Komentarze do wiadomości: Wydawca Baldur’s Gate 3 nie ma wątpliwości: „to koniec pewnej ery”. Dokonał się sąd ostateczny na studiu Spiders, twórcach niezłych RPG

Forum Gry RPG
Dodaj komentarz
28.04.2026 20:19
Draugnimir
1
5
odpowiedz
Draugnimir
156
Mały diplodok

GRYOnline.plRedakcja

Wielka szkoda :(

Miałem nadzieję, że GreedFall 2 okaże się tylko wypadkiem przy pracy i w kolejnej grze Spiders wróci do formy (czyt. znów zrobi jakieś klimatyczne RPG we własnym stylu, zamiast naśladować Baldur's Gate 3 albo coś innego)... Cóż, pozostaje chyba liczyć na odrodzenie się tej ekipy pod nową banderą.

28.04.2026 20:48
1.1
2
odpowiedz
Terefere85
66
Konsul

Draugnimir Dokładnie. Życzę im aby faktycznie zebrali się w nowym studiu i znowu zaczęli robić gry, bo jednak ich produkcje miały swój unikalny klimat, którego próżno szukać u innych deweloperów.

post wyedytowany przez Terefere85 2026-04-28 20:50:10
28.04.2026 20:46
2
2
odpowiedz
2 odpowiedzi
Terefere85
66
Konsul

Trochę żal, bo jak ich gry były na ogół trochę drewniane mechanicznie, tak zawsze nadrabiały pomysłem i kreacją świata, które jednak były dość unikalne. W te najnowsze tytuły jak Greedfall 2 czy Steel Rising nie grałem, ale poprzednie mimo swoich wad jednak wspominam bardzo dobrze.

28.04.2026 20:56
Dead Men
2.1
odpowiedz
Dead Men
198
Senator

Terefere85 ale nie ma czegoś takiego jak greedfa;; 2 jest prequel  to nie jest żadna kontynuacja.

28.04.2026 21:31
2.2
odpowiedz
gamingmode.pl
4
Legionista

Dead Men - gra była tak tragiczna, że Nacon usunął "2" z nazwy. Przez długi czas taki był tytuł.

29.04.2026 10:40
3
7
odpowiedz
asasin24
49
Konsul

Czyli mamy kolejny przykład tego samego schematu patologii w branży. Studia zamiast być samodzielne i dyktować warunki, są sprzedawane hienom wydawcom, którzy je doją do ostatniej kropli, rujnują wizję i na końcu zamykają studio.

29.04.2026 11:04
Iselor
4
odpowiedz
Iselor
49
Senator

Dla mnie tworzyli albo badziew albo przeciętniaki. Drewniany szrot jak Gothic. Pomysły niezłe ale wykonanie....

29.04.2026 11:29
5
odpowiedz
zadymek01
51
Pretorianin

Jeśli masz być "niezły" w nieskończoność, nie bądź.

29.04.2026 11:35
WeCreateWorlds
6
2
odpowiedz
2 odpowiedzi
WeCreateWorlds
14
Konsul

Liczyłem po cichu, że w przyszłości stworza lepszą i bardziej rozbudowaną kontynuacje sagi marsjańskiej. Technomancer nie był zły jak na swój budżet.

Greedfall też... w sumie każda z ich gier miała interesujący świat czy setting, tylko potem nie dowoziło wykonanie drobnych elementów - budżet.

30.04.2026 10:11
kalevatar
6.1
odpowiedz
kalevatar
54
Pretorianin

GRYOnline.plRedakcja

WeCreateWorlds Kontynuację sagi marsjańskiej kupiłabym bez wahania, mam wielką słabość do tego settingu. Straszna szkoda, że więcej nie będzie :<

30.04.2026 10:49
Wrzesień
6.2
odpowiedz
Wrzesień
81
Idiot Doom Spiral

Akurat jestem na bieżąco, bo dosłownie w zeszłym miesiącu zmusiłem się, żeby wymęczyć tego Technomancera do końca. I zgadzam się, że setting jest tam naprawdę fajny, ale niestety dla mnie ta gra została zarżnięta przez niedorzeczny wręcz backtracking. W połączeniu z ciągle odradzającymi się przeciwnikami to był absolutny dramat.
Na dodatek te lokacje zostały tak fatalnie zaprojektowane właśnie pod kątem docierania z punktu A do punktu B, że chcąc zrobić wszystkie zadania poboczne co chwila walczyło się z tymi samymi przeciwnikami w tych samych miejscach. Było to frustrujące zwłaszcza jeśli aktualnym celem było tylko dostanie się do jakiejś postaci, żeby zamienić z nią dwa zdania.

29.04.2026 19:05
SmyQ23
7
odpowiedz
SmyQ23
40
Centurion

Pierwszy Greedfall bardzo mnie urzekł. Setting i system walki były naprawdę na wysokim poziomie. Wielka szkoda że kontynuację tak pokaszanili.

29.04.2026 23:20
Wrzesień
8
odpowiedz
1 odpowiedź
Wrzesień
81
Idiot Doom Spiral

Co prawda była to jedna z tych "wiecznie obiecujących" firm, z potencjałem, którego ostatecznie nigdy nie udało się w pełni zrealizować, ale mimo wszystko trochę szkoda. Każda ich kolejna gra faktycznie była trochę lepsza od poprzedniej i może w końcu udałoby im się dowieźć coś, co można by uznać za naprawdę mocną rzecz w swojej klasie.
Liczę, że zorganizują się ponownie pod jakimś innym szyldem.

post wyedytowany przez Wrzesień 2026-04-29 23:35:47
30.04.2026 11:48
guitarzero
8.1
odpowiedz
guitarzero
31
Konsul

Jeśli swoją nową produkcję zareklamują "Gra weteranów ze studia Spiders", to znów prosta droga do bezrobocia.

Mieli ten potencjał jak piszesz, ale ile można czekać na jego rozwój? Redzi odpalili się przy drugim Wieśku i dziś są zaraz za Rockstarem, więc jak najbardziej można.

post wyedytowany przez guitarzero 2026-04-30 11:49:34
30.04.2026 09:01
Aquma
9
odpowiedz
Aquma
75
Centurion

Jakoś nigdy nie potrafiłem się do ich gier przekonać. Drewno drewnem, ale pisarsko coś mi tam po prostu nie leżało, a rozmaite systemy czy elementy gameplayowe (np. walka) często bardziej mnie frustrowały niż dawały frajdę.

Niemniej, te tytuły miały swoich odbiorców i dawały pracę niemałej grupie ludzi, więc naprawdę szkoda, że wyszło jak wyszło. Zresztą, upadek studia z, bądź co bądź, całkiem długą historią (za dwa lata świętowaliby 20-lecie), to zawsze duża strata.

post wyedytowany przez Aquma 2026-04-30 09:01:38
01.05.2026 11:38
marvin92
10
1
odpowiedz
1 odpowiedź
marvin92
41
Konsul

Spiders to byli całkiem sprawni wyrobnicy, ale tylko wyrobnicy. Żaden ich tytuł nie był wybitny czy rewelacyjny. Nie stworzyli też własnego stylu jak Piranie, tylko zżynali od innych poszczególne elementy i składali z nich swoje gry. Nie potrafili też trzymać się obranej ścieżki tylko zmieniali koncepcje. Po niezłym Greedfall zamiast kuć żelazo póki gorące zaprali się za robienie soulslike'a, bo akurat były na topie. A gdy zaczęli robić Greedfall 2 to zmienili mechanikę walki na turówkę, bo na topie był Baldur's Gate III. Tak jak powiedziałem: wyrobnicy, nic więcej.

01.05.2026 14:55
Dead Men
10.1
odpowiedz
Dead Men
198
Senator

wtedy tam tyeż był bunt tych młodych wyrobników w Spiders iż nie zarabiają tyle co programiśsci z 20 letnim stażem.

Forum Forum Gry RPG
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl