dla mnie głos żuka gnojarza więcej znaczy niż ich.
Pomijam już to, że nie zapraszali nikogo z poza jakiejś kliki.
Niby wizualnie super, a mnie zwiastuny nie zachęciły niczym. No ale może to widać dopiero w kinie jak się całość ogląda.
A swoje i tak zarobi, bo sporo osób to chce zobaczyć. Ale to oceny widzów będą ważne...chociaż część też będzie dawać od razu 1 z powodu castingów. Znowu trzeba będzie jakąś rozsądną średnią z ocen wyciągnąć;D

post wyedytowany przez toyminator 2026-07-10 10:46:45
10.07.2026 10:57
4
6
odpowiedz
maroLem87
28
Chorąży

Avengersi i Helena z Detroit, kolejne amerykańskie fan fiction dla debili.

10.07.2026 10:12
1
2
odpowiedz
jowiz
54
Centurion

Eeee, nie

10.07.2026 10:23
2
12
odpowiedz
3 odpowiedzi
Robak82
50
Chorąży

Pusty frazes, jeszcze długo, a może nigdy nic nie zbliży się do trylogii Władcy Pierścieni. Za to jako fan horrorów uważam że mamy złote czasy tego gatunku, ale to nie dzięki Hollywood.

Ps Przypomniało mi się jak twórcy Concorda pisali, że to będzie świat na miarę Gwiezdnych Wojen.

10.07.2026 10:59
Mutant z Krainy OZ
2.1
5
odpowiedz
Mutant z Krainy OZ
277
Farben

Robak82 Zgadzam sie, nigdy nic nie bedzie lepszym filmem fantasy niz trylogia Jacksona.

10.07.2026 12:03
Grifter
2.2
1
odpowiedz
Grifter
58
Generał

Mutant z Krainy OZ Też się zgodzę. Te arcydzieła się nie zestarzały ani trochę. Wybitna trylogia!

10.07.2026 14:49
2.3
odpowiedz
Matt_Molier
6
Legionista

Mutant z Krainy OZ Jak nie masz nic przeciwko anime kresce to mogę polecić Frierien: u kresu podróży.

10.07.2026 10:25
3
7
odpowiedz
14 odpowiedzi
toyminator
103
Legend

Krytycy mówią arcydzieło.Ale to krytycy, dla mnie głos żuka gnojarza więcej znaczy niż ich.
Pomijam już to, że nie zapraszali nikogo z poza jakiejś kliki.
Niby wizualnie super, a mnie zwiastuny nie zachęciły niczym. No ale może to widać dopiero w kinie jak się całość ogląda.
A swoje i tak zarobi, bo sporo osób to chce zobaczyć. Ale to oceny widzów będą ważne...chociaż część też będzie dawać od razu 1 z powodu castingów. Znowu trzeba będzie jakąś rozsądną średnią z ocen wyciągnąć;D

post wyedytowany przez toyminator 2026-07-10 10:46:45
10.07.2026 12:03
Grifter
3.1
odpowiedz
Grifter
58
Generał

toyminator Właśnie ich głos się liczy. Nie prawackich głupków, którzy już pół roku temu wyli, że "film lipa i klapa".

10.07.2026 12:13
3.2
odpowiedz
toyminator
103
Legend

Grifter Zgadzam się z prawą stroną wysrywów bez obejrzenia. Ale nie zgadzam się że głos krytyków się liczy, gdzie oni mają wysryw z lewa :) Gdybym kierował się głosem krytyków, nie obejrzałbym połowy filmów czy seriali. Oczywiście krytyk krytykowi nie równy, ale przeważnie mają jakieś swoje kretyńskie wytyczne, i oceniają filmy inaczej niż widz. Najlepsi są ci, którzy wszędzie doszukują się metafizyki, czy w czysto rozrywkowych filmach jak np Godzilla oczekują głębi czy innych takich. A już najlepszy są recenzje, gdzie ktoś pieprzy i pieprzy, a na koniec i tak nic o filmie nie powiedział, nie wiesz czy dobry, zły, co tam działa czy nie działa;D

10.07.2026 12:52
Grifter
3.3
odpowiedz
Grifter
58
Generał

toyminator Wiesz, sam w życiu napisałem wiele recenzji filmowych, a później okazywało się, że i tak się nie znam (mimo iż w życiu obejrzałem z 7k filmów i ponad 500 seriali), bo zdanie o filmie nie odpowiadało jakiemuś ćwokowi. A najlepsze jak kiedyś napisałem jakąś recenzję na 15k znaków, gdzie kreśliłem sytuację geopolityczną filmu, ale najwięcej komentarzy pod recenzją zebrał komentarz - "c*uj nie film, *huj".
I teraz mi powiedz - jak poleminozwać z czymś takim?
Dlatego wolę opinię nawet najbardziej odklejonego ktytyka (tak, jest wielu takowych), ale przynajmniej wiem, że jednak się nieco na swej robocie znają, wszak nieco w życiu widzieli.
Może i Odyseja będzie kiepska, ale o tym przekonam się w kinie, a nie na internetowych wysrywach, gdzie już można dać 1/10 na miesiąc przed premierą :)

A co do Godzilli to te 3 ostatnie amerykańskie to 1/10 i nic więcej. Za to ta japońska cudowna (8/10, i oferuje dobrą treść, a nie same komputerowe wysrywy CGI jak ta amerykańska). Czekam na listopad i na kolejną Zillę z Japonii!

post wyedytowany przez Grifter 2026-07-10 12:54:27
10.07.2026 13:18
3.4
odpowiedz
toyminator
103
Legend

Grifter Ale każdy widz ma swój gust. Większość ma całkiem prosty. Chce rozrywki i tyle. Nie musi to być wybitni mądry film, ważne żeby w swoich ramach był ok. Ja oglądam wszystko co jest dobre i tyle. Oglądam też filmy co tam dostały poniżej 6, ale tylko wtedy, jak to są filmy jak np Supergirl, i ludzie po tym jadą. Takie typowe rozrywkowe.
7 k filmów? Nieźle. Ja mimo ponad 30 lat, obejrzałem może z 3k. Licząc że od paru lat oglądam minimum 50 filmów z danego roku, kiedyś było ich mniej, plus starocie jak kapitan Blood, karmazynowe pirat, Abbot i castelo flip i flap i inne takie(BTW lata 90 i początek 2000 były świetne do oglądania tych staroci, bo wiele tego leciał na RTL)
A seriale to widziałem ...w sumie nei wiem. Może 150. Licząc anime z 300 już będzie. Mam swój gust, i tyle. Staram się nie oceniać przez pryzmat tego, że wstawili geja, czy zrobili race swap. albo gender.
No widzisz. Dal ciebie 3 ostatnie Godzille to 1/10. A dla mnie dobra rozrywka. Znaczy nie idealna. Króla potworów lubię, po to dla mnie peak rozpierduchy . Godzilla vs Kong mnie zawiódł, ale te 6/10 dałem. Zgodzę się z ostatnim imperium. Dałem 5. I to było jakieś nieporozumienie. Ale na 1 nie zasługuje. Na 1 to filmy klasy d które są po prostu dnem. O, na jedynkę oceniłbym ten film wojna światów z tym czarnym co siedział u siebie ;D

post wyedytowany przez toyminator 2026-07-10 13:23:13
10.07.2026 13:22
Grifter
3.5
odpowiedz
Grifter
58
Generał

toyminator Ależ ja kocham kino akcji i zwykłą rozrywkę. Ale nawet tutaj musi być spełniona przesłanka - film ma być dobry i tyle.
Kino nie dzieli się komedie-dramaty, blockbustery i kino niszowe. Film albo jest dobry, ale jest gówniany. Jak gra, komiks, serial, whatever. Nie ma tu większej filozofii :)

Flipa i Flapa do dziś oglądam jak lecą na Historii czy Kulturze. Stara, piękna klasyka komedii :)

post wyedytowany przez Grifter 2026-07-10 13:23:58
10.07.2026 15:57
3.6
odpowiedz
PLAYERCOMPLETE
2
Legionista

Grifter Ich głos się liczy tyle samo co głos opłaconego dzbana który pisze że głos innych opłaconych dzbanów coś znaczy.

10.07.2026 16:04
Grifter
3.7
odpowiedz
Grifter
58
Generał

PLAYERCOMPLETE Jestem trochę wcięty okolicznościowo :)
Nie wiem, czy piszesz teraz o recenzentach, czy o dzbanach, którzy nie widzieli filmu, ale ocenili miesiąc przed premierą posiłkując się ocenami innych dzbanów? No dzbany. Dzbany wszędzie. Wszędzie dzbany!

post wyedytowany przez Grifter 2026-07-10 16:05:14
10.07.2026 16:11
3.8
1
odpowiedz
DDragon
10
Legionista

Grifter Raz to to że obejrzałeś tyle filmów nie robi z ciebie od razu krytyka. Tak samo jak przejechanie autem ileś tam tysięcy km nie czyni z ciebie mechanika. Dwa - teraz większa część "światowych" krytyków jest opłacana więc ich w ogóle nie słucham. Trzy - nie trzeba zjeść odchodów żeby wiedzieć że źle smakują - główna aktorka mówiła o poszanowaniu kultury afrykańskiej, całą resztę mając głęboko gdzieś czyli grecka opowieść w greckich realiach w książce zamieniła się w amerykański sen nie wspominając o pominiętych na tamte czasy strojach itp...
Gdyby to nazwali inaczej i nie wmawiali że na podstawie Odysei to spoko ale nie, kolejna "wierna adaptacja" zaimplementowana na mogdy sprzedanego woke Hollywood. Mówiąc "Terminator" nie masz na myśli pluszowych misi i tęczy, "władca pierścieni" nie kojarzy się z podróżami w kosmos a Odyseja nie kojarzy się z amerykańskimi aktorami i czarnoskórą Heleną. Koniec, kropka. To i może nie jest zły film, choć się nie przekonam bo nie mam zamiaru oglądać. Za to bez obejrzenia wiem że to tragiczna Odyseja.

10.07.2026 16:51
Grifter
3.9
odpowiedz
Grifter
58
Generał

DDragon Miałem coś napisać, ale spasowałem po "teraz większa część "światowych" krytyków jest opłacana więc ich w ogóle nie słucham".

Rozgryzłeś mnie. Po każdej napisanej recenzji filmowej dostaję czteropak zajebistego piwa. Ale jeśli moja recenzja się nie spodoba wydawcy ("muj wydafca jest złodziejem") to wszystko na co mogę liczyć, to czteropak Harnasia. Fak!

Zdrówka życzę 😁

post wyedytowany przez Grifter 2026-07-10 16:53:28
10.07.2026 17:41
3.10
odpowiedz
DDragon
10
Legionista

Grifter Napisałem "większość" a nie wszyscy. O Tobie nawet nie wspomniałem. Fakt, recenzja musi się spodobać wydawcy co oznacza że musi mieć z góry założone kryteria samego wydawcy. Krytyka czarnoskórych w roli "białej". No nigdy w życiu. Chociaż pasuje do całości jak pięść do oka. Już sam fakt o tym, że musisz spełniać określone kryteria wydawcy niestety świadczy o tym, że jesteś zamknięty przez jego widzimisie. Nie mówię że jesteś złym krytykiem tylko takim, który z góry ma nakreślone jakieś wymagania. A co do tych "światowych krytyków opłaconych". Ewidentnie widać kiedy "recenzują" za kasę. Choćby nie wiem jak wielki gniot Frankensteina nie recenzowali to dostaje on 9/10 czy tam ile 90% innych a okazuje się że to tylko dlatego bo jest odpowiednia ilość aktorów innego koloru skóry, niż biały choć "inspiracja" dzieła całkowicie temu zaprzecza. Race swap widocznie jest w porządku tylko wtedy, gdy dotyczy "białych".

11.07.2026 11:24
3.11
odpowiedz
AyaneSano
1
Junior

Grifter Aż sobie policzyłam twoje nierealne liczby. Zakladajac uśrednienione liczby czyli 2h na film i 15h na serial (policzyłam 1 sezon jako 1 serial, wiec i tak liczby są zaniżone), to daje nam 2h 56 minut codziennie przez 20 lat. Zadziwiająca regularność. Nieprawdopodobna wręcz. Ja rozumiem lekkie wyolbrzymianie, ale to już trochę przesada.

11.07.2026 12:58
3.12
odpowiedz
Lithclutch
6
Legionista

Grifter "Krytycy" aka ludzie z przerostem ego myślący, że ich zdanie coś znaczy. Jak dobrze, że w końcu obecny świat zaczyna rozumieć ,że krytyk nic nie wnosi poza swoją zakompleksioną opinia.

12.07.2026 13:55
Grifter
3.13
odpowiedz
Grifter
58
Generał

AyaneSano Mam 42 lata. Kiedyś oglądałem po 80 filmów miesięcznie i... do każdego pisałem jeszcze recenzję. Mniejszą, bądź większą. Niektóre do regionalnych gazet, inne do Internetu, niektóre do studenckich gazet na Polibudzie.
Już nie mówiąc, że przy takich serialach, jak The X-Files czy LOST, to każdy odcinek w Internecie rozbieraliśmy na części pierwsze na forach. Miałem wtedy 19-23 lat.
Później np. poszedłem do pracy i miałem nocne zmiany - pospałem w pracy 4 godziny, wracałem do domu, pospałem jeszcze 4 i do 21 oglądałem 4 filmy (10 godzin!). A po 21 do roboty na nocną zmianę. I tak cały tydzień (zmiana dzienna wyglądała inaczej - wychodziłem regularnie na miasto!) :)
To były czasy.
Dziś oglądam 70-100 filmów rocznie (plus 10-15 seriali jakiegoś pojedynczego sezonu, choć ostatnio po nocach obejrzałem 4 sezony FROM - 3 widziałem już wcześniej!). Ale kiedyś się działo.
Wiem, pewnie przesada, ale ja naprawdę tyle filmów przez 28 lat obejrzałem (zacząłem prowadzić zeszyt jak miałem 13 lat! :)

Aha - skończyłem też multum gier. GOL nie odda tego, bo nie ma tu Amigi, więc polecam tutaj sprawdzić...
https://backloggd.com/u/Grifter/games/
A teraz napnij cięciwę i sam wiesz co :D

post wyedytowany przez Grifter 2026-07-12 17:43:30
12.07.2026 14:44
Grifter
3.14
odpowiedz
Grifter
58
Generał

Lithclutch A Ty coś kiedykolwiek do recenzji filmowej wniosłeś, czy tylko plujesz na forum?
Napisałeś coś w życiu?

10.07.2026 10:57
4
6
odpowiedz
maroLem87
28
Chorąży

Avengersi i Helena z Detroit, kolejne amerykańskie fan fiction dla debili.

10.07.2026 11:04
PanDaneX
5
odpowiedz
1 odpowiedź
PanDaneX
23
Generał

chętnie zobaczę na ekranie IMAX

10.07.2026 12:04
Grifter
5.1
odpowiedz
Grifter
58
Generał

PanDaneX Seans w Imaksie obowiązkowy!

10.07.2026 11:21
rafq4
6
1
odpowiedz
rafq4
190
Shadow in the darkness

Mnie również nie ciągnie do tego filmu i również uważam go za taką fantastyczną wariację nt wydarzeń przedstawionych. To, co tam jest przedstawione nijak ma się do rzeczywistości kulturowej i obyczajowej czasu i miejsca, na podstawie którego powstawało. Szkoda. Trochę więcej wierności czasom przedstawionym, trochę więcej szacunku kulturalnego i obyczajowego do starożytnej greki, a mielibyśmy naprawdę świetny film. Kiedyś ludzie narzekali na Troję Wolfganga Petersena, ale ta Troja dziś jest niczym arcydzieło w swojej klasie.

10.07.2026 11:24
Mutant z Krainy OZ
7
odpowiedz
Mutant z Krainy OZ
277
Farben

Obejrze w kinie, jesli sie nie spodoba, to przynajmniej bede wiedzial co jest zlego w filmie. Ale licze, że mimo wszystko siądzie dobrze.

10.07.2026 11:50
8
odpowiedz
gibki-roadster
1
Junior

pierwszy zwiastun był dobry, ale po decyzjach castingowych rezygnuje z oglądania.

10.07.2026 11:53
9
odpowiedz
lukaszm000694
7
Legionista

Intryguje. Lubię filmy Nolana typu intersellar, tenet i podobne. Mimo, że strasznie głupkowate to przy okazji widowiskowe i intrygujące. Takie brainroty dla dorosłych.

10.07.2026 11:56
10
3
odpowiedz
1 odpowiedź
Napiety.7lumik
3
Junior

Co za bzdury. Ten film o początku był krytykowany za wiele rzeczy, nie tylko wciskaną na siłę ideologię. Aktualne oceny są druzgoczące.
Nie wiem czy autorka jest totalnym dzbanem, któremu artykuły pisze ai
czy ktoś jej zapłacił za taką reklamę... nie wiem
Jestem ciekaw ile zarobi ten film albo jakie straty przyniesie. Po fragmencie "dbałość o detale" stwierdziłem, że blokuję gry online.

10.07.2026 15:55
10.1
1
odpowiedz
PLAYERCOMPLETE
2
Legionista

Napiety.7lumik Tutaj chodzi o szerzenie propagandy pewnej roszczeniowej grupy społecznej która lubi innym wchodzić na głowę.

10.07.2026 11:58
baltazar1908
11
odpowiedz
4 odpowiedzi
baltazar1908
46
Senator

Może być dobry film, zanosi się na to.

10.07.2026 15:54
11.1
odpowiedz
PLAYERCOMPLETE
2
Legionista

baltazar1908 Jaki dobry, to jest takie arcydzieło że kopie mają wystrzelić w kosmos w specjalnych kapsułach które będą przemierzać nieskończoną przestrzeń w poszukiwaniu obcych cywilizacji. Kiedy obca cywilizacja przechwyci taką kapsułę zostanie im wyświetlony właśnie ten film jako największe osiągnięcie ludzkości. Ogarnij się.

10.07.2026 16:38
baltazar1908
11.2
odpowiedz
baltazar1908
46
Senator

PLAYERCOMPLETE To twoje zdanie, zyjemy w wolnym
kraju możesz sobie posać wszystko nawet oderwane od rzeczywistości bzdety.
Obejrzyj sobie stary ponad dwudziestoletni SF pt.. Species tam też coś takiego było, wysyłali aż w końcu dostali odpowiedź.

11.07.2026 12:54
11.3
odpowiedz
Lithclutch
6
Legionista

baltazar1908 Masz rację, nawet durne opinie jak twoje mają prawo bytu.

11.07.2026 17:58
baltazar1908
11.4
odpowiedz
baltazar1908
46
Senator

Lithclutch nie licząc twoich żałosnych wypocin

10.07.2026 12:04
barto528
12
1
odpowiedz
barto528
70
Green Bastard

To, że się pozbiera wszelkiego rodzaju "gwiazdy xD" i wpakuje do filmu który był absurdalnie drogi nie znaczy, że można porównywać rozmachem do WP.

10.07.2026 13:11
13
1
odpowiedz
jerzyo
40
Pretorianin

Dziennikały widzę wpadły w amok.
Czyli kasa poszła...

10.07.2026 14:01
14
1
odpowiedz
1 odpowiedź
SabiSabi
9
Legionista

Ja tak tylko przypomnę, że gdy w kinach wyświetlali Odyseję Kosmiczną, wielu krytyków odnosiło się do filmu negatywnie, dopiero po latach zaczęto (wstecznie) uznawać film za arcydzieło kinematografii. Kiedy w kinach wyświetlano Gwiezdne Wojny: Imperium Kontratakuje, ponownie, wielu dziennikarzy krytykowało bardziej "mroczny" klimat - teraz wielu otwarcie określa Epizod V za "najlepszy". Blade Runner był krytykowany za "przerost formy nad treścią" i tempo akcji, podobnie The Thing (ten z 1982), Lśnienie (nominacja do Złotej Maliny za reżyserię) czy Fight Club.

10.07.2026 14:11
Grifter
14.1
odpowiedz
Grifter
58
Generał

SabiSabi Dobrze mówisz, bo głośno.
A pamiętasz nominację do Malinki dla Danny'ego De Vito - jedną z najbardziej przerażają postać w historii kina komiksowego?
Ale dziś czasy się zmieniły nieco - filmy sci-fi zgarniają nomki (kiedyś w ogóle nie pomyślenia), a taki DeVito dziś pewnie by też nomkę miał jak Oscara Ledger, bo dawno na kino komiksowe się Akademia otworzyła.

Inna sprawa, że same podałeś tylko te złe od krytyków przykłady. A pamiętasz jak grupa krytyków napisała pean, że 'Speed Racer' będzie za lata filmem kultowym? I co? I minęło 20 lat i film jak był gównem tak gównem pozostał (po wyjściu z kina oceniłem na 1/10). Krytycy mogą się mylić, to prawda. Mogę się też nie mylić. Miau, to fakt!

Ja też się mylę. Po wyjściu z kina z 'Taken' (Uprowadzona) oceniłem to na 5/10, napisałem, że to nudny, dość słaby film akcji, choć Neeson daje radę. Później obejrzałem film drugi raz i przeprosiłem, że się tak pomyliłem, bo to świetne kino akcji było (w przeciwieństwie do żałosnych kontynuacji). A później jeszcze film kolejne 3 razy obejrzałem.
Popełniłem jeszcze wiele innych błędów, gdzie po pierwszym seansie byłem nastawiony negatywnie, a okazało się, że film był bardzo dobry.
I vice versa. Czasami wychodziłem z kina i mówię dobry film widziałem, podczas gdy drugi seans pokazał, że to zwykłe gówno było.

Ale przynajmniej każdy film widziałem. Nigdy nie oceniłem filmu, którego nie obejrzałem do końca. Były takie, które wyłączałem po 20 minutach, ale wtedy nigdy ich nie oceniałem. Nie widziałem - nie oceniam. Jestem fair.

post wyedytowany przez Grifter 2026-07-10 14:25:29
10.07.2026 14:54
15
odpowiedz
Matt_Molier
6
Legionista

Wątpie, że coś po Władcy Pierścieni można uznać za "widowiskowe life-action fantasy" może poza ostatnim dnd czy nadchodzącej adaptacji Elden Ringu. Dlatego preferuje oglądać jakieś anime z montywem fantasy.

10.07.2026 15:07
Warsaw1916
16
odpowiedz
Warsaw1916
9
Centurion

I znowu Nolan będzie walił muzyką i dźwiękami po uszach widza, bo inaczej nie potrafi budować emocji w filmie.

10.07.2026 15:16
Pablo X6
17
odpowiedz
3 odpowiedzi
Pablo X6
2
Pretorianin

Premium VIP

Na pewno [kiedyś] obejrzę, bo mam do Nolana sentyment po Presitżu (poza tym lubię filmy tego typu), ale jak czytam o tym, że to "imponujący film z epickim rozmachem i dbałością o detale", to ja nie do końca wiem, co taka recenzja/opinia ma mi powiedzieć. Imponujący - bo co? Epicki rozmach - bo co? Dbałość o detale - znaczy o jakie detale? O detale dotyczące samej historii, czy detale statków i obiektów? ;)

A poza tym dla mnie Nolan już nakręcił najlepszy film w swojej karierze i jest nim wspomniany Prestiż, w którym próżno szukać epickiego rozmachu ;)

10.07.2026 18:17
17.1
odpowiedz
premium594451
4
Junior

Pablo X6 Incepcja i nie zapraszam do dyskusji.

Chyba że o Interstellar..;)

10.07.2026 18:31
17.2
odpowiedz
trumpf
19
Generał

Pablo X6 memento

11.07.2026 12:28
Bukary
17.3
odpowiedz
Bukary
250
Legend

trumpf

U mnie "Prestiż" jednak wyżej niż "Memento". :)

10.07.2026 15:17
18
odpowiedz
1 odpowiedź
Cothalup
18
Chorąży

Castingi : do bani i za to film może otrzymać w moim mniemaniu maks 9,5/10
Trailery mnie nie przekonały. Są... Z braku lepszego słowa powiem po prostu zwykłe.
Czego się obawiam to:
- CGI, które na trailerach może być dobre, ale na tym może się skończyć.
- całkowitego odejścia od zasady "Pokaż, nie mów", i całego leniwego pisarstwa
- traktowanie widza jak debila z IQ chomika lub myszy.
- Olania materiału źródłowego, jak było z Królewną Śnierzką, lub wiedźminem

10.07.2026 18:25
Cygi
18.1
odpowiedz
Cygi
47
Konsul

Cothalup
Królewną Śnierzką

Człowieku, naprawdę...

10.07.2026 15:34
19
1
odpowiedz
PLAYERCOMPLETE
2
Legionista

Żałośni jesteście, ale pewnie to wiecie.

10.07.2026 16:30
20
4
odpowiedz
trumpf
19
Generał

Tak z innej beczki, czy grifter to wiedzmin moze? bo takie dosc standardowe pieprzenie, a te 7k filmow (a kazdy jak sie okazuje to po trzy razy) i pincset seriali to juz mistrzostwo.

10.07.2026 16:51
21
odpowiedz
rafall2581114
4
Junior

Skąd Odys wytrzasnął łódź wikingów? Nie było greckich na rynku? Dobrze, że nie zdecydował się na hybrydową dżonkę z Chin.

10.07.2026 19:19
22
1
odpowiedz
Dantag
1
Junior

Pani Pakiel ,ala Lewica ani słowa o tym dlaczego należy omijać ten film szerokim łukiem. Na szczęście ludzie powoli uczą się głosować portfelem i pokazują gdzie miejsce ich propagandzie. nie iść nie płacić tylko spiracić... a autorka typowa nawiedzona baba.

10.07.2026 19:31
23
1
odpowiedz
3 odpowiedzi
Halabarda Geralta
34
Generał
Image

Poważnie? Parys był chyba ślepy skoro uprowadził tak wyglądającą Helenę. Do tego zarówno imię greckie Helena jak i opis Homera kompletnie przeczą jej wizerunkowi w nadchodzącej ekranizacji.

Najpierw czarny samuraj w Japonii w Shadows a teraz czarna helena w Grecji. Naprawdę są pewne granice których przekroczenie wywołuje niesmak. Mam nadzieję że nolan następny film zrobi o Milesie Davisie w którego rolę wcieli się jakiś biały lub Azjata.

10.07.2026 20:05
23.1
odpowiedz
Halabarda Geralta
34
Generał
Image

Homer porównuje Helenę do Artemidy: Gdy tak mówił, wnet zeszła z wonnego pokoju Helena do złotej Artemidy podobna (Pieśń IV).

Tak wygląda Artemida na kopii rzeźby z Pireusu. Nawet gdyby była wykonana z bazaltu to i tak jej cechy fizyczne zaprzeczają pochodzeniu z Afryki Subsaharyjskiej więc w rzeczy samej dobranie czarnej aktorki do tej roli jest zwykłą propagandą a nie wizją reżysera znajdującą pokrycie w mitologii greckiej.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Artemida

Antropomorfizacja bogów dokonana przez Homera w Iliadzie i Odysei polegała na przedstawieniu istot boskich na obraz i podobieństwo człowieka. Tak naprawdę to on stworzył panteon bogów greckich który dzisiaj znamy i żaden z nich nie był w opisie oraz wszelkiej wizualizacji oraz późniejszych przekazach podobny do rasy czarnej. Zwyczajnie bazował na Grekach i ich aparycji co też czynili artyści i poeci po nim następujący.

Wg Parandowskiego w starożytnej Grecji jasna, blada skóra ramion była symbolem najwyższego arystokratycznego piękna gdyż oznaczała że kobieta nie musi „pracować w słońcu”. Tak właśnie przedstawił też Homer Helenę.

Edit - Na film pójdę ale zapowiada się ideologiczna sieczka którą reżyser zaprzągł do tej ekranizacji Odysei.

post wyedytowany przez Halabarda Geralta 2026-07-10 20:07:51
11.07.2026 12:50
23.2
1
odpowiedz
Asmodeus
58
Senator

Halabarda Geralta Myslalem, ze Homer pisal po grecku a nie po polsku. Stop z tym durnym multuikulti, trzymajcie sie w koncu oryginalow!

14.07.2026 15:08
23.3
odpowiedz
Halabarda Geralta
34
Generał

Asmodeus

Sorry greki nie znam i bazuje na polskim tłumaczeniu. Zakładam że sam znasz więc proszę podaj ten cytat w oryginale.

10.07.2026 19:36
maciell
24
1
odpowiedz
3 odpowiedzi
maciell
143
Senator

Ale to bedzie piekna katastrofa.
Serio tak patrze na te trailery i szykuje sie kolejna wtopa.

10.07.2026 20:11
24.1
odpowiedz
Halabarda Geralta
34
Generał

maciell

Katastrofy finansowej nie będzie za to artystyczna jak najbardziej.

11.07.2026 23:48
24.2
odpowiedz
citarcitar2
4
Centurion

Halabarda Geralta gladiator 2 nie zarobił na siebie

14.07.2026 15:09
24.3
odpowiedz
Halabarda Geralta
34
Generał

citarcitar2

To był chyba inny reżyser ale też przereklamowany.

10.07.2026 20:26
Deser
😂
25
1
odpowiedz
Deser
294
neurodeser

W Odysei barany ze stada cyklopa Polifema są opisane jako „gęstą wełną okryte, o runie ciemnego fioletu” (Pieśń 9., 425-426), Hektor ma granatowe włosy, Zeus granatowe brwi.
Helena była córką Zeusa, który pod postacią łabędzia zapłodnił jej matkę, zaś dziecko urodziło się z jajka.

10.07.2026 21:11
Aen
26
odpowiedz
1 odpowiedź
Aen
260
Anesthetize

W ogóle nie czekam. I to nie dlatego, że nie lubię starożytnej Grecji, czy z powodu tych wszystkich donosów o zbrojach, czarnych Helenach i transach jako herosi. Może dla niektórych herezja, ale nie widzę w ogóle Nolana w panteonie twórców mogących stworzyć dzieło porównywalne z LOTR. Moim zdaniem jego filmy są średnio do dobrych, ale...hm, nie wiem jak to określić...zawsze wyglądają jakoś tak celofanowo, lekko nienaturalnie, sterylnie, trudno mi to wyjaśnić, bez jakiejś takiej iskry która wyróżnia najlepszych reżyserów.

11.07.2026 12:38
Bukary
26.1
odpowiedz
Bukary
250
Legend

Aen

zawsze wyglądają jakoś tak celofanowo, lekko nienaturalnie, sterylnie, trudno mi to wyjaśnić, bez jakiejś takiej iskry która wyróżnia najlepszych reżyserów

W pełni się zgadzam. To kwestia sposobu kręcenia (w tym zdjęć, oświetlenia i technologii) oraz tego, że Nolan nie może się absolutnie równać z najlepszymi reżyserami (Kubrick, Spielberg, Fincher, Anderson), gdy idzie o sposób komponowania sceny (tzw. blokowanie aktorów). Dlatego jego filmy mają taki posmak "kręcenia z ręki" i pewnej niechlujności. Montaż również tutaj nie pomaga.

post wyedytowany przez Bukary 2026-07-11 12:39:55
11.07.2026 08:27
27
1
odpowiedz
ragnart
4
Junior

teczowa prodkucja zrobiona pod chora agende akademii oscarow. czarna helena trans achilless wiekosci kurczaka zbroje ze styropiamu.

11.07.2026 12:47
28
1
odpowiedz
1 odpowiedź
Lithclutch
6
Legionista

Pamela Jakiel - Ty chyba nie normalna jesteś pisząc takie bzdury. Idź na leczenie, za nim będzie za późno ...

11.07.2026 13:21
Wrzesień
28.1
1
odpowiedz
Wrzesień
83
Idiot Doom Spiral

Po wakacjach proszę wrócić do szkoły i nie wagarować tyle.

11.07.2026 23:46
29
odpowiedz
citarcitar2
4
Centurion

Dając taki tytuł pokazujecie, że nie macie godności i wspieracie rasistowski raceswaping.

Forum Forum filmy i seriale przygodowe
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl