Komentarze do wiadomości: Wyniki ankiety nie pozostawiają złudzeń: 44% twórców gier rozważa zmianę zawodu

Forum Inne Gry
Dodaj komentarz
19.04.2026 14:36
tailless
2
14
odpowiedz
tailless
5
Centurion

Branża gdzie nawet studio które wyda grę przynoszącą bazyliardy dolarów przychodu zwalnia pracowników. Nic dziwnego że chcą zmieniać.

19.04.2026 18:39
Ergo
5
12
odpowiedz
Ergo
104
Generał

Jeśli 200 osób jest w stanie zrobić lepszą grę niż 2000, to wcale mnie nie dziwią te zwolnienia.

19.04.2026 15:51
3
11
odpowiedz
Adeteth_NPC
0
Centurion

Niech zmienią, branża gier potrzebuje resetu

19.04.2026 14:18
1
1
odpowiedz
pawel1812
80
Generał

Brakuje w ankiecie podstawowego pytania. Czy jeśli boją się wykorzystania AI, to korzystają z któregoś narzędzia AI, które zastępuje pracę innego stanowiska. No bo strach może wynikać z idiotycznej propagandy, a może wynikać z realnych przesłanek... 
A realne przesłanki są takie, że może kilka stanowisk da się zastąpić AI. I nie bardzo ma to coś wspólnego z rewolucją w AI. Po prostu narzędzia sie zmieniły. Coś jak wcześniej fotogrametria czy motion capture...

20.04.2026 09:35
ameon
1.1
odpowiedz
ameon
78
Konsul

pawel1812 aktualnie zakontraktowany jestem do projektu AA [max, powiedziałbym, że to Aa ale to semantyka, raczej średni budżet], zagranicznego, większość zespołu to Polacy, ale mamy też sporo ludzi z zagranicy. Absolutnie żadnej osoby nie da się zastąpić AI - nie mówiąc o "kilku stanowiskach" - i jeszcze w kółko dotrudniamy [jest takie słowo?], bo inwestor ma wizję konkretnego terminu. Dla wyjaśnienia - nie po trupach, pierwotnie celowaliśmy w EA na koniec grudnia, a nadal jesteśmy w zamkniętej becie mieląc feedback graczy. Co do meritum artykułu - sam mam ochotę nie włączać komputera, ale z moimi skillami przy jego pomocy mogę na razie zarobić najwięcej.

19.04.2026 14:36
tailless
2
14
odpowiedz
tailless
5
Centurion

Branża gdzie nawet studio które wyda grę przynoszącą bazyliardy dolarów przychodu zwalnia pracowników. Nic dziwnego że chcą zmieniać.

19.04.2026 15:51
3
11
odpowiedz
Adeteth_NPC
0
Centurion

Niech zmienią, branża gier potrzebuje resetu

19.04.2026 15:56
baltazar1908
4
odpowiedz
baltazar1908
47
Generał

Spokojny i łatwy kawałek chleba to niestety nie jest.

19.04.2026 18:39
Ergo
5
12
odpowiedz
Ergo
104
Generał

Jeśli 200 osób jest w stanie zrobić lepszą grę niż 2000, to wcale mnie nie dziwią te zwolnienia.

19.04.2026 19:22
RoyPremium
6
3
odpowiedz
12 odpowiedzi
RoyPremium
32
Konsul

Niech zmieniają branżę, obecnie i tak jest natłok gier i te kaszany tylko odwracają uwagę od dobrych tytułów.

19.04.2026 21:37
johnnyk
6.1
7
odpowiedz
johnnyk
6
Legionista

jakie plytkie myslenie... a pozniej bedziesz narzekal, ze nie ma w co grac...

19.04.2026 22:29
Legardus
6.2
7
odpowiedz
Legardus
19
Legionista

johnnyk Nie ma w co grać? Samych gier z 2000s są setki do grania. Do dzisiaj gram w Diablo 1 albo masę różnych strategii, AoE2, Twierdza, stare Total Wary, jest tyle starych, średnio starych, nowszych i nowych gier, że jakbym żył milion lat to nie idzie tego ograć. A do tego masa modów do ogrania. Ale dzisiaj trzeba być fajnym i kupować nowy PC co 2 lata i składać preordery na wszystko co nowe żeby być pierwszym, który to ogra i wywali do kosza po 50h.

19.04.2026 22:33
Ergo
6.3
4
odpowiedz
Ergo
104
Generał

Legardus Ja mam taką kupkę wstydu, że mi do końca życia starczy. xD

20.04.2026 00:24
RoyPremium
6.4
odpowiedz
RoyPremium
32
Konsul

Popieram Legardusa i Ergo. Jeśli chodzi o przyszłość to jednego jestem pewien - gier nigdy nie zabraknie. A ja w ogóle nie lubię retro i w nic starszego niż 10-15 lat to raczej nie zagram, a i tak tytułów mi nie brakuje. Helldivers 2 u mnie na dysku leży zainstalowane i nie mam kiedy odpalić.

20.04.2026 08:15
Szlugi12
6.5
odpowiedz
Szlugi12
132
BABYMETAL

Ja dopiero nie dawno wyszedłem na prostą z grami :D i praktycznie jestem na bieżąco i nie mam zaległości, ale jak już się zdarzy że z nowych gier nic nie ma, to zawsze się wraca do starych gier i nigdy nie ma nudy.

20.04.2026 09:32
jozinzbazin
6.6
odpowiedz
jozinzbazin
67
Pretorianin

johnnyk jak maką wypuszczać kaszane to lepiej niech sobie darują.

20.04.2026 09:57
6.7
1
odpowiedz
kaagular
97
Generał

johnnyk pomijając fakt, że nie ograsz przez całe życie tego co już wyszło to pomimo mniejszych zespołów wcale nie musi być mniej gier. Automatyzacja ich tworzenia spowoduje, że prawdopodobnie będzie i tsunami i to niekoniecznie jakiś badziewi. Modele 3d się same będą robić, cuscenki sie będą same robić, questy się będą same robić... dolary na orzechy, że jeszcze za mojego życia taki przyszły "Eric Barone" zamiast gry pokroju Stardew zrobi grę pokroju Skyrima. O ile w ogóle sami sobie nie będziemy robili gier pod swoje widzimisię.

17.05.2026 02:51
johnnyk
6.8
odpowiedz
johnnyk
6
Legionista

Legardus czytanie ze zrozumieniem boli...

17.05.2026 02:52
johnnyk
6.9
odpowiedz
johnnyk
6
Legionista

kaagular czytanie ze zrozumieniem boli, nikt ci nie kazał grać we WSZYSTKO

17.05.2026 02:53
johnnyk
6.10
odpowiedz
johnnyk
6
Legionista

jozinzbazin a może JA czy KTOŚ uzna grę za fajna? Pomyślałeś o tym? Nie... no jasne

17.05.2026 02:54
johnnyk
6.11
odpowiedz
johnnyk
6
Legionista

Szlugi12 co nie zmienia faktu że wielu narzeka, że "nie ma w co grać" póki jakiejś mało znanej perełki nie znajdą

17.05.2026 02:56
johnnyk
6.12
odpowiedz
johnnyk
6
Legionista

RoyPremium czy ktoś wspomniał cię z imienia i nazwiska? O co gównoburza skoro mowa o ogólnikach "gracze narzekają, że nie ma w co grać w...." i tu se dopisz gatunek (tak, tak było, np RPG leżał kilka lat)

20.04.2026 09:45
Grey[TT][CFOG]
7
odpowiedz
3 odpowiedzi
Grey[TT][CFOG]
108
Pretorianin

Po pierwsze, to obecny spadek zatrudnienia devów poniekąd wynika z poprzedniego boomu i ultraoptymistycznego zaangażowania się inwestorów, często mających tylko na celu zarobek, nie interesujących się konkretną branżą inwestycji. Po kilku latach ogromnych wzrostów sprzedaży, gdy okazało się że gamedev to większy kawałek tortu niż filmy, firmy które specjalizują się w inwestycjach i obrotach akcjami rzuciły się na ów gamedev, a w efekcie powstawały nowe firmy developerskie, istniejące rosły, bańka rosła. I przyszły porażki, bańka pękła, mrzonki upadły i zaczęła się optymalizacja.
Tak naprawdę dla nas graczy, to dobrze, że duzi inwestorzy się odwrócą od gamedevu, bo znów wrócą wizję zajawkowiczów i wizjonerów, a korpoprodukty przestaną być tak dominujące. A gamedev przestanie tak przepalać pieniądze.

Narzędzia AI są tu także zaletą. Przecież nam nie chodzi o to, żeby devów było jak najwięcej, tylko żeby gry były ciekawe. A teraz mniejsze zespoły, z mniejszymi budżetami, będą mogły robić gry takie, jakby naprawdę chcieli, a nie przycinać ich skalę, aby dać rdę kasowo.

Dalej - zmienia się też target. Gen Z i kolejni grają mniej i bardziej w mobilki. Więc gry konsolowo-pecetowe, adresowane do 'stragego gracza' będą coraz bardziej niszowe. Wielkie ultrastudia nie będą w stanie na siebie zarobić. Więc nasze starzenie się jako społeczności graczy też jest tu istotnym wątkiem nadchodzącej zmiany.

Ja jestem optymistą. Ci, którzy są w gamedevie, bo było łatwo o pracę w nim, odejdą. Zostaną wizjonerzy, zajawkowcy, ci, którzy dostarczają nam od zawsze najlepsze doświadczenia.

Ale nadal wielkie doświadczenia i wielkie gry będą, jak Crimson Desert, Kingdome Come, Clair Obscur, Witcher czy CP2077. One nie są takie dzięki wielkim inwestorom. One są takie dzięki miłośniokom gier, którzy na głowie stają, aby zrobić swoją THE GAME.

20.04.2026 09:58
7.1
odpowiedz
kaagular
97
Generał

Grey[TT][CFOG] mam podobnie, nadchodzi bardzo ciekawy czas dla gier.

20.04.2026 11:59
HETRIX22
7.2
1
odpowiedz
HETRIX22
221
PLEBS

Z tym CP2077 wśród przykładów to bym nie przesadzał. Karmili graczy kłamstwami pod inwestorów przez kilka ładnych lat. Stan w jakim wyszła ta gra był nieakceptowalny. To była raczej typowa korpo-gierka.

post wyedytowany przez HETRIX22 2026-04-20 12:18:37
20.04.2026 12:04
Ergo
7.3
odpowiedz
Ergo
104
Generał

HETRIX22 Gra do dzisiaj ma dość poważne błędy jak chociażby auto które samo jeździ (nie mówię tu o opcji autodrive), samoczynne zmniejszanie się czułości kamery (trzeba przycelowac żeby to naprawić), bug który uniemożliwi wyjscie z auta i wiele innych błędów.

Aktualnie ogrywam tę grę i jestem w szoku jak bardzo jest zabugowana tyle lat po premierze. Klimat jest niesamowity, ale te błędy są karygodne.

20.04.2026 10:52
Metaverse
8
odpowiedz
Metaverse
86
Senator

Czemu od razu zmiane zawodu ? Wystarczy tylko odejsc z korpo ktore podejmuje glupie decyzje, ogranicza tworcow i zwalnia i niech wykonczy sie samo. Przyklad Ubi i Sandfall.

20.04.2026 10:59
9
odpowiedz
szlekjacob
14
Legionista

Ja zostaje do usranej smierci. Ucieczka we wlasne studio indie to marzenie

Forum Forum Inne Gry
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl