Gry lipca 2026Ukochane symulatory z początku lat 90.Interaktywna mapa Gothic RemakeTe gry zasłużyły na uwagę w 2026 rokuOdyseja Nolana to wielkie rozczarowanie.
Szukaj...

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Komentarze do wiadomości: „Wzięliśmy więcej, niż kosztował STALKER 2”. Założyciel GSC ujawnia kulisy gigantycznej transakcji z udziałem Xboxa

Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz
22.07.2026 09:17
PanDaneX
1
2
odpowiedz
PanDaneX
22
Generał

hahahahaha XD Ahh, to dlatego czyli się komfortowo wypuszczając niedorobiony produkt i teraz naprawiają go w nieskończoność. idealnie pasuje pod ukraińskie standardy XD dostać kasę i odwdzięczyć się niczym XD. Jestem ciekaw kiedy ktoś napisze że autor artykułu jest "ruską onucą" XD
EDIT: Chciałbym sprostować. Nie chodzi mi o zwykłych mieszkańców Ukrainy. Nie mam na celu ataku na narodowość Ukraińską.

post wyedytowany przez PanDaneX 2026-07-22 10:09:30
22.07.2026 09:22
1.1
3
odpowiedz
Samaritan
39
Generał

PanDaneX czemu ktoś by tak miał pisać o autorze artykułu? Nawet nie zarysował powiązań między narodowością i negatywnymi cechami. Na "ruską onucę" trzeba sobie trochę bardziej zasłużyć.

22.07.2026 09:27
PanDaneX
1.2
2
odpowiedz
PanDaneX
22
Generał

Samaritan Na "ruską onucę" trzeba sobie trochę bardziej zasłużyć. w tych czasach wystarczy mieć inne zdanie żeby zasłużyć na takie określenie. Plus nie trzeba nakreślać narodowości, każdy wie że to ukraińskie studio.

22.07.2026 09:29
1.3
4
odpowiedz
LoneBleidd
14
Legionista

PanDaneX Chciałeś napisać, że pasuje "pod" standardy tej branży, ale że jesteś ksenofobem, to Ci się omsknęło i napisało o Ukraińcach.

ADMIN: Bez wyzwisk, proszę.

post wyedytowany przez Admina 2026-07-22 10:21:31
22.07.2026 09:37
PanDaneX
1.4
1
odpowiedz
PanDaneX
22
Generał

LoneBleidd ale jak przy KCD używamy "czeska gra" "czesi" "Czesi potrafią" itd to jest dobrze. Przy Wiedźminie polskie flagi i określenia "POLSKA GRA" jest ok. Ale walnięcie przy ukraińskiej grze że "ukraińskie standardy" już jest wielką zbrodnią i ksenofobią? XD

22.07.2026 09:42
1.5
1
odpowiedz
LoneBleidd
14
Legionista

PanDaneX Rozróżniasz stereotypy od reputacji, czy nie za bardzo? To, że ktoś powie "Polacy umieją w gry" to nie znaczy, że ja czy Ty umiemy robić dobre gry, tylko konretne polskie studia.

22.07.2026 09:48
PanDaneX
1.6
2
odpowiedz
PanDaneX
22
Generał

LoneBleidd Ukraińskie standardy też się nie tyczą wszystkich Ukraińców, chodzi bardziej o model działania państwa i firm. Raczej nie mam problemu do randomowych mieszkańców Ukrainy. Jakoś GSC umiało bronić swoich błędów wycierając sobie twarz tragedią narodu atakując negatywne opinie przypisując je przy okazji ruskiej agenturze.

post wyedytowany przez PanDaneX 2026-07-22 09:50:06
22.07.2026 09:53
Gandohar
1.7
2
odpowiedz
Gandohar
37
Pretorianin

PanDaneX Wyp***** z tą polityką, to nie portal od tego

22.07.2026 09:55
1.8
1
odpowiedz
LoneBleidd
14
Legionista

PanDaneX Czyli rozciągasz rzekomą reputację na podmioty, których nie znasz (firmy w liczbie mnogiej, zakładam, że nie znasz wszystkich ukraińskich firm), tworząc i/lub powielając negatywny stereotyp. To jest właśnie różnica.

Czemu to takie złe, zapytasz może. Otóż negatywne stereotypy mogą z czasem przekładać się na pogardę i nienawiść, jak to widzimy obecnie w Polsce.

I nie widzę nic dziwnego w tym, że GSC tłumaczyło opóźnienia wojną w swoim kraju. Wyobrażam sobie, że na ich miejscu byłbym w nie najlepszym nastroju do pracy, zwłaszcza jeśli wpływała bezpośrednio na nich lub ich bliskich.

post wyedytowany przez LoneBleidd 2026-07-22 10:02:51
22.07.2026 10:06
PanDaneX
1.9
1
odpowiedz
PanDaneX
22
Generał

LoneBleidd Czemu to takie złe, zapytasz może. Otóż negatywne stereotypy mogą z czasem przekładać się na pogardę i nienawiść, jak to widzimy obecnie w Polsce. a to już nie jest tworzenie stereotypu? Nie ogarniam.
I nie widzę nic dziwnego w tym, że GSC tłumaczyło opóźnienia wojną w swoim kraju. Wyobrażam sobie, że na ich miejscu byłbym w nienajlepszym nastroju do pracy, zwłaszcza jeśli wpływała bezpośrednio na nich lub ich bliskich. dlatego mieli prawo oszukać graczy, wydać półprodukt i naciągnąć MS na grubą kasę? Ja tylko przypominam że 60% dev pracowało w Pradze. Zrobili ogromny skok na kasę broniąc go sytuacją w kraju. Taka jest prawda i na prawdę nie interesuje mnie to że dla kogoś jest niewygodna.

22.07.2026 10:24
1.10
odpowiedz
LoneBleidd
14
Legionista

PanDaneX Stereotypem byłoby, gdybym powiedział, że Polacy są ksenofobami. Część z nas jest, część nie jest. Odnosząc się do obecnej sytuacji, mówię o konkretnych przypadkach Polaków atakujących Ukraińców, w tym dzieci (!), tylko dlatego, że są Ukraińcami. To jest ksenofobia, bo przekładają swój gniew za coś co zrobili (albo co wydaje im się, że zrobili) inni Ukraińcy na tych, których mają "pod ręką", a którzy nie mają z tym nic wspólnego.

Znowu: nie, nie mieli prawa. To jest standard branży, nie konkretnie ukraińskiego gamedevu. Żeby było jasne: masz prawo im to wytknąć, ale nie dlatego, że są Ukraińcami. Napisałem, że ich rozumiem i nie widzę nic dziwnego w tym, że gdy Twój kraj jest w stanie wojny, a 40% Twojego zespołu cały czas w tym kraju mieszka, to prace nad czymś tak skomplikowanym jak gra mogą nie postępować zgodnie z planem czy zamysłem.

Gra nie dowiozła, jasne, GSC obiecywało gruszki na wierzbie, owszem, ale premiera nie była tragedią jak wiele premier w ostatnich latach i wykorzystywanie jej żeby psioczyć na Ukraińców to tak naprawdę tylko wymówka. Tu zataczamy koło. Mam nadzieję, że nie potrzebujesz więcej wyjaśnień, bo muszę się zabierać za pracę.

DO MODERACJI: Nie uważam, żeby słowo, którego użyłem, było wyzwiskiem, ale usuwam je także i tutaj.

post wyedytowany przez LoneBleidd 2026-07-22 10:39:55
22.07.2026 11:04
PanDaneX
1.11
odpowiedz
PanDaneX
22
Generał

LoneBleidd konkretnych przypadkach Polaków atakujących Ukraińców, w tym dzieci (!), tylko dlatego, że są Ukraińcami. ale ataki na Polaków w wykonaniu Ukraińców nie istnieją? Czemu jako przykład dajesz Polskę? A temat z dziećmi to dobrze wiemy czego się tyczy, sytuacja w tym autobusie była bardziej złożona i pięknie unika się tego że te "dzieci" były bardzo pyskate i chamskie przed włączeniem nagrywania w telefonie :) no ale gdyby to były "polskie" dzieci to od razu by było że gówniarze i niewychowane pokolenie.
W mojej opinii zwykłą agresję nazywasz ksenofobią bo to łatwe potwierdzenie twoich poglądów.

Gra nie dowiozła, jasne, GSC obiecywało gruszki na wierzbie, owszem, ale premiera nie była tragedią jak wiele premier w ostatnich latach i wykorzystywanie jej żeby psioczyć na Ukraińców to tak naprawdę dla Ciebie tylko wymówka, bo, podtrzymuję, jesteś ksenofobem. Tu zataczamy koło. Mam nadzieję, że nie potrzebujesz więcej wyjaśnień, bo muszę się zabierać za pracę. premiera była katastrofą, gry się przejść nie dało bo była tak zepsuta. Wszelkie negatywne opinie były atakowane przez twórców i określane mianem prowokacji. Zamiast naprawiać grę to świętowali i już wiemy dlaczego :). Pułapka w którą wpadłeś to pewnie ta sama pułapka która nie dała możliwości walki MS z GSC.

Czemu mówię o ukrańskim modelu działania? Bo brak wdzięczności i dobrego smaku to coś co widzimy na co dzień w mediach i internecie. Od takich błahych rzecz jak gry aż po kwitnący banderyzm czy plucie na dumę narodową innych narodowości. Przejebanie pieniędzy które Ukraina dostała na polityków czy otwarte grożenie Polsce przez wysoko postawione osoby. Ale dla ciebie to już ksenofobia nie jest bo przecież wojna XDDDDDDD. Najgorsze w tym jest to że przez takie właśnie podejście cierpi naród ukraiński, bo jak zniknie wojenna kurtyna to staną się wrogiem nr 1 dla całej cywilizowanej Europy. Tyle w temacie.

22.07.2026 09:58
John_Wild
2
odpowiedz
3 odpowiedzi
John_Wild
60
Okropnie_Wściekły_Dzik

Hmmm, to coś tu ewidentnie poszło nie tak z ich pracą. Dostali dużo pieniędzy przed premierą, mieli komfort finansowy by pracować. A z tego co można poczytać z opinii graczy, to gra nadal nie jest skończona. Własnej opinii nie mam, bo czekam z zakupem :)

22.07.2026 10:01
Gandohar
2.1
odpowiedz
Gandohar
37
Pretorianin

John_Wild CDR miał znacznie, znacznie więcej pieniędzy, a wszyscy wiemy jak wyglądał Cyberpunk na premierę... Wiedźmin 3 też miał masę błędów n premierę

22.07.2026 10:40
Herr Pietrus
2.2
odpowiedz
Herr Pietrus
245
Jestę Grifterę

Gandohar No właśnie, CDPR przy premierze Cyberbuga też najwyraźniej miał ZA dużo kasy...

22.07.2026 11:02
Gandohar
2.3
odpowiedz
Gandohar
37
Pretorianin

Herr Pietrus Czyli przyczyną niedopracowania Cyberpunka było to, że CDPR miał za dużo pieniędzy, spoko... Wierz sobie w co tam chcesz

22.07.2026 10:12
DocHary
3
odpowiedz
DocHary
91
Unclean One

Ja długo zwlekałem z S2 i zacząłem parę tygodni temu. Ze względu na nostalgię i preferowany klimat z eksploracją gra mi się bardzo dobrze. Nie mam jakiś specjalnych wymagań co do AI czy innych detali, ale bugi faktycznie nadal są, wczoraj musiałem 4x oglądać dłuższą cutscenkę, bo mi się na niej w różnych miejscach cała gra wykrzaczała. Okazało się, że problem jest na tyle powszechny, że i rozwiązanie szybko się znalazło, czyli wyłączenie DLSS.

Forum Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl