Recenzja Assassin’s Creed Black Flag ResyncedInteraktywna mapa Gothic RemakeRecenzja Halo: Campaign EvolvedGTA 6 prawdopodobnie pobije rekordy i sprzeda konsole
Szukaj...
Kolorystyka
Wyświetlanie

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Komentarze do wiadomości: Windows 10 nie chce umrzeć. Microsoft po cichu przedłużył wsparcie, bo użytkownicy wciąż nie spieszą się z przesiadką

Forum Technologiczne
Dodaj komentarz
26.06.2026 14:20
PoCoMiNick?
1
2
odpowiedz
PoCoMiNick?
57
Ten gość

Ja tam będę siedział póki się da na windows 10 a potem przechodzę na linuksa.
I nie, mam sprzęt który jest w 100% kompatybilny z windows 11 ale to już jest kobyła a nie system.

26.06.2026 21:47
NOWAHUTANACZASIE
1.1
1
odpowiedz
NOWAHUTANACZASIE
29
Generał

PoCoMiNick? 11 to jest mistrzu spyware przede wszystkim, później system

post wyedytowany przez NOWAHUTANACZASIE 2026-06-26 21:47:20
26.06.2026 14:23
Rumcykcyk
2
7
odpowiedz
Rumcykcyk
139
Ojciec Zarazy

Siedzę na win10 dopóki gry na nim działają. Jak będą działać przez kolejne 5-10 lat to nie zmieniam.

26.06.2026 14:28
😂
3
8
odpowiedz
9 odpowiedzi
Vie
53
Pretorianin

Nie ma miesiąca bez newsa o kolejnej zdupczonej aktualizacji windowsa 11, po której coś się rozwala w systemie. Doskonała zachęta do przesiadki, na pewno regularnie pojawiający się przy rozruchu 10 spam zachęcający do przesiadki tym razem zadziała ;)

Jakby nie lenistwo i brak czasu, już dawno zacząłbym przesiadkę na Linuksa.

26.06.2026 17:34
3.1
odpowiedz
toyminator
103
Senator

Vie Istnieje prawdopodobieństwo, że systemem Europejskim, żeby od uzależnić się od USA, będzie właśnie Linuks ;) Więc kiedyś to będzie pewnie taki 100% legitny system dla każdego. Chociaż już teraz nie ma z nim większych problemów, i nie jest skomplikowany. Ale u mnie wygrywa przyzwyczajenie. Ale za te 5-7 lat przejdę chyba na Linuksa. Zobaczymy czy Microsoft odchudzi Windowsa, i przestaną syf robić tak jak coś tam gadają.

26.06.2026 17:42
Secvent
3.2
odpowiedz
Secvent
84
Pretorianin

toyminator Na Linuksa chętnie bym się przesiadł, ale dużo gram i z tym nie zawsze jest tak różowo, więc póki co zostaje przy windzie, ale jak będą tak robić jak robią, to kiedyś zapewne się przesiądę.

26.06.2026 20:15
3.3
1
odpowiedz
silesius
27
Centurion

Secvent Jeśli nie grasz w gry wymagające kernelowego anti-cheata to granie na Linuxie naprawdę nie jest problematyczne, steam robi wszystko za ciebie.

26.06.2026 21:17
Secvent
3.4
odpowiedz
Secvent
84
Pretorianin

silesius No właśnie gram dużo w Starcrafta 2.....

27.06.2026 08:50
Kasrkin
3.5
odpowiedz
Kasrkin
20
Generał

Istnieje prawdopodobieństwo, że systemem Europejskim, żeby od uzależnić się od USA, będzie właśnie Linuks ;)

No, jakby nie patrzeć to z "wielkich" dystrybucji Linuksa dużo jest naszych, europejskich, z wiodącymi openSUSE, Mint i Kubuntu. W zasadzie na Linuksie pozostały tylko 2 problemy - gaming online (wzbranianie się rękami i nogami przed dostosowaniem anti-cheat do Linuksa) i przyzwyczajenie do pakietu biurowego MS. Ewentualnie brak sterowników do jakichś niezbyt popularnych akcesoriów. Poza tym wszystko na Linuksie działa bez problemów większych, niżbyśmy mieli na Windowsach, a w znaczącej liczbie przypadków Linuks działa lepiej. Jeśli przełamiemy w Europie mentalne przyzwyczajenie do Office'a to takie Libre będzie wystarczające dla 99,9% użytkowników.

post wyedytowany przez Kasrkin 2026-06-27 08:50:54
27.06.2026 14:17
Herr Pietrus
3.6
odpowiedz
Herr Pietrus
246
Jestę Grifterę

Vie Ewentualnie brak sterowników do jakichś niezbyt popularnych akcesoriów
Czyli całego sprzętu gamingowego typu myszki, klawiatury, kierownice... 😆 Myślałem, że Steam Machine cos tu zmieni, no ale jest jak jest...

27.06.2026 23:15
animatiV
3.7
odpowiedz
animatiV
117
PCMR

Vie Właśnie dlatego nadal siedzę na W10, nie ma miesiąca o problematycznej aktualizacji w W11..

28.06.2026 10:40
Kasrkin
3.8
odpowiedz
Kasrkin
20
Generał

Herr Pietrus Czyli całego sprzętu gamingowego typu myszki, klawiatury, kierownice...
Ale chodzi ci o sterowniki, czy o aplikacje konfiguracyjne dla sprzętu? Z tym pierwszym nie ma problemu, sam siedzę na Kubuntu i Logitechu G502 + SPC Gear, Linux bez problemu je rozpoznaje i obsługuje. Z softem do konfiguracji jest rzeczywiście problem, ale tutaj ciśnięcie po wydawcach Linuksa niewiele zmieni, bo problem leży po stronie firm produkujących myszki i klawiatury. Ja to rozwiązałem konfigurując wszystko pod Win11 i zapisując w pamięci sprzętu, działą elegancko. A patrząc na to, że zdarzają się i sterowniki i programy dla różnego rodzaju sprzętu napisane przez pasjonatów, to wydaje mi się że w grę mogą wchodzić różne układy, układziki, żeby producenci czasami nie zaoferowali na Linuxach zbyt dużo :) Taka sytuacja w branży nie byłaby niczym szczególnym przecież :)

Zobaczymy jak będzie z SM, Valve mocno pracuje od strony softu, żeby zaoferowac kompatybilność z takimi padami w warstwie Steama, więc możliwe że doczekamy się i podobnych opcji dla największych dostawców klawiatur i myszek.

02.07.2026 14:17
3.9
odpowiedz
SQNISGOOD
38
Centurion

Vie Nie ma miesiąca bez newsa o kolejnej zdupczonej aktualizacji windowsa 11, i kolejna aktualizacja po której mi się nic nie dzieje. Nie wiem jak to jest, każdy ma problem a ja nie mam takich problemów.

26.06.2026 17:40
4
2
odpowiedz
Halabarda Geralta
34
Konsul

Mam 10 i 11. Szczerze przyznam że te same gry działają lepiej na 10 a co więcej niektóre starsze produkcje nie chcą mi się odpalić na 11. Sama 10 działa szybciej ale jako system też czasami świruje. Ostatni naprawdę dobry Windows to była wersja 7 moim zdaniem. Faktycznie trzeba będzie pomyśleć o innym systemie w bliskiej przyszłości.

26.06.2026 20:31
mir.ko
5
odpowiedz
1 odpowiedź
mir.ko
96
amd platform

A czym się różni 10 od 11 dla Nowaka ?

26.06.2026 21:49
NOWAHUTANACZASIE
5.1
2
odpowiedz
NOWAHUTANACZASIE
29
Generał

mirko81 tym, że 11 jest większym spywarem, a w drugiej kolejności systemem operacyjnym.

26.06.2026 21:14
6
1
odpowiedz
1 odpowiedź
Saygram13
48
Centurion

I słusznie. Sam się też nie zamierzam przesiadać na 11. Jeśli będzie trzeba zmieniać system to już prędzej zacznę ogarniać Linuxa. Wraz z ostatnimi zapowiedziami Microslopa, że będą wciskać do wszystkiego pilota, czy tego chcemy czy nie, mogą się iść bujać. Czekać tylko wymogu połączenia systemu z kontem bankowym i opłaty za każde uruchomienie/zamknięcie systemu.

post wyedytowany przez Saygram13 2026-06-26 21:15:13
28.06.2026 10:56
6.1
odpowiedz
sabaru
39
Senator

Saygram13 Ja to dopiero przesiadłem się na W10 jak kupiłem nowy sprzęt i nie było już sterowników do płyty głównej do poprzedniego systemu. Na W10 będę siedział dopóki sam komputer nie odmówi posłuszeństwa. Poprzedni komputer zmieniłem dlatego że był słaby bo był całkiem źle dobrany, a tutaj mam na tyle mocny i dobrze dobrany że działa na nim wszystko bez żadnego problemu. Nawet jak ostatnia gra przestanie być wydawana na W10 to się nie przesiądę. Nie widzę sensu zmiany komputera.

26.06.2026 22:20
7
odpowiedz
Gosen
181
Generał

Przecież ESU już od dawna jest do ogarnięcia na 6 lat, więc nie rozumiem czym się chwalą.

Forum Forum Technologiczne
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl