Kojarzę kiedyś jakiś komentarz dewelopera żeby lepiej piracić jego grę niż kupować klucz na stronce z kluczami... No ale w sumie jak wielu wydawców czy steam ma w dupie załóżmy polskie podwórko i są te problemy z cenami, to w sumie kupować na potęgę te kluczyki gdzie faktycznie jest taniej i wywalone.
Dziwnym trafem z takie IG po aktywacji przychodzi mail od Valve z podziękowaniem za aktywację produktu.
Sprawa z tymi przekrętami to jest w 100% wina dystrybutora u dewelopera... To on powinien się zatroszczyć o to, żeby wykluczyć ten idiotyczny sposób płatności, który pozwala płacić nie swoimi pieniędzmi...
Bo ogólnie nie wiem czy teraz takie sytuacje mają miejsce, ale w momencie wypowiedzi na temat stronek z kluczami tego dewelopera, był problem, że deweloper sprzedał klucze, po czym okazało się, że ktoś nakupił kluczy na kradzione dane do kart kredytowych (ogólnie wywaliłbym ten amerykański idiotyczny sposób płatności z obiegu, bo to on powoduje takie patologie). No i w zwiazku z tym, że dystrybutor dał się zrobić w wała, to deweloperzy zapłacili od tych kopii sprzedanych za kradzione pieniądze podatek i jakieś odsetki transakcyjne... Czyli byli na nich na minus. Ostatnio nie słychać takich głosów, więc prawdopodobnie już jest spokojniej/ Nie dają się robić w balona w ten sposób... A wystarczyłoby dopuścić tylko zakup za pomocą cywilizowanych sposobów i nie byłoby problemu...
Nie zdziwiłbym się, gdyby się okazało, że część z tych kluczy u mniejszych wydawców, to na tych sklepach pochodzi bezpośrednio od samych wydawców, tylko nikt o tym nie mówi, bo to omijanie Steama -> wydawca nie musi płacić Steamowi-> stąd może być niższa cena.
Gdyby walutą było Euro to by problemu nie było ale mając śmieciową złotóweczkę trzeba płacić więcej i nie tylko za gry.
Pierwszy lepszy sklep z kluczykami - cena poniżej 100zł. Jak można kupić taniej, to po co przepłacać? No chyba że zależy ci na wsparciu twórców/wydawcy, ale to najlepiej robić jeśli faktycznie są tego warci.
Ja ostatnio kupiłem chyba z 10 gier za jakieś 4 stówy. W kluczykowni albo nie było albo były w podobnej cenie.